Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Dobrze dopytaj o ten biznesplan, po pierwsze to wzrost grochem najpóźniej w 3 rok od złożenia wniosku o 1 ratę i utrzymać do końca programu, pytanie ile tego grochu misi zasiać i czy opłaca ci się siac trawę a potem likwidować pastwisko?

Odzyskasz vat a potem oddajesz go przy sprzedaży płodów rolnych🤔

Ja nie odzyskam bo jestem na ryczałcie. To już osobna dyskusja... Jak jesteś na vacie to kupujesz środki nawozy i nasiona bez VAT. Nie zapominaj o tym. Jak masz te 30 czy 40ha to się opłaca być na vacie. W mojej sytuacji się nie opłaca moim zdaniem

Opublikowano

Zależy kto i co robi na vacie. Ja mam mały ogródek działkowy i jestem na Vacie. Ale coś się kupuje i jeszcze RMG gdzie wydałem 60 tys+VAT. Po odliczeniu Vatu będę na 0 z dotacją po zakupie maszyn. Wszystko jest kwestią indywidualną danej osoby.

Opublikowano

nie zawsze opłaca się być na vat, jak inwestujesz, kupujesz maszyny itp to ok, ale jak nie potrzeba zakupów to z czego ten vat odliczysz, 100 hektarowe gospodarstwo na ryczałcie i bardziej opłaca się niż vat

Opublikowano
14 minut temu, RolnikZwielkopolski123 napisał:

wymieniał ktoś dach na to dofinansowanie? dużo zachodu z tym?

Ja już robiłem rozpoznanie i musisz mieć firmę co zrobi projekt i dużo z tym zachodu jest. Zrezygnowałem z tej opcji

Poza tym powiedziano mi że nie można całych 60tys na dach przeznaczyć 

43 minuty temu, rafal3939 napisał:

nie zawsze opłaca się być na vat, jak inwestujesz, kupujesz maszyny itp to ok, ale jak nie potrzeba zakupów to z czego ten vat odliczysz, 100 hektarowe gospodarstwo na ryczałcie i bardziej opłaca się niż vat

No to indywidualna kwesta ale jeśli masz 100ha to na można parę Myczków zrobić. VAT jest dla tych co mają łeb na karku i potrafią kombinować. 

Opublikowano

z tymi dopłatami (konsolidacją) z wnioskiem o program, kolega mówił że np. w zachodniopomorskim nawet dwa lata do tyłu sprawdzają :-( 

u mnie w powiatowej ARiMR powiedzieli że na pewno nie rozpoznają wniosku o dopłaty w maju nawet jak teraz się go złoży :-( 

Opublikowano
9 godzin temu, RolnikZwielkopolski123 napisał:

wymieniał ktoś dach na to dofinansowanie? dużo zachodu z tym?

8 godzin temu, freetaxi napisał:

Można całość pomocy przeznaczyć na wymianę dachu. 

Kuzyn wymieniał dach na " pomieszczeniu do przygotowania produktów do sprzedaży" to na etapie wniosku musiał dać kosztorys osoby uprawnionej ( z uprawnieniami budowlanymi), koszt coś koło 400zł. Wpisał demontaż i utylizację eternitu ( doradca mówił że tak lepiej bo gmina może nie zdążyć zabrać i będą problemy) no i wymiana na blachę, gdzie robocizna własna. W sumie to nie ma większych kłopotów z tym.

Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze trochę i będą tanieć, nowy prow czytalem to kierunek na ekologię i sprzedaż bezpośrednią, niewiele programów ma być na maszyny.

dobrze tylko czy my będziemy mogli korzystać z nowego PROW ja docelowy mam 2021 jeszcze 2 lata wzrostu o 20% to będzie 2023 to w 2024 czy 2025 można składać czy nie 

2 godziny temu, solek01 napisał:

Kuzyn wymieniał dach na " pomieszczeniu do przygotowania produktów do sprzedaży" to na etapie wniosku musiał dać kosztorys osoby uprawnionej ( z uprawnieniami budowlanymi), koszt coś koło 400zł. Wpisał demontaż i utylizację eternitu ( doradca mówił że tak lepiej bo gmina może nie zdążyć zabrać i będą problemy) no i wymiana na blachę, gdzie robocizna własna. W sumie to nie ma większych kłopotów z tym.

zrobiłem cały budynek na nowo wraz z nową konstrukcją dachu kosztorys potrzebny był no i firma do tego na vacie 23% czekam na kontrole 

oczywiście bud. gosp .

Opublikowano
10 godzin temu, agi napisał:

z tymi dopłatami (konsolidacją) z wnioskiem o program, kolega mówił że np. w zachodniopomorskim nawet dwa lata do tyłu sprawdzają 😞

u mnie w powiatowej ARiMR powiedzieli że na pewno nie rozpoznają wniosku o dopłaty w maju nawet jak teraz się go złoży 😞

Ważne żeby złożył o dopłaty. Ja też składałem pierwszy raz w maju o dopłaty, a w czerwcu wniosek na RMG i nikt nie robił żadnych problemów, a sprawę prowadził opolski oddział. Decyzja oczywiście pozytywna, także nie ma co robić zamieszania

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

dobrze tylko czy my będziemy mogli korzystać z nowego PROW ja docelowy mam 2021 jeszcze 2 lata wzrostu o 20% to będzie 2023 to w 2024 czy 2025 można składać czy nie 

zrobiłem cały budynek na nowo wraz z nową konstrukcją dachu kosztorys potrzebny był no i firma do tego na vacie 23% czekam na kontrole 

oczywiście bud. gosp .

A czy obecnie jak ktoś wziął młodego rolnika wczesniej to może się ubiegać o tę  premie w tym rozdaniu? To  samo z RMG jak wziąłeś raz to drugi raz raczej nie skorzystasz. Jak już to z innych programów.

Opublikowano
15 godzin temu, Badwolf napisał:

Ja już robiłem rozpoznanie i musisz mieć firmę co zrobi projekt i dużo z tym zachodu jest. Zrezygnowałem z tej opcji

Poza tym powiedziano mi że nie można całych 60tys na dach przeznaczyć 

No to indywidualna kwesta ale jeśli masz 100ha to na można parę Myczków zrobić. VAT jest dla tych co mają łeb na karku i potrafią kombinować. 

mozesz calosc przeznac.  masz 2pkt plus punktu od wartosci kosztorystu w tabeli nr 18

Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A czy obecnie jak ktoś wziął młodego rolnika wczesniej to może się ubiegać o tę  premie w tym rozdaniu? To  samo z RMG jak wziąłeś raz to drugi raz raczej nie skorzystasz. Jak już to z innych programów.

młody rolnik odpada chyba że MGR ale tam pewnie to ha trzeba mieć 

Opublikowano

Odnośnie tych waszych dachów, żaden to problem ja z pierwszej restrukturyzacji zrobilem dwa budynki, 377 mk2. Kosztorys 300 zł, robota własną, i fakturka na 30 tys. Prosta zabawa. Z przykombinowanych pieniążków kupiłem 500 mk2 blachy u producenta na Śląsku.

Opublikowano
2 minuty temu, karino25 napisał:

Kolejna przedłużka w mazowieckim o miesiąc. 

Ja mam do końca kwietnia. Ktoś tu miał do końca maja. Parodia jednym słowem rusza kolejny nabór a tu decyzji brak. Jak próbowałem dzwonić do ARiMR to nikt nic nie wie.

Opublikowano (edytowane)

Z naboru 2020 z województwa mazowieckiego wszyscy dostaną kasę, mając nawet 7 pktów.

Edytowane przez robert55555