Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no robie-kupilem licencje na miesiac na offica i walcze .....juz blizej niz dalej. do tego leje i z tydzien wolnego.

bylem u kierowniczki powiatowego zespolu doradcow odr,ale mam uczucie ze nie do konca ogarnia temat,

zapoznalem sie z instrukcjami ,posciagalem dokumentacje i stwierdzilem ze sam sobie dam rade- na niskotowarowke sam zrobilem ..

Opublikowano

gdzie jest linijka ?-dom pelen studentow i uczniow a linijki brak .🤣, dobrze ze kalkulator mialem skitrany...

jak opisac dzialke gminna ktora  niedlugo pojdzie pod zasiedzenie w zlej wierze-lata podaje do doplat i nie wiem czy ja usunac ?? jak rozpatruja uzytkowanie bez umowy ?? czy cos w takim stylu.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

gdzie jest linijka ?-dom pelen studentow i uczniow a linijki brak .🤣, dobrze ze kalkulator mialem skitrany...

jak opisac dzialke gminna ktora  niedlugo pojdzie pod zasiedzenie w zlej wierze-lata podaje do doplat i nie wiem czy ja usunac ?? jak rozpatruja uzytkowanie bez umowy ?? czy cos w takim stylu.

Płatności obszarowe do działki rolnej będącej własnością Skarbu Państwa, państwowej osoby prawnej, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządowej osoby prawnej, przysługują rolnikowi, który ma do tej działki tytuł prawny na dzień 31 maja roku złożenia wniosku.

Robert55555, jaka dzierżawa? Niby od kogo dzierżawi(choćby ustnie), jeśli posiada samoistnie w złej wierze??? Jacus, pamiętaj, że w złej wierze jest konieczny 30- letni okres nieprzerwanego posiadania. Na dziś właścicielem działki jest gmina, Ty jesteś tylko samoistnym posiadaczem w złej wierze- z tego co napisałeś.

Usunąć. Później dodać w trybie zmiany do założeń biznesplanu, jak już będziesz miał tytuł prawny ( dzierżawa od jst albo akt własności)

Opublikowano (edytowane)

da sie zmienic wpis w tabelce tytul prawny-pomylilem wiersz i zaznaczylem nie to co trzeba gdy wyskoczylo okienko. 

niespecjalnie sie na tym znam -czy to mozna poprawic pozniej , w sumie i tak nie bedzie liczone do bp.

tez tak myslalem z ta dzialka -czy nie przyczepia sie ze stuczne zanizanie?? w sumie to moglem wydzierzawic od ojca on to "kupil" a ja moglem nie wiedziec ze to byl przekret spolki pastwiskowej.

a to posiadanie samoistne od osoby zmarlej w 74 . do doplat podawane od poczatku,podatek placony , nakaz na 2 osoby solidarnie zobowiazane, w zaswiadczeniu z gminy ujmowane zawsze.

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jacus napisał:

co wpisac w tabelce tytul prawny  gdy w gre wchodzi umowa ustna lub posiadacz samoistny ?umowa ustna numer 1,2,3 ??-wlasciciel zmarl gdy mialem rok wiec umowa nie wchodzi w gre, albo wlascicelka ma skleroze i nawet corki nie poznaje- doradca mowil zeby pisac "inne" a w instrukcji to dotyczy dzialek nie podawanych do doplat.

2023 akurat najmlodsza skonczy 18 lat wiec moze sie zalapac.

instrukcja rzeczywiście każe w ,,dzierżawy krótkoterminowe" ujmować też inne formy posiadania. Doradca z odr źle mówił :)

Edytowane przez sadsadgreylife
Opublikowano
25 minut temu, sadsadgreylife napisał:

Płatności obszarowe do działki rolnej będącej własnością Skarbu Państwa, państwowej osoby prawnej, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządowej osoby prawnej, przysługują rolnikowi, który ma do tej działki tytuł prawny na dzień 31 maja roku złożenia wniosku.

Robert55555, jaka dzierżawa? Niby od kogo dzierżawi(choćby ustnie), jeśli posiada samoistnie w złej wierze??? Jacus, pamiętaj, że w złej wierze jest konieczny 30- letni okres nieprzerwanego posiadania. Na dziś właścicielem działki jest gmina, Ty jesteś tylko samoistnym posiadaczem w złej wierze- z tego co napisałeś.

