Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to wiem,tylko musisz brać pod uwagę maszyny punktowane bo do tego się mogą czepiać,bo jeśli brałeś nie punktowane to faktycznie może być jeden ch... byle byś wydał te 60 tyś

Opublikowano

nie wiem czy dobrze rozumuję-w naszych przypadkach rokiem docelowym jest rok 2020i w tym roku powinniśmy mieć tą zakładaną wielkośc ekonomiczna czyli jak ktoś ma w planie wysokobiałkowe to siać bobik,jak ktoś ma dynie to je zacząć uprawiać ale w tym roku 2020 bo wcześniej może ale nie musi.

Opublikowano
1 godzinę temu, benio1967 napisał:

nie wiem czy dobrze rozumuję-w naszych przypadkach rokiem docelowym jest rok 2020i w tym roku powinniśmy mieć tą zakładaną wielkośc ekonomiczna czyli jak ktoś ma w planie wysokobiałkowe to siać bobik,jak ktoś ma dynie to je zacząć uprawiać ale w tym roku 2020 bo wcześniej może ale nie musi.

Dokładnie. Rokiem docelowym jest maksymalnie 2020. Jeśli chcesz dostać kasę (II ratę) wcześniej, to wtedy rokiem docelowym jest ten, w którym składasz wniosek o płatność i wtedy trzeba mieć już zrealizowany biznesplan - czyli kupione/pobudowane/zmodernizowane wszystko i spełnione inne założenia (szkolenia, plany nawozowe, uprawy itd.)

Opublikowano

Petro2 nie jeśli masz zapisane w biznes planie maszynę za 58 tyś a chcesz kupić za 56 tyś a resztę wydać na obrotowe tak się nie da samemu zrobić już ja to sprawdziłem , bo sam będę zmieniał po otrzymaniu płatności 48 tyś.

jeśli mamy zapisane maszynę za 58 tyś a obrotowe na sumę 2 tyś - zakup paliwa to z tego trzeba się wywiązać co zapisane , a nie że kupię za 56 tyś , i sam przeznaczę te 2 tyś dodatkowe  na obrotowe że będzie 4 tyś obrotowych  . Aby było wydane 60 tyś .

To rokiem docelowym jest rok 2020 i powino być już wszystko kupione i osiągnięty wzrost docelowy do rozliczenia w agencji z tych założeń .

Jak ktoś ma zapisane uprawy np . Maliny , pomidory w tunelu , czy kapusta , borówka , cielaki , maciorki , i wiele innych upraw ,i zwierząnd  ma czas na wprowadzenie tych upraw  3 lata by osiągnąć te założenia .

Maliny może kupić 2019 r, i  tunele tak samo a nawet i 2020 r  ale by zdążyć wprowadzić tą uprawę i zaksięgować sprzedaż tej uprawy z tunelu 2020  też będzie dobrze i typ, ale może od razu 2018 r .

Napiszę na własnym przykładzie mam borówkę zasadzę i już zrealizowałem wykonanie biznes planu , bo sprzedaży nie wykaże bo borówka owocuje po 5 latach i tyle w temacie .

Opublikowano

W moim przypadku ,już prawie 2 tygodnie od złożenia wniosku o płatność , narazie cisza nikt się nie odzywa więc chyba wszystko ok . I pozostaje czekać cierpliwie na kasę.

Opublikowano (edytowane)

Ma dobrą sprawę mógłbym zakończyć realizację biznesplanu w następnym roku, ale mam wpisany rok 2019 i tego się będę trzymał. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
1 godzinę temu, Iwona1 napisał:

W moim przypadku ,już prawie 2 tygodnie od złożenia wniosku o płatność , narazie cisza nikt się nie odzywa więc chyba wszystko ok . I pozostaje czekać cierpliwie na kasę.

U mnie juz ponad miesiąc od złożenia i cisza, więc liczę ze wszystko ok, skladalam umowę przedwstępną i fakture za paliwo, w bp mam tylko maszyny i drzewka, bez środków obrotowych. 

