Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

No niestety trudno teraz jeszcze cokolwiek prorokować, sytuacja jest trochę inna niż poprzednie wymarznięcia, tym razem mróz trzymał już spory okres czasu i zboża się bardziej zahartowały jak ostatnimi razy, jednak brak okrywy śnieżnej przy tak sporych mrozach, do tego większy wiatr, niestety optymizmu nie widzę i trzeba się już teraz liczyć z poważnymi stratami i przesiewami na wiosnę, z zbyt optymistycznym nastawieniem można się bardzo rozczarować, z cenami materiału siewnego również. Temperatura przy gruncie trzeba pamiętać że jest jeszcze o kilka stopni niższa niż pokazują termometry, do tego wątpliwa zimotrwałość roślin ozimych, także wnioski nasuwają się same.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Kolejny dzień z rzędu z temp. minus 15 w nocy. Teraz zaczęło lekko wiać. Pomorskie powiat Człuchowski. Śniegu ani grama. Pszenice są już czarne, niektóre pszenżyta również. Odziwo jęczmień zimowy wygląda najlepiej ale zobaczy sie jak ruszy wegetacja co z niego zostanie. Ubezpieczony był. Cena materiału siewnego z "centrali" 2000 netto za pszenice. Oby tylko nie poszła do góry.

Opublikowano

Taka panika na forum i to tylko przy -15 gdzie nie gdzie - 20 stopniach i to tylko w nocy bo w dzień co najwyżej -10 i słońce świeci. Nie  tak dawno bywało po -30 lub -35 stopni w nocy i -20 w dzień i się przeżyło.  

Opublikowano

Już od jakiegoś czasu popaduje śnieg raz mocniej raz słabiej ale już jest ok 10 cm i do tego mróz wczoraj i dziś było - 17 . Wytłumaczenie mi po co się z tym nawozem tak spieszyć skoro końca zimy nie widać

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mk9422 napisał:

Taka panika na forum i to tylko przy -15 gdzie nie gdzie - 20 stopniach i to tylko w nocy bo w dzień co najwyżej -10 i słońce świeci. Nie  tak dawno bywało po -30 lub -35 stopni w nocy i -20 w dzień i się przeżyło.  

Po pierwsze, mrozy takie jak mówisz bywały wtedy gdy tych odmian które są teraz nie było,  dwa, zazwyczaj wtedy była pokrywa śnieżna, trzy, nikt nie panikuje bo siejąc odmiany ozime czy rzepak trzeba się liczyć że może to wymarznąć, bo klimat mamy jaki mamy i w pewnych warunkach rośliny nie wytrzymają, kilkucentymetrowa warstwa śniegu byłaby ochroną, teraz jak i poprzednie wymarznięcia nie ma żadnej pokrywy śnieżnej więc daje to do myślenia co może być.

Cztery, gratuluję koledze spokoju i dobrego samopoczucia, byleby nie było na wiosnę coś w stylu - jasny gwint co to się stało.  :P

22 minuty temu, ZUCH1234 napisał:

Już od jakiegoś czasu popaduje śnieg raz mocniej raz słabiej ale już jest ok 10 cm i do tego mróz wczoraj i dziś było - 17 . Wytłumaczenie mi po co się z tym nawozem tak spieszyć skoro końca zimy nie widać

Już wyjaśniam, głównie chodzi o pazerność  i żeby sąsiada szlag na miejscu trafił że ja mam lepsze zbiory od niego, no w tym roku to bardzo możliwe że to sąsiad popuści w spodnie ze śmiechu że dureń wywalił pieniądze w błoto, a raczej w powietrze na gołą ziemię.   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

ja to sie nie martwię że 3 tygodnie temu posypałam sól potasową już sie rozpuściła w glebie i czeka a nawet gdybym wysiała wtedy azotowe to by spokojnie czekały na wznowienie wegetacji bez strat bo nie przewiduje sie jakiś nadmiernych opadów

Edytowane przez Anetka1
Opublikowano (edytowane)

Akurat fosfor czy potas to nie ma takiego znaczenia, ale nie opowiadaj głupot że azot wysiany 3 tygodnie temu i  i to na zmarzlinę do tego jeszcze zanim wegetacja ruszy to następne 2 lub nawet 3 tygodnie i coś tam będzie czekać jeszcze.   :D

