Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pietruszkie możesz zmienić...... A plan lub szkolenia możesz z nich zrezygnować lesli masz nadmiar punktów.......... 

7 godzin temu, marluk napisał:

To jakiś palant to przepuścił w takim razie. To tak jakby przeszła faktura za zakup materiału siewnego a ktoś ma w biznesplanie same sady jabłoni.

Paliwo do uprawy ziemi czy w sadzie jest potrzebne nawet jeśli nie masz tego w bp...... A materiał siewny w sądzie nie potrzebny...... Wiec trochę kiepski dałeś przykład.... 

Opublikowano
9 godzin temu, gabrysiek napisał:

Do pkt. 3. Kolega miał rozpoczęcie rachunkowości od zakupu ropy za 5 tyś. (tak samo wpisane w obrotowe). Przyjechała dostawa ropy i została zapłacona przez terminal kartą przez inną osobę. W momencie rozpatrywania wniosku o 1 ratę chcieli potwierdzenia z banku. Niestety na potwierdzenie będzie widniało, że zostało wykonane z innego konta tj. innej osoby niż we wniosku. To nie przeszło. Trzeba było inną fakturę podłożyć na to miejsce. 

Przy płatności karta nie ma czasem adnotacji ze zapłacono gotówka ? Tu musiało być widocznie jakoś inaczej zrobione . Może na fakturze był przelew a nie płatność gotowka

Opublikowano
3 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Pietruszkie możesz zmienić...... A plan lub szkolenia możesz z nich zrezygnować lesli masz nadmiar punktów.......... 

Paliwo do uprawy ziemi czy w sadzie jest potrzebne nawet jeśli nie masz tego w bp...... A materiał siewny w sądzie nie potrzebny...... Wiec trochę kiepski dałeś przykład.... 

No właśnie źle to pojmujesz. To ma być dokument który udowadnia że rozpocząłeś BIZNESPLAN a nie że prowadzisz działalność rolniczą.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, solek01 napisał:

ja mam zakup sadzonek, gruntów i opryskiwacza  do tego szkolenia. Najłatwiej byłoby zacząć od szkolenia ale widzę że wszystko zajete na cały luty. Także kupię trochę sadzonek malin i będzie ok.

Jeszcze jedno jak sobie przez głupotę wpisałem opryskiwacz z lancami 14m a kupię 12m to przejdzie?

Zadzwoń zapytaj osoby obsługującej twój wnioske, powiesz że zrobili błąd w specyfikacji maszyny i dopiero to zobaczyłeś, chcesz poprawić. Przejść nie przejdzie bo przy kontroli wyjdzie i będzie lipa.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie, sprawa przedłużona do 25.02. Za malo punktów. Ciekawe kiedy decyzje o przerzuceniu środków z innych województw. Miała być lista rankingowa i nie ma.

Edytowane przez dami8
Opublikowano
21 minut temu, dami8 napisał:

Mazowieckie, sprawa przedłużona do 25.02. Za malo punktów. Ciekawe kiedy decyzje o przerzuceniu środków z innych województw. Miała być lista rankingowa i nie ma.

Napewno jakaś część wniosków wypadnie to kasy wystarczy i dostaniesz.

Opublikowano
marluk napisał:

44 minuty temu, masa24 napisał:

Przechodzi jako rozpoczęcie zakup paliwa za 100 zł jeżeli nie było to wpisane w obrotowe,?

Nie spotkałem nigdy przypadku gdzie by to przeszło. Z resztą wydaje się to absurdalne gdzie jako rozpoczęcie biznesplanu podajesz działanie którego w ogóle w tym biznesplanie nie ma.

Są takie rzeczy na tym świecie, "co się nawet fizjologom nie śniły".

marluk napisał:

To jakiś palant to przepuścił w takim razie. To tak jakby przeszła faktura za zakup materiału siewnego a ktoś ma w biznesplanie same sady jabłoni.

Taki sam palant z Agencji, który potwierdza nie swoje dokumenty 😉. Był o tym swojego czasu gorący wątek w tym temacie, jest to niezgodnie z prawem ale każdy to robi.

PRZMAS19821982 napisał:

Wiem o tym panie marluk...... 

Dobrze pojmuje ze chodzi o bp....i jego realizacje

Moje pojęcie jest lepsze niż twoje 🤣🤣🤣.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, solek01 napisał:

mam 14pkt, doradca mi wpisał chociaż nie chciałem tego, a jak z tego zrezygnować? teraz do nich pisać czy przy rozliczaniu 2 raty?

