Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, aga1985 napisał:

Mam takie pytanie .Co miesiąc płacą mi premię pielęgnacyjną za zalesienie mam to wpisywać jako przychód ??? Czy nie pisać tego ??? Dodam ,że doradca tego nie wie :D

Dziwne albo z Dziwnowa, że premię pielęgnacyjną za zalesienie płacą ci w ratach miesięcznych. Zalesiałem w 2006 roku 1,5 ha płacili na rachunek jednorazowo w roku. Zalesilem też 1,00 ha w 2016 roku to premię pielęgnacyjną dostałem jednorazowo pod koniec maja 2017 roku. Będę wpisywał po stronie przychodu każdy coroczny  wpływ na konto gdzie dowodem wpłaty będzie wyciąg z banku?

Opublikowano (edytowane)

Skoro solidna firma i bez zaliczki to super sprawa .

Ja dałem zaliczkę i stoją maszyny na placu mam bez daty do odebrania , ale jak by sprzedał i sprowadził po nowych cenach od producenta to nie wiem co by było czy po nowych czy jak ?

Edytowane przez galan99
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Iwona to tylko umowa każdy może zerwać  jak ty zerwiesz to przepada ci zaliczka dana jak zerwie diler to podwójnie oda zaliczkę ale jak po chamsku można pdnieś cenę i zarobić bo to producent jego wina .

ja znalazłem dilera z którym dogadałem najlepszą cene jaką mi sie udało z ok 20 ofert,przysłał wstępną umowę z wyposażeniem  i cenami netto/brutto,odesłałem 1 kopie podpisaną ,2 u mnie ,w umowie było 10 procent kary jak ja nie odbiorę albo jak oni sie nie wywiażą, po miesiącu zadzwonili czy mogą przyjechać z maszynami bo już mają,przywieżli dostałem w-z tkę i fakturę z odroczonym terminem płatności,nie wpłacałem ani złotówki zaliczki

• Like 4
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Kupiłeś maszyny bez gotówki ale z terminem płatności 30 lub 60 dni i masz wystawioną fakturę  , lub wedle dogadania do zapłaty .

Wielu ma dawane zaliczki lu na słowo .

dokładnie

Opublikowano
2 godziny temu, aga1985 napisał:

Mam takie pytanie .Co miesiąc płacą mi premię pielęgnacyjną za zalesienie mam to wpisywać jako przychód ??? Czy nie pisać tego ??? Dodam ,że doradca tego nie wie :D

Gdy byłem na kursie jak prowadzić tą rachunkowość to kazała tylko wpisywać to na co mam faktury

Opublikowano

A mi mówili by pisać krus, doplaty, część energii itd. 

Nie ma katalogu, ale jest by pisać wszystko co związane z prowadzeniem gispodarstwa. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, freetaxi napisał:

Nie ma w tej chwili żadnego katalogu co wpisywać w ewidencję przychodów i rozchodów. 

Konkretna odpowiedż

Dlatego wydaje mi sie że trzeba wpisać to co zawarliśmy w bp,to co Agencja wie że dostalismy,trochę rachunków  które każdy musi mieć ,no i nie przesadzać z nadgorliwością  i wpisywaniem każdego pudełka zapałek

• Like 3
Opublikowano

Wpisujcie wszystko co macie w planowanych zakupach i sprzedażach i z tego będzie trzeba się potem rozliczyć na płatności drugiej raty. Tak jak napisałem, nie ma żadnego katalogu ani aktu prawnego, który regulowałby co pisać a czego nie pisać w ewidencji. RMG oraz młody rolnik to programy premiowe. Nie ma z nimi problemu na rozliczeniu. To nie modernizacja.

• Thanks 3
Opublikowano
26 minut temu, many12 napisał:

Dziwne albo z Dziwnowa, że premię pielęgnacyjną za zalesienie płacą ci w ratach miesięcznych. Zalesiałem w 2006 roku 1,5 ha płacili na rachunek jednorazowo w roku. Zalesilem też 1,00 ha w 2016 roku to premię pielęgnacyjną dostałem jednorazowo pod koniec maja 2017 roku. Będę wpisywał po stronie przychodu każdy coroczny  wpływ na konto gdzie dowodem wpłaty będzie wyciąg z banku?

