Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kuba976 napisał:

Czy jeśli małżonka weźmie w dzierżawę grunty w styczniu, to czy będzie mogła wsiąść udział w naborze w lutym 2021 czy dopiero po pierwszym wniosku o dopłaty. 

I jeszcze drugie pytanie, ja posiadam gospodarstwo które ma za duża wielkość ekonomiczna zeby wsiąść udział rmg, w przypadku posiadanej rozdzielności majątkowej bedzie mogła wsiąść udział w naborze rmg

Planuje małżonka RMG, a powiedz mi ma jakąś ziemie na własność czy na tę chwilę tylko dzierżawa bedzie?

@masa24 da się na samej dzierżawie ten program ogarnąć? Pisalismy o tym tutaj ale wyleciało mi z głowy jak to wyglada.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
marluk napisał:

Inna rzecz to spójność zapisu w rozporządzeniu a inna to jego prawidłowe zrozumienie. Mało rolników jest obytych w słownictwie legislacyjnym i często to powoduje problemy a nie to że zapis jest błędny ale sprzeczny. Co do dzierżaw raczej rozporządzenie dokładnie omawia jakie się kwalifikują a jakie nie.

Ty wciąż nie rozumiesz. To że wytłumaczyłeś swojego czasu istotę tego zapisu - chwała Ci za to. Gorzej już z tymi którzy te przepisy tworzyli, bo można było tak je skonstruować, że znaczyłyby dokładnie to samo co teraz, ale nikt by nie miał problemów z ich prawidłowych odczytaniem. I to nie tak że tylko "zwykli rolnicy" mają problem akurat z tym przepisem, ludzie którzy na co dzień mają do czynienia ze "słownictwem legislacyjnym" nie wiedzą za bardzo jak ten przepis prawidłowo ugryźć. A nie można zapominać że to urzędnik a nie petent wydaje decyzję i to nie petent określa na jakich warunkach. Urzędnik ma kogoś nad sobą i też się obawia wydać wadliwą decyzję, tym bardziej jeśli chodzi o pieniądze - jest z tego potem rozliczany. Ostatecznie, skoro przepisy prawa są tworzone dla wszystkich a każdy obywatel ma prawo znać ich treść, to w mojej opinii powinny być tak konstruowane, żeby każdy mógł je prawidłowo zrozumieć a nie tylko ludzie obyci z "językiem legislacyjnym". Ja na ten przykład TYLKO z tym jednym zagadnieniem miałem problem jeśli chodzi o rozporządzenie RMG. Miała ten problem też Pani która mi prowadzi wniosek ale wolałem "pójść na ugodę" i załatwić umowę dzierżawy z datą pewną na 7 lat. Owszem, gdybym się uparł to bym zapewne wyegzekwował swoje prawo, ale trwałoby to może i rok... I teraz na koniec sam się zastanów co było dla mnie lepsze, załatwić nową umowę w jeden wieczór i dostarczyć ją do Oddziału Powiatowego czy walczyć o swoje żelazne prawo?? Nie jesteś głupi chłop, więc sam sobie odpowiedź. I nie, nie twierdzę że nie masz racji, ale papier swoje a życie swoje - czasem racja jest jak d&pa - każdy ma swoją 😉. Wracajmy do meritum sprawy.

• Like 1
Opublikowano

@marluk

Czy gospodarstwo zostało sztucznie podzielone po dniu 18 X 2011 r.

Mi się kojarzyło z  czerwcem 2010, nie wiem dlaczego, sorki za wcześniejszą datę.

Opublikowano

Brat ma same problemy  i co tydzień poprawia. Gościu czepił się że nie ma czynszu dzierżawy na umowie. Wuj przepisał w dzierżawę jak odchodził na emeryturę i jest na umowie że jest bez czynszu. A gościu a agencji się czepia że musi być bo nie przejdzie.Prosze o pomoc

Opublikowano (edytowane)

no generalnie na tym dzierżawa polega, że jest czynsz w zamian za korzystanie z ziemi. Spiszcie nową umowę  z czynszem albo zmień w biznesplanie na umowę ustną. Wtedy nie trzeba żadnych umów im dostarczać.

Edytowane przez marluk
Opublikowano

Tak jak @marluk pisze musi być czynsz. Do mnie Pani też wysyłała notkę o przedstawienie umowy dzierżawy, wyjaśniając przy tym, że poprawnie sporządzona umowa ma w treści zawarty czynsz dzierżawny

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Pytanie do tych co kupili pole do rozliczenia trzeba dołączyć Akt Notarialny czy trzeba odpis Aktu Notarialnego dołączyć jak to jest z tym ? .

Ja skserowałem akt notarialny i ksero kazali podpisać, że jest zgodne z oryginałem. 

• Like 1
Opublikowano

Z ciekawostek odnośnie Rmg.

1. Proszę o podanie cennika folii w którą będą pakowane kwiaty słonecznika, z ofertą. Z wyliczeniem ilości sprzedanych kwiatów i dostosowanie folii do ilości kwiatów.

2. Rozpisanie co roku, nazw zbóż ilości wysianego materiału z ceną.

3. Pani nie wierzyła że ktoś ma hodowlę królików( wysłała kontrolę). Liczyła że ktoś podniósł sobie so.

Kontrola stwierdziła więcej królików niż w bplanie(wyjaśnienia). Do tego wyjaśnienia ile królików na ubój, na sprzedaż, i wymianę pokoleniowa i ile może paść. Miło jak bym  rozpisał na mioty itp.

Osoba pierwszy raz prowadzi Rmg, jej biuro również, takie wytyczne dostali z or.

Opublikowano
3 godziny temu, sobczakkatarzyna napisał:

Skąd takie info? 

1 godzinę temu, Adaminoo1990 napisał:

Co ty gadasz na stronie ministerstwa jest

Proszę czytać ze zrozumieniem. Napisałem na tą chwilę.

Info z CE.

4 minuty temu, Adaminoo1990 napisał:

Proszę zerknąć na ostatnią modyfikację, data z września 2020. Mamy listopad.

Wiem że był w harmonogramie nabór na luty 2021, ale tymczasowo zawieszony.

Opublikowano

Nie napisałem że nie będzie naboru, tylko na tą chwilę  jest zawieszony przez centrale.

Opublikowano
Dnia ‎2020‎-‎11‎-‎18 o 20:20, robert55555 napisał:

Z ciekawostek odnośnie Rmg.

Kontrola stwierdziła więcej królików niż w bplanie(wyjaśnienia). Do tego wyjaśnienia ile królików na ubój, na sprzedaż, i wymianę pokoleniowa i ile może paść. Miło jak bym  rozpisał na mioty itp.

Osoba pierwszy raz prowadzi Rmg, jej biuro również, takie wytyczne dostali z or.

Co do królików to się zgadza. Przed wydaniem decyzji też miałem kontrolę tz. sprawdzenie stanu użytków rolnych i pogłowia. Przed kontrolą  negocjowałem telefonicznie z panią z OR  i zatwierdziłem jeden wykot rocznie średnio po 4 sztuki. W Wyjściowym miałem 30 samic  - w ciągu trzech latek mam udowodnić na podstawie faktur sprzedaż ok stu. Padnięcia  i wszelakie roszady można ujmować w Tabeli 12. Roczne obroty zwierząt w sztukach w okresie docelowym. Mam w bp.  0.50 ha marchwi tak, że temat jest spójny.