Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
57 minut temu, marek1mazury napisał:

mylisz się i to grubo. Protiokonazol świetnie działa na podstawę a prochloraz przy nim nie ma szans. Cyprodinil można mieszac z protio ale na mocne i rokujące pszenicę

świetnie działa pod jednym warunkiem co nie?

Opublikowano

I znowu przewaga protio, którego użycie z powodzeniem może być opóźnione nawet do 2 kolanka, w razie niekorzystnych warunków panujących w optymalnym terminie.

• Root Admin
Opublikowano

Dlatego ja jade po niedzieli - ma byc dwa dni z 20stopniami, ale bedzie mix: cyprodynil, protio i fenpropidyna. Rok temu był prochloraz zamiast cyprodynilu i bardzo fajnie wyczyściło mi jęczmień ozimy.

Opublikowano

Na spokojnie T1 w tym roku pójdzie 15-20 kwiecień, może opolskie to taki wyjątek,rok temu rzepaki miały 20-30 cm i pękały od mrozu ,w tym zaczynają się zielenić ,myślę że to lepiej

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.03.2021 o 11:24, grzesiu napisał:

Jakieś argumenty przemawiające za Twoją tezą? 

Najpierw wypróbuj później się wypowiadaj ale konstruktywnie a nie tak jak to zrobiłeś.  

Jestem w kontakcie z Rolnikami którzy tym popalili pszenicę. Mimo że stosowali zgodnie z dobrą praktyką. Oczywiście reklamacja nie uwzględniona. I nie chodzi o to żeby robić antyreklamę córce Chemirolu ale po prostu na ich chemię (innvigo) trzeba uważać.

Ponadto już wcześniej słyszałem że lubią palić. Wystarczająco konstruktywnie?

PS. Dlaczego z góry zakładasz że nie wypróbowałem?

Edytowane przez isentor
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.03.2021 o 20:47, Eliasz12 napisał:

Mam środek Ventur 300 SC powiedzcie mi czy ten środek  sprawdzi się na zabieg t2 w pszenicy czy może lepiej na T1? 

Jeśli wykorzystasz go na T1 to musisz dodać fenpropidyny lub cyflufenamidu, w venturze nie ma nic co by dobrze zwalczało mączniaka.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
isentor napisał:

Dnia 26.03.2021 o 11:24, grzesiu napisał:

Jakieś argumenty przemawiające za Twoją tezą? 

Najpierw wypróbuj później się wypowiadaj ale konstruktywnie a nie tak jak to zrobiłeś.  

Jestem w kontakcie z Rolnikami którzy tym popalili pszenicę. Mimo że stosowali zgodnie z dobrą praktyką. Oczywiście reklamacja nie uwzględniona. I nie chodzi o to żeby robić antyreklamę córce Chemirolu ale po prostu na ich chemię (innvigo) trzeba uważać.

Ponadto już wcześniej słyszałem że lubią palić. Wystarczająco konstruktywnie?

PS. Dlaczego z góry zakładasz że nie wypróbowałem?

Coś w tym jest, dwa lata temu spaliłem jęczmień jary (środki na skracanie+grzyb) pani wzięła porażone roślinki i cisza. Przez dwa lata nie handlowalem z nimi, teraz zmieniła się pani i chce załagodzić sytuację😁jęczmień 14ha plon 2,3t na kontrolce 6-6,5t

Opublikowano
9 godzin temu, lolq1660 napisał:

Coś w tym jest, dwa lata temu spaliłem jęczmień jary (środki na skracanie+grzyb) pani wzięła porażone roślinki i cisza. Przez dwa lata nie handlowalem z nimi, teraz zmieniła się pani i chce załagodzić sytuację😁jęczmień 14ha plon 2,3t na kontrolce 6-6,5t

Pod razu padło na środki ? A może warunki, może za duży kompot umieszales.  Choć podświadomość może wskazywać na to że tańsze to G a drogi koncern to cacy. Myślę że zarówno u jednych jak i drugich zdarzają się wpadki . 