Ja dostaję co miesiąc od 2005 roku   i będę dostawać tak  jeszcze przez kilka lat ,bo mam umowę na 17 lat.I co w tym takiego dziwnego??? Może Cię znowu ktoś oszukał.

• Like 2
Opublikowano
38 minut temu, galan99 napisał:

Powiem ci tyle ja jak sprawdzam bo sprzedawcach jak ceny to wszystko poszło do góry i próbują zawyżać ceny czy jest ktoś napalony czy tylko tak pyta .

Trzeba sprawdzić ale ceny z dnia na dzień się zmieniają .

Myśleli że masz kasę i już kontrolują co zrobiłeś jak na to jest czas 3 lata , zasiewy mogą skontrolować , rachunkowość czy są zapisy robione .

Tylko czemu nie ogłosili że 10 % będzie wytypowanych do kontroli jeszcze raz tylko cisza co nie wiedzieli , wiedzieli tylko jak zwykle aby utrudnić .

Oprócz pola to interesowali się głównie rachunkami i tytuami prawnymi działek mieli te swoje rubryczki do wypełnienia ale to pierszy rok programu i wszyscy się uczą .Ale dowiedziałem się też dlaczego nie mam raportu z październikowej kontroli ano dlatego że system info nie robi i nie predko zacznie .Tak myśle sobie o tych e-wnioskach obszar . i to dopiero może być dramat.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, aga1985 napisał:

Ja dostaję co miesiąc od 2005 roku   i będę dostawać tak  jeszcze przez kilka lat ,bo mam umowę na 17 lat.I co w tym takiego dziwnego??? Może Cię znowu ktoś oszukał.

Bo jest to dla mnie zaskoczeniem, ze Agencja Rolna przelewa finanse w ratach miesięcznych - też zalesiam od kiedy zostaliśmy na siłe wciągnięci do mośkowej junii czyli na święto pracy 01.05 2004 rok. Siedziałem wtedy w komisji wyborczej i głosowałem przeciw globalizacji państw narodowych?

Przed chwilą, many12 napisał:

A tak poważnie to nie daję się rolować nawet systemowi?

Opublikowano
9 minut temu, freetaxi napisał:

Wpisujcie wszystko co macie w planowanych zakupach i sprzedażach i z tego będzie trzeba się potem rozliczyć na płatności drugiej raty. Tak jak napisałem, nie ma żadnego katalogu ani aktu prawnego, który regulowałby co pisać a czego nie pisać w ewidencji. RMG oraz młody rolnik to programy premiowe. Nie ma z nimi problemu na rozliczeniu. To nie modernizacja.

Czyli wpiszę to co w biznesplanie kilka pozycji, zamykam ewidencję i mam ją odbębnioną. 

No bez jaj. Za dobrze by było. Choćby i przeszło, to ja nie będę ryzykował.

Opublikowano
Przed chwilą, ZYLA napisał:

Czyli wpiszę to co w biznesplanie kilka pozycji, zamykam ewidencję i mam ją odbębnioną. 

No bez jaj. Za dobrze by było. Choćby i przeszło, to ja nie będę ryzykował.

No właśnie z tym co wpisać a co nie to trochę problem .Ktoś kto ma zwierzęta pisze sobie rachunki z energii elektrycznej ja nie mam zwierząt hodowlanych ,więc nie piszę.Z tą dopłatą u mnie z lasu comiesięczną też nie wiedzą do końca czy to pisać czy nie ,bo nie ma o tym wzmianki w bp i jak była liczona wartość ekonomiczna gospodarstwa las nie był  brany pod uwagę .

Opublikowano

Z dilerami to różnie bywa też byłem dogadany na 2 maszyny i obie poszybowały w górę jedną miałem zadatkowaną to stoi na placu i czeka od listopada a do drugiej 1,5 tyś trzeba dołożyć bo producent podniósł cenę z nowym rokiem i szukam gdzieś indziej 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Niech nie pierniczą durnot że nie wiedzieli dobrze wiedzieli :D bo w końcu miałem dziś telefon , że mój wniosek nie został wytypowany do kontroli i mogą już wysłać do płatności .

