Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Diwad890 napisał:

hehehe smieszne, no jak jestem niezdolny do pracy z racji uszczerbku na zdrowiu to nie wiadomo czy moge wziasc dofinansowanie naprzyklad na nowe grunty orne ;)

To bardziej pytanie do KRUS niż tutaj W tym programie wymogiem jest m.in. aby prowadzić gospodarstwo rolne Nie musisz tyrać w nim osobiście tylko masz prowadzić czyli podejmować decyzje - a do pracy możesz najmować ludzi czy brać usługi To już twoja sprawa Aby skorzystać z programu to wcale cię nie wyklucza Pytanie czy KRUS będzie ci wypłacał świadczenia gdy będziesz prowadził gospodarstwo aby wywiązać się z założeń programu

Dnia 21.02.2019 o 18:33, galan99 napisał:

Tak dokładnie z tą fakturą i zakupem ropy za 100 zł . 

Ja woziłem osobiście do Lublina na  Elizówkę , bo szanowny pan , czy pani robi ksero i potrzebny do tego podpis jeszcze , dołączyć z banku potwierdzenie konta , lub wspólnego konta , jeśli RMG  - na współmałżonka .

A czy z tą fakturą za ropę to też uznają rozpoczęcie realizacji biznesplanu gdy nie mamy w biznesplanie wpisanego zakupu tej ropy w obrotowych?

Opublikowano (edytowane)

Myślałem że to jest na zasadzie że muszę przygotować pole pod zasiew tego co deklaruję w biznesplanie - a aby to zrobić to muszę mieć ropę aby tam wjechać ciągnikiem Czyli co według tego może być uznane za rozpoczęcie realizacji biznesplanu?

Jeśli deklaruję borówkę w roku docelowym to zakup przynajmniej części sadzonek będzie uznany za rozpoczęcie tej realizacji? W biznesplanie w zakupach mam tylko zakup ziemi oraz łubinu który planuję zasiać dopiero w roku docelowym

Edytowane przez maroon
Opublikowano
Dnia 23.02.2019 o 09:48, rudaziuta napisał:

Gratuluję! A kiedy wydana? Bo my podobny rejon, decyzja podobno wysłana 12 lutego i nadal ni ma. Albo nie wysłali tylko była 'gotowa do wysłania'...;) w kazdym razie 1,5 tygodnia 50 km to chyba na piechotę donoszą :P

Moi mili, jak będziecie mieć jakieś słuchy o tym przychodzie - znaczy z kiedy będzie liczony i na jakich zasadach- to bardzobardzo proszę podzielcie się z rudzią informacjami :)) bo nie wiem jak żyć xD

Decyzja wydana 12 lutego, wysłana 22 lutego

Opublikowano

Ma do was pytanie

1 opcja: Zakup maszyn mogę zrobić za 48000zł a za 12000 zł kupić nawozy, środki ochrony roślin, materiał siewny i paliwo?

2 opcja: zakup maszyn za 60000zł a za 12000 zł kupić nawozy, środki ochrony roślin, materiał siewny i paliwo, które później mi przeleją?

Czy możliwy jest zakup elektronarzędzi do warsztatu, myjki, spawarki?

Opublikowano
1 minutę temu, rolniczkaa1 napisał:

Ma do was pytanie

1 opcja: Zakup maszyn mogę zrobić za 48000zł a za 12000 zł kupić nawozy, środki ochrony roślin, materiał siewny i paliwo?

2 opcja: zakup maszyn za 60000zł a za 12000 zł kupić nawozy, środki ochrony roślin, materiał siewny i paliwo, które później mi przeleją?

Czy możliwy jest zakup elektronarzędzi do warsztatu, myjki, spawarki?

Jak kupisz maszyny za 60 tys. to już z zakupu nawozów, nasion itd. nie musisz się rozliczać. 

Opublikowano

A jak w przypadku gdy na tą chwilę nie jestem płatnikiem podatku rolnego tylko użytkownikiem gospodarstwa (składam wnioski o dopłaty) mam udokumentować 25% dochodu z rolnictwa? Bo przeliczeniiowych jest 13ha więc z naddatkiem ten warunek jest spełniony. Przepisanie ziemi ma być w drugiej połowie marca. Wszystko w kontekście naboru majowego (ubezpieczeni jesteśmy z żoną w ZUS)

Opublikowano
2 godziny temu, ktosik25 napisał:

A jak w przypadku gdy na tą chwilę nie jestem płatnikiem podatku rolnego tylko użytkownikiem gospodarstwa (składam wnioski o dopłaty) mam udokumentować 25% dochodu z rolnictwa? Bo przeliczeniiowych jest 13ha więc z naddatkiem ten warunek jest spełniony. Przepisanie ziemi ma być w drugiej połowie marca. Wszystko w kontekście naboru majowego (ubezpieczeni jesteśmy z żoną w ZUS)

Dochód biorą za zeszły rok i musi na to być papier z gminy Nie wystawią wam bo nie na was był podatek rolny Natomiast JEŚLI PRZYCHÓD liczą za obecny rok to wówczas wystarczy kombinować z uprawami w tym roku aby osiągnąć odpowiednią wartość ekonomiczną i spełnić warunki Poszukaj projekt rozporządzenia - kilka dni temu ktoś podał link i myśl co z niego wynika

Opublikowano

Słuszna uwaga maroon :) akurat po wyliczeniach wstępnych na kalkulatorze SO i porównaniu dochodów z pracy procent z tytułu rolnictwa wynosi 29% :) tylko tego projektu nie mogę namierzyć i oby była taka możliwość, bo jakby dochód na podstawie zaświadczenia z Urzędu gminy to wykluczony bede. A doradz czy już teraz lepiej przepisywać pole czy może być po złożeniu wniosku? Pracujesz może w BWI?

