Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Kos_pl napisał:

Dokładnie - mogłeś zbadać przed zakupem i siłę kiełkowania, i masę 1000 nasion, i jego czystość, ilość połówek, a strąkowce zamknięte w nasionach też trudno nie zauważyć. Inna jeszcze rzecz - nasiono ze strąkowcem wcale nie musi nie zakiełować.

I jeszcze się rzucasz. Kurierem te 650 kg zamawiałeś? Widziałeś w końcu co bierzesz.

Swoją drogą ciekawe jak sam będziesz inwestował w insektycydy przy cenie grochu jadalnego 750-800 zł/t. Już widzę te tematy - czy sam pyretroid i może jeszcze czy 1 raz wystarczy.

ok moja gafa ale jak morzna takie coś sprzedać na siew a jak sprzedał kilku osobą to sobie narobi bagna  jego problem

Opublikowano (edytowane)

Chyba w tym topiku - tylko kilka stron wcześniej - masz materiał z centrali nasiennej z niemałą ilością wkładki mięsnej i o sile kiełkowania coś około 8x %, w cenie około 2000 zł/t.

Napiszę też jeszcze raz - nasiono uszkodzone przez strąkowca może jeszcze wykiełkować. A np. z połówki nic już na pewno nie będziesz miał. A o to w grochu też nie trudno.

Siłę kiełkowania możesz zbadać jeszcze 1-2 razy, jak zasugerował Agrest.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Jak byś nie wiedział to dziś podpierdalając sąsiada sam podlegasz takiej samej kontroli.

Wyluzuj trochę i zdaj sobie sprawę, że  możesz mieć pretensje tylko do siebie.

jak bym takiego syfu nikomu nie oferował i niesprzedał 

Opublikowano (edytowane)

Jak zasiejesz i zbierzesz plon, to spraktykujesz czy tak łatwo jest zobaczyć i zwalczyć strąkowca.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
12 minut temu, Kos_pl napisał:

Chyba w tym topiku - tylko kilka stron wcześniej - masz materiał z centrali nasiennej z niemałą ilością wkładki mięsnej i o sile kiełkowania coś około 8x %, w cenie około 2000 zł/t.

Napiszę też jeszcze raz - nasiono uszkodzone przez strąkowca może jeszcze wykiełkować. A np. z połówki nic już na pewno nie będziesz miał. A o to w grochu też nie trudno.

Siłę kiełkowania możesz zbadać jeszcze 1-2 razy, jak zasugerował Agrest.

już się moczy na liglinie zobacze co wyjdzie

9 minut temu, Kos_pl napisał:

Jak zasiejesz i zbierzesz plon, to spraktykujesz czy tak łatwo jest zobaczyć i zwalczyć strąkowca.

raz piszesz ze widzialy gały co brały a teraz że trudno zobaczyć

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.02.2018 o 15:36, Taurus83 napisał:

Jak sprawdzić czy jest ten strąkowiec ? Rozłupałem kilkanaście podejrzanych ziaren i zadnego robala nie znalazłem ani miejsca że wygryzione czy coś w tym stylu.

???

Jak nie wiesz jak wyglada to znaczy że go nie masz, bo  ciężko go nie znaleźć jak jest.

Ogólnie jak już wyfrunie to masz otwór w ziarniaku jakby cyrklem wykrojony.

Jak jest jeszcze w środku to widoczne jest przebarwienie w idealnie okrągłym kształcie -  w środku jest dorosły chrząszcz.

Tu masz zdjęcie z netu. Są ślady po wylocie i widoczne ziarna ze strąkowcem

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Nasiona ze strąkowcem mają takie okrągłe wieczka, co widać na zdjęciu. Jak owad już się uwolni z nasiona, to pozostaje taki znicz. :P

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
20 minut temu, sumek666 napisał:

Gwarancja do bramy i dalej się nie znamy :P

ok masz może racje ale tacy ludzie stąpają po cienkim lodzie 

4 minuty temu, Kos_pl napisał:

Nasiona ze strąkowcem mają takie wieczka, co widać na zdjęciu. Jak owad już się uwolni z nasiona, to pozostaje taki znicz. :P

kos,pl a czy jest sęs go zagazować czy nie

Opublikowano (edytowane)

Larwa i tak co już miała wygryźć to wygryzła. Obecnie w nasionach są już dorosłe postacie - imago - generalnie gotowe do opuszczenia nasion. Część uczyniła to jeszcze jesienią, a część uczyni to na wiosnę.

