Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, gabrysiek napisał:

A z jakiego internetowego kalkulatora korzystacie lub jakiś przelicznik upraw na wielkość ekonomiczna mógłby ktoś podać, bo chciałbym z zobrazować sobie całą sytuację.

Jest strona jak wpiszesz sobie kalkulator SO ale lepiej ściągnąć sobie biznesplan w excellu ze strony ARiMR do tego programu i jak tam wpiszesz sobie uprawy to też automatycznie przeliczy i nie musisz ciągle klikać tych wnerwiających obrazków z samochodami jak na tej stronie

• Haha 1
Opublikowano

wartosc wyjsciowa to tylko na wlasnym polu naliczaja ? to u mnie bedzie d*pa bo zamienilem sie z sasiadem na dzialki moze na przyszly rok czy moge skladac?

Opublikowano

Wielkość w roku bazowym liczymy z tego co masz w dopłatach bezpośrednich w tym roku. Niezależnie od tytułu prawnego. Więc o ile wielkość nie jest większa niż 10 tyś to nie widzę problemu. 

Opublikowano
12 minut temu, Cris7 napisał:

Mam małe pytanie mam wpisane Gruber 2,6m firmy Bomet i siewnik też Bometa 2.7m i czy musi byc koniecznie tej firmy co na ofericie czy mozna wziąć  innej firmy o tych samych parametrach,bo już sam nie wiem jak to jest jedni mówią ze można a drudzy  że nie,bo musi byc tej samej firmy co na ofercie!!!

Prosze o odpowiedz!!! 

a opryskiwacz mam na ofercie JAR-MET a teraz chciałbym firmy BIARDZKI

Miałem tak w młodym rolniku. Trzeba robić korektę. U mnie było zmienione zabezpieczenie przeciw kamieniom w gruberze z śrubowego na resor.

Opublikowano
6 godzin temu, freetaxi napisał:

Wielkość w roku bazowym liczymy z tego co masz w dopłatach bezpośrednich w tym roku. Niezależnie od tytułu prawnego. Więc o ile wielkość nie jest większa niż 10 tyś to nie widzę problemu. 

A nie jest tak ze stan bydła jest liczony z 31 grudnia albo 1 stycznia a w dopłatach można było mieć np 20 sztuk bydła?  

Opublikowano

dzień dobry :)

dłubię sobie przy biznesplanie i pytanie za 100 punktów mam :) czy jesli chodzi o sprzedaż w gospodarstwie w przeciągu ostatnich 12 miesięcy to ona MUSI być tam jakaś wpisana? gdzieś mi się obiło o uszy, że rolnicy na 5 tys faktury i rachunki zbierali, no ale narzeczony dopiero od tego roku jest rolnikiem na krusie, wcześniej płody rolne sprzedawał okazyjnie, bezimiennie i 'na karteczkę'. A teraz jeszcze niebardzo mamy czym 'handlować'..

Dnia 25.05.2018 o 11:20, maroon napisał:

A jak to jest jeśli chodzi o średnią cenę ziemi? Oni w to wnikają czy nie? Przykładowo jeśli jest około 37 tys/ ha a ja planuję kupić np 3 ha za 20 tys (oczywiście przy założeniu że ta transakcja jest poza zasięgiem ANR i nie może się ona w to wmieszać) 

Pozwolę sobie nadmienić, że wartość kupowanej ziemi ma być 'rynkowa' i nie odbiegać rażąco od cen wg GUSu. A dodatkowo urząd skarbowy ma 5 lat na weryfikację transakcji pod kontem zawyżenia/zaniżenia kwoty- chodzi o podatek pcc, który od transakcji kupna-sprzedaży wynosi 2%. No chyba, że osiągniesz razem z kupowaną ziemią 11 ha - wtedy zwolnienie :)

No i jeśli jesteś rolnikiem indywidualnym w rozumieniu ustawy...ewentualnie za zgodą KOWRu :)  Z doświadczenia wam powiem, że teraz nawet rolnik ma problem z zakupem ziemi i trzeba się dobrze nalatać...

No ale jeśli te 3 ha są warte mniej więcej tyle ile dasz to noł problem, trochę się pomądrzyłam :D

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.05.2018 o 14:39, situ14 napisał:

Miałem tak w młodym rolniku. Trzeba robić korektę. U mnie było zmienione zabezpieczenie przeciw kamieniom w gruberze z śrubowego na resor.

