Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości oto cytat ze strony ARiMR w pytaniach dotyczących tego programu

"35. Czy są ograniczenia dotyczące zakupu gruntów od ojca?

Uzyskane środki finansowe można wydatkować na zakup gruntów. Przepisy rozporządzenia nie wykluczają dokonywania zakupów od wstępnych lub zstępnych wnioskodawcy. Zatem nie ma przeciwwskazań, aby grunty zostały zakupione od ojca."

Opublikowano

Przy zakupie hektarów nie odprowadzamy 2% wartości zakupu tylko w jednym przypadku:

Kwestię reguluje art. 9 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Według tego przepisu od podatku zwalniona jest m.in. sprzedaż własności gruntów stanowiących gospodarstwo rolne w rozumieniu przepisów o podatku rolnym, wraz z będącymi ich częścią składową drzewami i innymi roślinami. Ustawodawca stawia jednak warunek, aby w wyniku dokonania czynności zostało utworzone lub powiększone gospodarstwo rolne. Wymaga się, aby powierzchnia gospodarstwa rolnego utworzonego lub powstałego w wyniku powiększenia była nie mniejsza niż 11 ha i nie większa niż 300 ha. Nabywca musi poza tym prowadzić to gospodarstwo przez co najmniej 5 lat od dnia nabycia. 

Opublikowano
2 minuty temu, maroon napisał:

Teraz piszesz o podatku od czynności cywilnoprawnych 2% - wcześniej pisaliśmy o podatku dochodowym który wynosił 19%

Znowu konfabulujesz?

Opublikowano

Byłem dziś z powołaniem w bp i rozwalił mnie tekst/odpowiedzi pewnej pani z biura.

Padło pytanie. Gdzie moge sprzedać słonecznik na kwiaty?

Odpowiedz.Punkt skupu/internet.

Czy musi być na sprzedaż tego słonecznika faktura?

Odpowiedz :tak

pytanie. Mozna słonecznik przyorac?

odpowiedz: nie, taki nie przynosi dochodu

Pytanie czy na 6 ha , mogę kupić 75 lub 120 km ciągnik?

Za duży max 60km.

Pan rolnik był zawiedziony. Życie bywa okrutne.

Opublikowano
4 minuty temu, maroon napisał:

Oj many odstaw te piwo o którym wcześniej wspominałeś bo mylisz rodzaje podatków

A jak w/g Waszeci zawarcie Aktu Własności przed obliczem notariusza nazywamy?

To ja odpowiem właszeci, ze to jest nic innego tylko umowa cywilno-prawna gdzie 2%  jej wartości odprowadza się do PIS-dowskiego systemu na 500+ i jałmużnę dla zakłamania moherowego emeryta. Te dwa  słownie dwa procęta nie odprowadzi notariusz jeżeli twoje gospodarstwo włącznie z tym zakupionym + dzierżawy zmieści się w przedziale 11 a 300 ha. Capito?

Opublikowano

Trzeba było zapytać ze skoro ciągniki większej mocy i tak kosztują o wiele więcej niż oni dają to  czy można napisać że oni płacą tylko za 60 km a za resztę km dopłacisz z własnej kieszeni? A co do przyorania słonecznika to przecież nikt ci nie zabroni - zawsze może nie wzejść, przymarznąć, czy przyjdzie w nocy wichura albo chuligani z widłami i połamią i co wtedy? Grunt aby nie wpisywać jakichś dużych kwot  w roku docelowym ze sprzedaży w biznesplan bo po co sobie stawiac poprzeczki?

1 minutę temu, many12 napisał:

A jak w/g Waszeci zawarcie Aktu Własności przed obliczem notariusza nazywamy?

To ja odpowiem właszeci, ze to jest nic innego tylko umowa cywilno-prawna gdzie 2%  jej wartości odprowadza się do PIS-dowskiego systemu na 500+ i jałmużnę dla zakłamania moherowego emeryta. Te dwa  słownie dwa procęta nie odprowadzi notariusz jeżeli twoje gospodarstwo włącznie z tym zakupionym + dzierżawy zmieści się w przedziale 11 a 300 ha. Capito?

Capito - pełna zgoda  - ale kolega wcześniej pytał o podatek dochodowy a to całkiem inna para kaloszy I do tego o wiele bardziej boli po kieszeni 19% niż te 2% Ale dzięki za przypomnienie ze trzeba się też liczyć z taką pułapką

Opublikowano
12 minut temu, robert55555 napisał:

Byłem dziś z powołaniem w bp i rozwalił mnie tekst/odpowiedzi pewnej pani z biura.

Padło pytanie. Gdzie moge sprzedać słonecznik na kwiaty?

Odpowiedz.Punkt skupu/internet.

Czy musi być na sprzedaż tego słonecznika faktura?

Odpowiedz :tak

pytanie. Mozna słonecznik przyorac?

odpowiedz: nie, taki nie przynosi dochodu

Pytanie czy na 6 ha , mogę kupić 75 lub 120 km ciągnik?

Za duży max 60km.

Pan rolnik był zawiedziony. Życie bywa okrutne.

