Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
47 minut temu, Cezar81 napisał:

Ja poszedłem innym torem miałem starego nodeta z belką 24m beczka 3300l beczka belką konstrukcja stan super. Zamiast kopiować nowy ten przeszedł modernizację wymieniłem cały układ od pompy poprzez głowice rurki elektrozawory filtry komputer i całe sterowanie hydrauliką.... Kosztowało to ok 28tys i mam wszystko nowe. No i skręciłem belkę na 21 m. Gdybym go sprzedał może 8-9 tyś ktoś by dał ..... Za te pieniądze nic nowego o takich parametrach nie kupie jeszcze trzeba 1 by dodać z przodu.. Tak że da się ogarnąć 

Wolał bym jednak opryskiwacz zmienić. ale dobrać  odpowiedni. 

Miąłem Tecnomę 4200  sprzedałem bo lance zaczeły pekać ze  starości, i zaczeły gnić.  Teraz Blanchard, czyli  kontynuacja Nodet. Idealnym rozwiązaniem w  nim była by  rama, beczka i może lance, [ fajnie jakby był metalowe ]  Blanchard a cały osprzęt Tecnoma. 

W Blanchardzie pompa wirowa i elektrozawory to porażka. 

• Root Admin
Opublikowano

Ale zmienić pompę i zawory to chwila moment i koszt bardzo akceptowalny, pompa 300l idzie kupić za 5tys, teraz wymieniałem komplet elektrozaworow i przepływomierz to z robocizną dałem 9brutto.

Opublikowano
13 minut temu, yacenty napisał:

a to jest opryskiwacz z 2005 czy 2006 roku i swoje już przeżył. Jeżdzę nim zwykle 8-10km/h ale jak kiedyś lałem małą dawkę rsm to latałem 14km/h i zwalniałem tylko na uwrociach.

Ma dołożonego GPSa, w poprzednim roku kapitalny remont pompy - wszystkie łożyska, nowy wałek = więc pompa jak nowa. W tym roku wywaliłem zawory hardiego i dałem szybszego araga, teraz powinno być bajecznie.

Ten hardi kosztował 35tys, plus w jego ulepszenia wsadziłem z 15tys

Aż się nie chce wierzyć że za 50k można mieć taki opryskiwacz. Co prawda pewnie teraz więcej trzeba byłoby wyłożyć ale i tak wolałbym dać np teraz 80k za taki zestaw niż np Burego za 100k. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, yacenty napisał:

Ale zmienić pompę i zawory to chwila moment i koszt bardzo akceptowalny, pompa 300l idzie kupić za 5tys, teraz wymieniałem komplet elektrozaworow i przepływomierz to z robocizną dałem 9brutto.

Bardziej myślę nad zmiana opryskiwacza, niż modernizacją. Denerwują mnie aluminiowe lance. 

Tego za 40 sprzedać i z 40-50 dołożyć, i mieć dużo młodszego. Niestety  to tylko myśli, bo ceny wszystko werfikują. 

Ale https://www.otomoto.pl/oferta/kverneland-ixtrack-c-50-ikarus-2013-rok-24-metry-nawigacja-trimble-5000-litrow-stan-bardzo-dobry-rau-ikarus-hardi-commander-navigator-ID6EyJ4e.html  Czego chcieć wiecej, no może lanc nimimum 28 metrów, lepiej 32,  jak dla mnie. 

Edytowane przez tomek73
  • Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, tomek73 napisał:

Bardziej myślę nad zmiana opryskiwacza, niż modernizacją. Denerwują mnie aluminiowe lance. 

Tego za 40 sprzedać i z 40-50 dołożyć, i mieć dużo młodszego. 

dokładnie wiesz co masz i co potrzebujesz. Za 100-120 już piękne statki chodzą na serwisach ogłoszeniowych. za 25 tys E to już takie bajki są ze hej.

9 minut temu, odrion napisał:

Aż się nie chce wierzyć że za 50k można mieć taki opryskiwacz. Co prawda pewnie teraz więcej trzeba byłoby wyłożyć ale i tak wolałbym dać np teraz 80k za taki zestaw niż np Burego za 100k. 

nie sprzedałbym go za 80. Wtedy jak kupowałem pare Hardików obejrzałem, dużo było picowanych przez tych handlarzy co 3 do kupy lepią i psikają. Ten był od takiego rolnika / handlarza. Troszkę droższy jak inne, ale praktycznie filterki umyłem i pojechałem pryskać.

Opublikowano (edytowane)

ja w Blanchrdzie zawsze na 1000, ale na pompie na WOM max 580 mam, staram sie  mieć około 550. 

Wtedy silnik  w ciągniku na 1300  jedę. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Witam. Posiadam instrukcje obsługi do opryskiwaczy amazone, hardi, kuhn blanchard nodet, berthoud, seguip/caruelle, rau kverneland, tecnoma, evrard vicon, TeeJet. WIęcej info na priv. 

