Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomaszek, jestem pewny, jeśli to dzierżawa nie od skarbu państwa to nie zwiększy ci weg. Musisz inaczej zrobić, jakby coś to odzywaj się i jak będę mógł to pomogę 

Opublikowano
15 godzin temu, freetaxi napisał:

@xxxyyy zawsze można dosłać za kilka dni na zasadzie uzupełnienia.

Dzięki. Bał się że nie rozpatrzą jego wniosku, że wszystko (załączniki)jest nie kompletne(brak tego załącznika).

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

tylko czy jest ono potrzebne?
----------------------------------

Zaświadczenie wydane przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego potwierdzające wpis w ewidencji podatników  podatku dochodowego od osób fizycznych z tytułu prowadzenia działów specjalnych produkcji rolnej - w przypadku, gdy wnioskodawca prowadzi produkcję w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej - oryginał.
-----------------------------------

Czy twój sąsiad prowadzi działy specjalne? Bo jeżeli nie prowadzi to z tego co czytam to nie potrzeba tego zaświadczenia, tak samo interpretuje to kumpel który robił sam wniosek w do sąsiedniego OR (przejrzał przepisy+podzwonił na spokojnie po ARiMR -> wie więcej niż doradca ODR który robił mój wniosek). Ja tego kwita nie składałem bo ważne jest złożyć wniosek, zawsze idzie uzupełnić.

Nie prowadzi żadnych działów specjalnych. Był w BP i się zapytał osoby która obsługuje wnioski RMG i powiedziała że ma byc taki załącznik, bo nie wiadomo bez tego załącznika czy prowadzi czy nie prowadzi dzialow specjalnych w rolnictwie a załącznik potwierdzi te dane. I stąd jego obawa. Dzwoniłem do znajomego co robi wnioski różne i powiedział mi że lepiej żeby był taki załącznik. On swoim ludziom każde dołączać.szkoda że sąsiad nie zapytał się wcześniej. Tak to ma o czym myśleć.dzieki wszystkim za pomoc.

W uprawach to piszemy plon jaki osiągamy z 1ha czy plon z powierzchni deklarowanej we wniosku RMG. Przykład owies 3 ha, to plon z 1ha( 40 dt), czy z tych 3 ha owsa(120 dt).

Edytowane przez xxxyyy
Opublikowano
38 minut temu, mds212 napisał:

Czy ktos wie kiedy ruszy MGR chcialbym jednoczesnie przy RMG skorzystac z MGR?

Podobno w przyszłym roku obszar D. Łączyć rmg i mgr to jak spirytus. Nie wiesz kiedy nie wrócisz do domu.😉

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, sony87 napisał:

z dzierżaw na które nie składałeś wniosku o dopłaty wielkość ekonomiczna nie będzie się liczyła i na nich nie wzrośnie WEG

Trochę to dziwnie brzmi ;)
W zeszłym roku i tym wniosek na 10ha, so poniżej wymaganej. w docelowym będzie to własność +8ha innych dzierżaw długoterminowych w tym łąki z ochroną lęgowisk ptasich.
Wg tego co wyżej napisałeś to nie przejdzie. Wg mojej wiedzy przejdzie. No chyba że nie załapałem Twojego skrótu myślowego.

Opublikowano (edytowane)

zrobiłem zbyt duży skrót myślowy, więc wyjaśniam:

w roku docelowym nie może wykazać wzrostu wielkości ekonomicznej na dzierżawach, jeśli ich powierzchnia będzie większa niż w  wyjściowym.

czyli jeśli na dzierżawie długoterminowej w roku bazowym było 0  to w roku docelowym nie będzie liczona  wartość ekonomiczna z powierzchni uprawy na dzierżawie 

wg interpretacji ARiMR nawet jeśli rolnik w dniu złożenia wniosku miał już dzierżawę a nie zgłosił jej do dopłat to nie możę udokumentować (udowodnić) prowadzenia na tej powierzchni działalności, więc ona się nie liczy do WEG

