Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.10.2024 o 09:10, Grzechooo napisał(a):

Ja bym na Twoim miejscu spróbował jednak ten groch... mniejsze wymagania co do stanowiska, naprawdę przyjemna uprawa, robakiem się nie martw, 1,5 dawki inazumy załatwi sprawę. Jak masz pola w dobrej kulturze to z chwastami sobie poradzisz, groch szybko zakrywa międzyrzędzia I chwasty takie nie rosną, w moim przypadku doblebowka starczała. 

1,5 dawki czyli ile w grochu? 3 kg na ha? Bo acetampiryd stosuje się w dawce 200g/ha a w tutaj w 1 kg jest 100g

Opublikowano

komosa, czy ja zbierzemy czy nie , zawsze jest. mialem 1 ha pole, chcialem ekologicznie lubin zasiac. Pole w normalnej kultorze, rzepak, pszenica, pszenzyto. Zasialem łubin, bez herbicydów. Siany w maju, by do konca lipca jakos dotrwal, na doplaty oczywiscie i talerzowka. Pod koniec czerwca komosa juz byla po pas, a w lipcu ok 10 ojciec talerzowal, bo lubinu juz nie bylo , a komosa po klatke piersiowa. Co za roznica, czy mam juz na polu 1000 szt/m2 czy bede mial 1200 szt /m2. Ona nigdy nie zginie. Herbicydy i tak musza byc, bez nich nie ma co nawet podchodzic. Sprobujcie omijaka zrobic np. na soi, to zobaczycie ile macie komosy. Magazyn nasion chwastow jest chyba jak worek bez dna, to ze ja dorzuce pare sztuk juz nie robi roznicy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

No ja czy na rzepak czy na groch daję 1,5 dawki. 

Czyli ponad 700zl/ha na jednorazowy oprysk robaka a trzeba zrobić 2… skóra za wyprawkę 

taniej o połowę będzie kupić osobno mospilan i karate, zmieszać i pryskać. 

Edytowane przez yanek_113
Opublikowano (edytowane)

Ponad 700 zł na ha w jednorazowym zabiegu? O czym ty piszesz?

Zalecenia:

Acetamipryd 200g/l dawka 0.2 l/ha

+ Deltametryna 50g/l dawka 0.15 l/ha.

Dwa zabiegi w odstępach co najmniej 10 dni.

Najtańsze to chyba LosOvados + Delmetros 

Tak stosuje i w zasadzie nie ma większych uszkodzeń, a groch sprzedaję również do spożywki więc tam inny nie przejdzie.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Inazuma 130 WG to:

• środek o działaniu kontaktowym i żołądkowym
  • działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie
  • stosowany w uprawie m.in. pszenicy ozimej, rzepaku, tytoniu, pomidora 
  • skład: acetamipryd 100 g/kg i lambda-cyhalotryna 30 g/kg 

czyli jeśli pisze że stosuje półtorej dawki czyli 3 kg i wtedy ma 300g na ha acetampirydu 

tylko że 1 kg kosztuje 250zł 

akmaly robiłem w tym roku tak jak ty, dodatkowo jeszcze zakwaszałem oprysk a i tak dużo dziurawego w magazynie… więc to chyba nie ma złotego środka na to 

• Haha 1
Opublikowano

Kazdy sie moze pomylic. Patrzac jak nasze pieniadze licza w warszawie, to czasem sie zastanawiam czy nie istnieje jakas inna, alternatywna matematyka😂 wracajac do uprawy, jesli na poprawke wzialbym benz, to jako dodatek 0.5 li chwastoxu nie przypali grochu? Ktos taka mieszanke tu juz opistwal.

