Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

A nie jest tak że jak jedna połówka weźmie, to druga nie może się starać? 

No jest,ale myśleć nikt nie zabroni?

Są jeszcze rozwody,nie wiem jak by było w przypadku separacji ;-)))

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, ZYLA napisał:

A nie jest tak że jak jedna połówka weźmie, to druga nie może się starać? 

Nie wiem czy nie była by potrzebna rozdzielność majątkowa.

Chcieliśmy skorzystać z młodego rolnika rok temu bo żona nigdy nie była na krus i nie miała na siebie pola, ale dostałem że odkąd jest formalnie żoną rolnika to tak jakby była rolnikiem i nie może ubiegać się o takie dofinansowanie.

Opublikowano

Mam takie pytanie,bede się ubiegał  w nowym naborze o te 60 tyś.chciałbym przerobic stodołe na magazyn ze zmianą pokrycia dachowego,czy dużo jest formalnosci,może ktos tak zrobił?

Opublikowano (edytowane)

Małżonek wyraża pisemną zgodę i nie ma znaczenia czy jest rozdzielność. Ale to przy jednoczesnym składaniu wniosków. A jeśli drugie składa przy kolejnym naborze może być furtka dla Was i rozwód nie konieczny :D

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, max95 napisał:

Mam takie pytanie,bede się ubiegał  w nowym naborze o te 60 tyś.chciałbym przerobic stodołe na magazyn ze zmianą pokrycia dachowego,czy dużo jest formalnosci,może ktos tak zrobił?

Niewiele. Stodoła z zasady jest magazynem. Pytanie czy chcesz tylko dach zmieniać, czy też konstrukcję budynku. Ważne też jest czy kasę chcesz wydać na same materiały i robić we własnym zakresie. 

Ja zmieniam tylko pokrycie na stodole i finansuje tylko demontaż eternitu i zakup blachy. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
31 minut temu, GRZES1545 napisał:

ZA 1500zł w tym dostała pompę rury i filtry co idą w ziemie. głębokość ok. 19m

Studnia zrobiona jakieś 500m od domu w polu bez żadnych kręgów poza jednym pod powierzchnią, wszystko na potrzeby uprawy malin ok 1.5 hektara

To jest płytko woda u nas dopiero woda jest na głębokości 55 m .

Opublikowano

U nas pod pompę glebinową, za wiercenie biorą około 100 zł /metr. A więc kwota zależy na jakiej głębokości znajduje się żyła wodna. Pompa i inne oprzyrządowanie to dodatkowe koszty. 

Opublikowano
33 minuty temu, ZYLA napisał:

Niewiele. Stodoła z zasady jest magazynem. Pytanie czy chcesz tylko dach zmieniać, czy też konstrukcję budynku. Ważne też jest czy kasę chcesz wydać na same materiały i robić we własnym zakresie. 

Ja zmieniam tylko poktropu rycie na stodole i finansuje tylko demontaż eternitu i zakup blachy. 

chce zrobić z 2 boisk stodoły magazyn,zamurowac jedne wrota sciany obic płytami wrota blaszane bez stropu magazy na fasole i tytoń,chce nająć firmę zeby policzyc koszt takiej przerubki.

• Haha 1
Opublikowano

Usługa z materiałami. To chyba potrzebny kosztorys inwestorski. Trzeba się dowiedzieć w Starostwie czy na taki zakres prac nie potrzebne pozwolenie na budowę. A to się równa geodeta, projektant, kierownik budowy. 

Opublikowano

Jak konstrukcja budynku nie zmienia się i konstrukcja dachu też to formalności nie masz żadnych, będziesz potrzebował kosztorys tej inwestycji czyli ile czego potrzebujesz, co do wymiany pokrycia to pewnie rysunek dachu, my rysowaliśmy sami w trzech rzutach z opisem gdzie co idzie, na robociznę zwrotu nie dostaniesz chyba że coś się zmieniło, na krokwie czy łaty też nie.

Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jak konstrukcja budynku nie zmienia się i konstrukcja dachu też to formalności nie masz żadnych, będziesz potrzebował kosztorys tej inwestycji czyli ile czego potrzebujesz, co do wymiany pokrycia to pewnie rysunek dachu, my rysowaliśmy sami w trzech rzutach z opisem gdzie co idzie, na robociznę zwrotu nie dostaniesz chyba że coś się zmieniło, na krokwie czy łaty też nie.

dzięki za odpowiedż konstrukcjia się nie zmienia,dach też nie tylko eternit chcę zmienic na blache,firma ma zrobi kosztorys ile i jakie materiały koszt tej przeróbki,a składy budowlane cene tych materiałów tak mi się wydaje? 

Opublikowano
4 minuty temu, polka napisał:

A pytał może ktoś czy można tylko wliczyć koszt blachy czy też np. orynnowania?

Blacha płaska do podbitki i wykończenia,  wkręty,  orynnowanie można 

• Thanks 1
Opublikowano

A co do studni głębinowej jak kiedyś pytałem, to firma liczy sobie 350 zł za metr , z gwarancją ze dowiercą się do wody.

Tylko co jeśli woda będzie na 100 m pod ziemią, a do tego jeszcze pozwolenia itd...

Opublikowano
41 minut temu, ZYLA napisał:

U nas pod pompę glebinową, za wiercenie biorą około 100 zł /metr. A więc kwota zależy na jakiej głębokości znajduje się żyła wodna. Pompa i inne oprzyrządowanie to dodatkowe koszty. 

Dwa lata temu 56 m  bili u mnie 150zł/m razem z pompą i całym osprzętem kosztowała mnie 12 tys.

2 minuty temu, Lucash napisał:

A co do studni głębinowej jak kiedyś pytałem, to firma liczy sobie 350 zł za metr , z gwarancją ze dowiercą się do wody.

Tylko co jeśli woda będzie na 100 m pod ziemią, a do tego jeszcze pozwolenia itd...

Woda pojawi się na 30 m tylko na ile Ci wystarczy tej wody ..u mnie była już na 36 m ,ale wolałam dołożyć już 3 tysiące jak już wiercili  i mieć pewność ,że będzie na lata a nie pogłębiać za parę lat .

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, aga1985 napisał:

Dwa lata temu 56 m  bili u mnie 150zł/m razem z pompą i całym osprzętem kosztowała mnie 12 tys.

Aga  ale piszesz o całym nawodnieniu tak czy sama studnia z pompą? be te kwoty naprawdę duże  u was, no i te głębokości u mnie 22m i super woda jest.

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Aga  ale piszesz o całym nawodnieniu tak czy sama studnia z pompą? be te kwoty naprawdę duże  u was, no i te głębokości u mnie 22m i super woda jest.

No to dobrze ,że tak płytko masz wodę u nas sahara wszyscy biją głęboko ponad 50 m :) Grześ do kraników ze studni tyle mnie kosztowała :) Aod kraników  węże kroplujące i cała reszta swoją drogą .Przez 2 lata nawadniałam 3ha non stop i zadowolona jestem  bardzo nie żałuję ,że tyle kasy poszło nie muszę już w niebo spoglądać i wyczekiwać deszczu :D

• Like 1
Opublikowano

No bez nawadniania to jak bez ręki.

Ja co roku w truskawce czekam na deszcz , a on pada jak już nie ma co zbierać.

W tym roku będę podlewał z wodociągu, może sąsiedzi nie odczują spadku ciśnienia w kranach:ph34r:

Opublikowano
6 minut temu, aga1985 napisał:

No to dobrze ,że tak płytko masz wodę u nas sahara wszyscy biją głęboko ponad 50 m :) Grześ do kraników ze studni tyle mnie kosztowała :) Aod kraników  węże kroplujące i cała reszta swoją drogą .Przez 2 lata nawadniałam 3ha non stop i zadowolona jestem  bardzo nie żałuję ,że tyle kasy poszło nie muszę już w niebo spoglądać i wyczekiwać deszczu :D

Pewnie dlatego takie wysokie ceny bo tak głęboko to i pompy inne. Jak siostra wierciła studnie to proponowali jej drugą studnie koło domu bić od razu za połowę ceny czyli druga za 750zł.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, max95 napisał:

Na wymianę pokrycia dachowego wymagane jest jedynie zgłoszenie w starostwie. Pozwolenie na budowę będzie potrzebne jeśli remont dachu będzie obejmował również zmianę jego konstrukcję czy podwyższenie budynku.