Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, marluk napisał:

Co ma piernik do wiatraka?

To się zapisz na szkolenie  "Rachunkowość w rolnictwie" - tam paniusia bredzi, ze wzrost gospodarstwa łapiemy z  Ewidencji  (edukowana rozporządzeniami ) a życie praktyczne mówi, że z tego co zasiejesz i wyżywisz w gospodarstwie zgodnie  z założeniami biznesplanu - jak to się ma do końcowego efektu powiedzą ci beneficjenci na dywaniku II wniosku rozliczeniowego.

1 minutę temu, marluk napisał:

• Like 1
Opublikowano

Powiedzcie mi czy robiąc inwestycję na dach na fakturze musi być idealnie ta sama ilość wszystkiego co w biznesplanie w kosztorysie czy był on tylko poglądowy i nie będą tego sprawdzać?

Opublikowano

Jak masz w kosztorysie tak powinnies mieć na dachu. Jak policzysz M2 blachy w kosztorysie tak powinnies mieć ją na Fv.

Sprawdzają losowo, a tego nie wiesz czy ciebie nie wytypują. Zawsze możesz złożyć zmianę z kosztorysem, pytanie jak zaopinia kosztorys i zmianę. 

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Teraz można sprzedawać z własnego gospodarstwa warzywa i owoce , można zapisać daną sprzedasz zestawieniem dziennym i nie jest podparta żadnym paragonem ani fv .

Właśnie zestawienie dzienne najlepiej z kopią DOWODU SPRZEDARZY  (dla zainteresowanych to taki druczek koloru zielonego gabaryty rzędu 60x80 mm. z adnotacją dowodu sprzedaży nr, dn rok - nazwa towaru, cena wartość Razem nr. stoiska nr sprzedawcy. Podpis i pieczątka sprzedająego.   .......................Jest wg mnie to idiotyczny dokument bo nie posiada danych kupującego ale jest tolerowany w naszej szabesgojowej księgowości.

Opublikowano
9 minut temu, many12 napisał:

Właśnie zestawienie dzienne najlepiej z kopią DOWODU SPRZEDARZY  (dla zainteresowanych to taki druczek koloru zielonego gabaryty rzędu 60x80 mm. z adnotacją dowodu sprzedaży nr, dn rok - nazwa towaru, cena wartość Razem nr. stoiska nr sprzedawcy. Podpis i pieczątka sprzedająego.   .......................Jest wg mnie to idiotyczny dokument bo nie posiada danych kupującego ale jest tolerowany w naszej szabesgojowej księgowości.

nr. stoiska nr sprzedawcy. Podpis i pieczątka sprzedająego.   .......................Jest wg mnie to idiotyczny dokument bo nie posiada danych kupującego ale jest tolerowany w naszej szabesgojowej księgowości.

Tego nie potrzeba sam zapis zestawienia i tyle aby dane gospodarstwo posiadało daną uprawę a przecie każdy ma posadzone , zasiane i podane do dopłat i tak samo w biznes planie .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, galan99 napisał:

Teraz można sprzedawać z własnego gospodarstwa warzywa i owoce , można zapisać daną sprzedasz zestawieniem dziennym i nie jest podparta żadnym paragonem ani fv .

37 minut temu, robert55555 napisał:

Jak masz SO na polu 15 tys € to teoretycznie to powinno odzwierciedlić w ewidencji( musiałeś sprzedać dane rośliny).

Gdzie w rozporządzeniu jest tak napisane? Moim zdaniem jest tylko obowiązek prowadzenia ewidencji i dokumentowania zdarzeń a co z tego wyjdzie czy na plusie czy minusie to nie ma zadnego znaczenia. A to że ewidencja powinna odzwierciedlać bezsensowne przeliczniki SO to już totalna bzdura.

