Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

List rangingowych szybko nie będzie bo np. w Małopolsce dostajemy juz drugie pismo z prośbą o wyjaśnienia - przyszło dziś, odpowiedz 7 dni, będzie ok. 20.10 - więc sorry ale ARiMR wymyśla tak jakby chcieli uwalić jak najwięcej wniosków; cóż taka prawda - teraz wiadomo, dlaczego treść rozporządzeń jest taka niejednoznaczna: pracownik ARiMR może WSZYSTKO i się nie odwołasz, bo tej drogi też rozporządzenie nie przewiduje, jak w normalnych konkursach dotacyjnych.

Opublikowano

W łódzkim też chyba listy szybko nie będzie, właśnie dostałem wezwanie do wyjaśnień, co ciekawe w przypadku maszyn chcą tylko markę i model (nie ma nic o ofertach od kilku dilerów itp), a w przypadku zakupu ziemi mam podać tylko powierzchnię, Co o tym sądzicie? Pytam, bo wcześniej ludzie różne rzeczy pisali...

Opublikowano

W łódzkim też chyba listy szybko nie będzie, właśnie dostałem wezwanie do wyjaśnień, co ciekawe w przypadku maszyn chcą tylko markę i model (nie ma nic o ofertach od kilku dilerów itp), a w przypadku zakupu ziemi mam podać tylko powierzchnię, Co o tym sądzicie? Pytam, bo wcześniej ludzie różne rzeczy pisali...

To jest tak ofert nie mają prawa żądać w tym programie ale żeby się doczepić to się czepiają i tego . Wystarcza tylko marka i model  i cena .

Poprawki w lublinie maja trwać tylko do 13 z stemplem i koniec jak niezrobione to mogą odrzucić wniosek .

Opublikowano

Dziś byłem u znajomego i co się dowiedziałem że jego wniosek został odrzucony bo okazało się coś z łąkami parę ary się nie zgadzało  i za mało jest czasu by to teraz poprawił . Zaproponowali mu na 2 rok składać .

Opublikowano

no o tych odrzuconych to tez pare wiem ale zazwyczaj o krus chodzi myslslem ze o odrzuceniu to przy odbiorze decyzji sie dowiemy a tu sie okazuje ze wcześniej juz informowali ciekawe ile osob sie zalapie bo napewno nie wszyscy

Opublikowano

Taaa, ja też w biznesplanie mam dość skomplikowaną inwestycję, i przy kolejnym piśmie jak zapytałam o odpowiedź Pan z ARiMR zaproponował: a może złożyli by Państwo rezygnację z dotacji - w przyszłym roku znów ma być konkurs? Jak dla mnie kompletnie nierzetelne podejście.

Opublikowano

Tradycyjnie byli by w czarnej d....ie,łatwo się krytykowało poprzedników a teraz samemu jak trzeba coś zrobić to tylko kontrola,kontrola kontroli itd.Tak jak już kiedyś pisałem wszyscy się boją podejmować decyzję ,bo zawsze mogą nasłać na ciebie kontrole,prokuratora albo jakąs speckomisję.A jak wiadomo w życiu mało jest bieli i czerni,za to sporo tych kolorów pośrodku....

Opublikowano

Koleżanki i koledzy jak to jest? W rozporządzeniu jest jakieś masło maślane trochę. Jest tak że w ciagu 180 dni od zakończenia naboru wydawana jest decyzja o przyznaniu pomocy. Z kolei dalej jest napisane, że po tej decyzji agencja ma czas 9 miesięcy na wysłanie decyzji o przyznaniu pomocy. Czyli wychodzi na to, że możemy jeszcze te 9 m-cy sobie poczekać? Niby Pani z agencji mówiła że do końca października będzie decyzja, ale może dopiero ta pierwsza (ogolna)?

Opublikowano

ZYLA dokładnie tak mam koleżankę w agencji i rozmawialismy odnośnie RMG nie mogła przestać się śmiać bo wedle tego przepisu to od ukazania się listy czyli tej pierwszej decyzji mają 9 miesięcy na rozesłanie do każdego rolnika inwidualnych decyzji czyli tych właściwych w Lublinie z tego co mi wiadomo nie znają jeszcze daty kiedy dokładnie zakończą prace przy wnioskach jest dużo poprawek , dużo niejasności i nie chcą wprowadzać ludzi w błąd chociaż już wprowadzili

Opublikowano

Będzie tak jak z innymi sprawami,np dopłatami itd.Jak nadejdzie termin dostaniemy pisma albo będzie ogólny komunikat że ze względu na skomplikowany proces kontroli wniosków itd. termin rozpatrywania zostaje przesunięty na......

