Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po prostu mój ODR mówi mi że nie mogę wybudować magazynu na maszyny po to nie podniesie SO mojego gospodarstwa. A podnieś  SO w ciągu 5 lat chciałbym sadząc 3 ha ziemniaków na polu i kupno 300 kur na sprzedaż jajek  wiejskich. Miejsce na ziemniaki  już posiadam tak więc  budowa przechowalni nie wchodzi rachubę. Kurnik również posiadam już.

Opublikowano
4 minuty temu, yrek25 napisał:

Po prostu mój ODR mówi mi że nie mogę wybudować magazynu na maszyny po to nie podniesie SO mojego gospodarstwa. A podnieś  SO w ciągu 5 lat chciałbym sadząc 3 ha ziemniaków na polu i kupno 300 kur na sprzedaż jajek  wiejskich. Miejsce na ziemniaki  już posiadam tak więc  budowa przechowalni nie wchodzi rachubę. Kurnik również posiadam już.

to na pewno  będziesz potrzebował budynek magazynowy na słomę dla kur wiejskich,żeby nie była pognita bo moga kury chorować ,poza tym nie ma strat w przechowywaniu itd,po prostu wolna twórczość  i dobre umotywowanie

a moze i potrzebny Ci też magazyn na skrzynie na ziemniaki itd

należy myśleć i być krok przed urzędnikami ;-)

• Like 2
Opublikowano

Bzdura. A jak mi podnosi so moja inwestycja budowlana (wymiana dachu)? Wogóle to jaka inwestycja budowlana podnosi bezposrednio SO? 

Myśl kreatywnie. Możesz w tym budynku zadeklarować że będziesz przygotowywał produkt (ziemniak)  do sprzedaży, a w pozostałym terminie będzie służył jako magazyn np. nawozów 

• Like 3
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Nie myśl o garażu tylko nazwij to inaczej, zmień przeznaczenie budynku i będzie ok, więc nie tylko u nas maja jakieś dziwne podejście do takich inwestycji jak garaż.

nigdy się garażu nie stawia,nawet gmina podatek dowala od garażu ;-)

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, yrek25 napisał:

300 kur na sprzedaż jajek  wiejskich. Miejsce na ziemniaki  już posiadam tak więc  budowa przechowalni nie wchodzi rachubę. Kurnik również posiadam już .

Tak zapytam czy zrobiłeś już bilans kosztów zezwoleń na sprzedasz tych jaj , weterynaria , badania wody , chłodnia na jaja , pieczątki na jajach znakowanie .

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

300 kur na sprzedaż jajek  wiejskich. Miejsce na ziemniaki  już posiadam tak więc  budowa przechowalni nie wchodzi rachubę. Kurnik również posiadam już .

Tak zapytam czy zrobiłeś już bilans kosztów zezwoleń na sprzedasz tych jaj , weterynaria , badania wody , chłodnia na jaja , pieczątki na jajach znakowanie .

No i ch.j bombkę strzelił,cały pomysł  mu zgasiłes ;-)

• Haha 4
Opublikowano
1 godzinę temu, yrek25 napisał:

Witam 

Mam kolejne pytanie do programu modernizacja małych gospodarstw.  Czy z tego programu mogę wybudować magazyn na maszyny rolnicze???  Większość maszyn rolniczych stoi  na dworze i niszczeje. Jak przedstawić za argumentować fakt potrzeby wybudować taki magazyn z programu  z premi 60 tys.  Chodzi mi  jak ta budowa podniesie mi SO??? Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi:)

Możesz w bp. uwidocznić budowę wiaty na siano za co są  punkty. Docelowo  obstawisz belami i będziesz biwakował maszyny.  Tak zaplanowałem 6x4=24 m.  kwadratowe - wymagany rysunek a od tego roku ponoć każda inwestycja kosztorysu z pieczątką uprawnionego budowlańca.

33 minuty temu, yrek25 napisał:

Po prostu mój ODR mówi mi że nie mogę wybudować magazynu na maszyny po to nie podniesie SO mojego gospodarstwa. A podnieś  SO w ciągu 5 lat chciałbym sadząc 3 ha ziemniaków na polu i . Miejsce na ziemniaki  już posiadam tak więc  budowa przechowalni nie wchodzi rachubę. Kurnik również posiadam już.

