Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

Więcej premi ci dali niż 60?😃

biznesplan miałem sporo przeszacowany ale pisało się co na myśl przyszło teraz czas na zmiany praktycznie nie miałem obrotowych same trwałe wylatuje siewnik do zboża za 12 tys a wchodzi na to paliwo i nawóz 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, many12 napisał:

25 tys to faktury tylko związane z remontem obory i otoczenia a z obrotowych mam na 15 tys.

"Dlaczego nie złożyles zmiany roku docelowego na 2021"? - w biznesplanie od początku miałem 2020 i do 14 marca 2021 r mam termin złożenia  Sprawozdania i Wniosku o II ratę.

No właśnie mogłeś złożyć wniosek o wydłużenie czasu na realizację biznesplanu tak żeby twoim rokiem docelowym był 2021. Wtedy wniosek o druga rate byś złożył po 15 maja i by Ci się wszystko liczyło z 2021.

Edytowane przez marluk
Opublikowano

Uparty jesteś w swoim myśleniu ale rachunek ekonomiczny wymaga jak najszybszego rozliczenia tym bardziej, ze mam iuż wszystkie dokumenty. Trzeba to mieć jak najszybciej za sobą bo trzyletnie drążenie jednego tematu osłabia psychiczną kondycję.  Człowiek dobrowolnie wpada w pułapkę jakiegoś projektu a co z prywatnym życiem?

• Like 2
Opublikowano

spotakl sie ktos z tym jak arimr traktuje deputat ?  Forma dzierzawy od lasow panstwowych tylko nie jest to nazwane a deputatem. Czy jest to normalnie traktowane jak dzierzawa?

Opublikowano

brał faktury na wszystko ,1 kołek rozporowy ,sznurowadła  do butów roboczych ;-)))

4 minuty temu, sobczakkatarzyna napisał:

Łoo panie, a skąd aż tyle faktur natrzaskałeś? :D 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, kopin napisał:

brał faktury na wszystko ,1 kołek rozporowy ,sznurowadła  do butów roboczych ;-)))

Ogólnie to faktur można mieć i nawet tysiąc, ale do Agencji wiezie się tylko te na środki trwałe i obrotowe, sznurowadeł raczej nikt tam nie uwzględnia :P 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, drobny napisał:

ostatni nabór decyzje do 23 stycznia Potwierdzone info 

W całej Polsce czy tylko niektóre województwa? Jak w całej to brzmi optymistycznie 👍

Edytowane przez dawid12
Opublikowano
2 godziny temu, sobczakkatarzyna napisał:

Ogólnie to faktur można mieć i nawet tysiąc, ale do Agencji wiezie się tylko te na środki trwałe i obrotowe, sznurowadeł raczej nikt tam nie uwzględnia :P 

Szósteczka za myślenie bo taka jest rzeczywistość ustawowa i fizyczna w moim przypadku. Rachunki budowlane na kwotę 25 tys  to będzie na środki trwałe , a z obrotowych dużo mi wypadło na paszę dla opasowych cieliczek na kwotę 16 tys. - Kopin POsiada ciekawą cechę charakteru - typowy chłopski filozof .

Opublikowano

Taka sytuacja - ojciec odpisał synowi część gospodarstwa w 2018 roku i wtedy syn (dobierając sobie dodatkowo dzierżawę) wziął młodego rolnika. Teraz ojciec chciał wziąć 60 tysięcy i pojawił się zarzut stwarzania sztucznych warunków. Mają osobne maszyny, syn ma też wydzierżawiony od 2018 jeden z budynków. Obaj są ubezpieczeni w KRUS-ie jako rolnicy. Syn ma faktury zakupu na siebie, ojciec nie, bo nie było wcześniej potrzeby kupowania na fakturę. Sprzedaż tylko na giełdzie, faktur żadnych nie ma ani jeden, ani drugi. Jest ktoś w stanie doradzić co jeszcze zrobić, żeby uzasadnić, że prowadzą osobne gospodarstwa? I w ogóle czy powołanie się na fakt, że syn dostał młodego rolnika i wtedy nie stwierdzili stwarzania sztucznych warunków, ma sens? 