Opublikowano
2 godziny temu, ZYLA napisał:

Ma dobrą sprawę mógłbym zakończyć realizację biznesplanu w następnym roku, ale mam wpisany rok 2019 i tego się będę trzymał. 

Mam wpisane rok rozliczenia 2020 i też trzymam  się tego  rozliczenia końcem roku 2020 .

Opublikowano

Witam, mam pytanie bo mam obecnie siewnik i pług ale z programu chce kupic takie maszyny tylko ze nowe- nowy siewnik i nowy pług, więc tu jest pytanie czy te stare mogę sprzedac od razu jak kupie nowe? czy musza zostac do kontroli jak bylo w wykazie, pozdrawiam:)

Opublikowano
52 minuty temu, MichLin89 napisał:

Witam, mam pytanie bo mam obecnie siewnik i pług ale z programu chce kupic takie maszyny tylko ze nowe- nowy siewnik i nowy pług, więc tu jest pytanie czy te stare mogę sprzedac od razu jak kupie nowe? czy musza zostac do kontroli jak bylo w wykazie, pozdrawiam:)

Kto to wie czy można sprzedawać  czy nie ? poszukaj kilka numerów do agencji w kilku województwach zadaj to pytanie to coś się dowiesz , zawsze będzie kilka odpowiedzi ja tak robię .

Opublikowano
57 minut temu, MichLin89 napisał:

Chyba wcześniej ktoś się wypowiadał ,że już maszyny posprzedawał . Zresztą my też już jedną sprzedaliśmy . 

Opublikowano

Blackberry09 na jakie drzewka składaliście wniosek ?  Ja na czereśnie i niestety muszę czekać 2 lata na drzewka od zamówienia , więc realizacja bp odłoży się w czasie

Opublikowano
43 minuty temu, Lucash napisał:

Blackberry09 na jakie drzewka składaliście wniosek ?  Ja na czereśnie i niestety muszę czekać 2 lata na drzewka od zamówienia , więc realizacja bp odłoży się w czasie

Wisnie i czereśnie, wiśnie juz mam kupione, czereśnie już są zamowione na jesień przyszlego roku. Składając wniosek dolaczalam oferte z konkretnej szkółki, od razu mialam już tam zarezerwowane drzewka.

Opublikowano

Galan99 mylisz się jak masz coś wpisane w obrotowych to można tam wydatkować więcej. Wypełniając BP w instrukcji jasno i wyraźnie pisze, że podajesz ceny ,,przewidywane".

Opublikowano

Do Michlin: sprzedaj na umowę, wpisz to w rachunkowość i oczywiście zachowaj umowę i wszystko gra. Stan gospodarstwa wpisywałeś na dzień złożenia wniosku a nie na zawsze.

Opublikowano
1 godzinę temu, petro2 napisał:

Galan99 mylisz się jak masz coś wpisane w obrotowych to można tam wydatkować więcej. Wypełniając BP w instrukcji jasno i wyraźnie pisze, że podajesz ceny ,,przewidywane".

W obrotowych tak można wydatkować więcej .

Tak samo i w obrotowych można więcej dokładając z własnej kieszeni do danej sumy .

Opublikowano

dzwoniłem i pytałem co z maszynami czy można sprzedawać , TAK  można spokojnie sprzedać nikt nie ma prawa w wnikać to jest własność rolnika . Te  zapisy maszyn były  zbierane dla wiedzy Agencji co rolnik posiada jakie maszyny iloletnie .

Opublikowano

Trzeba się będzie galanowi na abonament zrzucić ;-)

a może i na paczki do pudła jak go zamkną za nękanie telefonami,a teraz to wszystko możliwe;-)

z 2 strony dzięki temu masz wiadomości z pierwszej ręki

• Haha 1
Opublikowano

galan ma kilka telefonów i dzwoni z różnych numerów a tak na serio ja już za stare maszyny wziołem kase czyli sprzedałem,nawet ciągnik inny niż w biznesplanie i mi mój doradca mówił to co galan,że ich nie powinno to interesować-bierzesz nowe więc stare masz złom.