Od 2 lat już tych pism dotyczących różnych spraw mam kilka,i co z tego że w rozporządzeniu są określone terminy,i tak mogą je sobie dowolnie przesuwać .Tylko my mamy 7 dni na korekty bo wniosek do kosza trafi.Tak oto nas traktują!

Opublikowano

ZYLA dokładnie tak mam koleżankę w agencji i rozmawialismy odnośnie RMG nie mogła przestać się śmiać bo wedle tego przepisu to od ukazania się listy czyli tej pierwszej decyzji mają 9 miesięcy na rozesłanie do każdego rolnika inwidualnych decyzji czyli tych właściwych w Lublinie z tego co mi wiadomo nie znają jeszcze daty kiedy dokładnie zakończą prace przy wnioskach jest dużo poprawek , dużo niejasności i nie chcą wprowadzać ludzi w błąd chociaż już wprowadzili

Wiedzą dokładnie do 24 ma być lista decyzje mają wysyłać hurtowo wszystkim .

Kto miał wiele poprawek i nie jasności to odrzucają żeby jak najmniej przyznać dotacji bo w lubelskim niektórzy takie bzdury pisali w biznes planach...

Opublikowano

To że wszyscy nie przejdą co złożyli wnioski to było więcej niż pewne,tak jak ktoś wyżej pisał niektórzy pisali sami i głupoty,są tacy co nie czytali w ogóle rozporządzenia do tej restrukturyzacji,odnośnie maszyn czy Krus jest tam jasno napisane,jakie maszyny do gospodarstwa powinny być dobierane itp. dlatego teraz odrzucają wnioski bo nie trzyma sie to kupy.

Męczyć będą rolników wiadomo jak coś dadzą, dlatego musimy być wytrwali i nie ma co rezygnować jak są jakieś błędy tylko brać się w garść i działać.

Opublikowano

A od kiedy to rozporządzenie jest  "JASNE"? Tak może stwierdzić chyba właśnie ten, kto go nigdy ze zrozumieniem nie przeczytał.

Poza tym fakt, że się pisze samemu nie oznacza, że wniosek od razu będzie poniżej poziomu - aczkolwiek ARiMR to kolejna instytucja która napędza kasę doradcom (nawet tym pseudo) i pracownikom ODR-ów którzy na lewo biorą kasę za coś, za co po prostu dostają wypłatę.

Opublikowano (edytowane)

Anula, napisałem "Jasno" że odnośnie ubezpieczenia w KRUS czy doboru maszyn można tam doczytać jak  to powinno wyglądać.dla mnie też nie wszystko jest tam zrozumiałe, ale na niektóre pytania można znaleźć tam odpowiedź.

Po tym jak potraktował twój wniosek pracownik agencji to nie dziwię sie że masz do nich pretensje, bo gdyby nie było nas rolników to ARIMR by nie istniało.

Powiedz czy zrezygnowałaś z dofinansowania jak  radził ten pseudo ''Doradca''?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ja sam pisałem. Miałem jedną poprawkę, a wniosek ponoć mam już zatwierdzony. I miałem jeszcze dostarczyć rysunki, ale to zapomnieli wcześniej o nich wspomnieć.
Też pewnie bym nie zdążył gdyby ponaglano mnie o te rysunki pisemnie. Jednak mialem z miłą młodą Panią kontakt telefoniczny i wszystko dostarczałem osobiście do jej rąk, a nie pocztą. A to dzięki temu że sprawdzają w powiatowych. Jak bym miał wozić do Warszawy to nwm jak by to było.

Opublikowano (edytowane)

U mnie już 2 tyg cicho,ale powiedziałem Pani która poprawiała mój wniosek ze pług 3  skibowy to brał mój tata na przydział za komuny i jeszcze musiał oddać iles ton zboża i niech mi takiego nie wciska.Powiedziałem albo przechodzi to co napisałem-wywrotka 6 ton dwuosiowa,agregat uprawowo siewny 2.5 m,gruber 2,60,rozsiewacz 2 tal 600 kg,pług zrywalny 4 skibowy i żeby mi nie wtykała wymysłów typu żmijka czyszczaca,agregat z jednym wałkiem bez hydropaku bo mnie to nie interesuje.Uważam że,jak się bierze na siebie ich zobowiązania odnośnie tego programu to niech to daja co chcemy,inaczej ja bede rezygnował bo gra nie warta świeczki.

Edytowane przez benio1967
Opublikowano (edytowane)

Benio mam podobny wniosek z maszynami, nie powinni się czepiać u Ciebie,pewnie jakiś złośliwiec Ci się trafił, chyba logiczne że jak masz traktor 80-90km to nie będziesz ciągał 3skiby.Powiedz mi jakiego typu rozsiewacz wybrałeś i jaki gruber?

Edytowane przez GRZES1545