Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

rok temu u nas ostatni porządny deszcz był w maju a następny koniec września :wacko:  więc można sobie tylko wyobrazić co to było.. do dzisiaj wody nie ma  :blink: tylko, że wioski obok padało 4-5 km od nas padało tylko u nas taka dziura  :wacko:

Trzeba się na kawkę umówić to może napada i u nas ;) haha Tutaj identyczna sytuacja.

Edytowane przez Milosz27
Opublikowano

dużo u nas gospodarstw od października kupuje zboże, sianokiszonka po 250-300/balot a chamstwo było takie że tatarak z bagna owijało i sprzedawało :/ kolega się tak załatwił, 8 balotów, bolało :/ albo bydło szło po 500-600 kg na rzeź żeby tylko przetrwać do tej wiosny także nie zazdroszczę sytuacji kolego ;) 

Opublikowano

południe Pomorskiego dalej ani kropli, co chwile zmieniają prognozy przesuwają opady na kolejny dzień i tak już od poniedziałku miało padać teraz od czwartku a skończy się jak zawsze czyli niczym, żal się robi jak się patrzy na pola...

Gość marekfarmer
Opublikowano

wczoraj pod wieczór  do kropiło  jeszcze 2mm  w sumie wczoraj  6mm   dobre  i  to   mogło  by  być  więcej  bo  kuku  potrzebuje  wody 

Opublikowano

To co u nas mówić jak w maju połowa tego co u was a czerwiec praktycznie nic B)

Mam tak  samo   :(    za  trzy   dni  bydło do  obory.....   nic nie  odrasta  łąki jak  rżyska   ,  zboża  ozime  kłos  na  baczność i  zasychają    jare  w połowie żółte  [te  ładniejsze  bo  górki  wyschnięte ]       Kuku  jak  papier  suche-   ,   takiej suszy   nikt w okolicy  nie pamięta.  :blink:

Opublikowano

U mnie wczoraj  w  dzień  to drobny padał  , ale  wieczór i noc  to  lało porządnie . Sam nie  dowierzam  , bo nie  mam  deszczomierza , ale postawiłem  2  wiadra na  otwartej przestrzeni  i  napadało  w oba  po  8  cm :blink: .

To  wychodzi  80  litrów  na m 2... czy się mylę? Zboża  łatami  leżą ...

Opublikowano

Od wczorajszego popołudnia piękny , spokojny deszcz , teraz mżawka B) . Jeszcze ze trzy dni i zaczną się wpisy że już dość B) .

Opublikowano

U mnie nareszcie pada i to ładnie od 6 rano lecz 10km dalej tylko kropi, to się nazywa mieć farta jak nie pada dwa miesiące a następnie deszcz. Jeszcze godzinkę lepszy jak popada to myślę że na tydzień starczy, a jak by za tydzień jeszcze popadał to z kukurydzy  może coś będzie.

Opublikowano

od wczoraj popołudnia równe 30l :)

teraz nadają upały powyżej 30 stopni, nie wiem czy nie jechać z t3 w pszenicy

U mnie 10 km od Ciebie od wczoraj od 13.00 24l na metr. Popiół już był na polach, zboża z dnia na dzień zaczęły schnąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v