O przepraszam coś będzie czekać,  niezapłacona faktura za nawozy przez co niektórych.     :P

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Chcieć to sobie może nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci tyle za pszenicę

ja dziś zamówiłem jęczmień w Elewatorze to 1920 brutto. kwalifikat trzeba zacisnąć zęby i modlić się żeby jak najmniej wymarzło. racja jest taka że za 1200 bez kwalifikatu bym nie dał.  pszenica 2200brutto

Edytowane przez KarolGo
Opublikowano

U mnie śniegu jest tyle że przykryło pole ale wystają listki. Najbardziej boje się o Patrasa bo przed tymi mrozami miał bardzo ciemny kolor, był rzadki, mały, często fioletowy, paskudnie to wyglądało. O 8 rano było -10 stopnii ale termometr jest lekko schowany czyli pewnie było z -13. Pogodynka.pl mówi że nadchodząca noc ma być najzimniejsza. Pokazuje niby -19 stopni. Ciekawe czy coś z tego zostanie. Na chwilę obecną niema wiatru i wcześniej jeśli już było to leciutki. Ostroga też fioletowa i ma taki ciemny paskudny kolor. Jedynie Arkadia prawie nie naruszona...  Odczuwalna pewnie będzie ponad -20. Mrozy do czwartku- piątku. 

W tamtym roku było u mnie -23 ( termometr w samochodzie pokazywał w czasie jazdy). Śniegu też było i Arkadia dała radę nawet przyzwoicie. Zobaczymy jak teraz. 

Opublikowano
3 godziny temu, Sean napisał:

Akurat fosfor czy potas to nie ma takiego znaczenia, ale nie opowiadaj głupot że azot wysiany 3 tygodnie temu i  i to na zmarzlinę do tego jeszcze zanim wegetacja ruszy to następne 2 lub nawet 3 tygodnie i coś tam będzie czekać jeszcze.   :D

O przepraszam coś będzie czekać,  niezapłacona faktura za nawozy przez co niektórych.     :P

No i co gdzie Ci ten azot ucieknie jak ziemia zmarnieta na 15 cm? Wszystko jest w wierzchniej warstwie i razem z rozmarzaniem gleby azot bedzie sie przesuwał wgłąb.

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie wmawiaj.   :) Niejeden posiał na zmarznięte pole, owszem roztopił się i ulatnia ino huczy.

Skoro tak twierdzisz to weź i posiej azot już na jesień, pewniej będzie,   :P człowieku w czasie wegetacji jak źle trafisz z nawozem to efekt prawie żaden, A Ty mi tu kit chcesz wcisnąć że wysiane azotu 6 tygodni w zimie przed ruszeniem wegetacji przyniesie oczekiwany skutek? wysiałeś pewnie i chcesz sobie poprawić samopoczucie.   :) Albo ten jest mądry, jeżeli by mi się takie coś już przydarzyło, to wstydziłbym się taki film w ogóle pokazywać, bo to kretyn nie gospodarz. Oj weźmie się Duda za takich, oj weźmie, dobrze że wprowadzili OSN-y na całym terytorium, jeszcze karać powinni wiele wlezie, bo durniów trzeba tylko karami nauczyć rozumu.

Edytowane przez Sean
Opublikowano
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Chcieć to sobie może nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci tyle za pszenicę

nie zapłacą heheh u mnie juz płacą znam kilku dużych zawodników co po dwie łódki pozamawiali po 1000 jarej

5 godzin temu, mk9422 napisał:

ty przeżyłeś niektóre uprawy nie ma szans

20 minut temu, knoro93 napisał:

No i co gdzie Ci ten azot ucieknie jak ziemia zmarnieta na 15 cm? Wszystko jest w wierzchniej warstwie i razem z rozmarzaniem gleby azot bedzie sie przesuwał wgłąb.

chłopie  juz jesteś tutaj na tym forum trochę   i piszesz takie banialuki nie wiesz co to znaczy utlenianie  ,brak słów

Opublikowano

We wszystkich książkach piszą  - azot podajemy wraz z ruszeniem wegetacji lub krótko przed jej rozpoczęciem, a ja za oknem obserwuję zimę w pełni, także nie widzę żadnego sensu w tym, że już niektórzy wyjechali z nawozami azotowymi

