Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Jasne,tylko jeśli sie ma ten słynny słonecznik i z tego ci liczą wzrost a nie zapiszesz tego w dochodach jako np sprzedaż na targu.to podczas kontroli napewno zapytają co się stało z tym słonecznikiem że nigdzie nie ujęty,i tylko po to galan radzi jak to zapisać -proste jak budowa cepa i co tu roztrząsać

Taki wpis to jeden ze sposobów aby nie było niepotrzebnych pytań Ale nawet jak takie pytanie padnie to istnieją dziesiątki odpowiedzi które mogą wyjaśnić zaistniały stan rzeczy i ewentualny brak sprzedaży

Opublikowano

Wszystko się okaże jak będą kontrole do wypłaty 2 raty. Mnie przy pierwszej kontroli mili panowie powiedzieli że skoro idzie się w kwiatki i wysoki przelicznik z tego tytułu to jakaś dokumentacja ze sprzedaży powinna być. A jeśli jej nie mamy to np. protokół suszowy czy coś w tym stylu lepiej żeby był aby było się czym podeprzeć w razie chęci udupienia rolnika.

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli po za kwiatkami coś jeszcze sprzedajesz na faktury, a w docelowym nie ma wpisanej kosmicznej sumy ze sprzedaży owych kwiatkow,  wpisy w rachunkowości będą spójne, raczej nikt nie będzie dociekał ile tego sprzedałeś na rynku i czy naprawdę tak było. Na zdrowy rozum widać że za 10 tysi nikt normalny nie sprzeda kwiatków na rynku w jeden dzień...

Opublikowano

To generalnie jest spór bo albo trzeba mieć udokumentowana sprzedaż kwiatków albo nie i koniec kropka. Może Ci co twierdzą że trzeba niech wrzuca przepis z którego to wynika.

Opublikowano

Rety,pierwszy raz masz jakieś zdanie ,a nie tylko pytania co rusz to inne.

Nie ma co gdybać ,jak będziesz miał słonecznik i 0 ze sprzedaży to na pewno przy kontroli zapytaja ,wtedy najlepiej powiedz że uschło i nic nie urosło-ciekawe jak wtedy zareagują z dopłatami 😉

• Haha 1
Opublikowano

Witam, W tym roku skończyła nam się dzierżawa jednego pola (1,25ha) i doszła dzierżawa nowego (4,67ha). Wypełniając wniosek uwzględniłam aktualna sytuację (rozmawiałam z panem z arimr i tak mi zasugerował). Pokazuje mi się błąd w biznesplanie - w tabeli zestawienie: kompletność wprowadzonych danych : "pierwszy arkusz z niekompletnymi lub z niepoprawnymi danymi: zestawienie". Mam pytanie czy w jakiś sposób arkusz biznesplanu powiązany jest z danymi w dopłatach bezposrednich w arimr? Przejrzałam biznesplan i nie rozumiem czemu wyskakuje taki błąd, wg mnie wszystko jest w porządku.

Opublikowano
37 minut temu, kopin napisał:

Rety,pierwszy raz masz jakieś zdanie ,a nie tylko pytania co rusz to inne.

Nie ma co gdybać ,jak będziesz miał słonecznik i 0 ze sprzedaży to na pewno przy kontroli zapytaja ,wtedy najlepiej powiedz że uschło i nic nie urosło-ciekawe jak wtedy zareagują z dopłatami 😉

Zobacz moje posty (1200) i ze zrozumieniem stwierdz czy większość to pytania czy nie. Aktualnie będę się starał o RMG więc to normalne, że mam pytania bo nie mam fachowej wiedzy w tym temacie. Zauważyłem tylko, że powinieneś się zdecydować: jeśli twierdzisz, że jest OBOWIĄZEK posiadania dowodu sprzedaży płodów rolnych to podaj odpowiedni przepis prawny który to nakazuje. Jeśli nie ma takiego przepisu to nie ma też tematu okazywania na koontroli takich dowodów. Albo jest obowiązek i kontroler może tego wymagać albo nie - nie ma stanu pośredniego.

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Wszystko się okaże jak będą kontrole do wypłaty 2 raty. Mnie przy pierwszej kontroli mili panowie powiedzieli że skoro idzie się w kwiatki i wysoki przelicznik z tego tytułu to jakaś dokumentacja ze sprzedaży powinna być. A jeśli jej nie mamy to np. protokół suszowy czy coś w tym stylu lepiej żeby był aby było się czym podeprzeć w razie chęci udupienia rolnika.

