Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, lebek5 napisał:

Hmmm Teraz jeszcze bardziej nie czaje...

To po przyznaniu pomocy, to potem trzeba składać jeszcze o pierwsza rate?

Ustawodawca przewidział taki tok postępowania w programie restrukturyzacji małych gospodarstw. Nie zlozych wniosku o 1 ratę w terminie, to pomimo że masz pozytywną decyzję nie przeleją kasy.  Skladasz wniosek o wypłatę z ewidencja oraz że zrealizowałeś jakieś założenie swego BPlanu( np zakup paliwa za 200zl, nie wiem jakie miałeś założenia BPlanu).

3 minuty temu, Mateusz45288 napisał:

No i jest I rata, wniosek z 17.02.2020

Gratulacje🤗.Czas na wydawanie kasy.

Opublikowano
15 minut temu, robert55555 napisał:

Ustawodawca przewidział taki tok postępowania w programie restrukturyzacji małych gospodarstw. Nie zlozych wniosku o 1 ratę w terminie, to pomimo że masz pozytywną decyzję nie przeleją kasy.  Skladasz wniosek o wypłatę z ewidencja oraz że zrealizowałeś jakieś założenie swego BPlanu( np zakup paliwa za 200zl, nie wiem jakie miałeś założenia BPlanu).

Gratulacje🤗.Czas na wydawanie kasy.

Dzieki  za wyjaśnienie, nie wiedziałem,  ze tak trzeba zrobić.

Opublikowano

Orientujecie się w tym nowym wymogu dot gruntów, na które składa się wniosek:

do których temu rolnikowi lub jego małżonkowi przyznano jednolitą płatność obszarową na podstawie przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, pomoc finansową w ramach działań obszarowych w ramach PROW 2007-2013 lub programu co najmniej w roku, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy, a jeżeli w danym roku nie przyznano jeszcze płatności lub pomocy, płatność lub pomoc została przyznana co najmniej w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

wymóg został dodany w 2018 roku :-(

a co z gruntami o powierzchni poniżej 0,1 ha np. szklarni ?

nie ma na nich dopłat a wielkość SO jest ogromna jak na ten program?

to jakieś niedopatrzenie?

........

druga rzecz w Agencji powiedzieli, że sprawdzają dopłaty nawet do 2 lat wcześniej, czyli teraz nie tylko za ten rok ale i 2019 :-(

fajnie, tylko kto składa 2 lata do tyłu licząc np. na młodego rolnika gdzie to jest wykluczone?

Mówią że to jest konieczne dla nich aby eliminować "świeże umowy np. dzierżawy"

super ale jak tak to zgłaszam do młodego rolnika chyba od 2016 roku.. 

i znowu pozamiatane? ktoś to przechodził

i trzecia najbardziej wkurzająca rzecz, to praktyczne wyeliminowanie kryterium dochodowego tych 25 procent

bo trzeba być podatnikiem podatku rolnego, inaczej jesteś skazany(a) na kryterium przychodowe i problemy jak wyżej

aby być podatnikiem podatku rolnego trzeba by właścicielem, a dzierżawy nie wchodzą

tylko kto wydzieli kilka hektarów z ksiąg wieczystych na kilkadziesiąt ha dla takiego programu..

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 11.05.2020 o 20:30, mds212 napisał:

Nie mozesz wpisac np nawoz, za nawoz CI zwroca a za to sobie kupisz co tam cchesz, spawarke czy myjke. A nawoz i tak bys kupil i tak

Mi chodziło o to że w BP zakupu spawarki wpisać nie można.

Dnia 11.05.2020 o 21:03, seba07101 napisał:

Tak z ciekawości zapytam ile macie pkt minimalne 7 czy więcej ? Kto może niech napiszę 

Ja mam złożone na 10 pkt. w sumie, 2 za KRUS, 1 za wiek poniżej 40-stki, 4 za SO docelową powyżej 16 tys. EUR. i to są moje "podstawowe" punkty. Dodatkowo mam 1 pkt. za 4 szkolenia i 2 pkt. za plan nawozowy, przy czym te 3 ostatnie wywalę jak pierwszych 7 wystarczy.