• Like 1
Opublikowano

A na pomorzu ci co posiali saletrosan i mocznik ,nawożenie azotowe skończyli,to co będą siać jeszcze raz nigdy  w życiu,jeśli nawóz był wysiany i się rozpuscił przy lekkich roztopach to sobie leży zamrożony na 2-3 cm,nic nie ucieknie ,

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o mnie nic nie wysiewałem nawet siarczanu magnezu także nie bronie sie bo wysiałem azot czy cos w tym stylu. Ale jak jestescie tacy mądrzy  to przytoczcie jakis fragment literatury mówiący o utlenianiu czy o czym tam piszecie. Bo o ile wiadomo to aerolizacji ulega forma amidowa azotu czyli mocznik i to siany na suchą glebę. Azot  azotanowy zostaje najłatwiej wymyty ze wszystkich a azot amonowy jest formu która nie ulega wymyciu praktycznie wcale. Jedynie co to siew w takich warunkach na bardzo pagórkowatych terenach może przynieść straty w postaci spływu przy dużych opadach deszczu bądź gwałtownym roztopieniu śniegu. Teraz czekam na wasze mądrości co sie stanie z azotem który zamarznie w wierzchniej warstwie gleby. Jestem ciekawy.
Kiedyś w niemczech wysiewali mocznik na jesien listopad grudzien aby był na wiosne od razu dostepny dla roślin ale zrezygnowano z tego. Terazwysiewaja niemcy na wiosne styczen luty i maja plony o jakich możecie pomarzyć. Fakt że inny klimat itp. ale nie można od razu ganić kogos za zbyt wczesny wysiew bo jeszcze sami nie wiecie jak wjedziecie w pole wiosna i jeszcze nie jeden z was sie bedzie smiał.

Niektórzy to wógle nie mysla cytat kolegi z góry:
azot podajemy wraz z ruszeniem wegetacji lub krótko przed jej rozpoczęciem, a ja za oknem obserwuję zimę w pełni, także nie widzę żadnego sensu w tym, że już niektórzy wyjechali z nawozami azotowymi
Gościu a ska wiesz który mróz bedzie ostatni i kiedy przyjdzie wiosna. Napewno żeby wiedzieli że bedzie tak mroziło nikt by nie sypał.

Edytowane przez knoro93
Opublikowano
12 minut temu, miwigos napisał:

A na pomorzu ci co posiali saletrosan i mocznik ,nawożenie azotowe skończyli,to co będą siać jeszcze raz nigdy  w życiu,jeśli nawóz był wysiany i się rozpuscił przy lekkich roztopach to sobie leży zamrożony na 2-3 cm,nic nie ucieknie ,

ale tylko forma amonowa i amidowa  a azotanowa w powietrze

Opublikowano

Czyli moja polifoska 21 ma sie dobrze ,gorzej sąsiada saletrosan

Opublikowano

Jak wysiewali te nawozy to już zapowiadali duży mróz, także nie wiem po co sypali. A ten rolnik, który zamieścił film na youtube gdzie rozlewał RSM na śnieg to już w ogóle super. Poza tym nie wierzę, że jak ten mróz odpuści to już nie będzie dnia bez przymrozku, gdzie można będzie ten nawóz rozsiać 

Opublikowano

Tabelka 1. Niektóre właściwości nawozów azotowych

Nawozy
Zawartość azotu (N) w %
Azot występuje w formie
Szybkość pobierania nawozu przez rośliny
Termin stosowania
Odczyn fizjologiczny nawozu
Siarczan amonowy
20,5

amonowej

przedsiewnie

słabo kwaśny

Woda amoniakalna
20,5

amoniaku rozpuszczonego w wodzie

w ciągu kilku dni po wysiewie

przedsiewnie i pogłównie

obojętny lub b. słabo zasadowy

Saletra amonowa
34

azotanowej i amonowej

jony azotanowe są pobierane natychmiast, a amonowe po kilku dniach

pogłównie i przedsiewnie

obojętny lub słabo kwaśny

Saletrzak
28

azotanowej i amonowej

j.w.

pogłównie i przedsiewnie

słabo kwaśny

Mocznik
46

amidowej

po przemianach, które zachodzą glebie w ciągu kilkunastu dni zależnie od temperatury gleby

przedsiewnie i pogłównie

obojętny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v