Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie do was odnośnie RMG, mianowicie chodzi mi o te punkty SO czy jeśli za ten rok miałem z tej działki na którą bym składał dokumenty (1.4ha) 34.000 eur wielkości ekonomicznej to czy w 2020 roku mogę już składać dokumenty (jeśli tylko obniżę produkcję do poziomu poniżej 13 000 eur) czy muszę poczekać jeszcze rok ze składaniem wniosku (chodzi mi o ten rok bazowy), bo jeśli dobrze rozumiem to rok bazowy to jest w chwili składania wniosku i produkcja z poprzedniego roku arimr nie obchodzi.

Opublikowano
4 minuty temu, piotreksz231 napisał:

mam jeszcze jedno pytanie do was odnośnie RMG, mianowicie chodzi mi o te punkty SO czy jeśli za ten rok miałem z tej działki na którą bym składał dokumenty (1.4ha) 34.000 eur wielkości ekonomicznej to czy w 2020 roku mogę już składać dokumenty (jeśli tylko obniżę produkcję do poziomu poniżej 13 000 eur) czy muszę poczekać jeszcze rok ze składaniem wniosku (chodzi mi o ten rok bazowy), bo jeśli dobrze rozumiem to rok bazowy to jest w chwili składania wniosku i produkcja z poprzedniego roku arimr nie obchodzi.

Tak z poprzedniego nie obchodzi tylko teraz .

Opublikowano
9 godzin temu, wwaldek napisał:

Panowie czy muszę obrabiać pole sam czy może robić mi całą robotę kuzyn oczywiście nie ma mowy o dzierżawie ja decyduje co siejemy  a umawia my  się że z każde go ha daję mi tysiąca żeby było prościej

Bez oficjalnych pisemek i zobowiązani. To moze

Opublikowano
10 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

czyli na nabór 2020 ważny jest rok 2020 w dopłatach? Bo to byłoby dla mnie idealne ;)

Tak 2020 rok teraz co będzie uprawiane teraz można wszystko dostosować .

Opublikowano

bardziej mi idzie o to że dopłaty będą brane z wniosku za 2020, czyli jak uwalą wniosek mojej siostry z czerwca bo coś tam to myk część działek na nią i do dopłat na 2020 mieć tyle żeby żeby mieć mało a potem zwiększyć biorąc grunta od niej ;)
Ja się nie kwalifikowałem bo wartość była powyżej.

Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

Może i kuzyn obrabiać aby było posiane , posadzone to co zapisane biznes planie , i na ciebie składane dopłaty .

Ok a co z książką przychodów i rozchodów jak ją prowadźić z jaką dokładnością czy faktury na mnie czy kuzyna 

Opublikowano
Przed chwilą, wwaldek napisał:

Ok a co z książką przychodów i rozchodów jak ją prowadźić z jaką dokładnością czy faktury na mnie czy kuzyna 

Jak ty bierzesz program to na ciebie a kuzyn robi .

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Bez oficjalnych pisemek i zobowiązani. To moze

A co z ewidencją przychód ów i rozchodów

1 minutę temu, galan99 napisał:

Jak ty bierzesz program to na ciebie a kuzyn robi .

Ok jeszcze jej nie mam i myślę co tam pisać czy musi być pisane wszystko 

Opublikowano
2 godziny temu, freetaxi napisał:

Takie „pykanie” działek też będzie sprawdzane pod kątem tego kto brał dopłaty rok wcześniej. 