Opublikowano
14 minut temu, nokia6002 napisał:

A czy maszyny zakupione z RMG muszą być nowe ? 

Premia w całości musi zostać przeznaczona na prowadzoną w gospodarstwie działalność rolniczą lub przygotowanie do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie w kwocie stanowiącej co najmniej 100% kwoty pomocy, przy czym inwestycje w środki trwałe muszą stanowić wartość równą co najmniej 80% kwoty pomocy.

Inwestycje w środki trwałe:

• nie mogą być rozpoczęte przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy;
  • mogą dotyczyć zakupu wyłącznie nowych maszyn, urządzeń oraz wyposażenia;
  • w przypadku inwestycji budowlanej, może być uwzględniona inwestycja, która będzie położona na gruntach stanowiących własność wnioskodawcy lub beneficjenta, przedmiot użytkowania wieczystego lub przedmiot dzierżawy z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego.

Pomoc nie może zostać przeznaczona na działalność w zakresie:

• prowadzenia plantacji roślin wieloletnich na cele energetyczne,
  • prowadzenia działów specjalnych produkcji rolnej, w tym hodowla zwierząt laboratoryjnych, hodowla ryb akwariowych, hodowla psów rasowych oraz hodowla kotów rasowych.
Opublikowano
6 godzin temu, Lokoloko napisał:

Decyzja wydana 12 lutego, wysłana 22 lutego

Aaa czyli tak jak myślałam - musiało jeszcze swoje odleżeć i nabrać mocy prawnej :) ech a gdzie jeszcze do wypłaty...

46 minut temu, ktosik25 napisał:

Słuszna uwaga maroon :) akurat po wyliczeniach wstępnych na kalkulatorze SO i porównaniu dochodów z pracy procent z tytułu rolnictwa wynosi 29% :) tylko tego projektu nie mogę namierzyć i oby była taka możliwość, bo jakby dochód na podstawie zaświadczenia z Urzędu gminy to wykluczony bede. A doradz czy już teraz lepiej przepisywać pole czy może być po złożeniu wniosku? Pracujesz może w BWI?

Mylisz dwie rzeczy. Projekt dopuszcza dwa warunki: albo dochód albo przychód. Dochód wyliczają na podstawie ha przeliczeniowych czyli do tego potrzebne dane z gminy i nakaz podatkowy a skoro nie byliście w zeszłym roku właścicielami to to wam odpada. Przychód CHYBA będzie wyliczany na podstawie tegorocznych upraw i zasiewów, czyli wtedy wyliczacie ile mieliście przychodu z innych źródeł i z rolnictwa (na podstawie wielkości ekonomicznej, czyli wtedy kalkulator SO) i z całości min 25% ma stanowić przychód z rolnictwa. Czyli upraszczając, o ile projekt przejdzie w takiej formie, trzeba trgoroczne uprawy elastycznie dopasować do innych przychodów ;)

Opublikowano

Rudaziuta to właśnie miałem na myśli, tylko może niezbyt przejrzyście sformułowalem swoje myśli. Jesli przejdzie o tym przychodzie to spełniam warunek :) tylko teraz kolejna kwestia składając wniosek muszę udokumentować że jestem posiadaczem samodzielnym bądź zależnym. Więc pole najlepiej przepisac, teraz przed naborem. Tzn. Część będzie w formie darowizny około 80%a pozostałe trzeba będzie sporządzić umowę dzierżawy(notarialna?) Dobrze myślę:)?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź @freetaxi.

Z punktami za zmianę kierunku produkcji te uprawy się nie wiążą raczej. Chodzi mi o płodozmian bo nie posieje łubinu na tym samym polu kilka lat z rzędu, a powierzchnia pól się różni znacząco. Liczyłem i wielkość ekonomiczna będzie ciągle się zgadzać(lub będzie większa), tylko obszar zasiany np łubinem w jednym roku będzie wynosił 1,10 ha, a w drugim 2,13 ha ;)

Edytowane przez Karol06
Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.02.2019 o 19:11, many12 napisał:

Jesteś w dobrym punkcie startowym ponieważ składasz wniosek o dopłaty bezpośrednie. Niestety w roku docelowym możesz uwzględnić tylko 30% dzierżawy  (znaczy się 4,20 ha) pod warunkiem pisemnej umowy dzierżawy minimum na 7 lat potwierdzonej przez odpowiednie organa.  Środki trwałe inwestujesz w ule, osprzęt itp. Siejesz grykę, kwiatki i wstawiasz ule - proste?

Można uwzględnić 30% z powierzchni dzierżaw? Czy może tylko 30% powierzchni gospodarstwa to mogą być dzierżawy (np. 4 z 14)? Drobna, ale zasadnicza różnica.

Edytowane przez ciupek
Opublikowano (edytowane)

W bazowym wszystko co jest podane do dopłat ( może być 100% dzierżaw), w docelowym liczą max 30%.  Więcej możesz mieć.

7 godzin temu, robert55555 napisał:

image.thumb.png.d9e8751503aa5f756dfaa23fc818ac8d.png

Można się było spodziewać kar. Bezpieczny sposób protestu to nie był. Protestować należy ale z głową.

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano
11 minut temu, Buszmen11 napisał:

W bazowym wszystko co jest podane do dopłat ( może być 100% dzierżaw), w docelowym liczą max 30%.  

To w bazowym tez powinni liczyc z 30%.