7 godzin temu, Kucyk83 napisał:

Za ktoś kogoś z okolic Radomia co zajmie się ogarnieciem tego wszystkiego (oczywiście za pieniądze).

Myślałem że sam to dam radę zrobić, ale czas leci a ja dalej jestem w tym samym miejscu.

A słyszeliście coś, że termin na zlozenie tego wniosku tj. 29.05, ma zostać przesunięty i wydłużony?

Robi KAŻDY ODR w całej III RP, ale nie robią ani najtaniej ani najlepiej. Są jednak takie rejony jak Opolszczyzna że robią niestety jako jedyni...

3 godziny temu, ogarek1993 napisał:

Czy orientuje się ktoś jak jest teraz z tymi szkoleniami, czy w ogóle szkolenia i usługi doradcze trzeba obowiązkowo wpisywać w BP?

Drugie pytanie, chce kupić działkę, znajduje się na niej dom i grunty rolne, czy w BP można uwzględnić koszt gruntów rolnych, trzeba dokonać podziału geodezyjnego tej działki czy wystarczy napisać jakies oświadczenie ?

Nie trzeba szkoleń ani usług doradczych obowiązkowo wpisywać. Co do zasady nie ma ograniczeń w zakupie gruntów rolnych każdego typu, jeśli się mylę - Forumowicze proszę mnie poprawić. Pamiętaj że grunty rolne zabudowane to wciąż grunty rolne.

54 minuty temu, marluk napisał:

@robert55555 No myślę, że BP będzie zmieniany bo plany się zmieniły i planuję składać wniosek w MGR.

Czyli RMG i MGR mogą się nałożyć jeden po drugim?? Też myślę o modernizacji, jak RMG wypali to bym już miał 13 ha na własność i graty by trzeba wymienić...

Opublikowano (edytowane)

@Kaszlak79 można ale o ile wiem będzie ci ciężko, bo nie można tego zrobić w tym samym roku. Czyli trzeba na przykład tak: w tym roku składasz na RMG mając SO mniejsze niż 13 tyś a za rok masz już SO ponad 13 tyś więc możesz składać na MGR. Tyle, że u ciebie pojawia się ten problem, że tegoroczny nabór na MGR jest prawdopodobnie ostatnim w tym PROW.

Edytowane przez marluk
Opublikowano

A to i tak by nie wchodziło w rachubę w tym roku, bo z rękawa nie natrzepię $$$ (i tak muszę już natrzepać na resztę co mi zabraknie do gruntów) a w kredyty mi się nie uśmiecha pchać. Po prostu pytałem czy można jeden program za drugim wziąć w tym sensie, że jeden się jeszcze nie skończył a drugi już zacznie. To że SO muszę mieć na MGR powyżej 13 tys. EUR to wiem.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKropka napisał:

do których temu rolnikowi lub jego małżonkowi przyznano jednolitą płatność obszarową na podstawie przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, pomoc finansową w ramach działań obszarowych w ramach PROW 2007-2013 lub programu co najmniej w roku, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy, a jeżeli w danym roku nie przyznano jeszcze płatności lub pomocy, płatność lub pomoc została przyznana co najmniej w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

wymóg został dodany w 2018 roku 😞

........

druga rzecz w Agencji powiedzieli, że sprawdzają dopłaty nawet do 2 lat wcześniej, czyli teraz nie tylko za ten rok ale i 2019 😞

fajnie, tylko kto składa 2 lata do tyłu licząc np. na młodego rolnika gdzie to jest wykluczone?

i trzecia najbardziej wkurzająca rzecz, to praktyczne wyeliminowanie kryterium dochodowego tych 25 procent

bo trzeba być podatnikiem podatku rolnego, inaczej jesteś skazany(a) na kryterium przychodowe i problemy jak wyżej

aby być podatnikiem podatku rolnego trzeba by właścicielem, a dzierżawy nie wchodzą

tylko kto wydzieli kilka hektarów z ksiąg wieczystych na kilkadziesiąt ha dla takiego programu..

