Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powiecie o dzierżawie ok 200ha za 1385 dt pszenicy?

Wiem o jakiej ziemi mówisz mam do niej max 5km,na twoim miejscu bym się nie napalał było ostatnio 300ha i wzięła ją jakaś centrala nasienna i zapewne te grunty znów wezmie.

Opublikowano

Jak jest to dzierżawa to przypuszczam, że nie dłużej jak do końca przyszłego roku... W dodatku uważam, że będzie dużo ludzi zainteresowanych tym kawałkiem i cena dzierżawy urośnie kilkakrotnie... Pozdrawiam

Opublikowano

oby cena za ha jak najwyższa jak bede swoje sprzedawał w wlkopolsce to jakis brudas na pewno da wiecej jak 40 tys jak nie to niech spada

No jak ty z brudasami interesy będziesz robił to ci smród tylko zostanie i nici z tej BM-ki

Opublikowano

W mojej okolicy pobliski dzierzawca pgr ziemie ta co mial wykupic jak ANR wymagala a reszte bedzie podzielona na kawalki podobno 10lub 15 ha juz sa przetargi jak ktos zainteresowany pisac priv podam szczegoly:) lodzkie badz wejsc nalezy na strone ANR

Opublikowano

Wiem o jakiej ziemi mówisz mam do niej max 5km,na twoim miejscu bym się nie napalał było ostatnio 300ha i wzięła ją jakaś centrala nasienna i zapewne te grunty znów wezmie.

po ile dali za dzierżawe? To są te czarne ziemie dobrze myślę?

Gdzieś jeszcze jedna dzierżawa jest w innym województwie to do któregoś września. Przecież nawet kuku nie dojrzeje nam. Bo teraz już nic nie posiejemy.

Opublikowano

zadzwonie do amr w poniedziałek.

dzwoniłem i dzierżawa krótko terminowa, na wiosnę będą dzielić i sprzedawać. Więc się nie opyla. Chyba że kuku posiać i na jesień zebrać jak się zgodzą i z pnia sprzedać ziarno.

Opublikowano

Witam, czy może ktoś się orientuje w których dokładnie obszarach a może nawet gminach znajduje sie ziema na sprzedaz od ANR Olsztyn (woj. warm.-mazur.)ok. 6,3 tyś, ha?

jest na stronie ANR.

W moich okolicach tj w promieniu 20km sprzedają coś prawie 500ha z czego 4 działki mam niecały 1km od gospodarstwa a jedną przez drogę.

Niestety ale mając 30ha nie rzucę się na to bo wielkość działek powala - ta przez drogę to ponad 160ha, druga to fragment drogi, trzecia ma chyba 10ha a czwarta to trochę podmokłe 4,5 którym muszę się zainteresować.

Opublikowano

i co to za ustawa aby dotychczasowi dzierżawcy zrzekli się 30% dzierżaw aby mniejsze gospodarstwa tą ziemie wykupiły jak agencja łączy kilka działek pod jeden przetarg gdzie wychodzą działki po około 30 -50 ha i wystawia za hektar 16-17 tyś i jak takie gospodarstwo rodzinne mające 25-50ha ma kupić taką ziemie jak po prostu nikogo nie stać i zostaje tylko ziemia podmokła lub w jakimś lesie i jakie tu możliwości rozwoju a potem mówią w agrobiznesie albo w tygodniu z ministerstwa rolnictwa ile to oni ziemi nie wystawili ludziom do przetargu jak to i tak kupią tylko duże gospodarstwa. w tym wszystkim najgorsze jest to że tylko nasze państwo chce wykorzystać moment drogiej ziemi i załatać dziurę w budżecie a potem w razie kryzysu czy niech z dopłatami albo niskie ceny zbóż będą mieć gdzieś rolnika i tylko powiedzą było nie brać tak drogiej ziemi a Ty rób co chcesz a na uwolnienie rynku ziemi nie ma na co zwracać uwagi bo żadni obcokrajowcy nie przyjadą jej wykupywać jak by chcieli to i tak by kupili w Czechach rynek jest wolny ziemi może kupić każdy cena niższa niż w Polsce i jakoś nikt się specjalnie nie pcha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v