Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@freetaxi Czyli nie trzeba udokumentowywać sprzedaży słonecznika na kwiaty można go normalnie orać przez 5lat ? Bo krąży plotka że jeśli się nie wykaże sprzedaży to nie przechodzi to w agencji i znajomy zrezygnował bo powiedział że nie chce potem zwracać pieniędzy

Opublikowano
18 godzin temu, freetaxi napisał:

Nie trzeba udokumentować sprzedaży. Musi być wykazany wzrost wielkości ekonomiczniej. 

No tak, ale jak się wpisało w tabeli 29 biznesplanu ''Sprzedaż rd"  jakąś sumę ze sprzedaży to też nie trzeba tego udokumentować?

Opublikowano (edytowane)

Masz racje,już tu kiedyś pisalem, przy drugiej kontroli Panowie z agencji powiedzieli mi jasno że uprawa slonecznika ktora ma dac wzrost do programu powinna mieć sprzedaż, wiec chociaż 1 na rok dobrze by było mieć. Jak będą szukać dziury to się przyczepia.

Zmienilem uprawę malin na groch, i doradca też zalecil mi zeby była jakaś faktura na ten groch minimum 100kg.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano

To sobie zażyczą ,wyjaśnień,potem wyjaśnień do wyjaśnień czemu właśnie tak było,po pół roku uznają że OK albo poproszą o dodatkowe wyjaśnienia i na końcu uznają że wszystko w porządku ,ale co sie nakopiesz z koniem to twoje i twoich nerwów

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

To sobie zażyczą ,wyjaśnień,potem wyjaśnień do wyjaśnień czemu właśnie tak było,po pół roku uznają że OK albo poproszą o dodatkowe wyjaśnienia i na końcu uznają że wszystko w porządku ,ale co sie nakopiesz z koniem to twoje i twoich nerwów

Dostałeś kopin odpowiedź z Poznania co robiłeś korektę? Mnie przysłali na początku sierpnia po prawie 10 miesiącach od złożenia zmian. Tak myślę czy nie zmniejszyć areału fasoli na rzecz słynnego słonecznika, Fasola Jaś z powodu suszy  katastrofa, góra 3 strąki na roślinie. Rok docelowy 2020, decyzja w grudniu 2017, to rozumiem że do września 2020 trzeba się rozliczyć. Tylko czy wydadzą decyzję w ciągu roku?

Opublikowano
Dnia 30.08.2019 o 16:50, rtt77 napisał:

No tak, ale jak się wpisało w tabeli 29 biznesplanu ''Sprzedaż rd"  jakąś sumę ze sprzedaży to też nie trzeba tego udokumentować?

Jak się bardzo boisz, to wpisz do ewidencji "sprzedaż na placu targowym" czy coś takiego. Jak jesteś ryczałtowcem, to możesz mieć sprzedaż nieudokumentowaną, a nikt nie będzie w stanie zweryfikować, czy rzeczywiście coś sprzedałeś, czy nie. 

• Like 1
Opublikowano

Czy są już kontrole na miejscu(stan wyjściowy działek) z naboru czerwcowego? Ostatnio ojciec jadąc na pole widział odjeżdżający samochód z agencji i tak się zastanawiamy czy to kontrola działek u nas czy u kogoś innego.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez yacenty
      Proszę wszelkie pytania zadawać w tym wątku - poprzedni zamknąłem z powodu olbrzymiej ilości danych w nim zawartych (ponad 300stron informacji)
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/6711-w-sprawie-prow/
    • Przez SuperRolnik1
      Witam,mam zamiar skorzystać z modernizacji gospodarstw rolnych z nowego PROW-u.Wybór padł na 2 marki: New Holland TD5.95 lub ZETOR Proxima 100 Power.Cena obu traktorów podobna.Dodam,że oba będą w bogatszym wyposażeniu oraz będą pracować z ładowaczem czołowym.Proszę o radę.
    • Przez Farmer19900
      Witam Was

Jestem w trakcie przebudowy chlewni  (100m2) na przechowalnię. Wysokość od posadzki do stropu wynosi 2,5m . Chcąc ułożyć 3 skrzyniopalety( 80cm lub 90cm) zostałem zmuszony do potrzaskania posadzki oraz wkopania się w grunt. I teraz moje pytanie, ile muszę zostawić luzu "na oddychanie"  pomiędzy skrzyniopaletą, stropem?  Czy 50-60 cm wystarczy?
      Budynek nie jest wentylowany mechanicznie, umieszczone są dwa wentylatory na dachu.
      W przechowalni mam zamiar składować głównie pietruszkę.

Drugie moje pytane: otóż, czy w jednej przechowalni rozsądne będzie składowanie jednocześnie pietruszki i cebuli ? Czy rośliny te nie będą negatywnie na siebie wpływały ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    • Przez RolPro10
      Witam!
      Moja rodzina prowadzi małe gospodarstwo rolne od "dziada pradziada". Areał łąk 10 ha i 6 ha lasów. Hodujemy bydło mięsne (głównie byki i jałówki) oraz mamy 5 krów (wszystkiego obecnie 12 sztuk). Pola w moich okolicach są najgorsze! SKAŁA ! Nie siejemy żadnego zboża ani nic nie sadzimy (plony są MARNE). Mamy same łąki i pastwiska. Obora jest z lat 70.(pomieści 12 sztuk bydła). Tata chce przepisać gospodarstwo na mnie. Mam plany związane z nim. Chciałbym postawić większą oborę (35 sztuk bydła mlecznego) i 18 mięsnego , chciałbym kupić większy ciągnik i maszyny lepsze no i pola dokupić. Nie wiem czy to ma sens przy takim ukształtowaniu powierzchni i klasie gleby? Co o tym myślicie warto modernizować gospodarstwo? Przyniesie mi to jakieś zyski? Nie chciałbym oczywiście nabrać pożyczek a później nie mieć z czego spłacić. Wiecie o co chodzi?  
  • Dodaj nową pozycję...
v