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Składasz wniosek o dopłaty ? Masz dochód pozarolniczy? 

Opublikowano

@JanKropka

Jeśli myślisz o płatności dla.mlodego rolnika o którą ubiegasz we wniosku o płatności bezposrednie, to nie przeszkadza tobie ubiegać o płatność RMG. Jeśli masz na myśli program Młody rolnik-100 tys to już ma wpływ na program RMG.

Co do sprawdzania wniosków 2 lata w tył. To jest ich praca za którą pobierają określone w umowie wynagrodzenie. 

25% osiągnąć da się, chodź nie zawsze.

Warunek 50:50 własność/dzierżawa obowiązuje wymóg. Do obejścia. Wchodzisz z umową długoterminowa (np 2ha) i z programu kupujesz 2ha i masz warunek spełniony. Oczywiście jak ktoś chce kupić ziemię 

Opublikowano

Witam.

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość i sorry jeśli pytam o kwestie już wcześniej poruszane, nie dałam rady przeczytać całego tematu.

Chcielibyśmy złożyć wniosek o RMG.

Ja dostałam zimą 4 ha ziemi od rodziców odchodzących na emeryturę. Są tylko moją własnością, ale z tego co zrozumiałam, wniosek składać może też mąż? Poprawcie mnie jeśli się mylę. Mąż jest w spisie producentów i mąż będzie składał w tym roku pierwszy wniosek o dopłaty bezpośrednie. Ja z innych przyczyn, zdrowotnych, nie mogę prowadzić gospodarstwa, ani w nim pracować. Nie mamy rozdzielności majątkowej.

Druga sprawa to te wymagane 25% dochodów lub przychodów z gospodarstwa. Mąż pracuje na etacie i z ha przeliczeniowych nie ma szans na spełnienie tego warunku na starcie. Z SO samych upraw w chwili obecnej te nie, ziemia jest mocno zaniedbana, na 1,5 - 2,0 ha jest samosiejny las, reszta łąki. W tym roku udało nam się ogarnąc tylko 0,2 ha pod ziemniaki. Mamy w domu już zakupione wcześniej pisklęta (indyki, kaczki, gęsi) w sumie niecałe 100 sztuk. Czy tym możemy posnieść SO na starcie? Czy ewentualnie jeszcze królikami? Dzierżawy nie mamy od kogo wziąć.

Ma też działy produkcji rolnej, niewielka hodowla psów rasowych (FCI), czy ma to jakiś wpływ na dotację?

Mąż prowadził też kiedyś działalność gospodarczą, był Vatowcem, jest on teraz zawieszona. Czy lepiej ją zamknąć? Czy ma to jakiś wpływ na póżniejsze prowadzenie księgowości gospodarstwa?

Trecia to kwestia wycinki, klasa gruntów to większość R, Ł i na części LZR, Czy możemy te drzewa wycinać bez zgłoszenia, pozwolenia, w celu prywrócenia ich do użytkowania rolnego? Wydaje mi się, że tak, ale może ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Drzewa są rózne większość bardzo cienkie, ale są i brzozy powyej 50 cm obwodu.

Opublikowano
10 godzin temu, lebek5 napisał:

Hmmm Teraz jeszcze bardziej nie czaje...

To po przyznaniu pomocy, to potem trzeba składać jeszcze o pierwsza rate?

Ale Cię zdziwko  chapło - nie panikuj na złożenie wniosku o I ratę od momentu wydania decyzji masz 6 miesięcy. Ciekawe tylko kto Ci pisał biznesplana bo to informacja oczywista - chyba sam w natłoku informacji. Nie zapomnij do wniosku o I Ratę dołączyć potwierdzoną przez powiatową Agencję KPiR i kopię faktury.

• Haha 1
Opublikowano

Tak samo nie trzeba potwierdzać nic "fakturą", jak ktoś nie ma nic przeznaczone na obrotowe to wręcz nie ma jak tego zrobić. Ja na ten przykład rozpoczęcie BP udokumentuję wstępną umową zakupu gruntu - to mój JEDYNY zakup z RMG.

