Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Piękny ten zimowy. Jaki mróz wytrzymał?jaki plon ?

Było -18 bez śniegu, dopiero po 2 dniach zaczął padać śnieg. A plon ok 4 t. Ale nie wiem dokładnie bo był z jarym zmieszany do sprzedaży. W tym roku 6.5ha jest to zobaczymy co wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)

Tylko ze zimowy raz na 6 lat zalecaja o jary co 3, 4 lata. Wiec jary lepszy do płodozmianu. A zimowy ma wiecej wody na wiosne.

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano
Dnia 21.11.2018 o 20:16, WOJTUNIO napisał:

Tylko ze zimowy raz na 6 lat zalecaja o jary co 3, 4 lata. Wiec jary lepszy do płodozmianu. A zimowy ma wiecej wody na wiosne.

Niby zalecają ale gdy spytałem przedstawicielkę z Saaten-Union dlaczego zalecają co 6 lat to niewidziała dlaczego. 

Opublikowano
5 minut temu, KlimekPL napisał:

Ja juz nie bede kupował kwalifikatu jak nie będzie zaprawiany. A juz na pewno nie w tej cenie. 

Za te pieniadze to bez sensu chyba ze na hektar na rozmnozenie. Ja swój przewieje na separatorze ładnie robilem próbę to wychodzi filmiki na yutube. 100 zl za tone

Opublikowano
raczej na podwyżki cen grochu bym nie liczył na ten towar nie ma zbytu u rolników a tym bardziej teraz przy tej cenie trzody, kiedyś sprzedawałem świniarzom jak była soja bardzo droga to szedł po 1200zł, teraz to jeśli nie na własne potrzeby to może na zasiew uda Ci się na wiosne opchnąć po normalnej cenie a tak na więcej bym nie liczył
Opublikowano

Ja mam konsumpcyjny do spożywki. Może ugram coś więcej.

Opublikowano

Biały groch jest tańszy , od brązowego czyli Milwa jest  droższa o 0,20 groszy , przynajmniej tak było jak jest teraz to nie wiem , tylko milwe łatwiej było sprzedać od tych jadalnych .

Opublikowano

Dlatego przestałem siać grochy jedynie co to na poplony , bo jeszcze jak siałem to milwę sprzedawałem po 1,20  zł kilo i zaczęła się jazda w dół  do 0,60 gr to już koszmar nie cena .

Opublikowano

W tym tak jak sucho było to i cena jest w miarę . obserwacji dni od 13 Grudnia do 26 i zobaczymy jak będzie w styczniu od 1 do 6 na każdy miesiąc zeszłego roku się sprawdziło w 80 % .

Jak będzie urodzaj to nie będzie ceny , jak na kontrakt to tak , tylko by nie było sucho , żeby było z czego się wywiązać .

Opublikowano

ty na serio wierzysz w te ludowe porzekadła ?  dwie wioski obok mieli deszczu pod dostatkiem przez cały maj a u mnie dwa razy pokapało. burze przechodziły tak jak im się chciało. nieraz pół wioski padało a pół nie.

Opublikowano

Sprzedałem na początku grudnia do mieszalni pasz po 900 zł netto , tyle zaproponowali przy białku powyżej 19% , zawiozłem w szybkim tempie . Na konsumpcje , gdzie sprzedawałem 2 ostatnie sezony to proponowali 700 netto +/- 50zł w zależności jak próba by wyszła i transport mój ponad 150 km , przy takiej cenie to miałem już zrezygnować z uprawy grochu . Białko wyszło 20,6 %.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Dodaj nową pozycję...
v