Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

Nowoczesne diesle wcale nie są oszczędne, są po prostu mocne i przez to przy normalnej jeździe niewyżyłowane. Ciśnij takim TDI-kiem w budzie passata 200km/h po autostradzie to Ci spali 10litrów na setkę , czyli 20 litrów na godzinę - Tyle co Dżondor podobnej mocy w pługu 

Passat w TDI poleci ponad 200??? Może te które nowsze tak, ale B5 czy b6 to chyba by tłoki pogubił

2 godziny temu, mf362 napisał:

Jaki fiat ?

Bravo z fajnym silniczkiem

I chyba twoje grande objedzie😎

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Passat w TDI poleci ponad 200??? Może te które nowsze tak, ale B5 czy b6 to chyba by tłoki pogubił

Bravo z fajnym silniczkiem

I chyba twoje grande objedzie😎

150 koni ? Czy moze 2.0 m jet 165 ?

Masz również skrzynie m32 ? 

Toz jedna rodzina czy punto czy bravo , utrzec nosa to passatowi czy innemu 

Ja mam troche podkrecone ale nie wiem ile . 

Kuzyn ma bravo 120koni tez daje rade na te moc 1400kg i 5 skrzynia dlugie biegi 

Edytowane przez mf362
  • Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, bratrolnika napisał:

Zdejmij alu i przykręc stal, zakrec kołem, jak nic nie haczy to będzie ok. 

Raczej powinno być ok, powinny pasować

Tu nie chodzi o haczenie. Trzeba porównać łby śruby. A dokładniej kołnierz, który dociska felgę. Jeśli kołnierze są inne a często różnią się alu vs stal to alufelga może ulec uszkodzeniu lub się luzować.

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, songo napisał:

Te 130km może 200 wyciagnie

Kiedyś może i by wyciągnął, choć tdiki na pompkach lubiły mieć moc ponad normę

1 godzinę temu, mf362 napisał:

150 koni ? Czy moze 2.0 m jet 165 ?

Masz również skrzynie m32 ? 

Toz jedna rodzina czy punto czy bravo , utrzec nosa to passatowi czy innemu 

Ja mam troche podkrecone ale nie wiem ile . 

Kuzyn ma bravo 120koni tez daje rade na te moc 1400kg i 5 skrzynia dlugie biegi 

2.0 m-jet 165, ale po programie, na wykresie pokazał 205KM i 419Nm

Skrzynia sześciobiegowa, ale oznaczenia nie znam

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Tu nie chodzi o haczenie. Trzeba porównać łby śruby. A dokładniej kołnierz, który dociska felgę. Jeśli kołnierze są inne a często różnią się alu vs stal to alufelga może ulec uszkodzeniu lub się luzować.

Masz rację, ale z doświadczenia mogę napisać że na szpilki od stali można przykręcać alu i odwrotnie, sprawdzone w wielu autach

Opublikowano
48 minut temu, bratrolnika napisał:

Kiedyś może i by wyciągnął, choć tdiki na pompkach lubiły mieć moc ponad normę

2.0 m-jet 165, ale po programie, na wykresie pokazał 205KM i 419Nm

Skrzynia sześciobiegowa, ale oznaczenia nie znam

Masz rację, ale z doświadczenia mogę napisać że na szpilki od stali można przykręcać alu i odwrotnie, sprawdzone w wielu autach

W a-klasie mama ma 3 komplety felg a do każdych inne śruby muszą być :D

Opublikowano
11 godzin temu, MARTINEZUrsus napisał:

@Bananek No to gratki :)

Fiesta to naprawdę dobry sprzęt. Mało pali, fajne, małe i trwałe autko. Nawet klima jest tam super (mowa zarówno o starszych, jak i młodszych generacjach).

Moja siostra ma Fieste 1.4 tdci rok 2005 przejechane 200 tys. Samochód lux. Pali 4L/100 KLIMA Jest. Nie rozwija jakiś super prędkości bo po co. Do pracy starcza

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

a jak było 8-10s do setki tak jest.... 

Coraz cięższe auta, silniki co raz mocniejsze a budy co raz cięższe

Jeszcze nie dawno temu miałem auto miejskie i kompakta z identycznymi silnikami, 150kg różnicy w masie robiło bardzo dużo

20 minut temu, AleksanderX napisał:

passaty 1,9 tdi pali srednio 5 l  ale to juz lumuzyna

Piszesz z doświadczenia czy z tego co w ogłoszeniach piszą??? Poniżej 5l/100 to może by polo w trasie spaliło, golf już nie da rady, z rodziną 2+2 i bagażami przy prędkościach trochę szybszych niż norma wyszło mu z wycieczki 1000km spalanie 5,3l/100

8 minut temu, daron64 napisał:

Passat jeszcze w TDI  to i ropę produkuje :)

Jak fergusony przy lekkiej robocie

Opublikowano

https://sjp.pwn.pl/slowniki/twardogłowy.html

twardogłowy I «ograniczony, niepodatny na żadną perswazję, niedający się przekonać»
twardogłowy II pot. «przedstawiciel ortodoksyjnego, niereformowalnego odłamu partii»

Więc poddając w wątpliwość średnie spalanie na poziomie 5litrow jestem ograniczony?
Bo perswazji żadnej nie użyłeś, przekonać też nie starałeś. Ot rzuciłeś liczbę.
23 minuty temu, bratrolnika napisał:

Jak fergusony przy lekkiej robocie

A wszystkie zetory i jd muszą dużo palić :)

• Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

No tak, skoro prawie nikt nie napisze żeby mu diesel palil powyżej 5l, to taki passat musi trochę naprodukowac, żeby średnie spalanie dla ogółu się zgadzało :)

uwaga pisze: moja zafira 2.0 DTi pali przy mojej nodze 7,9l/100km

Opublikowano

No i widzisz ile musi w Polsce jakiś passat spalic żeby średnia się zgadzają? :)

Oczywiście żartuje, nie twierdzę że diesle nie pala mała. Nawet benzyna 1.8 125km potrafiłem zrobić 5.6L, ale nie napisałbym że to bylo średnie spalanie, bo za krótki odcinek i tylko trasa. Tak jak niektorzy piszą jak to im LPG malo auta pala. Tylko mój skurczybyk tego chyba nie słyszał i uparcie poniżej 11L nie chce zejść, przy 2L pojemności

Opublikowano

Miałem golfa 4 tdi to palił 5.5 litra po dziurach, w trasie przy przepisowej jeździe 4 litry .

Co do LPG to w życiu nie miałem auta co paliło mniej niż 10litrów , silniki od 1.8 113koni 

43 minuty temu, Bananek napisał:

uwaga pisze: moja zafira 2.0 DTi pali przy mojej nodze 7,9l/100km

Bo to jest za słaby silnik na tą budę, polonez by to objechał.... i stąd to spalanie