Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy zrezygnował z premii 48 000 zł oddał bez odsetek ale w tym samym roku , coś po 8 miesiącach od wypłaty . Ja jakbym przewidział takie podwyżki na maszyny to bym wolał wziąć , po 5 latach czysty zysk na sprzedaży .

Opublikowano
24 minuty temu, ciaastus napisał:

Czyli "dobrowolny zwrot" jest bez odsetek? 

Nawet jeżeli np: I ratę dostałeś 3 lata temu to oddajesz dobrowolnie (w przypadku zwrotu całej I raty) 48 000 zł? 

Tak dobrowolny zwrot bez odsetek

Opublikowano

Zapytam jeszcze raz jesli moge moze ktos wie, spotkal sie z podobnym przypadkiem  moze ty Robercie 55555. Jestem w programie RMG. Mam na wlasnosc 3ha ziemi, na wspolwlasnosc z siostra 6.5 ha oraz 5.5 ha ziemi wlasnosc żony ( sprzed ślubu). Na wszystkie grunty biore doplaty i mam je uwzglednione w roku wyjsciowym.  Mam pytanie czy w roku docelowym  ARiMR  uwzgledni mi te wszystkie grunty jako wlasnosc i z  upraw na calosci wyliczy mi wrost SO ?  czy ktores mi wykluczy. W biznesplanie mam wszyskie okreslone jako wlasnosc. pozdrawiam Adam

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomaszek8504 napisał:

Witam Jak wygląda zwrot pieniędzy, są jakieś odsetki..Można ponownie ubiegać się o restrukturyzację

Co ci nie wypaliło że chcesz zwracać , jak to nie tajemnica ?

Opublikowano
4 minuty temu, adam711 napisał:

Zapytam jeszcze raz jesli moge moze ktos wie, spotkal sie z podobnym przypadkiem  moze ty Robercie 55555. Jestem w programie RMG. Mam na wlasnosc 3ha ziemi, na wspolwlasnosc z siostra 6.5 ha oraz 5.5 ha ziemi wlasnosc żony ( sprzed ślubu). Na wszystkie grunty biore doplaty i mam je uwzglednione w roku wyjsciowym.  Mam pytanie czy w roku docelowym  ARiMR  uwzgledni mi te wszystkie grunty jako wlasnosc i z  upraw na calosci wyliczy mi wrost SO ?  czy ktores mi wykluczy. W biznesplanie mam wszyskie okreslone jako wlasnosc. pozdrawiam Adam

Dokładnie tak jak piszesz. Własność

Opublikowano
6 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Składałem , jest po weryfikacji w oddz. terenowym ARMR , poszło do płatności , mają 3 tygodnie na przelew .

A dawno składałeś? Ja w połowie grudnia i cisza do dziś 

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

koisarki miotk-cena 7,8 tys ,185 cm ,recznie rozkladana, maja na stanie od reki, na okopod sniegiem wyglada prawie identycznie jak talex,lub wszelkie inne

mial ktos z ta firma do czynienia.

nie dziaduj aż tak. talex to nie najwyższa półka, ale dość przyzwoite. te inne wynalazki, to nawet odsprzedać będziesz miał problem... za jakiś czas.

Opublikowano
22 godziny temu, Mareg napisał:

Tak po wydaniu juz decyzji, zadzwonili do mnie ze niestety nastapila pomyłka i nie mogę skorzystać z programu, ale osoba która mi robila wniosek napisala ze w ciagu roku bede mial wiecej wlasnosci niz dzierżaw i zgodzili sie

Chodzi o to ze przy skladaniu nie mozna miec więcej dzierżaw niz własnosci, pozniej w ramach modernizacji juz mozna miec, przynajmniej tak to tłumaczyli 

w ramach modernizacji możesz mieć same dzierżawy krótkoterminowe ustne byle by w dopłatach były za zeszły rok 

Opublikowano

nie musza byc-ale sie czepiaja i trzeba skladac wyjasnienia, dwie skreslilem-zmiana wlasciciela ,tak napisalem, przyjeli,czy sprawdzali-nie wiem , to zreszta akurat bylo zgodne z prawda. nikt na nie nie zlozyl o doplaty.

