Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Absolutna racja ale do tego potrzeba woli ustawodawcy. A oni za bardzo nie chca rewolucji w urzędach bo to dobry i stabilny elektorat. Póki co jest jak jest i raczej nie warto w tak prostej kwestii jak obsługa RMG iść na wojnę z ARiMR.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Masz rację. Tylko sądownictwo administracyjne w Polsce działa jak działa i mądrze prawisz że to bez sensu. Uważam że prawo powinno choć trochę ukrócić samowolę i niekompetencję organów naszej administracji. Sam fakt że KPA jest z 1960 roku (tak, ma 60 lat) potwierdza że w naszym kraju urzędy mentalnie tkwią w poprzedniej epoce.

Kaszalak czy chcesz nam podpowiedzieć, że działy prawne w Agencjach Rolnych  są  całkowicie zbędne a ustawodawca tz. Kneset na ul. Wiejskiej powinien zadbać  ustawą o  prawidłowe procedury i właściwe zapisy gwarantujące rolnikowi możliwość planowego rozwoju gospodarstwa?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Działy prawne ma każda większa instytucja w Polsce. Są potrzebne żeby mogły orzekać zgodnie z prawem, choć większość z nich stanowi swojego rodzaju zabezpieczenie jak trafi się dociekliwy, znający swoje prawa petent i złoży odwołanie bądź skargę 😉. Rząd powinien usprawnić działa administracji, zwłaszcza tej na poziomie gminnym i powiatowym bo jest ogólnie tragedia, żeby ułatwić życie każdemu obywatelowi a nie tylko rolnikom.

@marluk - wojować nie ma sensu, bo też nie ma o co. Ja i tak liczę że od momentu złożenia wniosku minie +/- rok zanim dostanę I ratę (mam czas, za "moim" gruntem nikt się na razie nie dobija). Bo w Polsce jak wiadomo, rok to nie wyrok 😉. Co nie znaczy że mam piać z zachwytu z tego co się ogólnie dzieje w naszych urzędach.

Edytowane przez Kaszlak79
Odp. marlukowi.
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nikt nie pisze o szkoleniach związanych z projektem Restrukturyzacja Małych Gospodarstw...... Zostało mi jedno do zrealizowania.  Trzy szkolenia zrealizowałem w sąsiednim województwie a to dlatego, iż uważam, że  ODR nie powinien być instytucją komercyjną.   Doczekałem się, że Grabanów się ocknął i szkolenie będzie bezpłatne dnia 25 marca 2020 roku w temacie " Technologia uprawy zbóż" - zapisy po wypełnieniu deklaracji wcześniejszym terminem na miejscu.

Co prawda w swoim biznesplanie wstawiłem " Technologię uprawy zbóż z uwzględnieniem nowych odmian" ale czuja, że znowu wyprzedziłem myślenie  Oddziałów Doradczych?

Opublikowano

Drodzy,

Ponawiam pytanie:

A mianowicie czy brak gruntów własnych lub brak dzierżawy z ZWRSP dyskwalifikuje z RMG? Czy może brak wymaganego stosunku 50/50 (dzierżawa / własność lub dzierżawa z ZWRSP) sprawia, że do docelowej WEG możemy wliczyć tylko 50% wyjściowej powierzchni upraw?

Opublikowano (edytowane)

Ja jadę odbębnić 4 szkolenia  4 i 5 marca. 2 dziennie. Jakbym wiedział że ten punkt za nie, nie będzie mi do niczego potrzebny to bym nawet się nie pisał na to. 1 szkolenie kosztuje mnie 10zl. Plus oczywiście paliwo żeby dojechać. Nie chodzi oczywiście o kasę tylko o mój czas bo mi dwa dni urlopu uciekają które mógłbym wykorzystać wtedy kiede będę naprawdę potrzebował np. Jak trzeba będzie siać zboże czy przy zbiorach itp. 

Edytowane przez damin1
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 25.02.2020 o 21:40, many12 napisał:

Normalka - stara gwardia z pierwszego naboru czekała ponad 100 dni - osobiście 109.

Many pierwszy nabór to z marca ? U mnie mija za 10 dni okres złożenia  o pierwszą ratę ciekawe czy się wyrobią.

Opublikowano (edytowane)

Czy w srodkach trwalych moze byc kabina czy odpada i jedynie w obrotowe? I jak mam wpisane 4 szkolenia? To musze robic 4 szkolenia rocznie czy 4 ogolnie?

Edytowane przez mds212
Opublikowano

Ogólnie.

damin1 napisał:

Ja jadę odbębnić 4 szkolenia  4 i 5 marca. 2 dziennie. Jakbym wiedział że ten punkt za nie, nie będzie mi do niczego potrzebny to bym nawet się nie pisał na to. 1 szkolenie kosztuje mnie 10zl. Plus oczywiście paliwo żeby dojechać. Nie chodzi oczywiście o kasę tylko o mój czas bo mi dwa dni urlopu uciekają które mógłbym wykorzystać wtedy kiede będę naprawdę potrzebował np. Jak trzeba będzie siać zboże czy przy zbiorach itp. 

