Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Czy ktoś  z naboru 2017 robił już sprawozdanie z programu? @kopin @galan99 jak tam sytuacja u was? 

Ja też jestem... mam jeszcze roczek odpoczynku..

Jakie sprawozdanie ? .

Program zakończony i rozliczony co jeszcze jest do roboty w tym roku mika 5 lat .

Tu masz napisane co trzeba zrobić 3 pkt.

16444167357804145194410649316238.jpg

Opublikowano (edytowane)

A jakie są sankcje za nie Złożenie deklaracji ? . przed upływem 5 lat ? .

Nie chce mi się szukać  ktoś napisze co grozi ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Dnia 7.02.2022 o 17:47, Kondominium napisał:

To jest program w szczególności dla tych co kombinują. Kupie niby ziemie od wójka, a kasa zostanie. Podzielę sztucznie gospodarstwo na siostrę, żonę, szwagra i oni też dostaną. Wiadomo że uogólniam ale tak to często bywa. Takie śmieszne pieniądze nie dają możliwości rozwoju, chyba że właśnie podzielisz gospodarstwo na 3 osoby i każda weźmie.

Nie wiem jakie masz doświadczenie z tymi wnioskami, ale mam zgoła inne, ale dla młodych ludzi, którzy pracują na etacie oprócz rolnictwa, to jedyna szansa na jakiekolwiek dodatkowe pieniądze do gospodarstwa. Sąsiad w ubiegłym roku kupił opryskiwacz sadowniczy, belkę herbicydową i kosiarkę bijakową. Jeśli by nie było tego programu, to na żaden inny by się nie załapał, a maszyny by pewnie kupił używane, albo nowe na kredyt. Dlaczego miałby wydawać to z własnej kieszeni, skoro jest program? Ja czekam na przelew 1 transzy i kupuję mały ciągnik sadowniczy. Gdyby nie ten program, to pewnie kupiłbym taki ciągnik za kilka lat jeśli cena owoców byłaby odpowiednia i za całość kwoty, a tak to przynajmniej połowę mam z programu. Dlaczego miałbym z niego rezygnować? A tacy ludzie, o których piszesz, że kombinują, a kasa idzie do kieszeni, to wszędzie będą i w każdym programie. Tylko co z tego, skoro po takim przykombinowaniu się nie rozwiną, a po pieniądzach pewnie śladu nie będzie za 2-3 lata? Mogą mieć pretensje tylko do siebie i własnej głupoty. Sorry, ale wolę pojechać w sad nowym ciągnikiem, za który zapłacę z własnej kieszeni połowę kwoty, niż starą 30, 60, czy Władkiem. Po co sąsiad ma pryskać starą 30-letnią Ślężą, skoro może pryskać nowiutkim opryskiwaczem? A pisanie, że 60 tysięcy to jałmużna, to sorry, ale typowa roszczeniowość. Jakby było 200 tysięcy też byś narzekał, że mało. Ile by nie dali to biorę i staram się to wykorzystać, by się utrzymać na rynku, a nie marudzić, bo wpływu żadnego nie mam na te kwoty. 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Galan nie panikuj. Pierwszą ratę otrzymaliśmy wiosną 2018 roku ( osobiście 14 .III.2014 roku. Pięć latek mija 14.III.2023 r. Końcowy wniosek trzeba regulaminowo złożyć trzy miesięcy przed upływem 5 latek czyli w grudniu tego roku. Jest jeszcze czasu. Kiedyś otarłem się o plik końcowego Wniosku -  trzeba pogrzebać w internecie.