"kupno 300 kur na sprzedaż jajek  wiejskich" - wchodzę w ta pomysła -  nie pomyślałem o takiej możliwości a to lepsze niż stado podstawowe - a na sprzedaż jaj wystarczą oświadczenia sprzedaży, albo dowody wewnętrzne sprzedaży

Opublikowano

byłem w weterynarii i do 350 kur to muszę tylko zarejestrować stado kur u nich.  będą mnie kontrolować przynajmniej raz do roku o odnośnie dobrostanu zwierząt. A przechowywać jajka tylko w chłodnym ciemnym miejscu.  I prowadzić zeszyt z ewidencją jajek ile kura znosi dziennie i na miesiąc jajek.  Tak więc hodowli kur się nie boje.  Dobrze panowie myślicie że bym mogł to nazwać  "Magazyn na płody rolnę" i przechowywać zboże w żniwa, słomę , nawozy itd.  To myślę że by przeszło w ODR-ACH u mnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, yrek25 napisał:

byłem w weterynarii i do 350 kur to muszę tylko zarejestrować stado kur u nich.  będą mnie kontrolować przynajmniej raz do roku o odnośnie dobrostanu zwierząt. A przechowywać jajka tylko w chłodnym ciemnym miejscu.  I prowadzić zeszyt z ewidencją jajek ile kura znosi dziennie i na miesiąc jajek.  Tak więc hodowli kur się nie boje.  Dobrze panowie myślicie że bym mogł to nazwać  "Magazyn na płody rolnę" i przechowywać zboże w żniwa, słomę , nawozy itd.  To myślę że by przeszło w ODR-ACH u mnie.

Przy  sporządzaniu biznes planu rozwiń listę tam będziesz miał spis co jest punktowane. Na pewno magazyn na siano bo tak mam  w swoim bp. Będziesz przechowywa ł co żonka wymyśli albo czym Cię sterroryzuje?

"pieczątki na jajach znakowanie " - wchodzę w to?

Edytowane przez many12
Opublikowano

Dzięki chłopaki za cenne rady bo ja bym tak nie wymyślił hehe. Tak się zastanawiał dlaczego dlaczego ODR-Y mi nie mogli tak podpowiedzieć ja wy panowie co??

Opublikowano

Wiaty i magazyny  do przechowywania siana luzem jak pszczoły lub przechowywania siana w belach mają punkty z ochrony środowiska podobnie jak wymiana eternitu czy termoizolacja.

Czy zrobiłeś już termoizolację i zapanowałeś wstawienie wentylatora i wymianę okien na uchylmne  w swoim kurniku mister yrek25.

Przed chwilą, yrek25 napisał:

Dzięki chłopaki za cenne rady bo ja bym tak nie wymyślił hehe. Tak się zastanawiał dlaczego dlaczego ODR-Y mi nie mogli tak podpowiedzieć ja wy panowie co??

Dzisiaj w Agrobiznesie  ten z czerwonym nochalem poowiedział, ze ODR-om dobierze się do d*py bo to są nieuki i darmozjady?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

To właśnie też zauważyłem ze coś u mnie ODR siedzą panie nie komponentę bo trzymają się rozporządzenia ustawy  w krok w krok.  Nie chcą mi nic podpowiedzieć  jak by trochę to przepisy ominąć  heheh.  Mam starą oborę i chciałbym ją przeznaczyć na kurnik. Dach wymieniałem w tamtym  roku i okna. wentylacja tam jest (są tam kratki wentylacyjne) na kurnik się nadaje.

Opublikowano
2 minuty temu, yrek25 napisał:

To właśnie też zauważyłem ze coś u mnie ODR siedzą panie nie komponentę bo trzymają się rozporządzenia ustawy  w krok w krok.  Nie chcą mi nic podpowiedzieć  jak by trochę to przepisy ominąć  heheh.  Mam starą oborę i chciałbym ją przeznaczyć na kurnik. Dach wymieniałem w tamtym  roku i okna. wentylacja tam jest (są tam kratki wentylacyjne) na kurnik się nadaje.