Edytowane przez sony87
Opublikowano
sony87 napisał:

210 dni od zakończenia naboru

7 godzin temu, sony87 napisał:

Tomaszek, jestem pewny, jeśli to dzierżawa nie od skarbu państwa to nie zwiększy ci weg. Musisz inaczej zrobić, jakby coś to odzywaj się i jak będę mógł to pomogę 

Napisałem Ci priv. Nie wiem czemu w tym zestawieniu Tabela 25 mi wyskakuje NIE w kompletność danych, o co w tym chodzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Załącznik z Młodego Rolnika

Dokument potwierdzający dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie

Co przedstawić? i co jest uważane za rozpoczęcie działalności. W/g mnie to dzień nabycia powyżej 1 ha. Czyli przedstawić akt własności?

Edytowane przez emtecc
Opublikowano
3 godziny temu, Tomaszek8504 napisał:

Chyba się udało. Jeśli będzie dobrze to naprawdę nie jest trudno napisać, i czasu tak dużo nie pochłonęło. Trochę wstyd w moim przypadku płacić za coś, czego uczyłem się w szkołach przez 10 lat (skończyłem technikum i studia o kierunkach ekonomia zarządzanie ale jestem biednym rolnikiem i poszedłem niedawno do roboty żeby wyjść z długów bo nie sprzedałem zbóż a wiśnie były po 50 groszy i kombajn wziął połowę) 

Powiedzcie mi tylko jeszcze raz gdyby sony nie mógł na priv mi napisać. Rok wyjściowy/bazowy 2019 a docelowy 2021 zrobiłem. Inwestycja w jedną maszynę otrząsarkę do wiśni za 80000zł w 2020 bo mi potrzebna jako syn składającej wniosek mam 3 ha wiśni. Wiadomo jak wsadzę wiśnie w 2020 to otrząsarka będzie potrzebna za jakieś 5 lat. Można w tym czasie usługi nią robić, ale gdzie i czy pisać to w BP. No i czy wogóle przysługuje ta otrząsarka do 2.20 wiśni w docelowym, w tabeli pracownik ODR sprawdził że wystarczy 2 ha. I jeszcze jedno może głupie pytanie ale czas realizacji BP to rozumiem 2019, 2020, 2021, 2022, 2023. Z góry dzięki za odpowiedzi Panowie i Panie

Opublikowano

Wpisałem w celach inne: Zakup otrząsarki umożliwi mi wykonywanie usług owym sprzętem ponieważ w regionie brakuje tych maszyn, jest bardzo duże zapotrzebowanie na taką usługę. Powstało wiele sadów wiśniowych w okolicy i jest problem ze zdobyciem pracowników do zbioru ręcznego. Otrząsarek także brakuje i rolnicy muszą długo czekać na taką usługę. Zbiór tym sposobem jest także wiele tańszy. 

Trzeba jeszcze gdzieś wpisywać informacje o takiej usłudze. 

I jeszcze nie wiem jak lepiej zaznaczyć dokumentowanie prowadzenia działalności. Będę miał 2.20 wiśni, 0.36 kwiaty ozdobne w gruncie, wybrałem przychody wiśnie zawożę na skup i mam faktury a kwiaty to chyba na targowiskach się sprzedaje

Opublikowano

Osobiście myślę że nikogo w ARiMR nie obchodzi jakie ja mam zaległości w Urzędzie Skarbowym i czy podlegam karze, urzędy w Polsce praktycznie nie współpracują ze sobą, znam dużo przykładów z życia że dana osoba mogłaby łatwo być za coś złapana gdyby drugi urząd przekazał informacje temu pierwszemu którego oszustwo dotyczy. Ale skasuję to bo wiem że dobrze radzicie

• Like 1
Opublikowano

Dla potomnych: wnioski na RMG składa się w oddziale regionalnym a nie powiatowym. Dzisiaj jest ostatni dzień na złożenie wniosku i liczy się data stempla pocztowego do zachowania terminu....