Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, polka napisał:

Mam do posadzenia ok 400 krzaków borówki amerykańskiej.Jeśli ktoś wie coś o dobrych ekologicznych odmianach to proszę o odzew.:14_relaxed:

galan sadzi borówkę ale się nie odzywa.

Opublikowano
1 godzinę temu, JonnyDeep napisał:

Czy pod wspomnianą kostkę robiłeś jakiś kosztorys? Ja też mam trochę kostki i do agencji złożyłem zestawienie kosztów, które robiłem sam  - czyli:np. kruszywo 3tys., cement - 1tys, obrzeża - 500zł, kostka 150m2 - 6tys, itp.). No a teraz oczywiście ceny się pozmieniały i chyba kruszywo będzie droższe, a kostka wyjdzie taniej niż zakładałem. A moje pytanie to: czy musimy trzymać się sztywno tego kosztorysu, czy możemy wydać na poszczególne materiały inne kwoty niż planowaliśmy w zestawieniu, byleby wydać min. kwotę zapisaną w biznesplanie?

Kosztorys robił mi kolega bo ma uprawnienia budowlane a Elizówka wymagała takiego - robiłem tylko rysunki inwestycji o które zabiegała Agencja Regionalna.  Opaskę termoizolowanego budynku  gospodarczego na siedzibę dla rogacizny mam wykonać w granicach 1000 zł + podjazd z kostki betonowej w granicach 2000 zł. W sumie na całą inwestycję: docieplanie w górze, docieplanie w ziemi,  wymiana okien, drzwi, elektryki z przewodami  z miedzi, montaż wentylatora, zalanie posadzek, zbiornik na gnojówkę zamknięty (3msześcienne), wiata do przechowywania siana - 25oo brutto. Czyli kostka w ramach całej inwestycji.

Pomyłka 25000 tys brutto

Opublikowano

many12,kosztorys robiłeś z robocizną czy bez-bo sądząc po zakresie to tylko materiały.Ja mam też termoizolację budynku ale u nas bez kosztorysu bo nie wymagali.Sama rozpisałam koszty materiałow w 3 pozycjach-styropian np.5 tyś,tynk strukturalny np.4 tyś ., siatka kleje ,pianka i inne materiały np.3 tyś. Piszę np. bo nie wiem już dokładnie.Natomiast jestem ciekawa jak to póżniej będzie,na jakiej podstawie oni to rozliczą,jak zmierzą.

18 godzin temu, Agro6 napisał:

Witam mam taką instalację o mocy 4,16 kw przez cały rok wyprodukowała 4200 kw jak będzie Pani kupywała inwerter nie dać się naciągnąć przez sprzedawcę na moduł wi fi bo kosztuje 2 tyś więcej a i tak moduł trzeba załączać codziennie ręcznik także niepotrzebny bajer z pge rozliczam się 2 razy w roku z tym że 31,12 cała energia nadprodukowana i niewykorzystana przepada i nic za nią nie płacą także trzeba dobrać wielkość optymalnie żeby nie oddawać za darmo

Jaki masz inwerter przy tej instalacji,jeśli można to nazwa z symbolem.Nie wiem czy Ty taką masz umowę czy może niedokładnie Cię poinformowali bo u mnie przy rozliczeniu dwumiesięcznym energia wyprodukowana w maju np.2018 roku wraca do mnie do końca kwietnia 2019 r itd.Na wi-fi mnie nie naciąga.Napisz czy ogólnie jesteś zadowolony?:14_relaxed:

Nie mam pojęcia czemu łączy mi po 2 posty,sorry.

Opublikowano (edytowane)

Chciałam się przywitać :) Mazowieckie się kłania oddział radom...wniosek o płatność składany w listopadzie ,27 grudnia uzupełniałam dane o potwierdzenie rachunku z banku i cisza kasy nadal nie ma .A znajomi już dostali 28 .12 i kasę dawno wydali.U mnie malina ,porzeczka i borówka , truskawka łącznie  6,5 ha .Pozdrawiam

Edytowane przez aga1985
Opublikowano
1 godzinę temu, polka napisał:

Jaki masz inwerter przy tej instalacji,jeśli można to nazwa z symbolem.Nie wiem czy Ty taką masz umowę czy może niedokładnie Cię poinformowali bo u mnie przy rozliczeniu dwumiesięcznym energia wyprodukowana w maju np.2018 roku wraca do mnie do końca kwietnia 2019 r itd.Na wi-fi mnie nie naciąga.Napisz czy ogólnie jesteś zadowolony?:14_relaxed:

Inwerter Fronius Primo3.6.1 umowe z pge mam taką że rozliczam się co 6 miesięcy z tym że energię nadprodukowaną w pierwszym półroczu mogę odebrać w drugim a z drugiego już nie bo rozliczają rok na zero zadowolony z instalacji to byłem latem jak na miesiąc wychodziło 700kw a zimą to już całkiem inna bajka

Czy ktoś z forumowiczów ma w bp plantacje choinek ew.  drzewek bożonarodzeniowych :D

Opublikowano

Widzę,że główna rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę to umowa z zakładem energetycznym.Dzięki za szybką odp.Jeszcze jedno-instalacja na budynku mieszkalnym czy gospodarczym?

Opublikowano
1 godzinę temu, polka napisał:

many12,kosztorys robiłeś z robocizną czy bez-bo sądząc po zakresie to tylko materiały.Ja mam też termoizolację budynku ale u nas bez kosztorysu bo nie wymagali.Sama rozpisałam koszty materiałow w 3 pozycjach-styropian np.5 tyś,tynk strukturalny np.4 tyś ., siatka kleje ,pianka i inne materiały np.3 tyś. Piszę np. bo nie wiem już dokładnie.Natomiast jestem ciekawa jak to póżniej będzie,na jakiej podstawie oni to rozliczą,jak zmierzą.