Za wentylator dostaniesz  chyba 0,5 punkty  jeżeli na pierwszej stronie bp zaklepiesz:

1. Poprawa warunków utrzymania zwierząt - dla picu wymiana posadzek oraz wymianę na regulowane z nawiewem. Rachunki na cement i okna chyba Potrafisz zdobyć?

2 w tabeli poprawa warunków BHP dla zwierząt wpisz TAK - i dodaj montaż wentylatora. Ten na 220 Volt z sześcioma skrzydłami kosztuje rzędu 1400 zł . Mam rysunek i parametry jak chcesz to wrzucę?

6 minut temu, benio1967 napisał:

Ciekawe co kogut powie na to,jak tylu chętnych na te kury:D.

Szkoda, ze trochę za późno  bo ja lubię mieć koguty żeby umilały życie sąsiadowi?

Opublikowano
4 godziny temu, ZYLA napisał:

To przecież zależy od regionu. Jedna się wyrabia, druga ma opóźnienie choćby z powodu dużej liczby wniosków, braku etatów lub lenistwa. U mnie np. Siedlecka agencja nadąża i chwalę sobie współpracę. Ale jak bym trafił na taką Elizowkę to by mnie pewnie szlak trafiał. 

Edit

Jeszcze sprawa kompetencji. Jeśli wniosek puszczają na Warszawę bez dokładnego sprawdzenia i wprowadzenia poprawek, to potem Warszawa cofa wniosek i jeszcze raz kotłują ten wniosek z BP, a to wydłuża czas, regionalna znowu musi go weryfikować, wzywać i koło się zamyka. Urzednik przez swój brak kompetencji ma dużo więcej roboty. 

ZYLA to u mnie tak jest ze nie sprawdzil w Poznaniu dokladnie i Warszawa 2 raz zadala dokumentu raz problem z dowodem a teraz trzeba bylo doslac fajture z obrotowych ponoc wniosek juz gotowy tam w warszawie do wyplaty tylko zeby im ksero tej faktury doszlo ale czy tak bedzie czy tak szybko platnosc zrealizuja i wlasnie tak sprawdzaja regionalni moze tak losowo kogos sprawdza a potem Warszawa cofa i domaga sie poprawek 

• Like 1
Opublikowano

Wiesz nie wiem czy ta pula 60 tys starczy mi wybudowanie tego magazynu i nie chciałbym wydawać pieniążków na wentylatory dla kur.  Myślę że otwarte okna w kurniku  plus jeden w wywietrznik  kanałowy który będzie wychodził w Kaliccy w dachu w środku kurnika powinien wystarczyć dla kurek.  Tak będę miał kilka kogutów aby mnie budziły z rana.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, yrek25 napisał:

Wiesz nie wiem czy ta pula 60 tys starczy mi wybudowanie tego magazynu i nie chciałbym wydawać pieniążków na wentylatory dla kur.  Myślę że otwarte okna w kurniku  plus jeden w wywietrznik  kanałowy który będzie wychodził w Kaliccy w dachu w środku kurnika powinien wystarczyć dla kurek.  Tak będę miał kilka kogutów aby mnie budziły z rana.

Z powodzeniem wystarczą okna. Też niepotrzebnie  wchodziłem w ten wentylator ale mam go w kosztorysie to już nie będę przerabiał bo za dużo zachodu. Też rok temu nie wiedziałem że wentylatory  są takie drogie. Mam zaplanowane 500 zł a wydam 1400. Zbiję koszty na czyś innym - już wiem . Ważne, żeby  kwota vatowskich rachunków  zamknęła się w kwocie kosztorysu czyli 25000 zł.

Jeżeli masz swoje kloce  to wystarczy 5 słupków 16x16 - dach dwuspadowy i po ptokach.  Mam na taką wiatę zaplanowane 3000 zł- za moja robociznę - kumpel załatwi rachunek i mam swój  materiał.

Edytowane przez many12
Opublikowano
31 minut temu, yrek25 napisał:

Lepiej 1-3 konkretne rzeczy niż cała masa bzdetów bo potem do różnych pierdół sie doczepiają 

Taka moja rada;-)