Nie wiedziałem że agencja informuje beneficjenta o braku kontroli i wysyłaniu do płatności-masz poważanie albo pecha bo robią cię może za te telefony w konia:D.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, aga1985 napisał:

Zgadza się kochanie - zalesianie unijne to mój konik ( tylko proszę nie myl z tym konikiem na biegunach(). Też za las posadzony wiosną 2006 r dostaję kasiorkę raz do roku na konto przez 20 latek ale to nie nazywa się "premia pielęgnacyjna" a "premia zalesieniowa". Kasiorkę  pod nazwą "premia pielęgnacyjna" dostajemy  od brukselskich makowek tylko przez 5 latek (niestety) bo po  pięciu latach nasz zalesiony użytek rolny zostaje przekwalifikowany na lasek grzybowy. Natomiast za użytek rolny zalesiony w roku 2016  premię zalesieniową będę dostawał przez latek 12 Jeżeli są pytania w tym temacie - chętnie podpowiem?

Opublikowano
2 minuty temu, many12 napisał:

Zgadza się kochanie - zalesianie unijne to mój konik ( tylko proszę nie myl z tym konikiem na biegunach(). Też za las posadzony wiosną 2006 r dostaję kasiorkę raz do roku na konto przez 20 latek ale to nie nazywa się "premia pielęgnacyjna" a "premia zalesieniowa". Kasiorkę  pod nazwą "premia pielęgnacyjna" dostajemy  od brukselskich makowek tylko przez 5 latek (niestety) bo po  pięciu latach nasz zalesiony użytek rolny zostaje przekwalifikowany na lasek grzybowy. Natomiast za użytek rolny zalesiony w roku 2016  premię zalesieniową będę dostawał przez latek 12 Jeżeli są pytania w tym temacie - chętnie podpowiem?

Kochanie to może do mnie mówić mój mąż a nie Ty!!!!!!!!!Więc nie pozwalaj sobie !!!!!!!!

• Like 2
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, ante_LU napisał:

Pisałem o sobie, Roztocze nadal cisza. Gratuluję, w końcu chociaż jedna jaskółka u nas w LU. Gratulacje dla szczęśliwców

skąd dokładnie jesteś

Opublikowano
53 minuty temu, Agro6 napisał:

Z dilerami to różnie bywa też byłem dogadany na 2 maszyny i obie poszybowały w górę jedną miałem zadatkowaną to stoi na placu i czeka od listopada a do drugiej 1,5 tyś trzeba dołożyć bo producent podniósł cenę z nowym rokiem i szukam gdzieś indziej 

Oj coś słabo się dogadywales ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

Ja mam znów problem z przyczepą. Zamówiłem 29 stycznia proforma przyszła od sprzedawcy 30. W tym samym dniu zapłaciłem zaliczkę na przyczepę. Sprzedawca zamówił ją w pronarze 1 lutego. Teraz dzwonię a ten że Pronar ma gotową  przyczepę  dlanoe ale po nowej cenie o każe mi dzwonić  i dogadać sprawę. Muszę przyznać że ciut się wku..łem. Nie wiem co robić dopłacić 1800 pln czy rezygnować ale jak zdrożały to wszędzie. Czy to nie powinna być tylko i wyłącznie sprawa pośrednika? Mi już nie chcę się dokładać kuż dołożyłem 4200 na rozsiewacz. Tu kwota zamkniętą w 48 tyś ta przyczepą o tur.

Co Wy byście zrobili?

moja przyczepa stoi w zamościu full opcja T653/2  nie ma tylko koła zapasowego i wyszło 36  czeka początku grudnia i doczekac się nie może

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Piotrek napisz  dokładnie wyposażenie,  i jaka firma jest twojej to się dowiem ceny, u mnie za metal fach 8t z plandeką bez koła zapasowego cena 33500zł netto.

Edytowane przez GRZES1545