1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

nie dziaduj aż tak. talex to nie najwyższa półka, ale dość przyzwoite. te inne wynalazki, to nawet odsprzedać będziesz miał problem... za jakiś czas.

kupie se samasza  🤣 gdy go zapne do 60 to podwoje wartosc zestawu..

odsprzedac?? ja nie sprzedaje maszyn albo zlom albo dawcy organow, kosze na uslugach ,nie ma co sprzedac. gdyby obecna oplacalo sie napawic to bym to zrobil

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

kupie se samasza  🤣 gdy go zapne do 60 to podwoje wartosc zestawu..

a kup co uważasz. ja jedynie jako Koledze, tylko sugeruję i napisałem co sądzę o tym.

Opublikowano

W czasie trwania programu nie można dobrać więcej dzierżaw niż 50 % swojego areału. Czy ktoś ma jakis odnośnik wobec tego na necie bo nie mogę nigdzie znaleść. 

Opublikowano

no też nie słyszałem o jakimś ograniczeniu dzierżaw.

spory bałagan informacyjny tu się zrobił.

Opublikowano (edytowane)

bo przepisy sa napisane tak zeby rolnik ich nie zrozumial i robote mieli doradcy-- trzeba troche wlozyc trudu w zrozumieniu tego co urzednik mial na mysli-czasami on sam nie wie. 

juz wiele razy tu pisano- mozna dzierzawic i 1000 ha byle je wpisac w tabelce -inne -i nie sa one liczone do biznesplanu.

ja mam takie pola -nawet nie znam wlascicieli albo gdzies w swiecie albo nie zyja od lat.

1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

a kup co uważasz. ja jedynie jako Koledze, tylko sugeruję i napisałem co sądzę o tym.

ja mam talexa od lat-pierwsza awaria-zniwa po zakupie- na lancuchu pozyczonym od kolegi ktory czekal na kombajn pozyczonymdojechalem do domu, urwalo sie mocowanie-rogal ,gdyby tego niezmienili to bym jej w ogole nie bral pod uwage. 

zniwa wiec nie ponaglalem naprawy- po dwoch miesiacach sie okazalo ze sprzedawca w ogole nie zglosil do producenta, po paru interwencja-sezon urlopowy byl,przyslali nowy i komplet paskow w ramach rekompensaty. farba schodzila juz na gwarancji, poza rogalem reszta awarii to moja wina -kolo 100  ha rocznie nieuzytkow do unii koszonych, lekko nie miala, teraz sporo mniej gora 30-40 ale i tak w dupe dostaje i jakos dawala rade i temu mysle o tej firmie,.. chco nie wiem jaka jest teraz jej jakosc.

kurna gdy weszlismy do unii i zaczalem kosic nieuzytki 20 -letnie. mialem stara meduze famarol-znaczy lata miala,ale nozyki byly zalozone z roku produkcji i nie zdarte- ta dostala tak kosc ze zadna nowa by 10 % tego nie przezyla..

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Jak udokumentować dla ARiMR sprzedaż choinek nie będąc na VAT ?, Czy muszę sprzedawać drzewka na jakieś druki ?, jeśli tak to proszę o kontakt gdzie takie druki kupić i jak się nazywają.

Z góry dziękuję

Opublikowano

@jacus

Właśnie wniosek wypełniała mi pani z odr-u i jak pamiętam bo już trochę czasu minęło to mówiła że dzierżaw mogę dobrać tylko do połowy swojego arealu co od razu wydało mi się głupie bo przecież sam program jest po to żeby rozwinąć małe gospodarstwa ale znając unie i naszych filozofów to wszystko możliwe. 

Opublikowano

dierzaw faktycznie tak,natomiast innych to nie dotyczy-taki myk..

czy szkolenia przez internet sie licza tak samo jak stacjonarne- w tym tygodniu bym 2 ogarnal z dokladnie tym samym temacie ktory mam wpisany a trzecie bylo dzisiaj, mazowiecki osrodek to chyba nie problem?? bo bym sie zapisal juz dzis >>

Opublikowano

Nie problem z lubelskiego robiłem w mazowieckim bo były bezpłatne.

2 godziny temu, krycha2000 napisał:

Jak udokumentować dla ARiMR sprzedaż choinek nie będąc na VAT ?, Czy muszę sprzedawać drzewka na jakieś druki ?, jeśli tak to proszę o kontakt gdzie takie druki kupić i jak się nazywają.

Z góry dziękuję

Choinka przez 5 latek nie wyrośnie - wystarczy, że posadzisz ale na pewno skontrolują po trzech latkach.

Opublikowano

zapisalem sie na dwa szkolenia jutro i pojutrze, pozostale ktore mnie interesuja juz byly ,moze w lutym sie powtorza.

przemas dodaj link tak zeby dalo sie go wyswietlic-z jakiego to portalu jest ??? ba af wycina pare rolniczych