Ale podali paragraf aktu pawnego z którego wynika taki obowiązek? Bez sensu jest gadanie "lepiej żeby był". Albo jest obowiązek udokumentowania sprzedaży płodów przez rolnika ryczałtowego albo nie ma. Moim zdaniem nie ma.

Opublikowano

Gościu poczytaj moje posty i pokaż ten w którym napisałem że jest obowiązek posiadania dowodu sprzedaży,bo pieprzysz głupoty bez zrozumienia.

Piszą tu koledzy od rana o wpisaniu do księgi sprzedaży np tych słoneczników,nikt kurde nie mówi że masz mieć fakturę,bo sprzedajesz na targu,ale wpisujesz to jako dochód

Więc weż poczytaj co piszemy ,jak nie z pierwszym razem to może za 2-3 skumasz,potem pisz

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Napisałem, że "jeśli uważasz". Skoro tak nie uważasz to ok. Nie ma tematu.

Przy okazji mam pytanie: czy dzierżawy zawarte pomiędzy żłożeniem wniosku a rokiem docelowym wliczają się w roku docelowym do powierzchni gospodarstwa i wielkości ekonomicznej czy tylko te które były zawarte przed złożeniem wniosku i były już w roku bazowym?

Edytowane przez marluk
Opublikowano
51 minut temu, damianXXL napisał:

U mnie maszyny stoją już od lutego . Kasa wydana ☺ LUBELSKIE

A kiedy skladales wniosek o płatność?

Opublikowano
9 godzin temu, marluk napisał:

Napisałem, że "jeśli uważasz". Skoro tak nie uważasz to ok. Nie ma tematu.

Przy okazji mam pytanie: czy dzierżawy zawarte pomiędzy żłożeniem wniosku a rokiem docelowym wliczają się w roku docelowym do powierzchni gospodarstwa i wielkości ekonomicznej czy tylko te które były zawarte przed złożeniem wniosku i były już w roku bazowym?

Liczą się tylko te, które będziesz miał w roku wyjściowym. Jeśli w roku docelowym miałbyś w tabeli nr 5 więcej upraw na dzierżawach, niż w roku wyjściowym, to w biznesplanie będzie wyskakiwał błąd. 

Opublikowano

Agencja ma 90 dni na wypłatę pierwszej raty także trzeba cierpliwie czekać. Mogą wypłacić wcześniej albo przedłużyć te 90 dni. Jedno jest pewne że terminy w agencji nie są pewne 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Liczą się tylko te, które będziesz miał w roku wyjściowym. Jeśli w roku docelowym miałbyś w tabeli nr 5 więcej upraw na dzierżawach, niż w roku wyjściowym, to w biznesplanie będzie wyskakiwał błąd. 

No to co z dzierżawami nabytymi po dniu złożenia wniosku? To bez sensu że to nie powiększa wielkości ekonomicznej skoro zbieram z tej ziemi plony i wpisuję do dopłat tak samo jak swoją ziemię.

Opublikowano

Witam, W tym roku skończyła nam się dzierżawa jednego pola (1,25ha) i doszła dzierżawa nowego (4,67ha). Wypełniając wniosek uwzględniłam aktualna sytuację (rozmawiałam z panem z arimr i tak mi zasugerował). Pokazuje mi się błąd w biznesplanie - w tabeli zestawienie: kompletność wprowadzonych danych : "pierwszy arkusz z niekompletnymi lub z niepoprawnymi danymi: zestawienie". Mam pytanie czy w jakiś sposób arkusz biznesplanu powiązany jest z danymi w dopłatach bezposrednich w arimr? Przejrzałam biznesplan i nie rozumiem czemu wyskakuje taki błąd, wg mnie wszystko jest w porządku.

Opublikowano
3 godziny temu, aneczka882 napisał:

Nie nie jest powiązany Musisz znaleźć w arkuszu który ci wskazuje jakieś niewypełnione miejsca Jeśli takich nie widzisz to być może nie widzisz wszystkich wierszy - spróbuj klikać aby przesunąć kursor do góry - sam nie mogłem znaleźć podobnych wierszy a okazało się że po prostu ich nie widziałem bo dany arkusz był za mocno przesunięty do dołu

Opublikowano

Jeszcze nigdy nie składałem wniosku o dopłatę bezpośrednią do gruntów, bo posiadam je dopiero od tego sezonu. To czy w takiej sytuacji mogę starać się o RMG w kolejnym naborze?

Opublikowano

Co wpisać w rubryce nr aktu/kw/umowy jeśli pradziadek i dziadek byli po kolei posiadaczami samoistnymi, a wujek nigdzie w rejestrze gruntów nie figuruje tylko od ponad 30 lar płaci podatek? Bo w rubryce obok domyślam się że INNE