Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, Zetorursus123 napisał:

Mialem ten sam problem w wielkopolsce żądali odmnie kosztorysu budowlanego na Bina ale napisalem oświadczenie że wykonam to własnym zakresie i mi to przyjęli

Jakie oświadczenie - gdybyś mógł rozwinąć, bo nie rozumiem. 

Opublikowano
rolnik29 napisał:

41 minut temu, Zetorursus123 napisał:

Mialem ten sam problem w wielkopolsce żądali odmnie kosztorysu budowlanego na Bina ale napisalem oświadczenie że wykonam to własnym zakresie i mi to przyjęli

Jakie oświadczenie - gdybyś mógł rozwinąć, bo nie rozumiem. 

napisałem oświadczenie że wykonam płytę fundamentową pod bina własnym zakresie bo żądali ode mnie kosztorysu budowlanego

Opublikowano

Współczuję koledze. widzisz sam biurokracji jest opór przy budowie jeżeli chces zrobic legalnie, a jeśli na dofinansowanie to każdy  Ci powie że szkoda zachodu bo papierologii drugie tyle. Przepisy też nie są jednoznaczne, więc każdy urzedas interpretuje jak chce. Po części sam jestes sobie winien że dostałeś decyzje odmowną. 

Opublikowano

Wszyscy tutaj przestrzegali przed budowlanką ,więc może warto było posłuchać ,bądż zrobić wszystko na tip-top.

Zawsze sie można odwołać,ale czy to coś da?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie da bo nie dostarczył wymaganych  dokumentów w terminie.

W mojej wsi był robiony plac zabaw i siłownia na powietrzu z grantu unijnego, papierów ze 20 pozycji, a to przecież nie budynek. Łażenia mnóstwo, a koleżanka która tym się zajmowala powiedziała, że drugi raz by się tego nie podjęła

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano

W pierwszym naborze były różne akcję z inwestycjami, ale przechodziło jakoś. Wysłałem kilka rysunków odręcznych, było kilka telefonów z tłumaczeniami co poco i dlaczego i po temacie. Teraz bez konkretnych kosztorysów, zrobionych przez osoby uprawnione nie przejdzie, nie pisząc już o pozwoleniach na niektóre inwestycje, to trzeba się mocno zastanowić czy warto w to brnąć.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Zetorursus123 napisał:

napisałem oświadczenie że wykonam płytę fundamentową pod bina własnym zakresie bo żądali ode mnie kosztorysu budowlanego

Przepisy dotyczące budowy płyty pod silos zbożowy określa Prawo budowlane. Zgodnie z nim naziemny silos na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,5 m można budować bez pozwolenia na budowę. Taka inwestycja musi zostać zgłoszona odpowiedniemu organowi (w zależności od rejonu - starostwu powiatowemu, urzędowi miasta czy urzędowi marszałkowskiemu). Do dokumentu o zgłoszeniu powinniśmy dołączyć mapę sytuacyjną lub mapę ewidencyjną z naniesionym szkicem usytuowania silosu, opis rodzaju, zakresu i sposobu prowadzenia robót budowlanych, szkice i rysunki obrazujące obiekt i jego parametry takie jak wysokości i objętość oraz oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

Postawienie silosu o wysokości od 4,5 m wymaga pozwolenia na budowę

W przypadku, gdy wysokość silosu ma przekroczyć 4,5 metra i pojemność 30 m3, jeszcze przed realizacją inwestycji, musimy postarać się o pozwolenie na budowę. Decyzję taką wydaje wydział budownictwa właściwego starostwa powiatowego. Do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę dołączyć należy: oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane oraz cztery egzemplarze projektu budowlanego wraz z opiniami, uzgodnieniami i innymi dokumentami wymaganymi przepisami szczególnymi oraz zaświadczeniem potwierdzającym wpis projektanta na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, aktualnym na dzień opracowania projektu.

Prócz tego w niektórych sytuacjach konieczna jest także decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (powinniśmy o nią wcześniej wystąpić do właściwego urzędu gminy czy miasta) lub wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Ludziom wydaje się że mogą wszystko nic nie mogą papiery na wszystko są na 1 miejscu , mało kto co pyta tylko myśli że zrobi jak sobie pomyślał NIE TAKIE TO PROSTE .

Opublikowano

Ale czy napewno nie będzie problemu, osoba co układała mi biznesplan mówi że trzeba zgłaszać korektę a wszyscy inni że nie. 

Opublikowano
Dnia 13.04.2019 o 17:20, rolnik29 napisał:

Witajcie, piszę dzisiaj z przykrością, ponieważ dostałem pismo z agencji, że otrzymam odpowiedź odmowna i nie otrzymam premi. 