Z tego co czytałem, to strąkowce w nasionach wrażliwe są na niską jak i wysoką temperaturę. Można ich też gazować, ale nie wiem czym i nie wiem jak po takim zabiegu wygląda np. sprawa konsumpcyjności takiego grochu. Sens zwalczania postaci dorosłych jest taki, że mniej ich później będzie na polu. Czy jest to opłacalne (jakie są progi opłacalności) - nie wiem.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Czyli w sumie popieracie gościa który oszukał ? No z takim podejściem to żaden z Was nie powinien narzekać na żadnych handlarzy , czy innych oszustów .

Jak ktoś Was orżnie to przechodzicie do porządku dziennego , bo tylko wasza wina że daliście się nabrać ? No pięknie ... O.o

Opublikowano

Ale dlaczego zaraz oszukał?

Jakby na dnie worka  wsypał śmieci, inne zboże czy poślad, niedoważył itp to ok - oszukał.

Ja kupując groch zawsze oglądam i wiem czego mogę się po nim spodziewać. Strąkowca nie można nie zauważyć.

Pytam czy był glifostat, czy robił próbę na kiełkowanie. 

Jakby odpowiedział, że robił i wyszło 90%, a w rzeczywistości było 50 to wtedy można mówić, że oszukał.

Jak powie, że próby nie robił to zachowa się uczciwie i to na mnie spoczywa ryzyko zakupu. Mogę najpierw wziąć próbkę.

Opublikowano

Tak , ale tu padły takie sformułowania jak : gwarancja do bramy i podobne - z tym się nie zgadzam .

Opublikowano
29 minut temu, Kos_pl napisał:

Larwa i tak co już miała wygryźć to wygryzła. Obecnie w nasionach są już dorosłe postacie - imago - generalnie gotowe do opuszczenia nasion. Część uczyniła to jeszcze jesienią, a część uczyni to na wiosnę.

Z tego co czytałem, to strąkowce w nasionach wrażliwe są na niską jak i wysoką temperaturę. Można ich też gazować, ale nie wiem czym i nie wiem jak po takim zabiegu wygląda np. sprawa konsumpcyjności takiego grochu. Sens zwalczania postaci dorosłych jest taki, że mniej ich później będzie na polu. Czy jest to opłacalne (jakie są progi opłacalności) - nie wiem.

dzieki kos za podpowiedz niedaleko mnie gościu ma skup zboża grochu iłubinu zboże widziałem jak gazował to może coś podpowie

Opublikowano

To chyba był żart, który w wypadku handlarzy maszyn często ma uzasadnienie.

Dwa miesiące temu zakupiłem pszenicę jarą do siewu. Materiał wygląda pięknie, ale próby jeszcze nie robiłem. Jeśli takowa wyszła by źle, to uważam że ni jak nie mogę mieć pretensji do sprzedającego. Jeśli jara okazałaby się ozimą, co czasem miewało miejsce to wtedy  odpowiedni argument w dłoń i można  dochodzić swego:D

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, zetorki12 napisał:

Tak , ale tu padły takie sformułowania jak : gwarancja do bramy i podobne - z tym się nie zgadzam .

Zetorki bo teściowa naślę na Ciebie. Na żartach się nie znacie? 

Cena okazyjna to i towar okazyjny. To tak jak zakup używanego samochodu. 

@Agrest chociaż ktoś skumał ;D

Edytowane przez sumek666
Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Ale dlaczego zaraz oszukał?

Jakby na dnie worka  wsypał śmieci, inne zboże czy poślad, niedoważył itp to ok - oszukał.

Ja kupując groch zawsze oglądam i wiem czego mogę się po nim spodziewać. Strąkowca nie można nie zauważyć.

Pytam czy był glifostat, czy robił próbę na kiełkowanie. 

Jakby odpowiedział, że robił i wyszło 90%, a w rzeczywistości było 50 to wtedy można mówić, że oszukał.

Jak powie, że próby nie robił to zachowa się uczciwie i to na mnie spoczywa ryzyko zakupu. Mogę najpierw wziąć próbkę.

agrest  widze że zaczynasz trochę inaczy myśleć ciekawe czy byś się nie wkurzał na takiego gościa 

15 minut temu, Agrest napisał:

To chyba był żart, który w wypadku handlarzy maszyn często ma uzasadnienie.