No ok 

Edytowane przez Cris7
Opublikowano
18 godzin temu, marysrybak napisał:

Czyli jak mam 3ha zboża i na 1 stycznia miałem  2 cielaki a dopiero w kwietniu  kupiłem 18 i do dopłat miałem 20 sztuk to się łapie na program?  

Na początek ściągnij sobie biznesplan - tam znajdź tabelę ze stanem zwierząt - musisz wpisać stan na początek roku czyli 2 cielaki - zależnie od ich wieku w odpowiednią tabelkę , potem w rubryce kupno wpisujesz te sztuki co kupiłeś - także w odpowiedni wiek a następnie wypełniasz przeklasowanie - czyli jeśli te 2 cielaki które miałeś  były np urodzone w listopadzie to wpisujesz 2 sztuki na przeklasowanie bo w listopadzie osiągną rok życia i pojawią się one w innej grupie wiekowej Na koniec wypełniasz sprzedaż - także planowaną-nawet jeśli dopiero w grudniu 2018 zamierzasz cokolwiek sprzedać to tam to wpisujesz

Jak to wszystko uzupełnisz to poznasz stan średnioroczny zwierząt i ich wartość  

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 25.05.2018 o 02:20, maroon napisał:

A jak to jest jeśli chodzi o średnią cenę ziemi? Oni w to wnikają czy nie? Przykładowo jeśli jest około 37 tys/ ha a ja planuję kupić np 3 ha za 20 tys (oczywiście przy założeniu że ta transakcja jest poza zasięgiem ANR i nie może się ona w to wmieszać) 

Kolego ja kupowałem ziemię za kwotę niższą niż podałem w biznesplanie. Ceny GUS nijak mają się do cen w moim rejonie. Notariusz jedynie uprzedził mnie, że US ma 5 lat na sprawdzenie czy cena nie jest zaniżona, ewentualnie sam mogę wystąpić o takie sprawdzenie. Ziemia w tej samej gminie więc 3 czy 4 papierki, koszt coś około 100 zł za nie i umówiony notariusz. 

Dnia 29.05.2018 o 05:30, Cris7 napisał:

Mam małe pytanie mam wpisane Gruber 2,6m firmy Bomet i siewnik też Bometa 2.7m i czy musi byc koniecznie tej firmy co na ofericie czy mozna wziąć  innej firmy o tych samych parametrach,bo już sam nie wiem jak to jest jedni mówią ze można a drudzy  że nie,bo musi byc tej samej firmy co na ofercie!!!

Prosze o odpowiedz!!! 

a opryskiwacz mam na ofercie JAR-MET a teraz chciałbym firmy BIARDZKI

Kolego ja brałem innych producentów niż podałem w biznesplanie aby tylko wszystkie parametry się zgadzały. 

• Like 1
Opublikowano

Czy ktoś wie jak można rozwiązać taki przypadek? Ktoś ma np 2 ha własnej ziemi Do tego zamierza zakupić 3 ha  Czy można wpisać w biznesplan zamiast 5 ha własnych w roku docelowym - np 4 lub 4,5 ha pomimo tego że własnych gruntów będzie więcej ale z jakichś powodów  nie chcemy brać na nie zobowiązania? Np chcemy mieć możliwość sprzedać część tych gruntów które się miało na działki budowlane Czy trzeba wpisać wszystko a w przypadku sprzedaży należy w to miejsce uprawiać inne grunty?

Opublikowano

Może wystarczy tą część gruntów ugorować i nie pobierać dopłat. Wtedy nie doliczy Ci BP wielkości ekonomicznej od tej powierzchni.

Swoją drogą coś chyba słabo wypadnie ten drugi nabór. Mało kto dopytuje tu o program, gdzie o tej porze forum powinno kipieć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Małych rolników na wsiach jest już teraz a niewielu takich co jeszcze chcieli by z tym wiązać przyszłośc i brać sobie zobowiązania na najbliższe prawie 6 lat  ,więc z pewnością będą szumne zapowiedzi a wynik dupiasty.

A swoją drogą to zobaczcie ,zawsze rolnicy byli grupą która środki unijne wykorzystywała w 100%,to dlaczego teraz jest tak żle?Każdy niech sobie sam odpowie na to pytanie

Edytowane przez kopin
  • Like 1