Jeżeli mówisz o moim przypadku to sister ma ~10 ha na gębę, przepiszę to i dodam kilka ha żeby był wzrost i własność. W teorii wtedy mi powinna o tyle powierzchnia spaść ze będę się MOŻE łapał na ten program w 2020 a wtedy dobiorę sobie pod dopłaty ziemi od znajomego aby wykazać wzrost lub po prostu ktoś coś wydzierżawi (ostatnie 2-3 latka trafiło mi się i kupić przyległą działkę i dodzierżawić 2ha). Jakby się trafiło do kupna też wezmę.
Zresztą tak liczę sobie tymi tabelami że wzrost da się wykazać niewielkim zwiększeniem areału i doborem roślin (jeszcze tylko pewnych zależności w tabelach nie wyłapuje). Poza tym dla sister też nie jest problemem "dobrać" 2-3 ha ziemi a dopłaty oddać właścicielowi  przez 2-3 latka i wzrost jest (a uprawia ten co uprawiał). Ogólnie z kim nie gadam to kwestia decyzji a potem zmiany całości chcą robić bo każdemu plany się pozmieniały i wizje co produkować i jak.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

To co masz w biznes planie i tyle to wystarczy to nie książka kucharska .

Ok a zakupy nawozów oprysków czy robimy na fakt. i wpisujemy do książki czy paragon i wówczas nie wpisuje to samo z sprzedą czy musi być faktura i co gdy będzie a jej nie wpiszę 

Opublikowano
32 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Oczywiscie piszesz i kupujesz wszystko na siebie

To co kupisz lub sprzedaz najlepiej na fakturkie i do ksiazki wpisik.... 

Lub umowa kupno-sprzedaz

Najlepiej a jeśli nie mam faktury tylko paragon czy muszę być faktury 

Opublikowano
10 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

Jeżeli mówisz o moim przypadku to sister ma ~10 ha na gębę, przepiszę to i dodam kilka ha żeby był wzrost i własność. W teorii wtedy mi powinna o tyle powierzchnia spaść ze będę się MOŻE łapał na ten program w 2020 a wtedy dobiorę sobie pod dopłaty ziemi od znajomego aby wykazać wzrost lub po prostu ktoś coś wydzierżawi (ostatnie 2-3 latka trafiło mi się i kupić przyległą działkę i dodzierżawić 2ha). Jakby się trafiło do kupna też wezmę.
Zresztą tak liczę sobie tymi tabelami że wzrost da się wykazać niewielkim zwiększeniem areału i doborem roślin (jeszcze tylko pewnych zależności w tabelach nie wyłapuje). Poza tym dla sister też nie jest problemem "dobrać" 2-3 ha ziemi a dopłaty oddać właścicielowi  przez 2-3 latka i wzrost jest (a uprawia ten co uprawiał). Ogólnie z kim nie gadam to kwestia decyzji a potem zmiany całości chcą robić bo każdemu plany się pozmieniały i wizje co produkować i jak.

Brałeś modernizację więc rmg nie dostaniesz

Opublikowano
11 godzin temu, wwaldek napisał:

Najlepiej a jeśli nie mam faktury tylko paragon czy muszę być faktury 

Jesli kupujesz za rmg maszyny to fakturka.... 

11 godzin temu, freetaxi napisał:

Wystarczy paragon. 

Jak udowodnisz kupno maszyny ze jest twoja po przez paragon.??? 

Opublikowano

Zwykła imienna fv starczy. Nip nie musi być ale niektóre sklepy chcą bo im wygodniej machnąć fakturkę. Zapisujesz to wszystko w księgę przychodów-rozchodów. Nic trudnego... Ja zaraz lecę po drugą rate🙂

Opublikowano

Witam po długiej przerwie 😉. Panie i Panowie robię wniosek o drugą ratę. Formalnosci w ujjj. Mam w związku z tym kilka pytań i po cichu liczę na pomoc. 

W sprawozdaniu czy muszę pisać wszystkie faktury za np. paliwo czy tylko tyle aby wywiązać się z tego co zadeklarowane w obrotowych? 

Co to jest ten nr towaru lub usługi w tabeli z wykazem dokumentów potwierdzajacych realizację bp. Chodzi o nr. PKWiU? Mam go na jednej tylko fakturze za maszyny, więc gowniano... 

Aa i padla mi krowa kilka dni temu i teraz brakuje mi jednej sztuki. Czy agencja będzie miala wąty w tej kwestii? 

• Like 1