Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze myślę nad zestawem siewnym czy to będzie z brona aktywna na hydropaku czy siewnik zintegrowany tzn nadbudowany. Ziemia raczej 4,5,6 klasy ale jak dojdą dzierżawy to mogą być jakieś ugory... 

Opublikowano
9 minut temu, Dawidos1 napisał:

Po raz ostatni mówię że nie będę brał jakichś dużych kredytów na maszyny a jeśli będę brał to będę miał z czego spłacić bo będę pracował. Ciągnik raczej będzie pracowal przy plugu 3 skibowy obrotowym bo wolę trójkę z szerokim rozstawem niż czwórkę z wąskim, siewnik raczej 3m. Myślę że jakieś ugory będzie się lepiej orac 3 skibowym. Zamierzam wziąść w dzierżawę trochę hektarów  z agencji a one ok 20 km od mojego gospodarstwa więc chce kupić ciągnik w którym będzie się komfortowo pracować. Jestem zielony w temacie więc pytam się o wasza rade

Za tą dzierżawą z agencji to już zacząłeś chodzić, czy tak sobie gdybasz? I dokładanie z pracy w gospodarstwo to tak średnio ekonomiczny plan. Więcej zarobisz bez uwiązania do ziemi. Chyba że to będzie bardziej hobby niż zarobek

• Like 1
Opublikowano

Tak i będziesz się patrzył na niego jak stoi i kurz na niego osiada. Ja na 40 ha swojego plus 40 usług w sumie 70 ornego i 10 łąk kupiłem nowego 85 km i powiem Ci że nie widzę potrzeby wiekszego kupować ciągnik to nie wszystko trzeba do niego maszyny itp. 

Opublikowano (edytowane)

Kiedy sama szukałam to wszyscy fachowcy wkoło mnie doradzali bierz to albo to (nie będę reklamować), ponieważ  się na tym znają, tanie części i bla bla.

Wkurzali mnie tą paplaniną i nie dałam za wygraną. Przyjaciółka doradziła "to jak wybór  samochodu, bierz taki jaki Ci się podoba". Dlatego jestem w 100% zadowolona. 

Zatem bardzo powoli się rozglądaj. Odpowiedni do areału (80-90 KM), zależnie od zwięzłości, + ilości dzierżaw,  usług. Wielki  Plus dla Ciebie ode mnie, że nie pchasz się w dofinansowania 😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano
17 minut temu, pablo6234 napisał:

Tak i będziesz się patrzył na niego jak stoi i kurz na niego osiada. Ja na 40 ha swojego plus 40 usług w sumie 70 ornego i 10 łąk kupiłem nowego 85 km i powiem Ci że nie widzę potrzeby wiekszego kupować ciągnik to nie wszystko trzeba do niego maszyny itp. 

Zdradzę Ci tajemnicę.  90km i 120 kurzy się tak samo jak stoi  ;)

Zrobi jak będzie chciał. Skoro obrabiał c360, to i 80-90km styknie. 110 też by nie zaszkodziło, dlatego forum to tylko porady, a jego rola jest taka żeby wybrałz tych opinii tą którą najbardziej będzie sensowna według niego  

• Like 1
Opublikowano

Ja tez mam 120KM na 30 ha i jest super, ciagnik wiecej czasu stoi za to praca jest wykonana szybciej i lepiej. Podpinam wieksze maszyny i np 10 ha rzepaku orze, rozsiewam, sieje i pryskam w 24h. Najgorsze to przepinanie maszyn ale jakoś sobie czlowiek radzi. Czyli na tygodniu do pracy w w weekend gospodarzenie.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko najpierw dowiedz się czy ci się to opłaci :)

Najlepiej też się nie żeń ;   Tata to się ożenił z mamą a Ty  co?  będziesz utrzymywał obcą kobietę  ?     :))

Edytowane przez Andrz_
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dawidos1 napisał:

Mieszkam na podlasiu więc nie ma górzystych terenów, za dzierżawa dopiero się oglądałem patrzyłem w agencji 

Na Podlasiu wczoraj się ferie zaczęły, a wy łykacie wszystko jak te pelikany...

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Jakiś problem? Niemożna już się zapytać wy już od urodzenia wszystko wiecie ładnie świecicie wiedzą, jestem nowy ale widzę że tutaj połowa to same Borowiki które dowartościowują się wytykając błędy innych 

Opublikowano

Nie no najlepiej całe życie robić zajechaną c360 komfort jak nic a do tego tak robota ubywa że nie jeden pewnie zazdrości że ktoś może mieć lepszy ciągnik niż sam ma 🤣🤣ja mam ok 12h ornej i mam 5 ciągników od 30 do 120km i może się nudza ale każdy ma swoją funkcję .i napewne jest to wygodniejsze i bardziej komfortowe a większośćz was nadal obrabia 20h przez cały miesiąc 😁🤣 i co chwilę remont w swoim ursusie 😁

• Like 1
Opublikowano

Dawidos1 napisał:

Jakiś problem? Niemożna już się zapytać wy już od urodzenia wszystko wiecie ładnie świecicie wiedzą, jestem nowy ale widzę że tutaj połowa to same Borowiki które dowartościowują się wytykając błędy innych 

bo zadajesz dużo pytań które są wkolko powtarzane na tym forum od opłacalności po jaki ciągnik a jaka jest różnica jak ktoś pyta o ciągnik na 30 ha albo na 27? albo wejdź w galerie i zobacz jakie ciągniki kto ma o danej mocy co cię o teresuje i pytaj wlascicieli

Opublikowano
43 minuty temu, Dawidos1 napisał:

Jak ktoś dziś zakłada temat o opłacalności gospodarstwa a jutro ma sen o zakupie dwóch ciągników za kilkaset tysięcy to już dużo mówi o człowieku :D Potem nie ma się co dziwić że ludzie rozbawieni. 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, korasss napisał:

Nie no najlepiej całe życie robić zajechaną c360 komfort jak nic a do tego tak robota ubywa że nie jeden pewnie zazdrości że ktoś może mieć lepszy ciągnik niż sam ma 🤣🤣ja mam ok 12h ornej i mam 5 ciągników od 30 do 120km i może się nudza ale każdy ma swoją funkcję .i napewne jest to wygodniejsze i bardziej komfortowe a większośćz was nadal obrabia 20h przez cały miesiąc 😁🤣 i co chwilę remont w swoim ursusie 😁

Cóż to za wygoda na tyle ha mieć 5 ciągników policzyles koszty utrzymania. Ubezp, przegląd, a to akumulator a to kapeć lepiej mieć 2 a wykorzystane.

Opublikowano (edytowane)

Jak sądzicie czy john deere 6430 premium z turem to dobry wybór na 25 ha ornych? Będzie pracowal przy plugu overum 3 skibowym z zabezpieczeniem hydraulicznym i agregatem uprawowo siewnym amazone na hydropacku

Po co zakładasz drugi temat?

Połączone z istniejącym

Edytowane przez danielhaker