Usunąć. Później dodać w trybie zmiany do założeń biznesplanu, jak już będziesz miał tytuł prawny ( dzierżawa od jst albo akt własności)

Działki "nowe" które pojawią się później niż w roku wyjściowym nie ma z nich liczonego SO.

Opublikowano

profilaktycznie usunalem t 30 arow nowego a te co mialem 1 rok to zapisze na kogos innego..

a co jesli dzialka nie ma ksiegi wieczystej zalozonej ??  gdyby to nie najwieksza i najlepsza dzialka-II klasa- to bym ja wydzierzawil  i niech sie obszarniki martwia...

Opublikowano

Mieliście taki przypadek? Zgłosił się pewien Pan z naboru 2019. Rok docelowy ma 2021. Chciałby sobie go przesunąć na 2023 rok. Przelew miał któregoś lipca 2020 rok.  Zmiana roku docelowego jest możliwa o rok. Czy zgodzą się o 2 lata? Rokiem docelowym byłby wtedy 2023. Termin na złożenie rozliczenia upływa w lipcu 2023 roku.

Opublikowano

2025 moze być max rokiem docelowym

Miał ktoś taki przypadek że wniosek poszedł na rodzica a teraz byłby wycofany w całości i złożony na mniejszą powierzchnię  lub złożona zmian na mniejsze powierzchnię a na resztę gruntów poszło by na dziecko? 

Opublikowano

ok dzięki za pomoc dla wszystkich bo sam piszę mój wniosek, tak wyszło że miałem składać na młodego rolnika ale nie wypaliło (za dużo komplikacji) z nim a teraz wszyscy doradcy zajęci i muszę samemu pisać na rmg

Opublikowano

Ostanie chwile nie się co dziwić że są zajęci. Jak nie przedłuża terminu to od poniedziałku zaczynam opcje puste wnioski.

Opublikowano

ja z młodego odpadam głównie z racji braku wykształcenia rolniczego i z tego że nie ma mi kto przekazać gospodarstwa (spadek) nie łapię się na punkty i przez to 90tys jest w plecy :( durne przepisy

Opublikowano

a jakie wojewodztwo i ile masz ha?  Przejales spadek tak ??

7 godzin temu, sadsadgreylife napisał:

nie wprowadzaj w blad.  ma w doplatach wiec wykazuje to w bp , jako dzierzawa krotkoterminowa. Tyle w temacie. Arimr nie bedzie zadalo zadnego tytulu prawnego skoro  od lat nie zada i wyplaca doplaty.  Wszsytko bedzie ok

a jak sie boisz to niech ojciec zlozy na ta dzialke doplate czy ktos inny a ty zostaw sobie dzialki z uregulowanym stanem prawny,

• Thanks 1
Opublikowano

lubelskie hektarami bym się łapał bo trochę ponad 8, tak przejąłem spadek

myślałem nabić punkty przez ochronę środowiska ale tam jest jakiś lipny przelicznik

Opublikowano (edytowane)

współwłaścicielem 1/2

jak się dowiadywałem to ze wszystkim jest ok poza tymi punktami bo liczyłem za plan nawożeniowy 2 za przygotowywanie 1 za przetwarzanie 1 no i za tą ochronę środowiska 5 ale jak zobaczyłem ten przelicznik to jest jakaś lipa bo chyba nawet jakbym całą premię przeznaczył na ochronę to i tak by chyba nie starczyło na te 5pkt.

Edytowane przez wsk233
Opublikowano (edytowane)

zaplanuj odkup tej drugiej czesci , bo wspolwlasnosci tak czy siak nie mozesz miec.  Dostaniesz punkty za  roznice wieku ( jezeli jest) oraz za przekazanie gospodarstwa w calosci jezeli ta druga osoba nie ma gruntow

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)

za różnice wieku nic nie dostanę bo to z bratem mamy współwłasność (różnica kilka lat), a za przekazanie to doradca w odr mi mówił że przy spadkach przekazanie gospodarstwa nie liczy się, więc sam juz nie wiem jak to jest i dlatego postanowiłem może spróbować na rmg bo i tak już późno jest.

Ale całość tak jakby bym przejmował bo brat nie ma więcej ziemi oprócz tej współwłasności

Edytowane przez wsk233
Opublikowano

no właśnie i my tak pomyśleliśmy że może lepiej złożyć 2xrmg i mniej kombinacji, mniej obowiązków, i niestety mniej pieniędzy ale co poradzić takie życie nie można mieć wszystkiego