Byłeś nieprzygotowany. Odpowiedz na ten słonecznik w tym przypadku  - mając na uwagze znikomy popyt rynkowy- jadna zetnę kombajnem na kiszonkę i razem z kukurydza będzie dla zwierzaków. Musisz umieć odpowiedzieć jak nie masz tych zwierzaków?

Opublikowano

Woj. małopolskie - dzisiaj przyszła decyzja o przyznaniu pomocy.

Opublikowano
5 minut temu, many12 napisał:

Byłeś nieprzygotowany. Odpowiedz na ten słonecznik w tym przypadku  - mając na uwagze znikomy popyt rynkowy- jadna zetnę kombajnem na kiszonkę i razem z kukurydza będzie dla zwierzaków. Musisz umieć odpowiedzieć jak nie masz tych zwierzaków?

Jak byś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział że nie pisał o sobie tylko o innym rolniku który zadawał pytania.Więc do czego się miał przygotowywać

Opublikowano

Słonecznik możesz sprzedać na kiszonkę lub przyorac. Ze słonecznika nie musisz miec przychodu. Podałem wiedzę w bp jaką mają odnośnie rmg. Podejrzewam że świeży narybek  tej pani, z 3 miesiące temu jej nie widziałem. A jeszcze jedno w książę ma się zgadzac dochód. Tak musisz mieć powyżej 10tys SO.

Jak nie sprzedaż to nie masz dochodu. Dochodowość nie wzrasta.

Opublikowano
2 minuty temu, robert55555 napisał:

A jeszcze jedno w książę ma się zgadzac dochód. Tak musisz mieć powyżej 10tys SO.

Tak powiedziała? No to nieźle Aczkolwiek w ustawie jest że rozliczają z realizacji biznesplanu a częścią biznesplanu jest tabelka z planowaną sprzedażą w roku docelowym więc najlepiej wpisać tam realne/zaniżone przychody bo jak ktoś się uprze to może z tego rozliczać

• Like 1
Opublikowano

Zgadzam się z toba.Nie ma probl mu jak masz 15 ha czy więcej. A co mają zrobić tacy co mają 2-6 ha i tylko zboża sieją! Jak oni w książę wykażą taka dochodowość?  Musisz sprzedać 100t zboża. Kto uwierzy że na takim areale tyle urodziło? 

Rmg to nie to samo co wnioski niskotowarowych. Nie którzy tak myślą że to samo tylko inną nazwa.

Opublikowano
26 minut temu, robert55555 napisał:

Słonecznik możesz sprzedać na kiszonkę lub przyorac. Ze słonecznika nie musisz miec przychodu. Podałem wiedzę w bp jaką mają odnośnie rmg. Podejrzewam że świeży narybek  tej pani, z 3 miesiące temu jej nie widziałem. A jeszcze jedno w książę ma się zgadzac dochód. Tak musisz mieć powyżej 10tys SO.

Jak nie sprzedaż to nie masz dochodu. Dochodowość nie wzrasta.

Dokładnie przecież pod koniec biznes planu jest tabela gdzie notujesz jaki będziesz miał dochód po trzech latach - wiadomo muszą być faktury sprzedażu lub umowy kupna sprzedaży.

Opublikowano

Zostaje ci sprzedaż słonecznika na kwiaty po targach i wpis w ksiazke o wartości większej niż 10tys. Oczywiście bez umowy na coś takiego.

Opublikowano

Ale po co - u mnie planowa sprzedaż z całego gosp  w roku docelowym wpisałem 7,4 tys zł Nikt w to nie wnikał  I mniej więcej tyle planuję wykazać w książce żeby i potem się nikt nie czepiał i zgadzało się z biznesplanem

Opublikowano

Witam. 

Czy po otrzymaniu platnosci moge zmniejszyc produktywnosc gosp do minimalnej wymaganej ? Co za tym idzie do dolnej granicy pkt. Ze wzgledu na brak oplacalnosci produkcji zaplanowanej w bp ? Dziekuje za odp.

Opublikowano

Ty to wiesz i ja to wiem i inni co są na forum i zagłębili w tym temacie  to wiedza. Kwestia jest inna, ludziom ciężko zrozumieć że siejesz 0.5 ha słonecznika i masz 60000zl. Widzą książkę i myślą że tam ma być kwota 50tys że sprzedaży. Pojadą do bp co nie robią wniosków i dostaną taki przekaz. Ty im mówisz że nie musi być a oni twierdza ze w bp wiedza lepiej. Zastanawialem skąd mają taką wiedza a sam bylem świadkiem naocznym jak traktowani są rolnicy przez bp w sprawie rmg. Może to wyjątek albo i też reguła.

Opublikowano (edytowane)

Z tabeli" struktura rodzajowa użytków rolnych w okresie wyjściowym" trzeba przepisać to samo do tabeli "w docelowym" ? bo tam sie przeciez nic nie zmieni

Edytowane przez tomek0808
Opublikowano

Wracam do tabeli 4 "uprawy" . Jezeli w roku wyjściowym sieje mieszanke zbożową to w roku docelowym też ją musze zasiać? bo tak wymysza tabela. chciałem w docelowym siać kukurydze