Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Metrafenon se dolewajcie na mączniaka np flexiti chyba że plantacja zasyfiona totalnie to wyniszczająco raczej nie weźmie ale kat na mączniaka zapobiegawczo. 

Opublikowano
6 minut temu, Xion napisał:

Metrafenon se dolewajcie na mączniaka np flexiti chyba że plantacja zasyfiona totalnie to wyniszczająco raczej nie weźmie ale kat na mączniaka zapobiegawczo. 

Flexity to ciężko kupić solo , był sprzedawany w paku z Trackiem  , teraz z Revysolem .

Opublikowano

Nasuwa mi się jedna kombinacja protiokonazol 125-150g + 250-300g prochlorazu, na podstawę i septoriozę powinno być idealnie, akurat mam pszenice mało podatną na mączniaka.

Opublikowano
18 minut temu, yacenty napisał:

druga sprawa tebukonazol lubi ciepło, fenpropidyna nie potrzebuje aż tak dużo ciepła do działania

Protiokonazol też lubi ciepło , a nie którzy chcą oprzeć T1 tylko na nim . Nie wiem u mnie może mączniaka zazwyczaj nie ma , bo z wiosny daje micro elementy oparte na siarczanie miedzi , manganu , magnezu , czasami cynku . Sam siarczan miedzi dosyć dobrze działa na mączniaki plus siarka z pozostałych . Tak to sobie tłumacze , czytając że u was główny problem przy T1 to mączniak .

Opublikowano
mysza103 napisał:

18 minut temu, yacenty napisał:

druga sprawa tebukonazol lubi ciepło, fenpropidyna nie potrzebuje aż tak dużo ciepła do działania

Protiokonazol też lubi ciepło , a nie którzy chcą oprzeć T1 tylko na nim . Nie wiem u mnie może mączniaka zazwyczaj nie ma , bo z wiosny daje micro elementy oparte na siarczanie miedzi , manganu , magnezu , czasami cynku . Sam siarczan miedzi dosyć dobrze działa na mączniaki plus siarka z pozostałych . Tak to sobie tłumacze , czytając że u was główny problem przy T1 to mączniak .

robisz oddzielny zabieg na wiosna z mikro przez t1?

Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

Tak . Miedż  jak pszenica ma już kolanko , bądż w póżniejszych fazach nie jest wskazana . Może wówczas bardziej zaszkodzić niż pomóc ( fitotoksyczność się może wytworzyć)

W jakiej dawce dajesz miedź i w jakiej postaci i czy jeszcze inne mikro dajesz? 

Z góry dzięki za  odpowiedz

Opublikowano (edytowane)

Molibden? Chyba mangan
Zrób inaczej, kup tylko na jeden hektar te specyfiki i przejedz kilka działek przez środek jedną ścieżkę i zobaczysz czy będzie jakaś różnica, 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
8 minut temu, tom54321 napisał:

W jakiej dawce dajesz miedź i w jakiej postaci i czy jeszcze inne mikro dajesz? 

Z góry dzięki za  odpowiedz

miedż  - 0,5 kg , mangan - 1 do 1.5 kg  ,cynk - 0,5 do 1 kg  , molibdenu nie daję bo w ph jakie mam ponoć jest go sporo łatwo dostępnego . Postać  - siarczany zamawiane z Lublina  MADE IN CHINA . 

Opublikowano (edytowane)

Czyli nie chelaty? Jaką to ma przyswajalność? Biorę od nich siarczan magnezu.

Na późno siane po ziemniakach pszenicę dawałem na wiosnę solo chelat miedzi z intermagu 0,5-0,7kg/ha jak tylko ruszyła wegetacja i super kopa dostawały.

Edytowane przez Daro20
Opublikowano
27 minut temu, Daro20 napisał:

Czyli nie chelaty? Jaką to ma przyswajalność? Biorę od nich siarczan magnezu.

Na późno siane po ziemniakach pszenicę dawałem na wiosnę solo chelat miedzi z intermagu 0,5-0,7kg/ha jak tylko ruszyła wegetacja i super kopa dostawały.

Chelaty są szybciej i bardziej przyswajalne pomimo mniejszej zawartości miedzi , są też bezpieczniejsze przy dużych dawkach , ale powinny mieć powyżej 10st C przez kilka dni po zabiegu , siarczan miedzi działa już dobrze w tem . poniżej 5 st C , a jeśli chodzi o działanie fungicydowe to zdecydowanie siarczan miedzi jest bardziej agresywny niż chelat , chociażby na tego upierdliwego mączniaka , którego wielu się tu obawia . Tak że tanim kosztem można się pozbyć mączniaka (wyniszczająco tylko to co jest ) i dostarczyć roślinie miedzi 

Opublikowano

Często się tutaj nie wypowiadam ale czytając tygodniową dyskusję na temat T1/T2. Kombinujecie.  Są podane tabele skuteczności i na ich podstawie trzeba układać program ochrony do spodziewanych plonów aby nie przeinwestować  oraz mieć jak największą marżę z hektara. To co podałem jest w większej ilości, wystarczy dobrze poszukać....

ŚOR

Mączniak

Brunatna plamistość liści zbóż

Rdza brunatna

Rdza żółta

Septorioza paskowa liści

Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni

Łamliwość źdźbła

SUMA

Aviator Xpro 225 EC

protiokonazol - 150 biksafen - 75

ZLW ++

ZL ++

ZLW +++

ZL +++

ZLW +++

ZL +++

ZLW +++

ZLW +++

ZL +++

ZLW +++

ZLW +++

ZL ++

33

UNIX 75 WG

cyprodynil - 750

Protendo 300 EC

Protiokonazol 300

Kedno 50 EW

Cyflufenamid 50

ZLW ++

ZLW ++

ZL +++

ZLW +++

ZLW++

ZLW+++

ZLW +++

ZLW +++

ZLW ++

ZLW +++

ZLW +++

ZLW +++

32

Opublikowano (edytowane)

Wszystko w zalecanych dawkach z etykiety? Tabelki takie są do spotkania na forum farmer i dziękujemy użytkownikowi PRZEM za materiały.

Edytowane przez loquito
  • Root Admin
Opublikowano
loquito napisał:

Wszystko w zalecanych dawkach z etykiety? I gdzie są podane spodziewane plony w tej tabelce tak aby dobrać odpowiednią kombinację? 

;)

Opublikowano

Ja wiem jedno na moich polach 4a-b więcej jak 180zl nie dam na t1 i 160zl t2 bo to się nie kalkuluje, wiadomo ze stosując srodki po 200z na t1 i t1+ 100chwasty i 50 odżywki i siarczan magnezu to w najgorszym wypadku przy cenie 650zl brutto to prawie 1 t idzie na sama ochronę a gdzie jeszcze nawozy paliwo najęcie kombajnu 400zl podatki ... ktoś napisze ze pszenica po 800zl drugi rok ale to nie znaczy ze w tym roku będzie tak samo. Mam plony max 6.5t wiec 400 i więcej zł na ochronę o wole oddać pole w dzierżawę i zostać tylko przy etacie , co innego jakby mi sypało po 8-10t...

Opublikowano

Patrząc na tą tabelkę to idę dobrą drogą pryskając budżetowo T1 prochloraz + tebukonazol ładnie to się razem uzupełnia , tam gdzie jest słabsze działanie jednej substancji tam druga substancja podnosi działanie do wysokiego . Tanio i dobrze moim zdaniem , przynajmniej na moich polach .