Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ot najlepiej ulec prognozą i durnym autorom tekstów ' bo w Wa -wie zimniej' ,jest zima i tyle mrozi jak na luty obficie ,lecz to nic dziwnego przyzwyczailiśmy sie do łagodnego klimatu a tu niespodzianka ,bo nawóz za wcześnie wysiany i sraczka ,

u mnie -13 bez śniegu i nie panikuje  jak wymarznie ubezpieczenie i przesiewanie co poradzić ,a nawozy azotowe  po połowie  marca jak co roku bo pod korzeń fosfor i potas  dawka była na jesień

Rolnik gdzieś pisałeś  że młócimy w Wielkopolsce po 10ton ,ja moze troche mniej  max 8 ale rozsadnie planuje wszystkie zabiegi ,ci co po 10ton młócą wlaśnie dzis dostają szału bo plonu nie będzie ryzykanci i tyle ,a porażkami sie nie pochwalą 

Opublikowano
-17C teraz. W tvp3 lublin mowili o -20C i wietrze do 40 m/s to odczowalna bedzie pow. 30C
Opublikowano (edytowane)

-13 powiat Sępoleński u mnie wiatr wiał w dzień teraz spokojnie. 

6 minut temu, Tomasz78 napisał:

ot najlepiej ulec prognozą i durnym autorom tekstów ' bo w Wa -wie zimniej' ,jest zima i tyle mrozi jak na luty obficie ,lecz to nic dziwnego przyzwyczailiśmy sie do łagodnego klimatu a tu niespodzianka ,bo nawóz za wcześnie wysiany i sraczka ,

u mnie -13 bez śniegu i nie panikuje  jak wymarznie ubezpieczenie i przesiewanie co poradzić ,a nawozy azotowe  po połowie  marca jak co roku bo pod korzeń fosfor i potas  dawka była na jesień

Rolnik gdzieś pisałeś  że młócimy w Wielkopolsce po 10ton ,ja moze troche mniej  max 8 ale rozsadnie planuje wszystkie zabiegi ,ci co po 10ton młócą wlaśnie dzis dostają szału bo plonu nie będzie ryzykanci i tyle ,a porażkami sie nie pochwalą 

Sukces na wielu ojców a porażka ma jedną matkę :D o porażkach nikt nie mówi :) 

Edytowane przez KarolGo
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, knoro93 napisał:

Jeśli chodzi o mnie nic nie wysiewałem nawet siarczanu magnezu także nie bronie sie bo wysiałem azot czy cos w tym stylu. Ale jak jestescie tacy mądrzy  to przytoczcie jakis fragment literatury mówiący o utlenianiu czy o czym tam piszecie. 

Napewno żeby wiedzieli że bedzie tak mroziło nikt by nie sypał.

Ja pierdzielę z księżyca pospadali, początek lutego i nie wiedzieli że to zima w pełni, zresztą o czym Ty w ogóle gadasz? nie dosyć że źle robią, to jeszcze łamią przepisy, jest OSN i nie ma w ogóle o czym rozmawiać nawet, jednemu się uda a drugiego upier*olą więc co to za rady typu ja jeżdżę ile mi się podoba na terenie zabudowanym, bo tak mi się podoba i  dużo szybciej dojeżdżam do celu, a do tego mam zakazy w d*pie.

Edytowane przez Sean
Opublikowano
2 minuty temu, Sean napisał:

Ja pierdzielę z księżyca pospadali, początek lutego i nie wiedzieli że to zima w pełni, zresztą o czym Ty w ogóle gadasz? nie dosyć że źle robią, to jeszcze łamią przepisy, jest OSN i nie ma w ogóle o czym rozmawiać nawet, jednemu się uda a drugiego upier*olą więc co to za rady typu ja jeżdżę ile mi się podoba na terenie zabudowanym, bo tak mi się podoba i  dużo szybciej dojeżdżam do celu, a do tego mam mam zakazy w d*pie.

Nie rozmawiamy o przepisach tylko o tym co sie stanie z azotem bo tego dotyczyła dyskusja o stratach. Że przepisy tego zabraniaja to fakt. Czyli tak jak myślałem przedstawiłeś kupe argumentów czyli nul.

Opublikowano

takie pieprzenie po co i na co , dzisiaj widziałem Agro As z rozsiewaczem w rzepaku gospodarstwo wzorowo prowadzone , wszystko piękne zadbane więc chyba wiedzą co robią. Z pogodą i tak nikt nie wygra w 2012 rozsiałem po 400 kg saletry na rzepak który niby rokował ale po 3 tygodniach ponowna wizyta likwidatora i decyzja że idzie do zaorania ,  przesiałem go QQ która dostała po 150 kg fosforanu w dozownik i nic więcej  a plonowała 15 t z ha . Po co martwicie sie wszystkimi w koło mało wam swoich zmartwień .

Jak wymarznie to dla każdego jest to problem czy posiał nawóz czy nie czy ma 1000 ha czy 10 więc takie naśmiewanie się z kogoś to spora przesada .

Znam dwóch gospodarzy którzy posiali już azot ale nie latam za nimi i się z nich nie śmieję  , ich pole ich decyzja .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Asf zabije:D

A gdzie tam . Najpierw by Unia i nasz minister musieli by zarządzić że mróz zadziała .¬¬

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Rolnik1973 napisał:

-16°C teraz:o

u mnie na razie -12

wg radaru tego całą Ukraina pod sporym śniegiem. U mnie się raczej zgadza 3-5 cm jest

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
5 minut temu, piotr30piotr napisał:

takie pieprzenie po co i na co , dzisiaj widziałem Agro As z rozsiewaczem w rzepaku gospodarstwo wzorowo prowadzone , wszystko piękne zadbane więc chyba wiedzą co robią. Z pogodą i tak nikt nie wygra w 2012 rozsiałem po 400 kg saletry na rzepak który niby rokował ale po 3 tygodniach ponowna wizyta likwidatora i decyzja że idzie do zaorania ,  przesiałem go QQ która dostała po 150 kg fosforanu w dozownik i nic więcej  a plonowała 15 t z ha . Po co martwicie sie wszystkimi w koło mało wam swoich zmartwień .

Jak wymarznie to dla każdego jest to problem czy posiał nawóz czy nie czy ma 1000 ha czy 10 więc takie naśmiewanie się z kogoś to spora przesada .

Znam dwóch gospodarzy którzy posiali już azot ale nie latam za nimi i się z nich nie śmieję  , ich pole ich decyzja .

tu nie chodzi o naśniewanie to nie moja kasa wysypana w błoto  tylko o zdrowy rozsądek

podajesz przyklad z Agro a sam przesiewałeś ,możne i siali ale pewnie nie wiesz co

Opublikowano
3 minuty temu, Zawisza napisał:

A u mnie w dzień z rynien kapie a w nocy -15, aby do środy, jeszcze -20 u mnie nie było, podlaskie

u mnie już w dzień nawet nie kapie. sopelek wisi od wczoraj i nic się nie dzieje....

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz78 napisał:

tu nie chodzi o naśniewanie to nie moja kasa wysypana w błoto  tylko o zdrowy rozsądek

podajesz przyklad z Agro a sam przesiewałeś ,możne i siali ale pewnie nie wiesz co

Macie problem, ja tam nawet cen się jeszcze nie dowiadywał a co mówić o kupnie.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v