Edytowane przez marluk
  • Like 3
Opublikowano
Przed chwilą, marluk napisał:

Gdzie w rozporządzeniu jest tak napisane? Moim zdaniem jest tylko obowiązek prowadzenia ewidencji i dokumentowania zdarzeń a co z tego wyjdzie czy na plusie czy minusie to nie ma zadnego znaczenia.

Tylko żeby tak ładnie wyglądało po gospodarsku bogato ze na plusie a nie po dziadowsku na minusie .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, marluk napisał:

A właśnie to co kiedyś tu pisaliśmy, ten zapis tyczy się uprawy ktorą wpisujesz jako uprawa podnosząca Ci SO, np. Polularny Słonecznik ktorego ponoć sieją i w kiszonkę lub pod pług👍 Przy kontroli jak trafi się pierdliwy pracownik ARIMR, może powołać się na ten właśnie zapis.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, marluk napisał:

Gdzie w rozporządzeniu jest tak napisane? Moim zdaniem jest tylko obowiązek prowadzenia ewidencji i dokumentowania zdarzeń a co z tego wyjdzie czy na plusie czy minusie to nie ma zadnego znaczenia. A to że ewidencja powinna odzwierciedlać bezsensowne przeliczniki SO to już totalna bzdura.

Mularuk - samouku - zapisz się na bezpłatne szkolenie  rachunkowość w rolnictwie albo na wszystkie kursy z rachunkowości rolnej tam Ci wcisną i rozjaśnią?

Opublikowano (edytowane)

Jaja to są lepsze jak robiłem szkolenia w ośrodku doradczym to kazali zapłacić za każde szkolenie 50 zł  dlatego ze u nich nie robione ale coś się zmieniło wezwali wszystkich kazali podpisać i o dali kasę na konto teraz muszę kurna przepisać książkę rachunkową bo wpisałem szkolenia płatne .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, marluk napisał:

Masz kolego widzę Swoją interpretację tych zapisów  jak sedziowie SN, i jeszcze chcesz ją komuś wcisnać. Zapytaj w Agencji o ten temat, oni mają inna interpretację tego tematu. Jest prosty na to patent, by spać spokojniej, już tu o tym pisałem.

Premia ta ma nam mniejszym osiągnąć wyższe dochody, książka powinna też to w jakimś stopniu odzwierciedlać.

• Like 1
Opublikowano

na początku plany były całkiem inne ,tylko prawda jest taka że rządzący gówno mają pojęcie co my chcemy,czego oczekujemy i jak to zrobić ,a ponieważ za mało było chętnych to niedługo i za podróż na księżyc by zwrócili

• Like 2
Opublikowano
26 minut temu, GRZES1545 napisał:

Masz kolego widzę Swoją interpretację tych zapisów  jak sedziowie SN, i jeszcze chcesz ją komuś wcisnać. Zapytaj w Agencji o ten temat, oni mają inna interpretację tego tematu. Jest prosty na to patent, by spać spokojniej, już tu o tym pisałem.

Premia ta ma nam mniejszym osiągnąć wyższe dochody, książka powinna też to w jakimś stopniu odzwierciedlać.

pier**lisz glupoty.

Dochod ma byc zwiekszony poprzez SO, na papierze i na polu. TYLE!

A w ksiazce przychodow i rozchodow mozesz miec nawet straty. 

Moze uzasadnic, ze inwestujesz narazie caly czas, a pieniadze na zycie bierzesz od wpsolmalazonka pracujacego, albo sam pracujesz dodatkowo.

Kolejna sprawa nawet jak nie pracujesz, to uzasadnisz ze probujesz sie rozwijac, a ze zniory ostatnio coraz slabsze i wieksze susze, przez co masz starty.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, ahten napisał:

pier**lisz glupoty.

Nie będę pier**lił pracownikowi ARiMR że jestem na minusie jak mam przyczepę za 40tyś i inne nowe maszyny warte drugie tyle bo jeszcze mi Skarbówkę naśle🤣

Sam napisałeś że masz zwiększyć na polu i na papierze, Bredzisz coś Synu i rób jak chcesz, ja mam już temat zakończony całe 60tyś mi wypłacili praktycznie bez zastrzeżeń do prowadzenia gospodarstwa.

