Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To sprzedaj c 330 i kup c 360 :P

Szczerze za 60 tys  to kupisz chińską zabawkę, chyba że dołożysz co najmniej drugie tyle.

Problem będzie w jaki sposób zwiększysz dochód, chyba ze dokupisz kolejne 10 ha ale to znów 300 tyś :lol: :lol: :lol:

Chyba że siejesz warzywa to przepraszam

Pomidor słuchaj siebie a nie Pani Kierownik bo dla niej mniej  pracy :rolleyes: 

Policz punkty i wiesz czy masz szansę

Opublikowano

Ale w grę wchodzi tylko nowy sprzęt. Co najwyżej za swoje możesz kupic. Zrób jak Lucash mówi, wymień na c360 3p albo dołóż trochę i fergusona kup. Mozesz też pomyśleć o kredycie preferencyjnym i wziąć coś nowego tak jak ja to zrobiłem. Bo też miala być 60-ka z turem, a wyszedł nowy Zetor z turem.

Opublikowano

to że na 10 ha będzie można brać np.komputer,opryskiwacz 600l,przyczepę 6 ton ,zmienić eternit na blachę,nie można kupować zwierząt dopiero za te 12 tys,że agencja ma długie terminy na te rozpatrywania,można silos na zboże płaskodenny no i najlepiej nabijać dochód dynią,policzono każdemu punkty,dochod,dano rozpiskę jakie potrzebne dokumenty i podano cenę za wniosek.

Opublikowano

Trochę Wam się źle powiedzieli z tymi zwierzętami. Parę stron wrzuciłem tabelkę, w której uwzględnione są te zwierzęta jakie są uznawane za środki trwałe a które zaliczamy do środków obrotowych. Z tym eternitem też bym się spierał. 

Opublikowano

Ja pytałem o małe byczki i jałówki na mamki bo to mnie interesuje i powiedziano mi że można zakupić ale z tych 12 tys,nie wiem jeszcze i nie dostałem od nich konkretnej odpowiedzi czy groch zaliczają do wysokobiałkowych bo ma duży przelicznik i sa za wysokobiałkowe punkty z eternitem twierdzili że można ,sa za to punkty ale nie bedzie to inwestycja budowlana

Opublikowano

Wydaje mi się, że naliczą punkty za wymianę tego eternitu. Pamiętaj, że Agencja uzna inwestycję budowlaną jeśli będzie powyżej 3500 zł. Tak wynika w tej chwili z interpretacji. Za uprawę grochu siewnego dostaniesz punkty w tej chwili chyba, że na przestrzeni kolejnych lat zmienią się przepisy odnośnie systemów wsparcia bezpośredniego. 

Opublikowano

Ad. Wymiany eternitu. W instrukcji do biznesplanu jest napisane że finansowane jest zdjęcie eternitu i zakup blachy. Czy jeśli jest konieczna wymiana więźby to można to podpiąć do kosztów kwalifikowalnych?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez yacenty
      Proszę wszelkie pytania zadawać w tym wątku - poprzedni zamknąłem z powodu olbrzymiej ilości danych w nim zawartych (ponad 300stron informacji)
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/6711-w-sprawie-prow/
    • Przez SuperRolnik1
      Witam,mam zamiar skorzystać z modernizacji gospodarstw rolnych z nowego PROW-u.Wybór padł na 2 marki: New Holland TD5.95 lub ZETOR Proxima 100 Power.Cena obu traktorów podobna.Dodam,że oba będą w bogatszym wyposażeniu oraz będą pracować z ładowaczem czołowym.Proszę o radę.
    • Przez Farmer19900
      Witam Was

Jestem w trakcie przebudowy chlewni  (100m2) na przechowalnię. Wysokość od posadzki do stropu wynosi 2,5m . Chcąc ułożyć 3 skrzyniopalety( 80cm lub 90cm) zostałem zmuszony do potrzaskania posadzki oraz wkopania się w grunt. I teraz moje pytanie, ile muszę zostawić luzu "na oddychanie"  pomiędzy skrzyniopaletą, stropem?  Czy 50-60 cm wystarczy?
      Budynek nie jest wentylowany mechanicznie, umieszczone są dwa wentylatory na dachu.
      W przechowalni mam zamiar składować głównie pietruszkę.

Drugie moje pytane: otóż, czy w jednej przechowalni rozsądne będzie składowanie jednocześnie pietruszki i cebuli ? Czy rośliny te nie będą negatywnie na siebie wpływały ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    • Przez RolPro10
      Witam!
      Moja rodzina prowadzi małe gospodarstwo rolne od "dziada pradziada". Areał łąk 10 ha i 6 ha lasów. Hodujemy bydło mięsne (głównie byki i jałówki) oraz mamy 5 krów (wszystkiego obecnie 12 sztuk). Pola w moich okolicach są najgorsze! SKAŁA ! Nie siejemy żadnego zboża ani nic nie sadzimy (plony są MARNE). Mamy same łąki i pastwiska. Obora jest z lat 70.(pomieści 12 sztuk bydła). Tata chce przepisać gospodarstwo na mnie. Mam plany związane z nim. Chciałbym postawić większą oborę (35 sztuk bydła mlecznego) i 18 mięsnego , chciałbym kupić większy ciągnik i maszyny lepsze no i pola dokupić. Nie wiem czy to ma sens przy takim ukształtowaniu powierzchni i klasie gleby? Co o tym myślicie warto modernizować gospodarstwo? Przyniesie mi to jakieś zyski? Nie chciałbym oczywiście nabrać pożyczek a później nie mieć z czego spłacić. Wiecie o co chodzi?  
  • Dodaj nową pozycję...
v