A nie szło zejść z tego zobowiązania?? Wciąż mam dylemat czy iść w punkty z nadwyżką a potem ewentualnie zmniejszyć ilość, czy zrobić BP na minimum...

Opublikowano
7 godzin temu, daaamiaaaan napisał:

Many pierwszy nabór to z marca ? U mnie mija za 10 dni okres złożenia  o pierwszą ratę ciekawe czy się wyrobią.

Miał na myśli pierwszy nabór jaki był, tzn 2017 rok

Opublikowano
Dnia 22.02.2020 o 20:14, Pietrov00 napisał:

Wczoraj kasa z naboru czerwcowego 1 rata. Decyzja przyszła pod koniec grudnia a wniosek o ratę złożyłem początkiem stycznia. Także z kasą nie będą trzymać do wyborów. Dziś już zamówione maszyny za tydz w sobotę przywożą. 

Jakie województwo?

Dnia 26.02.2020 o 01:25, choper1988 napisał:

Drodzy,

Próbowałem przekopać się przez forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

A mianowicie czy brak gruntów własnych lub brak dzierżawy z ZWRSP dyskwalifikuje z RMG? Czy może brak wymaganego stosunku 50/50 (dzierżawa / własność lub dzierżawa z ZWRSP) sprawia, że do docelowej WEG możemy wliczyć tylko 50% wyjściowej powierzchni upraw?

Ja miałam 1,5ha swojego i 2,5dzierzawy. I nikt się nie czepiał- decyzja pozytywna

Opublikowano
11 godzin temu, damin1 napisał:

Gdzie masz szkolenia?bo żona tez cos mówiła o marcowych szkoleniach i nie wiem czy się wybierać czy załatwię to inaczej

Opublikowano
5 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Ogólnie.

A nie szło zejść z tego zobowiązania?? Wciąż mam dylemat czy iść w punkty z nadwyżką a potem ewentualnie zmniejszyć ilość, czy zrobić BP na minimum...

Dałoby zejść ale już nie będę cudował. Odbębnie. Miałem korekty to mi mówili żebym z czegoś zszedł bo dużo punktów to zeszlem z planu nawozowego. Moim zdaniem uzbieraj punkty tak do 10 dla spokojności. 

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Gdzie masz szkolenia?bo żona tez cos mówiła o marcowych szkoleniach i nie wiem czy się wybierać czy załatwię to inaczej

Sitno. Dlatego że wniosek robił mi odr to szkolenie 10 zł kosztuje na serwis kawowy. Tak poza odr to 50 zł. Za szkolenie biorą. 

Opublikowano
27 minut temu, daaamiaaaan napisał:

Z tymi szkoleniami to oni powiadamiają ? Bo mam wpisane w bp że mam dwa szkolenia. 

To ja w Grabanowie. Sitno to mój dawny ODR przed ślubem. Ja mam 4 szkolenia

Opublikowano (edytowane)

W ubiegłym roku płatne szkolenia były tylko na ścianie wschodniej - trzy zrobiłem bezpłatnie po sąsiedzku w Łosicach i Siedlcach. Został Grabanów z konieczności bo w wymienionych  ośrodkach szkoleniowych w marcu nie ma mojego tematu a chciałbym to mieć za sobą. Trzeba szukać  swoich tematów na forach szkoleniowych i działać:

Link do szkoleń z RMG

www.modr.mazowsze.pl/index.php/szkolenia-zbiorcze.

Edytowane przez many12
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, czesio200 napisał:

U nas szkolenia sa darmowe. Co do punktow to na minimum moze nie ale tez napisac byle co i pozniej z tego wszystkiego schodzic to tez przesada. Czyli tak z umiarem.

Czyli ile kolego polecasz nabić??

Opublikowano

10 godzin temu, daaamiaaaan napisał:

Z tymi szkoleniami to oni powiadamiają ? Bo mam wpisane w bp że mam dwa szkolenia. 

Jacy oni powiadamiają? A 60 tyś to dostałeś ty, czy oni. Jeszcze trochę to chłopstwo z rmg będzie chciało, aby w polu im obrobić, kupić nawozy, nasiona, itp. Ech rośnie nam socjalne społeczeństwo.

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, zdzichu124 napisał:

Witam , chce kupic inne maszyny niz wpisalem w bp , jest problem z taka zmiana czy przechodzi bez problemu ? Dodam ze maszyny nie sa punktowane 

Ja zmieniałem i nie było problemu. ogólnie robiłem 3 zmiany i bez problemu. Znajomi też robili korekty i nikomu z nich nie odmówili

Opublikowano
2 godziny temu, JonnyDeep napisał:

Jacy oni powiadamiają? A 60 tyś to dostałeś ty, czy oni. Jeszcze trochę to chłopstwo z rmg będzie chciało, aby w polu im obrobić, kupić nawozy, nasiona, itp. Ech rośnie nam socjalne społeczeństwo.

Chciałem zauważyć,  że forum jest od tego by się doinformowac , zapytać tak ? 

A "ty" już się się tak nie podniecaj emocjonalnie bo zadałem pytanie  a nie propozycje by mi pole obrabiali.