Opublikowano
4 godziny temu, robert55555 napisał:

@JanKropka

Jeśli myślisz o płatności dla.mlodego rolnika o którą ubiegasz we wniosku o płatności bezposrednie, to nie przeszkadza tobie ubiegać o płatność RMG. Jeśli masz na myśli program Młody rolnik-100 tys to już ma wpływ na program RMG.

Co do sprawdzania wniosków 2 lata w tył. To jest ich praca za którą pobierają określone w umowie wynagrodzenie. 

25% osiągnąć da się, chodź nie zawsze.

Warunek 50:50 własność/dzierżawa obowiązuje wymóg. Do obejścia. Wchodzisz z umową długoterminowa (np 2ha) i z programu kupujesz 2ha i masz warunek spełniony. Oczywiście jak ktoś chce kupić ziemię 

dzięki ale problem jest bardziej poważny

Standardowo jeżeli nie brałeś nigdy dopłat i zaczynasz formalnie przygodę z rolnictwem to zazwyczaj sens jest startowanie do młodego rolnika

jak wiadomo musisz mieć TYLKO 1 ha przeliczeniowy w dzierżawie i nic wiecej

dalej cały czas mamy etap rozpatrywania wniosku, tego lub w następnym roku

Nie składasz o żadne dopłaty nic, czekasz aż Agencja łaskawie przez te 0,5 roku wyda decyzję, jak negatywna to za rok znowu jest szansa

Już z tych powodów NIE ma możliwości składania wniosku o dopłaty na ten hektar i jak i nie na siebie na pozostałe grunty z młodego rolnika

Jeżeli nie otrzyma się pomocy przez te dwa lata naborów na pocieszenie zostaje owa restrukturyzacja

wszystko fajnie, ale w 2018 roku dali warunek dopłat na siebie..

i to podobno 2 lata do tyłu

Zatem w praktyce jak ktoś starał się o młodego rolnika (jedyne co miał to ten hektar na start) to przez 4 lata może zapomnieć o restrukturyzacji

* jedyny ratunek to umowa z datą pewną na grunty z lat wcześniejszych i dopłaty w tym roku

ALE agencja może kwestionować, że ktoś "specjalnie" nie kupuje ziemi ale bawi się w dzierżawy aby "sztucznie" walczyć w programie

co nie jest prawdą bo same wymogi agencji powodują brak tych dopłat i jest jakimś gigantycznym kuriozum

DRUGA rzecz wymóg dopłat, wyklucza w praktyce szklarnie i folie, tunele za które jest więcej punktów i wartości SO niż z hektarów

za 100 m2 i więcej pozostałych warzyw i innych pod osłonami (co nie jest trudne) jest czasami ok. 1 tys euro SO..

jak przez to przejść jak wymóg dopłat dotyczy 0,1 ha i to zwartego a tunele nie są zwarte

do tego jak ktoś zgłosił dopłaty na pozostałą część gruntu niż tunele to osoba z tunelami ma pozamiatane

to drugie kuriozum, bo kto wg agencji ma 0,1 ha tuneli foliowych? i to z dopłatami? 

co oni zrobili w tym 2018 roku to rozwalenie programu

ps. z 2 ha fizycznie mega ciężko jest wyciągnąć 10 tys euro SO, chyba że jakies ziemniaki jadalne czy słoneczniki, tylko kto to uprawi fizycznie

Opublikowano

Standardowo jeżeli nie brałeś nigdy dopłat i zaczynasz formalnie przygodę z rolnictwem to zazwyczaj sens jest startowanie do młodego rolnika

jak wiadomo musisz mieć TYLKO 1 ha przeliczeniowy w dzierżawie i nic wiecej

Musi mieć 1 ha fizyczny a nie przeliczeniowy.

dalej cały czas mamy etap rozpatrywania wniosku, tego lub w następnym roku

Nie składasz o żadne dopłaty nic, czekasz aż Agencja łaskawie przez te 0,5 roku wyda decyzję, jak negatywna to za rok znowu jest szansa

Logiczne że nie możesz składać dwóch wniosków na te same działki, powierzchnie w ciągu roku. Obsługa musi widać tyle trwać. Od negatywnej możesz odwołać, iść do sądu. Wyboru dokonuje rolnik.