Opublikowano

Panowie, 

Potrzebuję opinii na temat kverneland ikarus S28/38. Jakie są słabe punkty tego sprzętu? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Trwałość elektroniki i ile  ew kosztują elektrozawory, silniczki, przepływomierze i inne pierdoły? Kverneland opiera się na osprzęcie który sam produkuje,  czy są to klocki typowe i powszechne?  Mam na oku niebrzydki  egzemplarz ale wole dopytać żeby babola nie strzelić. Będę wdzięczny za każde info 

Opublikowano
Dnia 20.02.2023 o 21:25, Ulman napisał:

Panowie, 

Potrzebuję opinii na temat kverneland ikarus S28/38. Jakie są słabe punkty tego sprzętu? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Trwałość elektroniki i ile  ew kosztują elektrozawory, silniczki, przepływomierze i inne pierdoły? Kverneland opiera się na osprzęcie który sam produkuje,  czy są to klocki typowe i powszechne?  Mam na oku niebrzydki  egzemplarz ale wole dopytać żeby babola nie strzelić. Będę wdzięczny za każde info 

Szukałbym po zdjęciach w galeri może znajdziesz użytkownika i zapytać. Wiadomo nie każdy ma powiadomienie do tego tematu. 

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje opinii na temat małego opryskiwacza. Budżet do 4500zl wystarczy mi 200 litrów zawieszany. Zastanawiam się nad Brandim, ale wpadł mi jeszcze w oko TadLen i Biardzki. Z tego co udało mi się wyczytać to Biardzki miał słabą opinie ale to wynikało raczej z zaniedbania. Poradzicie który kupić?

Opublikowano
Dnia 24.03.2023 o 21:58, mateusz2920 napisał:

Witam.

Potrzebuje opinii na temat małego opryskiwacza. Budżet do 4500zl wystarczy mi 200 litrów zawieszany. Zastanawiam się nad Brandim, ale wpadł mi jeszcze w oko TadLen i Biardzki. Z tego co udało mi się wyczytać to Biardzki miał słabą opinie ale to wynikało raczej z zaniedbania. Poradzicie który kupić?

A nie myślałeś o tolmet?

Opublikowano (edytowane)

a jaki problem żeby dodać bezpiecznik

podłączenie bezpośrednie pod aku też nie jest najlepszym rozwiązaniem, lepiej dołożyć gniazdo i komputer podłączać do gniazda, wtedy zawsze po robocie można go odłączyć od prądu

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano (edytowane)

Znaczy tu chodzi o to, ze ja go kupilem to nie bylo bezpiecznika tylko gole kable. Podlaczylem bez i wszystko dzialalo ok. Potem mu zalozylem bezpiecznik rurkowy 40a i po tym zabiegu wylaczanie oprysku dziala dziwnie. Lewa strona wylacza sie ok a prawa z duzym opoznieniem. A wczesniej wylaczalo sie razem. Czy te 40a to za malo i za malo pradu idzie? Wsadzic mu 50a? Po grubosci kabli widze, ze tam trzeba duzo pradu bo tam sa 3 grube kable do podlaczenia do akumulatora. Z drugiej strony mysle, ze on musi miec jakies swoje bezpieczniki w komputerze i sterowniku to tutaj zamiast bezpiecznika zalozyc mu np hebel zeby wlasnie po robocie go odlaczyc 🤔

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Gdzie 40 amper na sterownik spalisz komputer a  nie bezpiecznik. Więcej niż 20 był  nie dał. Szybciej zrób dobre podłączenie pod akumulator. Mam podobnie w Amazonie Cirrus, w Fendzie  jest ok a  w Casie wyskakuje komunikat że mam 11,5 V, po podłączeniu nowych kabli pod rozrusznik problem znika. 

Opublikowano

Ale to nie jest prad tylko na sterownik. To idzie na sterownik wszystkie elektrozawory (9 sztuk), sekcje hydrauliczne i komputer na tyle opryskiwacza. I raczej nie spale nic bo nie wydaje mi sie aby sterownik czy komputer opryskiwacza nie byl zabezpieczony jakims swoim bezpiecznikiem. No u mnie sie problem zaczal po podlaczeniu bezpiecznika. Moze ta obudowa bezpiecznika gdzies slabo dolega do kabli i za malo pradu puszcza... Tam sa puszczone 3 kable obok siebie. Moze zamiast 1 duzego bezpiecznika dac 3 mniejsze? Np 3 po 10a?

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam do kupienia w okolicy opryskiwacz zawieszany Nodet 1600 litrów 24m skrócony na 21. Taki jak na zdjęciach poniżej. Sprzedawca twierdzi, że jest sprawny, jedynie z komputera nie rozkłada jednej lancy, ale to pewnie jakiś zawór, do ogarnięcia. Ale ogólnie, że ma go 2 lata i nigdy nim nie pryskał, bo ma ciągany większy, a ten tylko stoi. Jak podłączył na próbę to działa. Z tego względu mam kilka pytań:
1) jest on sterowany pneumatycznie, więc zapewne ma swoją sprężarkę. Są jakieś problemy z tymi układami? 
2) Czy komputer poniżej jest w stanie dostosowywać dawkę l/ha? Tak patrzę po prawej stronie, że jest jedna wtyczka, tu chyba przychodzi czujnik na koło.
3) Jeżeli tak, to jaki to powinien być czujnik? NPN, PNP i NO czy NC?
4) Jaka tam pompa siedzi i czy jest problem z częściami?
5) Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
6) Czy taki długi przestój może mieć bardzo negatywny wpływ na stan? Czy wypłucze i będzie okey?

Dzięki za odpowiedź.

opryskiwacz polowy

image.png

Edytowane przez Bogdan0077