Wniosek złożyłem na koniec czerwca w naborze 2018 r. Był przemyślany i spójny - nosilem się z nim rok czasu, na odpowiedź z kolei czekałem 10 miesięcy. 

Mój gwóźdź do trumny - zaplanowałem  w biznesplanie m.in. inwestycje budowlana. Agencja dwokrotnie wzywala mnie do złożenia kompletnego kosztorysu inwestorskiego z KRNami, zestawieniami robót, sprzętów, materiałów itp. itd. Uzupełniłem wniosek o obszerne opisy, rysunki, wyjaśnienia. Nie wystarczyło. Każdy kosztorysant za sporządzenie takiego dokumentu wola min 700zl, ponieważ dla nich zrobienie kosztorysu bez projektu to 3 x tyle pracy. A w końcu jak się dowiedzieli, że termin to kilka dni, to odesłał mnie z uśmiechem. Bez profesjonalnego programu i wiedzy fachowej nie byłem w stanie opracować samodzielnie takiego kosztorysu, a naprawdę próbowałem wszystkiego... 

Mój żal jest o tyle większy, że przy naborze wyraźnie mnie poinformowano, że nie jest wymagany projekt budowlany, kosztorys w pełnej i profesjonalnej odsłonie. Kosztorys załączyłem uproszczony, jak i projekt budowlany. Były tam wszystkie elementy. 

Oddział Wielkopolska. Jestem zniesmaczony i zawiedziony. Straciłem masę czasu, ponioslem koszty (kilka stowek na uproszczony kosztorys, pomoc doradcy przy pisaniu biznesplanu) i nerwow. 

Trudno :(

odwołaj sie od decyzji

Opublikowano

Witam

Czy ktoś w lubuskim z naboru 2018 już dostał pieniądze? 

3 godziny temu, robert55555 napisał:

odwołaj sie od decyzji

W lubuskim wystarczył wstępny projekt i kosztorys inwestorski, nawet nie chcieli pizwolenia na budowę. 

Opublikowano

A ja mam pytanko. Czy jeśli w tym roku uda mi się jakoś jakoś złożyć wniosek na rmg i wszystko bedzie ok, to czy w przyszłym roku mogę się pobudowac i wytyczyc kawałek ziemi?

Opublikowano

Chodzi ci o to że np masz hektar ziemi ale zamierzasz w przyszłości np 20 arów przekształcić na budowlaną? Jeśli o to ci chodzi to są 2 rozwiązania - albo wpisujesz w biznesplan cały hektar i w przyszłości piszesz do nich biznesplan ze zmianami i liczysz na ich pozwolenie albo od razu wpisujesz w biznesplan tylko 0,8 ha  i piszesz w wyjaśnieniach z jakiego powodu nie ujmujesz całej działki a jak plany ci się zmienią to najwyżej potem napiszesz biznesplan i zwiększysz uprawy W tym drugim wariancie nie jesteś uzależniony od punktu widzenia urzędnika

Opublikowano (edytowane)

A jeśli będę miała cała ziemię jaka mam tj. 8ha. Przekształcona na działki budowlane, no moja mama jakieś 10 lat temu składała wniosek do gminy o to i gmina teraz się tym zajęła? 

To nadal mogę starać się o kasę z restrukturyzacji?

Edytowane przez nokia6002
Opublikowano

A Ty masz już te całą ziemię na siebie? Bo jak nie to po prostu niech Ci mama przepisze tylko część gospodarstwa, którą poświęcicie na restrukturyzację a reszta która byłaby na mamę wtedy na spokojnie do sprzedania na budowlane.

Jeśli już jesteś właścicielką tej ziemi to zawsze możesz wycofać wniosek o przekształcenie bo możesz mieć przecież inne plany niż poprzedni właściciel...ale to się musisz zastanowić, czy Ci się to opłaca bo kilki srok za ogon to tu się niebardzo da ciągnąć. Albo 5lat trzymasz gospodarstwo i założenia biznesplanu albo sprzedajesz działki budowlane...albo składasz jak jest i przechodzi ale hipotetycznie w trakcie masz problem i nie spełniasz warunków biznesplanu a wtedy kasa do zwrotu. I to trzeba przemyśleć.

Opublikowano

Czy ktoś dostał pieniądze po 3 miesiącach od złożenia wniosku o płatność? Mija mi ten termin na dniach 

Podobno przelewy wychodzą tylko między 1. a 15. każdego miesiąca (Tak mi powiedział pracownik ARiMR)  czy ktoś może dostał w drugiej połowie miesiąca?