Już z tych powodów NIE ma możliwości składania wniosku o dopłaty na ten hektar i jak i nie na siebie na pozostałe grunty z młodego rolnika

Jeżeli nie otrzyma się pomocy przez te dwa lata naborów na pocieszenie zostaje owa restrukturyzacja

wszystko fajnie, ale w 2018 roku dali warunek dopłat na siebie..

i to podobno 2 lata do tyłu

Składałeś wniosek o Młodego rolnika i masz problem bo nie dostałeś dofinansowania?

DRUGA rzecz wymóg dopłat, wyklucza w praktyce szklarnie i folie, tunele za które jest więcej punktów i wartości SO niż z hektarów

za 100 m2 i więcej pozostałych warzyw i innych pod osłonami (co nie jest trudne) jest czasami ok. 1 tys euro SO..

jak przez to przejść jak wymóg dopłat dotyczy 0,1 ha i to zwartego a tunele nie są zwarte

do tego jak ktoś zgłosił dopłaty na pozostałą część gruntu niż tunele to osoba z tunelami ma pozamiatane

to drugie kuriozum, bo kto wg agencji ma 0,1 ha tuneli foliowych? i to z dopłatami? 

Pomyśl który przypadek ciebie interesuje:

Wymogi dotyczące dywersyfikacji upraw

uprawy pod stałym lub ruchomym przykryciem nie stanowią oddzielnej uprawy w odniesieniu do dywersyfikacji upraw w przypadku gdy ta sama roślina uprawiana jest także w gruncie, np. ogórki uprawiane w gruncie i w tunelu foliowym stanowią w odniesieniu do dywersyfikacji upraw jedną uprawę – ogórek;

obszar, na którym rośliny są uprawiane bez interakcji z glebą (np. ze względu na podłoże w szklarni lub uprawę roślin w pojemnikach), nie kwalifikuje się do wsparcia w ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz uprawa ta nie jest uwzględniana przy sprawdzeniu wymogów dywersyfikacji upraw;

gdy podłoże w szklarni tworzy całość z glebą (nie oddziela rośliny od gruntu), co umożliwia wykorzystywanie potencjału rolniczego gleby przez roślinę (np. korzenie rośliny przenikają przez podłoże i docierają do gleby), wtedy taka uprawa kwalifikuje się do wsparcia w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, a powierzchnia tych upraw uwzględniana jest przy sprawdzaniu wymogów w zakresie dywersyfikacji upraw

Każdy ma wybór jak podnieś SO.

Opublikowano
7 godzin temu, robert55555 napisał:

z tunelami jest inny problem, nie chodzi o rzecz dotyczącą podłoża, po prostu jest konstrukcja i przykrywa uprawę na gruncie

jako pozostałe warzywa pod osłoną

Rzecz w tym, że nie ma żadnych szans aby patrząc nawet literalnie na wymogi rozporządzenia i armir taki tunel fizycznie obejmował 0,1 ha

1)  mało tego większość przypadków jest takich że jest tunel czy folia na np. 100 czy 200 m2 a obok na tej samej działce ewidencyjnej jest inna uprawa, najczęściej jeszcze ta inna osoba zgłaszała od doplaty i już jest z dwóch powodów po restrukturyzacji

nawet jak się odczeka 2 lata z własnymi dopłatami, to agencja i tak nie puści 100 czy 200 m2 tych tuneli, chyba że mówimy o okresie DOCELOWYM, w wyjściowym to praktycznie niemożliwe

2) inna sytuacja to mała działka co ma te 300-500 m2 i tam jest tunel i NIGDY nie było na nie dopłat (bo powierzchnia za mała), powiedzieli mi w agencji że od razy jest kontrola takiego zgłoszenia, a co jeżeli tunel się rozwali bo wiatr, wichura itd?

