Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Człowieku sam przeczytaj co napisałeś,na początku  nie ubezpiecza a za chwilę że ubezpiecza i że każdy przypadek jest traktowany indywidualnie a przecież to napisałem wcześniej że ubezpieczenie zawiera się z chwilą siewu i każdy jest traktowany w zależności od arealu i lat a także ilości wypłaconych odszkodowań i że nie jest ta opcja dostępna da  kążdego,do tego mylisz pojecia % do ustalenia wysokości skladki z%wysokości wyplacenia odszkodowania i tak na koniec to w sumie potwierdziłeś moje ,,bajki" :D

Opublikowano

ws7 daj namiary na tego handlowca z concordi co od suszy ubezpiecza. Bo moich ubezpieczycieli co mam z nimi kontakt oczy przekręcają na takie info i mówią że concordia nigdy nie ubezpieczała od suszy.

Opublikowano (edytowane)

Parzy tak ze od 9 rano nie mozna wyjsc z cienia, a od 13 moge ogladac chmure zwisajaca przez kilka godzin w jednym miejscu. W koncu ruszyla w moja strone i poszla 50km obok. Sciana pary od horyzontu po latajace concordy. Pojechalem zatankowac ciagnik na stacje, tam tez sucho. Zalalem 90l i ropy zabraklo im w zbiornikach, 10min wczesniej tir zatankowal 1300l. Dzis zbieranie siano-slomo-gnoju odwolane i przelozone na jutro, moze i na za tydzien, co za roznica... Od rana sie partoli, taki mamy klimat

Pogoda 16 dniowa jest laskawa, jeszcze tylko 6 dni slonca i 10 nocy deszczu co dzien:) moze 240 godzin przemoczy gline zeschnienta na skale. Gdyby policzyc ile deszczu spadlo od kwietnia to w praktyce bedzie 000(tyle cyfr co srednia z kwietnia-maja)

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

własnie czytałem 16 dniowa na jednym z portali coś tam ma kapnąć pod koniec tygodnia na południu jakieś burze , północ to niech zapomni o deszczu do 12 czerwca . Pod koniec tygodnia wracają 30-stki na termometrach a ochłodzenia to będą po 10 czerwca tak do 20-25 ! Lato a co tam na maksa

Opublikowano

Parzyło,chmurzyło, myślałem że coś będzie padać...a zapomnij.Ja tam żadnego deszczu w prognozach nie widzę.Łąki wypalone, zboże dobrze że powałowałem w tym roku to może chwyce te kłoski przy ziemi jak będą. Dobrze że jednak pierwszy pokos narósł rekordowo i hektarów milion to jakoś przeżyje

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ws71 napisał:

Człowieku sam przeczytaj co napisałeś,na początku  nie ubezpiecza a za chwilę że ubezpiecza i że każdy przypadek jest traktowany indywidualnie a przecież to napisałem wcześniej że ubezpieczenie zawiera się z chwilą siewu i każdy jest traktowany w zależności od arealu i lat a także ilości wypłaconych odszkodowań i że nie jest ta opcja dostępna da  kążdego,do tego mylisz pojecia % do ustalenia wysokości skladki z%wysokości wyplacenia odszkodowania i tak na koniec to w sumie potwierdziłeś moje ,,bajki" :D

Nie potwierdziłem twoich bajek  tylko im zaprzeczyłem.

Bo  concordia nie ma żadnych  prywatnych  ubezpieczeń od suszy   dla specjalnych  klientów.  Jeśli upierasz  się  dalej  przy swoim to to udowodnij  wklejając tu  ta  super  Polisę  z zamazanymi  danymi   i do tego  dorzuć  warunki  ubezpieczeń  gdzie jest  napisana   specjalna definicja Suszy w której nie ma znaczenia bilans wodny   tylko to co jest na polu.

I nie ubezpieczają chętnie od suszy  nawet jak zapłacisz 100% składki bez  dotacji z Państwa. Bo najłatwiej dostać  Polisę  jest w PZU  co nawet  pani z która rozmawiałem z Concordii przyznała sama :).

I aby uzyskać  odszkodowanie to właśnie IMiGW  musi  ogłosić  suszę  a nie jak pisałeś  że niema to nic  do rzeczy.

I zapytaj do tego tych   co mieli jakieś  szkody  na polu  i mieli ubezpieczone  w Concordii  np. Wymarznięcia rzepaku   jak to tam było z wypłatą odszkodowania.  Albo np.  w 2016  roku  PZU  płaciło 25%  sumy ubezpieczenia  Concordia  15% 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

U mnie kukurydza zasiana 2 maja, w niektórych miejscach powschodziła dopiero po trzech tygodniach a w całym maju padało 2 razy. Dobrze, że chociaż oziminy w miarę kłos mają bo na jare to nawet nie ma co liczyć a deszczu w prognozach nie widać.

Opublikowano (edytowane)

u mnie to sąsiadom  na górkach kukurydze jeszcze nie powschodziły sic!  gość ma pole 7 ha pagórków i jest gołe chwast gdzieniegdzie wszedł masakra tym którzy mieli kukurydze płasko i górka to górka puste place! ale na równym kto nie czekał tylko siał wcześnie to rosną jak szalone.

Edytowane przez theta
Opublikowano (edytowane)

Zapewne kukurydza siana na 4-5cm zeby talezy nie stepic. Ja sialem chyba jako jedyny na 6,8cm i nie narzekam, bo po agregacie 6cm ziemia jak pyl byla zanim sie ubila.p

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
45 minut temu, krzysieek napisał:

Eee u Ciebie to jeszcze zielono jakoś. To okolice Płaskiej?

10km w kierunku poludniowym od Aug jest taka dziura 10x100km w ktorej nawet... Filozofom sie nie snilo serio. 

Te zielone place miesiac temu sasiad moj wal utopil. Wyrywalem linka kinetyczną, tylko c360 moglo z tamtad wyjechac, 8t siadalo po rame. Jakis blizej nieokreslony dzien przed wielkanoca padalo ciagle, bez przerwy 100emem moze nawet wiecej. Teremy sam wiesz jakie sa, gorki, zaglebienia, zawsze sa torfowe. Wiec albo glina albo parch. Nie ma o czym mowic.

Opublikowano

U nas chyba nie ma tragedii jak tak patrzę, trawy 90%tego co rok temu. dzięki zapasom jeszcze 50bel i spokojnie rok przeżyję. Na razie nie pali, ale to kwestia kilku dni. Ludzie przychodzą żeby brać trawy po 1 pokosie 6ha już mam oferty, ale chyba zrezygnuje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v