Opublikowano
6 godzin temu, yanek_113 napisał(a):

akmaly robiłem w tym roku tak jak ty, dodatkowo jeszcze zakwaszałem oprysk a i tak dużo dziurawego w magazynie… więc to chyba nie ma złotego środka na to 

W takim razie mogę Ci poradzić tylko jedno, obserwacja. Jeśli zauważysz że dużo robactwa a jeszcze nie widać pierwszy kwiatków to samym pyretroidem polecieć, niech spadnie co jest. Druga sprawa to temperatura i wilgotność w momencie zabiegu, pyretroid działa do póki nie wyschnie.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, yanek_113 napisał(a):

Ło cholera faktycznie za wzór wziołem sobie  mospilan jako czysty składnik a tam jest tylko 20% substancji czynnej. Teraz już rozumiem. Dzięki za wyprostowanie 

Wydaje mi się, że nadal nie rozumiesz i nie umiesz liczyć,  skoro porównujesz inazume do mospilanu i piszesz że w nim jest tylko 20 procent. Ciekawi mnie ile wg Cb jest w inazumie. 

To mospilanu też myślisz 3kg syoac jako 1.5 dawki ? 

Edytowane przez Mareg
Opublikowano

Skoro jest 100g na kg to jest 10% - inazuma 

Nie, mospilanu dawałem 200g na ha

gdzie na opakowaniu jest napisane zawartość acetampirydu 20% czyli w 200g jest 40g substancji czynnej - półtorej dawki czyli 300g proszku i 60g czynnej substancji. 
jeśli źle liczę to napisz jak jest poprawnie 

co do inazumy to żeby było adekwatnie do 1,5 dawki mospilanu trzeba użyć 600g gdzie jest 60g substancji czynnej 

Opublikowano (edytowane)

Zalezy od pogody. Groch mozesz siac jak tylko wjedziesz w pole. Czasami byla taka wiosna, ze poczatek kwietnia sialem i byl bardzo ladny ;)

Zbior to zalezy od pogody. Raz byl poczatek marca bardzo ladny i cieply i zasialem. Pierwszy raz w zyciu tak wczesnie sie udalo a zaraz pozniej wrocila zima na tydzien. Snieg spadl zimno sie zrobilo do konca marca to ponad miesiac ten groch wschodzil 😂 i zbior wyszedl tak samo jak przy siewie z konca marca. U mnie praktycznie zawsze wychodzi w tym samym czasie co pszenica :/ pierwszy raz w zyciu w tym roku wymlocilem groch przed rzepakiem a siany byl 27 marca ale ten rok to kazdy wie jaki byl

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano

Czyli siew nie wyznaczy daty zbioru, wschody beda to robily?! Chciałbym go zbierac najlepiej przed pszenica, ale jesli wypadnie w podobnym terminie,nie bedzie zle. Doglebowo chce chlomazon+ prosulfokarb+aklonifen, chyba ze zamiast aklonifenu lepsza bedzie metrybuzyna, ale jak  sie czlowiek na tym srednio zna ,to wybor bardziej losowy😃

Opublikowano

Wtedy wschodzil ponad miesiac a w tym roku mega cieply koniec marca i kwiecien i groch powschodzil 9-10 dni. Pogoda weryfikuje termin zbioru. Dowali ciepla to bedzie szybciej bedzie chlodna go wyjdzie pozniej. Nie przewidzisz

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie robie juz doglebowych bo u mnie nie zdawalo to egzaminu i zawsze byla poprawka. Daje 1,5 benza + 1,5l butoxone po wschodsch. Jak duza komosa to zwiekszam do 2l butoxone a jezeli duza presja przytuli albo rumianu to 2l benza

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Slyszalem o tym. Chyba nawet byl kiedys srodek na groch co mial w skladzie mcpa. Ale jakie dawki to nie wiem. No i obstawiam, ze z tydzien mu zajmuje powrot do normalnosci 😂 bo nawet po mcpb potrafi go pozwijac to mcpa pewnie konkretnie go trzepnie 😂 

Znalazlem. Barox sie nazywal ten środek 

Barox 460 SL (basagran + MCPA)

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano

Chwasty w grochu mogą być problematyczne, wszystko zależy od rodzaju chwastu i przebiegu pogody. Z mojej praktyki na ciężkich glebach lepiej sprawdza się przedwschodowo. Najważniejszy problem to ostrożeń, nie ma żadnej substancji aby zwalczyć to w grochu. Oprysk powschodowo nie ma substancji działających doglebowo dlatego zwalczy tylko to co w danym momencie jest na wierzchu, jak będzie kapryśna pogoda może dojść do wtórnego zachwaszczenia, np. komosą