Można wiedzieć konkrety tego przypalenia? Jaka mieszanina, warunki?

Opublikowano
36 minut temu, lolq1660 napisał:

Panowie 450g prochlorazu+125g flutriafolu+0,1cyflu będzie ok na słabsze ziemie?

W jakim celu flutriafol? Skąd pomysł na taka mieszaninę? 

Opublikowano

Taka propozycja z ciechu, wiem że ten flutriafol nic specjalnego ale wszędzie protio nie da rady😉tebu też się przejadło to mówię zaskoczę forum😅

grzesiu napisał:

Pod razu padło na środki ? A może warunki, może za duży kompot umieszales.  Choć podświadomość może wskazywać na to że tańsze to G a drogi koncern to cacy. Myślę że zarówno u jednych jak i drugich zdarzają się wpadki . 

Na pewno szedł etefon i trineksapak w zanizonych dawkach +azoksy+tebu wszystko z innvigo, oprysk ok 18-19g reszty nie pamiętam, na pewno termin był dobry bo też ta cudowna pani przez zabiegiem potwierdziła moje decyzję. Wcześniej miałem jeszcze przypadek z mepikiem, miałem dać w mieszaninie 0,5l dałem 1l efektu żadnego rzepak niczym się nie różnił od tego potraktowanego 0,5l/ha

Druga sprawa jakoś dziwnym trafem kontakt z firmą się urwał a nie jest to jakaś firma krzak

Opublikowano
lolq1660 napisał:

Taka propozycja z ciechu, wiem że ten flutriafol nic specjalnego ale wszędzie protio nie da rady😉tebu też się przejadło to mówię zaskoczę forum😅

grzesiu napisał:

Na pewno szedł etefon i trineksapak w zanizonych dawkach +azoksy+tebu wszystko z innvigo, oprysk ok 18-19g reszty nie pamiętam, na pewno termin był dobry bo też ta cudowna pani przez zabiegiem potwierdziła moje decyzję. Wcześniej miałem jeszcze przypadek z mepikiem, miałem dać w mieszaninie 0,5l dałem 1l efektu żadnego rzepak niczym się nie różnił od tego potraktowanego 0,5l/ha

Druga sprawa jakoś dziwnym trafem kontakt z firmą się urwał a nie jest to jakaś firma krzak

Etefon z trineksapakiem ? 🤔 Toż to nawet dr. Schonberger takiego miksa nie wymyślił, a facet naprawdę uwielbia kombinacje 😁

Opublikowano
51 minut temu, lolq1660 napisał:

Taka propozycja z ciechu, wiem że ten flutriafol nic specjalnego ale wszędzie protio nie da rady

Czyli tam gdzie protiokonazol nie da rady to dać flutriafol ?? Śmieszne to. 

8 minut temu, mraukot napisał:

Etefon z trineksapakiem ? 🤔 Toż to nawet dr. Schonberger takiego miksa nie wymyślił, a facet naprawdę uwielbia kombinacje 😁

Ja znalazłem takie kombinacje: 

097546_r2_940.jpg

Opublikowano
loquito napisał:

51 minut temu, lolq1660 napisał:

Taka propozycja z ciechu, wiem że ten flutriafol nic specjalnego ale wszędzie protio nie da rady

Czyli tam gdzie protiokonazol nie da rady to dać flutriafol ?? Śmieszne to. 

8 minut temu, mraukot napisał:

Ja znalazłem takie kombinacje: 

097546_r2_940.jpg

Na pszenicę daje protio+metrafenon, lepsze pszenżyta może też a na słabsze nie chciałem dawać protio poprostu

Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

No właśnie nie kumam bazy miesznia etefonu z trineksapakiem.  Na pierwszy strzał w jęczmieniu połowa dawki CCC i połowa Moddusa moim zdaniem ekonomiczne i działające.  Etefon solo Ale to na wyrównanie łanu.