Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

w tym roku to lało i  lało :o

Edytowane przez Gość
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano
10 minut temu, krzysieek napisał:

Ta tylko w 2015 susza przyszła później i coś tam zdążyło urosnąć. W tym roku jest susza od wiosny. Tylko pierwszy pokos trawy dobry bo temperatury szalone były i wilgoć. Oziminy też przyzwoite.Deszczu nie widać, kukurydzy nie będzie.Ale ogolnie jest 3x gorzej niż w 2015. A już wtedy myślałem że gorzej być nie może. Przynajmniej u mnie to tak wygląda.

8 minut temu, WojciechFirus napisał:

ja to myślę że gorzej niż 2015, mam nadzieję że za rok będzie podobny sezon do 2014

No właśnie u was tak to wyglądało. A u mnie susza 2015 rok zaczęła się na jesieni 2014 roku. Zima sucha ciepła i sucha wiosna w czerwcu coś tam spadło może z 20 mm i dalej lipiec i sierpień do 25 dnia sierpnia ani kropli czaisz?? Później od 10 września popadało tak że gleba na 10 cm namiękła i znowu jesień i zima sucha była dopiero d wiosny 2016 dało czadu tu na AF pisali że powódź ale ja się cieszyłem bo nadrabiało straty.

Opublikowano
11 minut temu, krzysieek napisał:

Ta tylko w 2015 susza przyszła później i coś tam zdążyło urosnąć. W tym roku jest susza od wiosny. Tylko pierwszy pokos trawy dobry bo temperatury szalone były i wilgoć. Oziminy też przyzwoite.Deszczu nie widać, kukurydzy nie będzie.Ale ogolnie jest 3x gorzej niż w 2015. A już wtedy myślałem że gorzej być nie może. Przynajmniej u mnie to tak wygląda.

U mnie jest podobnie, nawet qq już się poddaje. Na drugi pokos nie ma co liczyć bo łąki nawet po obfitych deszczach szybko teraz się nie poprawiał, oby cos na 3 wyrosło. Ze słoma jak co roku tragedia, trzeba znów zaopatrywc się w Twoich stronach. Ja na całe szczęście mam paszy zapas na cały rok, ale kto wie czy w następnym roku nie będzie gorzej... 

Opublikowano

Wioski 15km na wschod same piachy, tam wystarczy 10dni po uleenych deszczach zeby nic nie roslo. Bede mial chwile to pojade i zobacze. Podobno nic tam nie ma a z pierwszego pokosu 5 bel.  6 klasa ziemi, sucho szkoda chlopow bo nawet nowych maszyn nie maja za co kupic. Zapewne juz po kukurydzy nie ma sladu. W 2015 wszystkie pola były tam bez kolby, jeden zostawil pod drzewem jakies 10m2 bo tylko ona miala male kolby

Opublikowano

Kolejne 2 tygodnie zapowiadają bez deszczu. Wygląda na to, że czerwiec zamknę z 12mm opadu. Ponadto non stop prognozowane 25-30*C temperatury więc wszystko wskazuje na to, że jęczmień przed początkiem lipca zniknie z pola. 

Opublikowano

Seba ja w 2015 roku z 40 ha kukurydzy miałem w silosie 80 ton  suchego ziarna i na podwórzu nowy kombajn z nową przystawką w kredycie i silosy i suszarnię w kredycie. Było ostro nikt mi nie powie co przeżyłem k**wa 30 tys zł dostałem suszowego i kredy 100 tys bez odsetek wsadź se w d*pę takie zapomogi.

A 15 km. obok rąbałem chłopakom kukurydzę na ziarno to te 5-6 ton im sypała. A u mnie nawet kolb miejscami nie było.

Opublikowano
7 minut temu, damianzbr napisał:

No właśnie u was tak to wyglądało. A u mnie susza 2015 rok zaczęła się na jesieni 2014 roku. Zima sucha ciepła i sucha wiosna w czerwcu coś tam spadło może z 20 mm i dalej lipiec i sierpień do 25 dnia sierpnia ani kropli czaisz?? Później od 10 września popadało tak że gleba na 10 cm namiękła i znowu jesień i zima sucha była dopiero d wiosny 2016 dało czadu tu na AF pisali że powódź ale ja się cieszyłem bo nadrabiało straty.

Zle zrozumiales to co napisal. W zime z 2014 na 2015 jedyne co padalo to snieg czyli jakies dobre 3cm. W 2015 nie palilo tak od poczatku roku. Bylo cieplo ale nie w keietniu i nie blisko 30 stopni jak w tym roku. Bylo upalnie tylko lipiec i sierpien. Widac po trawach, maja plytki system korzeniowy, tydzien bez opadow i nie rosna, a jak pali slonce to.zaczynaja schnac i wypadac z runi.

Teraz suszy od drugiego tygodnia kwietnia, i mamy susze od maja a do konca roku daleko. Po rekordowo mroznym marcu synoptycy wiedzieli ze 2018 nie zapisze sie jako rok cieply, zapewne juz po połroczu bedzie najcieplejszy w historii a do zimy daleko

Opublikowano
15 godzin temu, marekfarmer napisał:

Możesz so smarkać ile chcesz faktu  tego że za jurgiela  w razie klęsk żywiołowych Rolnicy mogą liczyć na pomoc nie zasmarkasz,   za POprzedników   strajkowali żeby 100zł dostać xD  xD  xD  a teraz  Ministerstwo samo  oferuje pomoc 

Marku z całym szacunkiem ten dziad za***any mi młodemu rolnikowi i wielu innym obiecał wypłatę  dopłat do końca lutego i Co? Dziś już powiedzmy 15 czerwiec a ja dalej nic nie mam

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzysieek napisał:

Chorczyczak na Polsacie pewnie Ci powiedział

na RMF FM pogoda

byłem na polu zobaczyć to tam gdzie qq się nie pokazała ziarko leży w ziemi i nawet nie kiełkuje

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

na trawie w sadku buty mokre więc coś tam rosy jest. 