przecież to strzelanie sobie w kolano na starcie

3)  z młodym rolnikiem, każdy kto decyduje się na ryzyko złożenia wniosku w ciągu tych 24 msc gdzie może startować, nigdy nie złoży przed pozytywnym rozpatrzeniem wniosku, odwołania, sądy - wniosku o dopłaty, bo to strzał w głowę

musi odczekać albo poczekać na nowy nabór

WNIOSEK, jak odpuści sobie młodego rolnika, i będzie chciał przejść na restrukturyzację na otarcie łez, nie będzie miał 2 lat minimum gruntów z dopłatami

:-(

** moja sytuacja jest taka że mam umowę na dzierżawę długoterminową od 3 lat do młodego rolnika z datą pewną, ale brak dopłat dopiero w tym roku pierwszy raz w życiu składam wniosek  o dopłaty

i zastanawiam się czy przejdzie to w ogóle.. nie kombinuję, nie mam jakieś umowy jak Filip z konopi, można powiedzieć że jestem "ofiarą" programu młody rolnik i dlaczego mam stracić szansę którą ma każdy bo wymyślili sobie takie kryteria wykluczające się?

Zobacz w jakiej mega nagytwnej sytuacji jest taki rolnik co ma tunele, chce je zgłosić, w tym roku nie dostanę bo muszę odczekać 2 lata z dopłatami, a co jeżeli z tuneli nic nie zostanie po jednej wichurze? poniosłem koszty a g..no będe mieć

i jeszcze straciłem na takim "programie" :-( 

Opublikowano
4 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Tak samo nie trzeba potwierdzać nic "fakturą", jak ktoś nie ma nic przeznaczone na obrotowe to wręcz nie ma jak tego zrobić. Ja na ten przykład rozpoczęcie BP udokumentuję wstępną umową zakupu gruntu - to mój JEDYNY zakup z RMG.

Jak zmieniałem biznesplana z komputra i bydła opasowego zakup ze środków trwałych hektarów to do pisma przewodniego do dyrcia Regionalnego POdłączyłem kopię wypisu zakupowanego gruntu POtwierdzoną przez Powiatową - dokumenta im więcej pieczatek posiadają tym ważność no i moc prawną nabywają ....................................................... a bydlątka zakupiłem ze środków obrotowych.

3 godziny temu, JanKropka napisał:

ps. z 2 ha fizycznie mega ciężko jest wyciągnąć 10 tys euro SO, chyba że jakies ziemniaki jadalne czy słoneczniki, tylko kto to uprawi fizycznie

Pierwsza część twojego elaboratu wydupiam bo za rano na takie  pierdoły. Natomiast co do drugiego zgadza się w dopłatach nie możemy wstawić użytków rolnych poniżej 10 ary - bo za to nie ma kasiorki ale wchodząc w projekt RMG w okresie wstępnym wpisujeez wszystko co masz na stanie. Dopiero w okresie wyjściowym możesz sobie SO podnieść pPOwyżej stodoły na tych szklarniach - ną problema biznesplana wszystko przyjmie POd warunkiem, że nie zaświeci Ci się czerwona lampka.

Opublikowano

@seba07101

Nabór jest marzec-maj 2020.

Składasz wniosek i BP i w nim masz ujęte pkt.

Załóżmy że masz SO powyżej 20 tyś i masz za nie 5 pkt.

Masz zrobimy BP na 15pkt.

Agencja sprawdza ile zostało złożonych wniosków i ile jest zapisanych pkt w BP tworzy listę.

Na wejściu musimy mieć 7/8pkt.

Załóżmy że w kraju złożyło 10000 wniosków a kasy wystarczy dla 5000 wniosków, więc dzięki tej liście rankingowej dostanie 50% osób które złożyło wniosek.

Wtedy okazuje się ze 9pkt wystarczy żeby skorzystać z tego programu, więc zmienia dane w BP na 9pkt.

