Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
XTRO napisał:

Soligor nie ma spiroksaminy, protiokonazolu i tebukonazulu ? (piszę z głowy). Jeśli tak to pierwsze dwie substancje jak najbardziej pasują na pierwszy zabieg, teraz tylko kwestia ile tam jest s.cz. Soligor stosowałem dwa lata ale faktycznie dawałem go na t2

Rację masz odnośnie s.cz. tego preparatu, tylko weź pod uwagę ich ilość i cenę 🤔

Opublikowano
11 godzin temu, Z72 napisał:

Niektóre rady pana Cezarego są dość kontrowersyjne, wręcz nieracjonalne. Pamiętam co się działo po odcinku z wycofywanymi ŚOR, kiedy to zachęcał do robienia zapasów na kilka lat, wszyscy wtedy rzucili się na epoksykonazol w sklepach internetowych, a te wykorzystując okazję wywindowały znacząco cenę.  

Co gorsze nawet się nie zająknął czy nie "mrugnął okiem" żeby te środki które się zrobi na zapas dobrze schować i się nimi nie chwalić . Bo może niektórzy jego widzowie nie zdają sobie sprawy z tego że jak narobią tych zapasów na kilka lat to w koncu ktoś te środki wykryje w uprawach i będa mieli problem .

Opublikowano

mnie zastanawia czemu rolnicy, z dziada pradziada, praktycy, wpatruja sie w niego jak w jakas wyrocznie. ale szkoda takiego fajnego tematu na te rozwazania. ja wstrzymalem sie do zamawiania srodkow do lutego, jak mowicie ze firmy nie wiedza co bedzie i po ile.  jak nie chca chetnie sprzedac venture czy tracka to poczekam moze i do wiosny bo nie pali sie z innymi srodkami

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Ziemia nie zmarznieta, śniegu parędziesiąt cm to powypadają żyta jeczmienie a może i pszenżyta. Niema co brać narazie do przodu w w moim rejonie. 

Jakie u ciebie temperatury? U mnie 0 do -2 wiec narazie wymarzniecia nie straszne

Opublikowano (edytowane)

Kolega raczej miał na myśli to że  jest gruba warstwa sniegu a ziemia nie zamarznieta pod spodem, dla zbóż to nie ciekawe warunki. Tomek wyprzedziłeś😉

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Dnia 22.01.2021 o 07:50, Janeczko napisał:

45 minut temu, masa24 napisał:

mnie zastanawia czemu rolnicy, z dziada pradziada, praktycy, wpatruja sie w niego jak w jakas wyrocznie. ale szkoda takiego fajnego tematu na te rozwazania. ja wstrzymalem sie do zamawiania srodkow do lutego, jak mowicie ze firmy nie wiedza co bedzie i po ile.  jak nie chca chetnie sprzedac venture czy tracka to poczekam moze i do wiosny bo nie pali sie z innymi srodkami

Bo rolnicy z dziada pradziada czasami nie wykazują żadnego postępu i robią tymi samymi metodami którymi pradziad robił jak bronowanie po 100x

Opublikowano

Co wybrać ?

Ventur 10l 

Ceando 2x5l Ceny ok 1300zł (na jęczmień ozimy,jary i pszenżyto wszystko w monokulturze)

Jęśli Ventur to trzeba dodać coś na mączniaka 250-300g lub 7g cyflufenamidu Dawki oba środków na ozime 1.2l jare 1l

Opublikowano
Tomek90 napisał:

U mnie takie same, mi chodzi o wyprzenie.

Przecież ten śnieg 2 miesiące nie będzie zalegał..

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

@robercikj100A Ty powiedział byś  publicznie że kryć się z tym trzeba i nie wykazywaćw ewidencji🙆‍♂️ ?Świadomemu rolnikowi nie trzeba takich spraw tłumaczyć.

Świadomemu rolnikowi nie trzeba tłumaczyć jakie substancje wylecą bo zapewne już o tym dawno wiedział . A namawiania na robienie zapasów na kilka lat i nawet nie wspomnienie że jest to nielegalne mogą jednak tych mniej świadomych wprowadzać w błąd . Podobało mi się że zwrócił uwagę na problem jakim jest masowe wycofywanie SOR ale akurat z tymi zapasami to takie słabe jak dla mnie.

• Like 1
Opublikowano

A co ma powiedzieć? Każdy kupuje na własną odpowiedzialność. Jak ludzie dursbany pokupowali na zapasy parę lat do przodu to też z własnej nieprzymuszonej woli

• Like 1
Opublikowano

Największe "zapasy" robią obszarowcy, a ich pioriny nie ruszają. Nie ma w dzisiejszych realiach urzędnika, którego nie da się "kupić"... Kwestią jest stawka.

Opublikowano

Zrób zapasy na 10 tyś ha ,gdzie to zmagazynować na zimę ,mały to niema problemu