Znalazłem:

3. Informacja o realizacji warunków w piątym roku od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy

Materiały

Informacja o realizacji warunków w piątym roku od dnia wypłaty I raty pomocy
Informacja_o_realizacji_warunków_S-1_ARiMR_63.pdf 0.33MB
Instrukcja wypełniania informacji o realizacji warunków w piątym roku od dnia wypłaty I raty pomocy
Instrukcja_wypełniania_informacji_o_realizacji_warunków_I-1_ARiMR_63.pdf 0.52MB
Oświadczenie potwierdzające prowadzenie ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie lub prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, lub księgi rachunkowej, lub ewidencji przychodów i rozchodów na podstawie odrębnych przepisów - format PDF
Oświadczenie_potwierdzające_prowadzenie_ewidencji_przychodów_i_rozchodów_O_1_ARiMR_63.pdf 0.27MB
Oświadczenie potwierdzające prowadzenie ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie lub prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, lub księgi rachunkowej, lub ewidencji przychodów i rozchodów na podstawie odrębnych przepisów - format Excel
Oświadczenie_potwierdzające_prowadzenie_ewidencji_przychodów_i_rozchodów_O_1_ARiMR_63.XLSX 0.02MB
Kalkulator obliczania wielkości ekonomicznej gospodarstw (SO)

Edytowane przez many13
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

......zwrotowi podlega 0,5% wypłaconej
kwoty pomocy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, galan99 napisał:

To daje 300 zł kary dobrze policzyłem z 60 tyś a 0,5 % = 300 zł .

Dokladnie

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Chciałem zażartować ale rozmyslilem się. 

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
6 minut temu, robert55555 napisał:

Dokladnie

Panie Robert. jakie są obecnie wymogi co do nasion słonecznika? znaczy czego agencja wymaga? jakieś potwierdzenie zakupu, czy aż jaiś certyfikat czy inne cóś?

Opublikowano

Zdzisław jak będziesz miał fv na zakup to będzie dobrze. Ważne żeby była ta powierzchnia i ta roślina co w biznesplanie.

Opublikowano

a zwykły rachunek wystarczy? różne oferty są i tak sie zastanawiam. agencja pozwoliła to sie rozglądam.

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

a zwykły rachunek wystarczy? różne oferty są i tak sie zastanawiam. agencja pozwoliła to sie rozglądam.

Sial to będziesz rzutowo,czy powiedzmy co drugie denko?.

Opublikowano

Powiem tak ponad 300 biur w Polsce,mało tego nawet w tym samym biurze czy pokoju co siedzą osoby co obsługują wnioski PROW to mają inne podejście do tematu. Wolałbym taki dokument w którym są daje sprzedającego, kupującego i nazwa towaru sprzedawanego. 

Opublikowano

rzutowo doradca nie radził. miałem siewnikiem, ale zaszaleję, gość co kukurydzę sieje obiecał mi posiać.

oferta nasion blisko i tak sie zastanawiam czy nie kupic.

Opublikowano

nie wiem czy pytanie rozumiem. 1kg na ok 10 arów. jakaś droga żeby przez uprawę przejechać tez może być.

4 minuty temu, Baks00 napisał:

A jest wyznacznik ile ma być nasion na ha?

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Duży rośnij 👍

... mały bądź😀

Opublikowano

Odnośnie słonecznika....

Mam wrażenie że sami szukamy problemów. Jak ktoś ma w biznesplanie słonecznik to wg załącznika nr 1 do biznesplanu mamy opcję do wyboru:

- słonecznik zwyczajny * na ziarno 

- słonecznik zwyczajny * na zielonkę

- słonecznik zwyczajny na kwiaty * pod osłonami

- słonecznik zwyczajny na kwiaty * w uprawie polowej

Z tych samych nasion można zrealizować dowolną opcję :) 

W jednej kwiaciarni świetnie sprzedają się wielkie "talerze" z kwiatów, a w drugiej lepiej sprzedają  się badyle z kilkoma małymi kwiatami.

Łubiny tez dobrze sprzedają się jako kwiaty, lecz niestety nie są ujęte w biznesplanie.  Tak dla przypomnienia: do dyspozycji jest jeszcze groszek leśny, mak wschodni, rzewień dłoniasty (szeroki rozstaw rzędów :) )