Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko ma plusy i minusy ;) Ja mam trójkę rodzeństwa :) jednym z plusów jest np. to, że w przyszłości zawsze będziesz miał się do kogo zwrócić w trudnych chwilach :)

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 3 braci i 2 siostry starsi oczywiście :) w domu zostałem sam z rodzicami ale zawsze jest wesoło jak wszyscy przyjadą a bycie jedynakiem każdy ma swoje zdanie ale dla mnie to kijowe nie masz sie kogo poradzić a jak masz rodzeństwo to zawsze się coś wymodzi :)

Edytowane przez Kacper1204
Opublikowano

ja mam tylko młodszą siostrę... i powiem wam, że to ma plusy i minusy... minusem jest to, że muszę sam robić w gospodarstwie... a plusem ,ze gospodarstwem nie bede się dzielił... ;) a tak to jestem zwolennikiem modelu 2+2 :)

Opublikowano

Ja mam młodszego brat... plusy- chyba nie widzę :P

minusy - wiele m.in gospodarka na niego :P

A tak na poważnie żyję się nam raz lepiej raz gorzej i ogólnie jest ok. Lecz na przyszłość szkoda że mam tylko brata bo tak nudno będzie...

Mój tato ma 9 rodzeństwa, np. święta to okres gdy w jeden dzień zwala się ok 40-60 osób i jest zaje****, zawsze troche męczące ale fajnie jak tak cała rodzinka się zjeżdża, mam sporo kuzynostwa w różnym wieku od lat 15 do 45 :) i z każdym jest dobry kontakt :)

Mam świadomość że kiedyś będzie nudno, w szczególności że chłopak (w przyszłości mąż) jest jedynakiem i cała jego najbliższa rodzina to maks 14 osób. Ale na szczęście mam kontakt z kuzynostwem i będe z nimi kontakt utrzymywac

Opublikowano

Mam styczność z kilkoma rodzinami 7-9 dzieci. I nie zazdroszczę, po pierwsze brak normalnego dzieciństwa/młodości- starsi zajmują się młodszymi, dziewczynki piorą, gotują itp zamiast uczyć się, bawić i odpoczywać. Po drugie praktycznie zerowy start w dorosłość, wszystko muszą zaczynać od zera, często po szkole średniej idą do byle jakiej pracy żeby "rodzinie było lżej" . Nie te czasy na wielodzietność

Opublikowano

moja babcia miała 6 dzieci i na starość nie ma kto się nią zająć a ja mam jedną siostrę

Opublikowano

Ja od zawsze chciałem mieć własne ha i powiedziałem ojcu że niech kasęszykuje. Siostra do dziś ostro na nie. Ale ja mam własne duże ha a ona zarabia 1/100 tego co ja i jesze mówi że jestem idiotą. Poczekamy zobaczymy

Opublikowano

Ja mam dwóch braci. Starszy ma 2 córki i syna, młodszy córkę i syna, ja dwie córki. Dom pełen studentów albo małych zbójów to jest to !!

Żałuję ...że nie mam trzeciego dziecka , Allach nie dali;)

Gospodarzy brat- jest najlepszy z nas w rolnictwie i tak ma być.

Na podanie szklanki wody nie ma recepty- można być samotnym wśród tłumu ludzi i otoczonym miłością w odosobnieniu- mała przewrotność ludzkich losów;)

Opublikowano

jak nie ma dzieci, to ludzie wytykają palcami, że nie mogą, albo nie chcą. Jak Znowu jest 3-4 dzieci - to powiedzą, że " rozmnażają się jak króliki " i traktują jak patologia. Ja na razie mam jedną córkę i chcę więcej. Dziecko to Boży dar i nasza przyszłość.

Opublikowano

Ja mam dwie córcie.

W odniesieniu do kolegi @wdaniel w radiu słyszałem że dzisiejszy model rodziny to 2+1 i te 1 to nie koniecznie dziecko może być pies, 2+2 to rodzina wielodzietna a jeżeli więcej niż 2 to patologia ( w żadnym wypadku nie chcę nikogo urazić). Nas jest dwoje zaś u żony sześcioro i zapewne cześć wie jakie są super spotkania rodzinne jak wszyscy się zjadą.

Opublikowano

ja bym patologią nazwał tych, co dzieci nie mają, albo zamiast dzieci to kota czy psa mają. Ja mam tylko brata, bo miałbym jeszcze 2 braci, lecz jednego mama poroniła, a drugi zmarł na drugi dzień po narodzinach. Mam 2 szwagierki i 3 szwagrów, z czego najmłodsza szwagierka ma 12 lat. Moja mama była jedynaczką, lecz babcia miała 12 rodzeństwa. Najlepsze były zawsze urodziny prababci, jak wszyscy się pozjeżdżali ze swoimi dziećmi, a jak zmarła, to miała 101lat i żyjących: 8 dzieci, 24 wnuków i 32 prawnuków...