Opublikowano
17 godzin temu, JanKropka napisał:

wymóg został dodany w 2018 roku :-(

........

druga rzecz w Agencji powiedzieli, że sprawdzają dopłaty nawet do 2 lat wcześniej, czyli teraz nie tylko za ten rok ale i 2019 :-(

JaNIE WIDZE, ŻE NAPRAWDE JERSTES W kROPCE. nA 2 CZĘŚĆ TWOICH PYTAŃ ODPOWIEDZIAŁEM - TERAZ CZAS NA PIERWSZĄ. pAMIĘTAJ TO CO WPISZESZ W OKRESIE WYJSCIOWYM TO  (CAPS LOK SIE WŁACZYŁ) - to po przyjęciu wniosku pod względem formalnym spodziewaj się kontroli na miejscu.

W miesiącu sierpniu roku 2017 też miałem 0,8  ogroda za stodołą ale pod chmurką. Ludziki zaczeli poszukiwać warzyw takich jakie mieli zlecone skontrolować. Pomylili pietruszkę z selerą ale to nieistotne - areał się zgadzał. Paniusia z regionalnego przedzwoniła i zasugerowała mi wstawienie " pozostałe warzywa w płodozmianie z uprawami rolnymi bo jeszcze na tym samym areale miałem owsa posiane. Reasumując nie rozpisuje się wszystkich warzyw posianych co nam się w pałce przyśniło. Janie Kropka bez ziami a pod szklarnią - POdpowiadam Ciebie , że jest w rozpisce taka rubryka " pozostałe warzywa pod osłonami"  w metrach kwadratowych i już masz problema z głowy.

1 godzinę temu, seba07101 napisał:

Nie rozumiem tego jak można napisać np 15 pkt A potem zjeść do minimum może ktoś to rozjaśnić ?

Rozjaśnić zawsze można a nawet trzeba - dla nas starej gwardii to proste,

Łapiesz maximum punktów z myślą coby zahaczyć tego projekta RMG. Po pozytywnej decyzji piszesz do Regionalnego Dyrcia prośbę w piśmie przewodnim o zmianę w biznesplanie motywując bólem brzucha lub inkszymi wynalazkami co ciebie do głowy najdzie  albo małżonka do ucha szepnie w czasie spania.

Opublikowano
5 godzin temu, many12 napisał:

Jak zmieniałem biznesplana z komputra i bydła opasowego zakup ze środków trwałych hektarów to do pisma przewodniego do dyrcia Regionalnego POdłączyłem kopię wypisu zakupowanego gruntu POtwierdzoną przez Powiatową - dokumenta im więcej pieczatek posiadają tym ważność no i moc prawną nabywają ....................................................... a bydlątka zakupiłem ze środków obrotowych.

Zmiana BP to jedno a rozpoczęcie jego realizacji to drugie. Mój doradca uznał to za rzecz "świętą" że rozpoczęcie realizacji BP udowodnimy fakturą na trochę paliwa (tak robi pewnie 99% ludzi). Ja mu na to że nie chce mi się po ludzku cokolwiek w obrotowe wpisywać, więc ustaliliśmy że zrobimy to odpisem umowy przedwstępnej zakupu gruntu, choć prawda taka że jak dostanę decyzję pozytywną to mam możliwość zrobienia umowy przeniesienia własności.

Kopię wypisu rejestru gruntów (podobnie jak kopię każdego innego dokumentu), która ma potwierdzoną zgodność z oryginałem ma wydać bez łaski urząd który ten dokument wytworzył, czyli w tym przypadku wydział ewidencji nieruchomości Starostwa. Potwierdzenie jakichkolwiek nie swoich dokumentów przez Powiatowe Biuro ARiMR czy przez jakikolwiek inny organ administracji w Polsce jest po prostu nie zgodne z prawem, co nie znaczy że w przypadku regionalnej Agencji nie działa. Była już o tym burzliwa dyskusja i nie mam zamiaru tutaj znowu nikomu nic wytykać ani rozpoczynać kolejnej g&wnoburzy, ale JEDYNYM sposobem potwierdzenia kopii dokumentów przez kogokolwiek innego niż tego, kto te dokumenty wytworzył jest potwierdzenie tej kopii przez notariusza... Więc osobiście nie polecam takiego potwierdzania.

Opublikowano

Panowie czy jest ktoś na forum kto miał brać na RMG przyczepę pronar 6 ton ??? , czy wiecie gdzie w PL można taka przyczepe kupić " od reki " ?