2pokosu z 9ha u siebie może z 4ha wybiorę po kawałku z kilku działek takiej pod kolano, na dzierżawie nie byłem, ale z daleka zielono... tam nie powinno przypalić. Pszenżyta pół ha wyorałem za wczasu przed kłoszeniem szczypiorek. jare najgorsze, po górkach czubki złapie. Ziemniaki radzą sobie bardzo dobrze i moja przeklęta qq też jeszcze nie pokazuje braku wilgoci. Jest zle, ale tragedii nie ma, słomy juz szwagier 130bel 160tek przytargał, jeszcze z 70szt pod dach  i 130 w handel na pokrycie kosztów. Jak się przejechałem 120km za tą słomą to bieda, a zawsze w tamtych stronach  mieli ładne zboża, będzie po żniwach znowu słomiany armagedon

Opublikowano (edytowane)

U nas nic sie nie da ukosic, niestety nie padalo tyle co u Ciebie maksymalnie do Rajgrodu i po deszczu, nawet te wczorajsze, to niebiosa sie rozstapily ledwie skaplo. Nawet nie jestem ciekaw co bedzie dalej.

Chyba przestane sie myc do czasu az nie popada. Baby beda sie o deszcz modlic, im bardziej bede smierdzial tym mocniej beda sie modlily

Sobotni deszcz odwolany. Jeszcze godzine temu "byl" zapowiadany. W takim razie ja odwoluje deszcz w niedziele i poniedzialek. Pierwszego dnia bede opalal plecy a drugiego pepek

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
6 godzin temu, fireseba napisał:

Nie bedziesz musial za rok siac.

Soltys szykuj skarpete na 30 czerwca bo Pan Morawski obraca twoja kasa i czeka do ostatniego tak jak i vatem

Ja tak jak w 2017 kasa na koniec września

No cóż zapowiada się kolejny słoneczny dzień😂

Gość marekfarmer
Opublikowano
7 godzin temu, soltys48 napisał:

Marku z całym szacunkiem ten dziad za***any mi młodemu rolnikowi i wielu innym obiecał wypłatę  dopłat do końca lutego i Co? Dziś już powiedzmy 15 czerwiec a ja dalej nic nie mam

Masz kontrole to co się dziwisz.  Ja za Ministra  ,,Sowieckiego,, jak mawiał Siara   dostałem nie raz i nie dwa w czerwcu  także luzuj majty, w Zeszłym roku w lipcu miałem  w tym chyba w kwietniu.   Ja od 2011 roku na dopłaty nie czekam przyjdą  są nie przyjdą nie ma i tyle.

Gość marekfarmer
Opublikowano

A w październiku  zima  przyjdzie  :D  

Gość marekfarmer
Opublikowano

Polsat  chce  dobrze  a że  nie wychodzi  to już  ... :(    

Opublikowano
5 godzin temu, fireseba napisał:

U nas nic sie nie da ukosic, niestety nie padalo tyle co u Ciebie maksymalnie do Rajgrodu i po deszczu, nawet te wczorajsze, to niebiosa sie rozstapily ledwie skaplo. Nawet nie jestem ciekaw co bedzie dalej.

Chyba przestane sie myc do czasu az nie popada. Baby beda sie o deszcz modlic, im bardziej bede smierdzial tym mocniej beda sie modlily

Sobotni deszcz odwolany. Jeszcze godzine temu "byl" zapowiadany. W takim razie ja odwoluje deszcz w niedziele i poniedzialek. Pierwszego dnia bede opalal plecy a drugiego pepek

Do Rajgrodu też nigdy nie może dojść, za łomżą się wypada i mimo że na radarach pokazuje opad to go nie ma. Jeszcze w tym roku żadnej porządnej burzy nie było, jedna słaba, coś niespotykanego. A jeśli mówią o suszy to tylko ma zachodzie A o Podlasiu nie wspomną.

Opublikowano

ws71 napisał:

Na Ukrainie nigdy nie było wysokiego plonu z ha,bodajże srednia wieloletnia wynosi 2,5-3t/ha ,tam nadganiają obszarem.Dopiero zachodnie spółki z ich technologią bez większych nakładów 6-8 t/ha i jeżeli jesienią zmienią prawo dotyczące zakupu ziemi przez obcokrajowców to może w przyszłości jeszcze się zwiększyć export zbóż do Europy

Ale to jest więcej jak pewne że eksport z Ukrainy będzie coraz większy.

Opublikowano

Bo na Podlasiu twarde chopy nie jęczą po telewizorniach stąd cisza... zaraz zaczną śpiewki, że mleko było po 2zl, za masło jak za złoto to trzeba było odłożyć. @Proximka12Luknij na tabelki Podlasie chyba w każdej wysoko na niechlubnym podium http://www.susza.iung.pulawy.pl/komentarz/

Musimy się nauczyć robić zapasy przynajmniej na pół roku. A susza paradoksalnie dla producentów mleka jest jedynym ratunkiem przed własną głupotą, ponad przeciętne zbiory w zeszłym roku 130-140%, dopłaty do jałówek i już kolba upychanie mlecznic w każdy kąt, cena spada tak samo dostawiamy, susza dowali paszy mało bele po 200 i dopiero rozum wraca

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, Mich9 napisał:

Panowie podobnie można składać pisma do gminy o szacowanie szkód od szuszy?

Można

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v