Do tej pory trafiałam na dość dogadanych ludzi, proste oświadczenie, kilka dokumentów i wystarczało za uzasadnienie, a tu padło na wyjątkowo dożartą babę i ciągle jej mało. 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Taka sytuacja - ojciec odpisał synowi część gospodarstwa w 2018 roku i wtedy syn (dobierając sobie dodatkowo dzierżawę) wziął młodego rolnika. Teraz ojciec chciał wziąć 60 tysięcy i pojawił się zarzut stwarzania sztucznych warunków. Mają osobne maszyny, syn ma też wydzierżawiony od 2018 jeden z budynków. Obaj są ubezpieczeni w KRUS-ie jako rolnicy. Syn ma faktury zakupu na siebie, ojciec nie, bo nie było wcześniej potrzeby kupowania na fakturę. Sprzedaż tylko na giełdzie, faktur żadnych nie ma ani jeden, ani drugi. Jest ktoś w stanie doradzić co jeszcze zrobić, żeby uzasadnić, że prowadzą osobne gospodarstwa? I w ogóle czy powołanie się na fakt, że syn dostał młodego rolnika i wtedy nie stwierdzili stwarzania sztucznych warunków, ma sens? 

Do tej pory trafiałam na dość dogadanych ludzi, proste oświadczenie, kilka dokumentów i wystarczało za uzasadnienie, a tu padło na wyjątkowo dożartą babę i ciągle jej mało. 

pewnie czytałaś na stronach armr że podział gospodarstwa to są sztuczne warunki młody dostał premię bo dostał hektary od ojca a ojciec jakby nie odpisał to by miał chyba za dużo na rmg porostu chcieli upiec dwie pieczenie na jednym ogniu ja nie widzę nic w tym złego chcą gospodarować rozwijać się po to są programy pomocowe ale te nieszczęsne sztuczne warunki  na moim wniosku od samego początku ciągną się za mną 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Witam

Mam kilka pytań

Mam złożony wniosek rmg z tym że wnioskowałem o ciągnik jednak chciałabym to zmienić bo za te pieniądze nie można kupić nic sensownego.

Obecnie mam 5 ha i zadeklarowałem uprawę słonecznika ozdobnego.

Czy mogę ten ciągnik zamienić np na przyczepę 3,5t i siewnik 3metry?? Ewentualnie jakaś brona talerzowa lub agregat przedsiewny??

Kolejne pytanie czy na początku wystarczy jak zakupię sprzęt za 45tys a resztę po wypłacie drugiej części??

Opublikowano
2 minuty temu, freetaxi napisał:

Możesz bez problemu zmieniać przedmiot inwestycji. W momencie składania wniosku o drugą ratę trzeba wydać całość premii. 

wydałem całą premię chciałbym składać o 2 ratę w tym roku z tego co mi coś świta to po złożeniu dopłat coś można działać. teraz pytanie bo wzrost mam produkcja roślinną, ale też zwierzęcą. czy można będzie złożyć wniosek na połowie tego roku czy trzeba czekać do końca, aż bedzie wiadomo ile zwierząt było?

Opublikowano

Chcąc składać wniosek teraz, będziesz brał pod uwagę wielkość ekonomiczną z tamtego roku. Jeżeli poczekasz do 15 maja, to policzymy WEG z bieżącego roku. Jeżeli chodzi o zwierzęta, trzeba będzie przyjąć jakiś obrót stada do końca 2021.

• Thanks 1
Opublikowano

Z proponowanych zmian w naborze 2021:

- decyzja w ciągu 180 dni od zakończenia naboru,

- połączenie limitu środku województwa mazowieckiego i pozostałych województw,

- termin na złożenie wniosku o drugą ratę nie później niż 3 lata od wypłaty pierwszej raty i nie później niż do 31 sierpnia 2025.

Opublikowano (edytowane)

Czytałem jakiś artykuł w którym jakaś izba rolnicza zaapelowała do ministra aby zwiększyć próg wielkości ekonomicznej gospodarstw do 16 tys euro. Moim zdaniem to dobry pomysł gdyż pozwoliłoby to skorzystać z tego programu dużo większej liczbie rolników.

Edytowane przez Miran
Opublikowano

W rozporządzeniu nie ma mowy o deputatach a dzierżawach . Co w przypadku jak nie ma umowy dzierżawy a deputat. Czy uprawnia to do udziału skoro 1.2 ha deputatu to jedyna ziemia

Opublikowano (edytowane)

Chyba nie ale złożyć mogą jeżeli uzbierają 1 ha użytku 

w zasadzie racja , forma prawna nie ma znaczenia w roku wyjściowym , w roku docelowym oprócz tego i tak powinni mieć cześć własności bo to nie będzie liczone tak samo jak dzierżawa z kowr 

Edytowane przez masa24