Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg. mnie ceny za bardzo nie spadną. W mojej okolicy chętnych na kupno ziemi jest dużo. Jeśli nie kupi normalny rolnik na kredyt to kupują duże gospodarstwa lub szkółki drzew po 40 tys za ha i za gotówkę.

Opublikowano

heh...a ja dostałem właśnie wycenę dzierżawionych łąk[mam prawo pierwokupu]. I tak jest to 2,45ha VI klasa łąki + 5 arów samosiejek[liczone jako las?] za 100000. Nie wiem czy śmiać się czy płakać. W podobnych granicach kupię ziemię orną, więc nie opłaca mi się kupować za taką kasę[kuj-pom] Czy może pisać jakieś pismo, że nie zgadzam się z wyceną[czy ktoś miał z tym do czynienia?]

Opublikowano

jeśli w maju [tak mówili w moim banku] wystartują kredyty preferencyjne na zakup ziemi, to kupię od sąsiada orną IVa i IIIb taniej mi to wyjdzie niż te łąki. Jedynie jakbym chciał poparcelować na działki i posprzedawać jako budowlane to może i by mi się opłacało-tyle tylko, że nikt terenów zalewowych pod budowę świadomie nie kupi. Dzierżawę mam do września, w tym roku już nie posypię tam nawozu, zbiorę sianko[o ile nie zaleje] i podziękuję :) Liczyłem na 16 tyś za ha[facet z agencji mówił że łąki idą w tych granicach], a tu niespodzianka.

Opublikowano

to nie facet z agencji. W większości przypadków jeżeli teren jest koło drogi albo jest plan zagospodarowania dla tego terenu lub w jakimś miejscu gdzie nam wydaje się nieatrakcyjne a w planach urzędników kiedyś coś tam będzie do wyceny biorą rzeczoznawcę. Co prawda ten gość nie zna realiów no ale nie on to sprzedaje. Ja za płotem miałem do kupienia 5 ha 5 klasy(połowa to pustynia) po 16tyś/ha a 3 km ode mnie 3 klasa była po 8 tyś. Tyle że to jest na zadupiu

Opublikowano

Proponowałbym przeczekać pierwszy przetarg, jeśli nie znajdzie się klient za takie pieniądze to po jakimś czasie ogłoszą przetarg drugi, w którym cena może być już nawet o połowę niższa, jeśli i za tą cenę nikt nie kupi to po drugim przetargu możesz wystąpić, oczywiście na piśmie, ze swoją ofertą kupna i zaproponować swoją cenę. Szukają naiwniaków.

Opublikowano

mieszkam w gminie Hrubieszów w mojej okolicy pole chodzi od 28 nawet do 36 tysięcy. Przed św. wielkanocnymi pole poszło za 50/ha gość przebija wszystkich. Klasa I II IIIa

Opublikowano

Ostatnio u nas na przetargu ANR cena doszła do 76 000zł/1ha,klasa 3 i mowy nie ma o spadku cen .Ziemia jest towarem deficytowym i fanatyków nie brakuje ,tak więc kto na kujawach ziemi nie kupił 15 lat temu teraz musi słono płacić.

Opublikowano

dopóki sa dopłaty, to ziemia będzie droga. Kupi przedsiębiorca i wydzierżawi rolnikowi, a sobie zostawi dopłaty i jeszcze będzie zmuszał do programów rolnośrodowiskowych.

U mnie to już praktycznie nikt nie sprzedaje rolnej- wszyscy tylko budowlane, a pola tylko wydzierżawiają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v