-
Podobna zawartość
-
Przez Goblin0
Kupiłem w ostatnim czasie siewnik Poznaniak z Tabliczki wychodzi ze to model S043/3Z 25 redlic na docisku sprężynowym. W intrenecie znalazłem tę tabele wysiewów i siałem żyto ustawiając siewnik na C-4 czyli około 189 kg/h wszystko ustawione tak jak napisane w tabeli tylko nie wiedziałem jak ustawić przekładnie boczna na wysiew średni . Ale zasiałem 1,40h i wysiałem 2 razy tyle żyta 450 kg albo ja coś źle zrobiłem albo ta tabela nie pasuje do mojego siewnika. Fakt mój błąd że nie zrobiłem próby kręconej ale nie mam korytek i zawierzyłem tabeli i wyszło jak wyszło. Druga sprawa że nie wiem za bardzo jak zrobić próbę kręconą w tym siewniku bo nigdy nie miałem poznaniak i wszystkiego się uczę od podstaw. Możecie doradzić co ja zrobiłem źle albo podrzucić inna tabele.
-
Przez dami8
Szukam nowego siewnika 2.5m do ciągnika Renault 78KM z napędem. Udźwig podnosika 3.5T. Ziemia raczej średnia, czasami piachy...
Agromasz z redlicami talerzowymi waga 720kg, z redlicami stopkowymi 580kg
POZNANIAK z redlicami talerzowymi 640kg , z redlicami stopkowymi 520kg
Podobno poprawili skrzynie w poznaniaku i trzyma normę wysiewu.
Do siewnika chce zapiąć agregat Tolmet 520kg/Agrolift 420kg z jednym wałem.
Co waszym zadaniem wybrać? Przyszłościowo siewnik z redlicami talerzowymi? Boję się że agromasz będzie za ciężki z Tolmetem.
-
Przez wiencacharolnik
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was robił próbę kręconą pszenżyta w siewniku Poznaniak S043 2? Interesuje mnie dokładna ilość wysiewu na każdym przełożeniu (A1-C6).
-
Przez Latashi
Cześć, od niedawna mam Siewnik Amazone d7Special II, będę siak nim pierwszy raz. Powiedzcie jak go ustawić do siewu pszenicy i pszenżyta? Na ile powinny być wysunięte te klapki przy kółkach wysiewajacych? Na boku ta zapadka z ząbkami jak powinna być ustawiona? Jak zrobić próbę kręcona, tzn jak wyliczyć obroty kola? Siewnik 3m
-
Przez Lukas85
Koledzy, mam problem z wysiewem w siewniku amazone AD303. Problem polega na rozbieżności między próba kręcona a faktycznym wysiewem. Robimy próbę kręcona na 1/40ha kręcąc kołem 22.5 obrotu, zgodnie z ksiazka. W przypadku rzepaku jest praktycznie bezbłędnie może troszkę więcej niż wykrece ale nieznacznie. Problem pojawia się w przypadku zbóż. Różnica między próba kręcona a faktycznym wysiewem sięga nawet 20-30kg. Sieje z prędkością ok 7km/h. Denka w kółkach regulowalem odstęp jak w instrukcji ok 0,5mm od ząbków kółek. Zastanawiające jest to że muszę nastawiać duze wartosci na skali aby uzyskać dany wysiew. Wiadomo że wartości podane w tabeli są orientacyjne i zależą od wielkości i jakości ziaren ale przykładowo na naklejce w siewniku dla wysiewu rzepaku 3kg/ha nastawa powinna wynosić ok 12 na skali i u siebie mam bardzo podobnie. Dla pszenżyta na naklejce skala 45 to 140kg/ ha u mnie na 45 wychodzi 120. Dla 200kg/ ha muszę nastawić ok 82 na skali. Tak samo dla pszenicy na naklejce skala 40 to ok 200kg/ ha u mnie dla 180kg/ha to skala aż 59.
Może ktoś wie co może być tego przyczyną i gdzie jej szukać? Zrobiłem proste obliczenie wyliczając średnicę koła ostrogowego. Dla 1ha czyli 10000m2 szerokości siewnika 3m na 1/40ha i 22.5obr koła wychodzi że średnica koła powinna mieć 3.7m a mierząc faktyczną średnicę koła w miejscu obręczy wychodzi 3.5m. Siejąc koło ostrogowe opiera się na ziemi właśnie o ten pierścień, więc biorąc do o liczeń średnicę koła 3.5m wychodzi mi że zamiast 1ha czyli 10000m2 otrzymuje 9450m2 więc ok 5% mniej.
Czy to w tym problem? Jeżeli tak to dlaczego w rzepaku wychodzi praktycznie dobrze?
-