Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, robert55555 napisał:

Na pewno nie dotyczy lutowego naboru. Prawo im na to nie pozwoli.

Lex retro non agit. Nie pozwoli

Prawo to oni mają tylko w nazwie partii 

Opublikowano

Dobre. Sam wiesz że nie oto mi chodziło.KE musi wyrazić zgodę na taką zmianę.wyslanie zgody, dostosowanie prawa UE i odesłanie zgody, do tego zmiana ustawodawstwa w kraju, zmiana procedur wewnętrznych w ARiMR. To najwcześniej maj. Małe szanse.chyba że zaczęli to robić wcześniej. Dla mnie osobiście to powinno być że 150000zl w ramach rmg.

Opublikowano

Dokładnie Takie kosmetyczne zmiany niewiele im pomogą aby zwiększyć zainteresowanie Kto był chętny to wykombinował z KRUS-em wcześniej Trochę osób może skorzysta ale nie zwiększy to jakoś drastycznie liczby chętnych Gdyby zwiększyli kwotę pomocy to myślę że byłoby o wiele więcej chętnych

Opublikowano

To nie jest pomoc mająca na celu zwiększenie dochodowości (poczesci tak też  i jest)  tylko złagodzenie skutkow braku dochodowości u małych gospodarstw. Przedłużenie agonii. Mamienie gospodarstw, dajemy wam kasę za nic. Jacy jesteśmy wspaniałomyślni.

Stosują metodę kija (wymogi) i marchewkę (dopłaty). Bez sensu totalny. Tylko urzędnicy mają pracę a prawdziwy rolnik tonę nie potrzebnej papaierologii, w której to wielu ginie.

Opublikowano

Skoro gadają w Agrobiznesie o braku konieczności ubezpieczenia w krusie to może cos w tym jest? Ciągle czekam na jakieś potwierdzenie z tego powodu że jestem na zusie a mam mozliwość przejscia na umowe zlecenie i ubezpieczenie w krusie ale za bardzo nie chce robić zamieszania sobie z tym. Czas tak naprawde jest do konca lutego bo jeżeli ke nie zaakceptuje tego pomysłu to mi przepadnie jeśli nie ubezpiecze sie w krusie i nie zmienie umowy.

Opublikowano

Jak by chcieli zwiększyć dochodowość gospodarstw to postarali by się o otwarcie nowych rynków na wieprzowinę. cena mogła być większa, za tym mniej zbóż trafiło do pośredników i cena była by wyższa. Powinni dążyć do tego aby opłacało się produkować, a nie wegetować. Praca rolnika jest najcięższa praca, a zarobek nie godziwy. Brak urlopów wypoczynkowych, macierzyńskich, brak zapłaty za nad godziny, brak 13-tek, 14-twk, deputatów. Prace rolnika porównuje z pracą górnika. Tylko takiemu górnikowi dziecko nie wpadnie do szybu, węgieł go nie przywali. A dziecko rolnika wejdzie pod kombajn czy inna maszynę. Rodzice tacy muszą mieć oczy wokół głowy. A co mają z tego.. sami wiecie. Mało tego miastowi mówią że rolnik leży a samo rośnie. 

Opublikowano
3 minuty temu, knoro93 napisał:

Skoro gadają w Agrobiznesie o braku konieczności ubezpieczenia w krusie to może cos w tym jest? Ciągle czekam na jakieś potwierdzenie z tego powodu że jestem na zusie a mam mozliwość przejscia na umowe zlecenie i ubezpieczenie w krusie ale za bardzo nie chce robić zamieszania sobie z tym. Czas tak naprawde jest do konca lutego bo jeżeli ke nie zaakceptuje tego pomysłu to mi przepadnie jeśli nie ubezpiecze sie w krusie i nie zmienie umowy.

Nawet na to nie licz - ten nabór jest na starych zasadach Aby zmienić zasady to musi wyjść nowe rozporządzenie a dopiero potem mogą ogłosić nabór na nowych zasadach To wszystko trwa

Opublikowano

3 minuty temu, maroon napisał:

Nawet na to nie licz - ten nabór jest na starych zasadach Aby zmienić zasady to musi wyjść nowe rozporządzenie a dopiero potem mogą ogłosić nabór na nowych zasadach To wszystko trwa

Ja mówie o naborze majowym.

Opublikowano

prawda jest taka że popularnośc tego programu jest bardzo znikoma w Polsce gdzie jest ogromna liczba małych gospodarstw  widac ze małe gospodarstwa nie chcą sie rozwijac w pierwszym naborze kryteria były wysokie potem szybko złagodzono   będzie nacisk na złagodzenie warunków w innym przypadku środki trzeba  będzie przesunąc z tego działania na inne 

obecnie jest wymóg min 2 miesiace ubezpieczenia z mocy ustawy w krus  niewiem czy ubezpieczeni na wniosek w krusie moga wnioskowac z programu 

jeżeli KE zaakceptuje zmiany taka nowelizacja może byc wprowadzona bardzo szybko  bedzie zmieniony tylko punkt podlegania pod ubezpieczenia 

taka nowelizacja to 2-3 tyg 

Opublikowano
8 godzin temu, kopin napisał:

Trzeba było dać po 150 tyś tym co chcą się rozwijać ,ale przecież ministerstwo nigdy nic nie wie

Byłoby 300 tyś to miałbym gdzie to upchnąć 😁 ministerstwo wszystko wie "lepiej" gdyż prawo tworzą "kompetentni ludzie znający realia pracy na wsi"

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, adaammek napisał:

prawda jest taka że popularnośc tego programu jest bardzo znikoma w Polsce gdzie jest ogromna liczba małych gospodarstw  widac ze małe gospodarstwa nie chcą sie rozwijac w pierwszym naborze kryteria były wysokie potem szybko złagodzono   będzie nacisk na złagodzenie warunków w innym przypadku środki trzeba  będzie przesunąc z tego działania na inne 

obecnie jest wymóg min 2 miesiace ubezpieczenia z mocy ustawy w krus  niewiem czy ubezpieczeni na wniosek w krusie moga wnioskowac z programu 

jeżeli KE zaakceptuje zmiany taka nowelizacja może byc wprowadzona bardzo szybko  bedzie zmieniony tylko punkt podlegania pod ubezpieczenia 

taka nowelizacja to 2-3 tyg 

Przecie wczoraj głosili , RMG  mogą startować i ZUS  , już też .

Opublikowano

Dzwoniłem dziś do ARiMR na Elizowke, dostałem tylko odpowiedź ze decyzje zostały wydane 12 lutego. To równe 210 dni od ostatniego dnia składania wniosków (17 lipca). Do dziś jeszcze decyzji nie otrzymałem, listonoszowi może z torby wypadł. Wiosna idzie, a oni zwlekaja

Opublikowano

Pytanie: Czy osoba która dostała dotację RMG może przejść na rentę chorobową, Wypłata I raty na koncie, biznes plan realizowany. Czy nie ma przeszkód by taka osoba dalej prowadziła gospodarstwo i realizowała biznes plan?

Opublikowano

Dziwne pytanie . Jak chory to renta . Jak może pracować , to renta nie przysługuje .

Opublikowano (edytowane)

No raczej Renta chorobowa wyklucza Cię z prowadzenia gospodarstwa, tak jak Zetorki12 opisał, w razie kontroli z Krus może być nie ciekawie, najlepiej tam dopytaj przez telefon będziesz miał pewność.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Dopytaj w krusie. Możesz mieć rentę chorobowa a wynajmować osoby do pracy w gospodarstwie. W ARiMR powinno przejsc, a nie wiem jak w krusie. Chyba że jest poniżej 1 ha przeliczeniowego to i w krusie powinno przejsc.

Mam na myśli dopłaty bezpośrednie w ARiMR.

Opublikowano

Też dzwoniłam na Siedlce w piątek, wniosek składany w Radomiu, i dostałam informację, że 12.02 została wydana decyzja. Czyli są wydawane, tylko ich nie wysyłają nie wiem dlaczego. 

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Dziwne pytanie . Jak chory to renta . Jak może pracować , to renta nie przysługuje .

Nie musi pracowac na tym gospodarstwie, wystraczy ze nim zarządza. Poza tym Renta jest z tytulu % uszczerbku na zdrowiu, Nawet jak masz 100% to mozesz zarabiac:)

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

No raczej Renta chorobowa wyklucza Cię z prowadzenia gospodarstwa, tak jak Zetorki12 opisał, w razie kontroli z Krus może być nie ciekawie, najlepiej tam dopytaj przez telefon będziesz miał pewność.

Nie wyklucza, nie musisz przekazywac ziemi, zeby dostac rente. Tylko wtedy zostanie pomniejszona o iles tam %

Opublikowano
46 minut temu, robert55555 napisał:

Dopytaj w krusie. Możesz mieć rentę chorobowa a wynajmować osoby do pracy w gospodarstwie. W ARiMR powinno przejsc, a nie wiem jak w krusie. Chyba że jest poniżej 1 ha przeliczeniowego to i w krusie powinno przejsc.

Mam na myśli dopłaty bezpośrednie w ARiMR.

jak masz RMG to jak chcesz mieć poniżej 1 ha?

• Haha 1
Opublikowano

Witam, mam taka sprawe mianowicie mam zlozony wniosek na male gospodarstwa, mialem kilka poprawek i teraz rzekomo wsio jest oke. Mam zlozone na siewke za okolo 15 tys i opryskiwacz 1000l za 40 tys marki X. Moje pytanie brzmi czy moge kupic opryskiwacz marki Y ktory kosztuje 55 tys nie zawozac żadnych poprawek ani zmian czy musze zmienić to we wniosku? Parametry opryskiwacza te same tylko marka i cena inna. Siewka zostaje tak jak byla tylko zwyczajnie chciałbym dołożyć wiecej swoich pieniąŻków i kupić cos innego. Juz tyle sie najeDzilem ze postanowilem zapytac czy mozna zrobic w ten sposob ze kupie i okaze sie faktura za ten a nie tamten opryskiwacz

Opublikowano

Ja jak robiłem zmiany to różności pytałem , to jak parametry zostają te same a drożej kupić , to zmiany nie trzeba robić .

Ale na świętego spokoju zapytaj , wedle twej Agencji , bo spaniali nasi urzędnicy różnie powiedzą .

• Like 1