Mam sąsiada z zarejestrowaną firmą budowlaną - znaczy się będzie odpowiadał za wykonania budowlane i wystawiał rachunki na robociznę - głównym jego zajęciem będzie termoizolacja zewnętrzna budynku o pow. około 130 m kw.  za kwotę około 8 tysięcy z materiałami jak się określił zakupionymi osobiście - bez tynku strukturalnego tylko gładż i malowanie - najwyżej mu pomogę jak nie będzie miał roboli. Elektrykę robię sam - reszta montują fachowcy w swojej branży. Co do rozliczenia to myślę tak na logikę, że gryzipiórków powinno  interesować tylko faktury  zadeklarowane na kwotę podaną w bp. + plus zakres prac budowlanych podanych w BP. - zobaczymy w trakcie. Z modernizacją ruszam z kopyta jak tylko znikną śniegi, no i otrzymam SMS-a z banku.

Opublikowano

Jeśli chciałbym zakupić blachę na wymianę pokryć na budynkach gospodarczych to czy też potrzebuję jakieś kosztorysy czy tak jak w przypadku maszyn wystarczy przedstawić jakąś ofertę? Chodzi mi tylko o samą blachę. Robocizna we własnym zakresie. 

Opublikowano
13 minut temu, Agro6 napisał:

Czy ktoś z forumowiczów ma w bp plantacje choinek ew.  drzewek bożonarodzeniowych :D

Ciekawy temat - nie wiedziałem, że na choinkach można dostać jakieś punkty bo tak naprawdę w swojej karierze rolnika posadziłem w 2006 1,40 a w 2016 1 hektar lasu - za który biorę unijną mamonę.

Opublikowano
4 minuty temu, polka napisał:

Widzę,że główna rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę to umowa z zakładem energetycznym.Dzięki za szybką odp.Jeszcze jedno-instalacja na budynku mieszkalnym czy gospodarczym?

Instalacja na budynku mieszkalnym bo vat przy zakupie jest mniejszy 8% na gospodarczym 23% i ustawienie miałem kiepskie wsch_zach znajomy ma w takiej konfiguracji połowe mniej energii wyprodukował w skali roku

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, thor1984 napisał:

Jeśli chciałbym zakupić blachę na wymianę pokryć na budynkach gospodarczych to czy też potrzebuję jakieś kosztorysy czy tak jak w przypadku maszyn wystarczy przedstawić jakąś ofertę? Chodzi mi tylko o samą blachę. Robocizna we własnym zakresie. 

u mnie wystarczyła oferta zakupu. Pamiętaj że zdjęcie eternitu też musisz sfinalizować z rmg. Tu też potrzebna oferta usługi zdjęcia i utylizacji.

No i rysunki techniczne budynku. Odręczne wystarczą

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
2 minuty temu, thor1984 napisał:

Najważniejsze jest zgłoszenie prac budowlanych do właściwego starostwa a kosztorys - to zależy od kaprysów  Agencji Regionalnej bo tak na prawdę jast ustawa,ze nas rolników kosztorys nie obowiązuje - pytać w swojej gminie?

Opublikowano
5 minut temu, many12 napisał:

Ciekawy temat - nie wiedziałem, że na choinkach można dostać jakieś punkty bo tak naprawdę w swojej karierze rolnika posadziłem w 2006 1,40 a w 2016 1 hektar lasu - za który biorę unijną mamonę.

W bp mam zapisane zasadzenie 1 ha choinki i załatwiat temat wzrostu so

Opublikowano
3 minuty temu, many12 napisał:

Najważniejsze jest zgłoszenie prac budowlanych do właściwego starostwa a kosztorys - to zależy od kaprysów  Agencji Regionalnej bo tak na prawdę jast ustawa,ze nas rolników kosztorys nie obowiązuje - pytać w swojej gminie?

U mnie już zgłoszenie i odp.jest-dołączyłam ją do wniosku o płatność 1 transzy

11 minut temu, Agro6 napisał:

W bp mam zapisane zasadzenie 1 ha choinki i załatwiat temat wzrostu so

O ile podnosi so ha choinki(mówisz chyba o świerku)

Opublikowano
36 minut temu, polka napisał:

U mnie już zgłoszenie i odp.jest-dołączyłam ją do wniosku o płatność 1 transzy

O ile podnosi so ha choinki(mówisz chyba o świerku)

Mnie też interesuje nie chce mi się sięgać do  Kalkulatora SO zasadzenie 1 ha choinek -  pomógł bym śwagrowi wystartować w RMG

Przeczytałem toż to można zadeklarować posadzenie  ha choinek i uzyskać wartość gospodarstwa pow 10 tys + 20 %

Opublikowano
4 minuty temu, ZYLA napisał:

Taak pamiętam nasze rozmowy prawie rok temu, że choinki dają jedno z  największych SO. Achh te czasy żółtodziobów :D Ale jaki koszt nasadzenia?

Koszt 12 tys świerk stebrny bo zwykłego nikt już nie chce na choinki no i zysk po 8 latach

Opublikowano
5 minut temu, Agro6 napisał:

Coś czuję że zaraz cała Polska będzie sadziła choinki na Rmg

Mnie dygnęlo ciśnienie - bo sadzenie drzewek to mój żywioł - ale muszę skonfrontować tą wiadomość z kalkulatorem SO bo to zbyt istotna informacja która mi umknęła. Doradcy proponowali mi żeby zwiększyć docelowo wartość gospodarstwa zasianie 10 arów słonecznika ale dobra Pani w Elizówce mi odradziła  = a to takie proste jak bzykanie?