Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy Twoim zdaniem wysokość tej premii jest adekwatna do wymogów? Bo zarówno moim zdaniem jak i kilku znajomych którzy łapali by się punktowo wymogi są wygórowane i np. ja cały czas sie waham choć pokusa jest i do wtorku muszę się ostatecznie zdecydować.

Program jest bardzo prosty niema aż takich utrudnień tylko nietrzeba się pchać w skomplikowane rzeczy, na małym gospodarstwie zwierzyna to czyste szalenstwo . 

Same wymogi w chodowli zakazy nakazy  koty psy , to ASF , ptasia grypa .

Opublikowano

Tak tak niech kazdy idzie w maliny truskawki borówki i za jakies 2 lata beda wszyscy narzekac ze oddaja za darmo ponizej opłacalnosci albo zostaja na polach

I juz @galan99 nie przekonuj wszystkich do swojej wizji a po 2 to jestes bardzo chwiejny jak lisc na wietrze na poczatku jakos dla Cb program był szalenstwem nie do spełnienia a wymogi były zbyt wysokie a teraz jakos piszesz ze program jest prosty i nie ma tylu utrudnien to wez sie facet w koncu zdecyduj

Opublikowano

Tak tak niech kazdy idzie w maliny truskawki borówki i za jakies 2 lata beda wszyscy narzekac ze oddaja za darmo ponizej opłacalnosci albo zostaja na polach

I juz @galan99 nie przekonuj wszystkich do swojej wizji a po 2 to jestes bardzo chwiejny jak lisc na wietrze na poczatku jakos dla Cb program był szalenstwem nie do spełnienia a wymogi były zbyt wysokie a teraz jakos piszesz ze program jest prosty i nie ma tylu utrudnien to wez sie facet w koncu zdecyduj

Czemu chwiejny że planowałem rozbudowe budynku , chciałem małe przetwórstwo ale zaduże wymagania tak samo jak zwierzęta same wymogi i problemy .

Myślisz że jak postawisz na bydło opasowe to zarobisz nie bo za 3 lat byki będą po 3 zł za kg jak teraz nastawiają , tak samo ze świniami .

Maliny będą mieli i  cenę bo zabrali dopłaty i już duże plantacje karczują , jakby tego mało było to od czerwca Ukrainiec nie będzie w Polsce zbierał tylko w Niemczech bo znoszą wizy  i tam pojadą  .

Duże plantacje takie 20 ha  malin truskawek padno na ryj niebędzie komu zbierać mali sę poradzą tak do 1 ha.

Cena będzie tak samo z borówką duże plantacje 20 ha będą mieli problemy ze zbiorem mi wystarczy jak zarobię na borówce 3 zł za kilogram reszta opłaty .

Lepiej wyidę niż na bykach czy pszenicy i niemam żadnych problemu z ralizacją biznes planu a 60 tyś dają to wezmę . Każdy robi co chce tyle w tym temacie .

Opublikowano

No wiesz nie wiem jak u cb ale u mnie w tamtym roku jak miał zamowienie na towar to za zbior borówki płacicł 200-250zł dniówki zbieraczowi jeden mowił ze 200zł to na spokojnie przez dzien zarobi bez wielkiej fatygi wiec nei wiem jak sie mu to opłacalo

Opublikowano

W jednym się zgodzę z Galanem, uprawy wymagające ręcznego zbioru będą miały sens na niedużych powierzchniach około hektarowych, bo kilka osób do pracy sezonowej zawsze się znajdzie, choćby wśród rodziny.

Wystarczy zaplanować organizację zbiorów , poprzez dobór odpowiednich odmian o różnej porze dojrzewania danego gatunku np. czereśni czy truskawki

Duże plantacje już mają problem z osobami do zbioru i tu przewaga będzie dla małych gospodarstw nastawionych na uprawy wymagające dużo pracy ludzkiej

Opublikowano

No wiesz nie wiem jak u cb ale u mnie w tamtym roku jak miał zamowienie na towar to za zbior borówki płacicł 200-250zł dniówki zbieraczowi jeden mowił ze 200zł to na spokojnie przez dzien zarobi bez wielkiej fatygi wiec nei wiem jak sie mu to opłacalo

A teraz policzym z jednego krzaka 5 l jest 6 kg owocu tak na spokoinie , przy zadbanej plantacji podcinanej , bo szkodnika aż takiego to niema w tej uprawie .

Cena za 1 kg wacha się od roku ale przynajgorszym roku cena jest za 1 kg 10 zl a tak normalnie to 15 zł 1 kg .

jeśli rwaczowi zapłci nawet 5 zł za 1 kg zerwanego owocu to mu się opłaci .

Ale zapłata wacha się do 3 zł za 1 kg .

Opłaca się a na 1 ha potrzeba  2,300 szt  krzaków nawet i więcej .

Opłaca się a teraz jak ukrainca zabrakie to cena wzrośnie bo duże plantacje będą padać żeby nawęd  płacili i 5 zł za 1 kg zerwanego bo młode ludzie niechcą robić.

Opublikowano

U mnie na dzisiaj jest 14.5 pkt (woj. zachodniopomorskie). Ten program jest dla rolników którzy już zaczęli zmiany w gospodarstwie ponieważ za 60 tyś nie zdziałasz cudów. Ale to i dobrze. Powinni niewykorzystane środki z programu przeznaczyć jako dodatkową premię dla tych co załapią się na program. Tania siła pracowników zza wschodniej granicy musi się kiedyś skończyć bo nic co dobre nie trwa wiecznie. Niech jadą niech pracują na zachodzie jak Polacy 15 lat temu. Nam wszystkim wyjdzie to na dobre. Byleby ceł nie znieśli na handel z Ukrainą bo nas wtedy położą. Tym bym się martwił. Pozdrawiam

Opublikowano

Przyznam Ci rację,jeśli ktoś za te pieniadzę chcę iść w coś nowego to niech się dwa razy zastanowi bo ryzyko jest duże jeśli ktoś nie ma pojęcia na teamt a chcę w to iść z takim pieniądzem. Jeśli chodzi o punkty to wydaję mi,ze to taka średnia punktów w tym programie. Bo ileż można z takich gospodarstw wyciągnać? 

Opublikowano

Pytam bo nigdy nie skladalem wniosku o taka premie/dofinansowanie. Ale fakt jesli arimr oglosi ze wniosków wplynelo mniej to wiadomo ze sie dostalem.ok dziękuję i wszystkim zycze powodzenia

Opublikowano

Ile czasu potrzebuje doradca na napisanie wniosku ?

Pytam bo nie wiem czy już coś ruszyć w tej sprawie żeby zdążyć

Jeśli chodzi o punkty to najlepiej koło 16 - 20

Opublikowano

Spokojnie można i nazbierac z 25 pkt,potem będziecie mieli zajęcie zeby wypełniać te wszystkie zobowiązania za które dostaliście te punkty a jak sie nie uda to kasa do zwrotu :)

łatwo się pisze ale potem każde zadeklarowane g.... o trzeba wypełnić,dobrze jest pomyśleć o tym przed niż potem płakać

to już nie jest nisko towarówka gdzie ja osobiście nie słyszałem żeby ktos zwracał kasę

ale już młodego rolnika znam osobiscie który zwracał 75 tyś z odsetkami

więc lepiej zbierać to co jest możliwe,taka moja dobra rada dla częsci w szczególności młodych rolników z tego forum