Min musi byc 7 pkt. Robisz zmiane BP i usuwasz sobie to co niepotrzebne

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Napewno jakaś część wniosków wypadnie to kasy wystarczy i dostaniesz.

Dlaczego miałyby wypaść? Zdarzają się takie sytuacje? Raczej ktoś jak dostał decyzje pozytywna to nagle nie zrezygnuje.

Jeśli się okaże że wszyscy z mazowieckiego nie dostaną to w tym naborze będzie wyścig o punkty bo złożą te osoby co nie dostały  plus kolejni czyli 10 punktów może okazać sie mało.

Opublikowano
3 godziny temu, solek01 napisał:

A plany nawozowe to musi jakiś doradca opracowywać czy samemu można?

Pobierasz próbkę gleby zanosisz ją do stacji chemiczno rolniczej w większości miast jest i mówisz że chcesz zrobić badanie gleby NPK plus odczyn PH . Mówisz im ,żeby zrobili Tobie zalecenia nawozowe w oparciu o te badania dla danej uprawy w moim przypadku np . borówka . 

Kosztuje to nie więcej niż 30 zł łącznie za jedną próbkę którą można pobrać z 3 hektarów nawet .

Podają Tobie w tych planach np. że musisz dać 50kg czystego azotu na hektar 30 potasu i 20 fosforu . czyt. czysty składnik nawozy zawsze mają tylko określony procent zawartego składnika w nawozie . 

ARMIR może wymagać rozpiski użytych nawozów z podziałem wszystkich składników jakbyć miał to sam obliczać to można się zajechać . 

podaje link do strony na której znajduje się fajny program do fertygacji ale możesz go też zastosować do nawozów posypowych gdzie wpiszujesz nazwę nawozu ile ma NPK w sobie i kiedy go stosujesz a on robi Tobie pełny raport w pdf ile np. wprowadziłeś do gleby azotu rozsiewając 150kg siarczanu amonu . instrukcja dokładna jest też na tej stronie . Sam z tego będę korzystał . 

http://www.nawadnianie.inhort.pl/fertygacja/126-harmonogram-fertygacji

Moim zdaniem jeśli zajmujesz się specyficzną uprawą to warto robić badania gleby i stosować się do tego a plony napewno będziesz miał dużo wyższe i zaoszczędzisz pieniądze bo po co dawać do gleby np. 50kg czystego potasu na hektar skoro po badaniach wyjdzie że potrzebujesz go tylko 30 kg . 

Na 10 hektarach masz w h... pieniędzy w kieszeni . 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

A czy to ile czegoś wysypałem musi się zgadzać z fakturami? bo np. w tym roku mam już nawozy kupione i np. mocznik został mi z ubiegłego roku, czasem coś biorę od znajomego bo mi liczy taniej jak na składzie. A zalecenia na podstawie badań mogę sobie sam zrobić?

Edytowane przez solek01
Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

A czy to ile czegoś wysypałem musi się zgadzać z fakturami? bo np. w tym roku mam już nawozy kupione i np. mocznik został mi z ubiegłego roku, czasem coś biorę od znajomego bo mi liczy taniej jak na składzie. A zalecenia na podstawie badań mogę sobie sam zrobić?

Nie musi się zgadzać z fakturami . Ale najlepiej żeby na fakturach nie było nawozów których nie masz w planie nawozowym .  Zalecenia robią Tobie tam gdzie próbkę oddajesz to kosztuje niecałe 10 zł razem z badaniem nie przekroczy 30 zł . A na podstawie tych zaleceń w których masz napisane ile azotu , fosforu i potasu robisz sobie plan nawozowy tak żeby nie przekroczyć tych dawek . Po to dałem link do kalkulatora .

Nawet jeśli na FV będzie nawóz którego nie miałeś w planie nawozowym to sobie skorygujesz ten plan nawozowy w każdej chwili bo i tak rozliczasz się z tego dopiero przy płatności o drugą ratę . 

Opublikowano
5 godzin temu, karino25 napisał:

Dlaczego miałyby wypaść? Zdarzają się takie sytuacje? Raczej ktoś jak dostał decyzje pozytywna to nagle nie zrezygnuje.

Jeśli się okaże że wszyscy z mazowieckiego nie dostaną to w tym naborze będzie wyścig o punkty bo złożą te osoby co nie dostały  plus kolejni czyli 10 punktów może okazać sie mało.

W każdym naborze jakiś procent wniosków nie przeszedł z różnych powodów. Sam miałem niewielkie problemy i o włos wniosek został by odrzucony przez niedbałość pracownika ODR.