Dwa miesiące temu zakupiłem pszenicę jarą do siewu. Materiał wygląda pięknie, ale próby jeszcze nie robiłem. Jeśli takowa wyszła by źle, to uważam że ni jak nie mogę mieć pretensji do sprzedającego. Jeśli jara okazałaby się ozimą, co czasem miewało miejsce to wtedy  odpowiedni argument w dłoń i można  dochodzić swego:D

agrest a duża jest różnica między grochem a łubinem słodkim mowa o ziarku

Opublikowano (edytowane)

Ad1. Nie widzę, abym zmienił zdanie. Nadal uważam, że powinieneś dokładnie obejrzeć co kupujesz. Z Twoich postów moim zdaniem nie wynika, że ktoś Cię oszukał.

AD2. Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Chodzi o wielkość, kształt kolor?

Ja kupiłem odmianę Heros. Jest to najdrobniejszy z łubinów (norma siewu wychodzi mi około 120-130 kg) i do tego biały. Gdyby nie to że  nie jest idealnie okrągły i sporo mniejszy to laika dało by się wkręcić, że to jest groch.

Zdjęcie łubinu który zakupiłem - skopiowane z ogłoszenia 

632341599_1_1000x700_lubin-czyszczony-po-centrali-heros-krasnik.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Ad1. Nie widzę, abym zmienił zdanie. Nadal uważam, że powinieneś dokładnie obejrzeć co kupujesz. Z Twoich postów moim zdaniem nie wynika, że ktoś Cię oszukał.

AD2. Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Chodzi o wielkość, kształt kolor?

Ja kupiłem odmianę Heros. Jest to najdrobniejszy z łubinów (norma siewu wychodzi mi około 120-130 kg) i do tego biały. Gdyby nie to że  nie jest idealnie okrągły i sporo mniejszy to laika dało by się wkręcić, że to jest groch.

ok agrest dzięki starczy tego tematu niech się inni nie dają wkręcić takim cwaniakom

Opublikowano

Gość Ci sprzedał groch paszowy a nie kwalifikat także nie masz się co dymić do niego. Widziałeś co bierzesz, wiedziałeś do czego jest Ci potrzebny to mogłeś od razu mówić że nie chcesz kupować albo negocjować cenę. A teraz to popij wodą ale nie martw się też mam u siebie strączkowca w grochu bo siałem pierwszy raz i nie za bardzo wiedziałem kiedy pryskać przez to mam siłę kiełkowania ok 80% ale że mam swój materiał to posieję ze 400kg/ha i będzie git. 
A tak nawiasem to te chrząszcze strasznie smakują jaskółkom bo jak było ciepło to wyłaziły z ziarna i latały to nad przyczepą było masę jaskółek :D. I teraz już nie mam żadnego chrząszcza w grochu tylko dziurki przez to dokładnie widac ile jest procent porażonego grochu przez strączkowca. 

Opublikowano
52 minuty temu, Renault85-15TX napisał:

Gość Ci sprzedał groch paszowy a nie kwalifikat także nie masz się co dymić do niego. Widziałeś co bierzesz, wiedziałeś do czego jest Ci potrzebny to mogłeś od razu mówić że nie chcesz kupować albo negocjować cenę. A teraz to popij wodą ale nie martw się też mam u siebie strączkowca w grochu bo siałem pierwszy raz i nie za bardzo wiedziałem kiedy pryskać przez to mam siłę kiełkowania ok 80% ale że mam swój materiał to posieję ze 400kg/ha i będzie git. 
A tak nawiasem to te chrząszcze strasznie smakują jaskółkom bo jak było ciepło to wyłaziły z ziarna i latały to nad przyczepą było masę jaskółek :D. I teraz już nie mam żadnego chrząszcza w grochu tylko dziurki przez to dokładnie widac ile jest procent porażonego grochu przez strączkowca. 

zrobie ze dwie pruby kielkowania to zobacze jak będą słabe to mam koleśia co mi to weżmie po 800 zł z tym robakiem

Opublikowano

No to ubijesz interes życia, kupiłeś po 900, sprzedasz po 800. :P

Ja jednak postawiłem na materiał kwalifikowany. Cena za Batutę 2000zł brutto, ZK 96%, MTN 247,8. Trochę zniechęcał mnie brak zaprawy, ale jednak postanowiłem wziąć i zaprawić we własnym zakresie. Jaką byście zasugerowali zaprawę? Zarejestrowane są tylko trzy, ale chyba Sarox jest najmocniejszy. I czy warto będzie zaszczepić nasiona nitraginą?

Obsada 120 sztuk będzie ok? (310kg/ha)