Akurat na kontroli miałem inspektorów też rolników więc ciemnotę jak im taką wciśniesz to z pewnością ich ciekawość zaspokoi😀

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Ze masz dochod, to tylko na plus dla Ciebie.

Ja mialem minus w ksiedze kolo 50 tys. Kupowalem ziemie, maszyny, inwestowalem i jakos tez mi przeszla platnosc o druga rate, przypadek?

Wiec nie wprowadzaj ludzi w blad, ze musz miec dochod w ksiedze porzychodow i rozchodow

Musza jedynie miec w okresie docelowym minimum na papierze i na polu 12 tys SO.

EDIT.

Jak nie masz innychdochodow, i biorac RMG mas zna koncie 500 zl, to wtedy mozesz sie obawiac o swoje rozliczenia.

Rownie dobrz emozesz podac ze miales 100 tys oszczednosci (chyba oswiadczen majatkowych nie skladasz?) i jak udowodnia Ci, ze zyjesz tylko z dnia na dzien?

Edytowane przez ahten
  • Like 1
Opublikowano

Dokładnie, nie liczy się nakład na inwestycje tylko wzrost przychodów ze wskaźników  tak jak wyżej @ahten napisane jest że gospodarstwo wytwarza wielkość ekonomiczną która jest w ustawach i tam się nie liczy ile wydałeś na inwestycje związane czy dodatkowe tylko jaki "potencjał" według wskaźników jest w stanie zarobić to gospodarstwo

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gdzie ja tak napisałem że musisz mieć  dochód? jak masz inwestycje to masz i rozchód logiczne, ale miałeś też jakąś sprzedaż  ? Gdybym miał tyle zakupów jak Ty też bym wyszedł na minus, ale miałem też sprzedaż tego co deklarowałem w BP i o to chodzi w tej dyskusji.

14 minut temu, ahten napisał:

Ja mialem minus w ksiedze kolo 50 tys. Kupowalem ziemie, maszyny, inwestowalem i jakos tez mi przeszla platnosc o druga rate, przypadek?

Wiec nie wprowadzaj ludzi w blad, ze musz miec dochod w ksiedze porzychodow i rozchodow

To nie sprawdzali Ci książki bo mnie tak ? Napisałem jasno powinna być też sprzedaż, to informacje od kontroli która mnie sprawdzała, dlatego robiłem choć minimalną dokumentacje tego co sprzedałem .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 minut temu, ahten napisał:

Ciekawa rozmowa sięga sedna sprawy myślę że odpowiedź znają osoby które przeszły kolejne etapy a i pewnie zależy od pracowników agencji na kogo trafimy przy kontroli chociaż myślę że nastawienie do rolników się zmienia powoli  i to uznajmy na plus 

• Like 1
Opublikowano

gorący temat.... heh spokojnie. jak urzędnik będzie miał ludzkie podejscie to sie dogadamy a jak nie to gorzej. Książka bardziej jest po to, żeby potwierdzić, że faktycznie prowadzimy gosp. Ilu jest 5 hektarowców co by chętnie łyknęli niskotowarówkę o ile by była taka jak kiedyś. A tak nie rusza ich ten program, bo już dawno zapomnieli jak się w polu robi.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Sprzedazy zawsze troche musi byc, ale bez przesady, wystarczy 50% plonow

U mnie byla taka jak mi pasowalo, bo jestem tez na vat, ale nie wciągam wszystkiego w ksiegi.

Edytowane przez ahten
Opublikowano

Mnie to rozwala jak ludzie się wczuwają żeby wszystko zrobić co do kropki w tym programie ale wzrost ekonomiczny to robią na słoneczniku (kur przecież to jest patologia tego programu z tym słonecznikiem)

• Like 1