Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Koledzy dziś wziołem ten alternator do sprawdzenia. Wkręciłem go w imadło i kluczem pneumatycznym go rozkręciłem a łun nic nie pokazuje na multimetrze. Co za fokusy? W vectrze działał do oststniego wyjazdu vectruni. Czy obroty klucza za małe do wzbudzenia altka? 

Opublikowano
2 godziny temu, peugeot napisał:

A kontrolka świeci ?

Nie podłączałem go do ciągnika wogóle. W imadle wprawiałem go w róch za pomocą klucza pneumatycznego żeby sprawdzić czy wytwarza jaki kolwiek prąd a on nic. Za małe obroty do wzbudzenia? No kręcił jak szalony!

Opublikowano
12 minut temu, peugeot napisał:

Bez podłączenia IGN , S i L nie wystartuje . Obroty klucza są wystarczające .

Też tak na początku se pomyślałem ale z drugiej strony wysokie obroty chyba też powinni wzbudzić altka? Ok. Zamontuje go w najbliższym czasie i podłącze jak trzeba zobaczymy co pokaże.

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie. Udało mi się uruchomić ten alternator kierując się wskazówkami peugeot. Mianowicie.

Wziołem akumulator na stół, alternator w imadło, żarówke od kierunku. 

Od akumulatora minus na mase do alternatora. + z akumulatora do B+na alternator i + z aku.podłączyłem jeszcze do IG w wtyczce alternatora. 

Pomiędzy plusem na akumulatorze a pinem L

we wtyczce alternatorra dałem żarówke od kierunków. Żarówka zaczeła świecić. 

Klucz pneumatyczny i zaczołem kręcić. Po chwili żarówka zaczeła przygasać, klucz zaczoł stawać (bo ładujący alternator zaczoł stawiać opór) a na multimetrze pojawiło się niewielkie ładowanie. Niewielkie bo klucz niedał rady kręcić jak alternator zaczoł ładować. 

Czyli wszystko gra. Wiem jak to podpiąć do ciągnika. 

IG dam do plusa po stacyjce 

L do kontrolki

B+do plusowego kabla z akumulatorów przy rozruszniku. Powinno to działać skoro na stole działa. 

Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc w tej sprawie. Serdecznie pozdrawiam😊.

Edytowane przez bernijol
Opublikowano

Witam, czy mogę prości o opinię na temat tej oferty dotyczącej alternatora? https://www.olx.pl/oferta/alternator-ursus-c360-nowy-gwarancja-24-miesiace-CID757-IDnlUZO.html

2 lata temu kupiłem do c4011 alternator firmy jubana i nie był to najlepszy zakup kosztował 200 zł i po pół roku już był naprawiany. Zastanawiam się czy ktoś może nie kuoywal tego alternatora ijest w stanie się wypowiedziec? Alternator ma być do c360 która służy jako ciągnik pomocniczy w 5-cio ciągnikowej flocie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Kup uzywke od auta na pierwszym lepszym szrocie za 50-70zl, drugie tyle wydaj żeby go przejrzec, i będziesz miał na wieki wieków

Od jakiego auta bez przerabiania mocowania pasuje alternator do c360? 

Opublikowano

Obstawiam, że z żadnego. Poza tym taki alternator z samochodu będzie dawał zdecydowanie lepsze ładowanie niż taki z olx czy alledrogo dedykowany do ciągnika. W wózku widłowym (silnik c330) mam alternator od passata b5. Widlaka używam ze dwa razy w tygodniu, pracuje po 10 minut i zawsze zdąrzy się naładować żeby odpalił kolejny raz.

Opublikowano

do ursusa c360 3p , ponad 3 lata wstecz przechodziłem z prądnicy i aku 2x6. Kupiłem akumulator około 100ah i alternator za 50 zł od cieniasa..Wystarczyło dorobić płaskownik jako napinacz i w moi przypadku {prądnica} odłączyć zewnętrzny regulator. Te 3 lata zestaw chodzi , nie doładowywałem nigdy prostownikiem, a ciągnik jest jako pomocniczy. 

Opublikowano
10 godzin temu, KombajnistaLUKI napisał:

Od jakiego auta bez przerabiania mocowania pasuje alternator do c360? 

pewnie z każdego, 99% alternatorów ma dwa mocowania na śrubę, i jeszcze jedno do naciągu, co najwyżej będziesz musiał przedłużyć, dogiąć naciąg

na 100% od poloneza, opla astry 1.4/1.6 (na wąski pasek), fiat bravo 1.8 16V, i pewne 100 innych

jedź na złom, i coś dobierzesz, a jeśli nie ty to ci którzy tam pracują, pewnie dwa razy w tygodniu ktoś prosi ich o alternator do ciągnika

Opublikowano

Ja kiedys kupilem na zlomie za 50 zl , ale nie zalozylem od razu tylko za jakies pol roku , przedtem "odświeżając" go wizualnie , zalozylem i cholera nie dziala i wtyd po pol roku bylo iść i odmieniac ;)

Od Fiatów SC i CC powinien tez pasowac bez wiekszych przerobek do c-360 , c-330 i c-385 (w nim mam).