Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ceny ziemie za granicą są o wiele tańsze niż u nas. Przykładowo w niemczech można kupić w starym NRD po 7-8 tys Euro. W Polsce miejscami poszaleli z cenami

Opublikowano

Ale co się działo z cen a ziemi w Danii , gdy farmezry powiększali stada zwierząt, a żeby powiększyc potrzebna była odpowiednia obsada zwierzat na ha i tam też szał był.

Opublikowano

Tylko może chodzi o cenę ziemi ogrodniczej sprzedawanej w workach. :P

mieli tak wysokie ceny, ze musiało coś się zmienić, myślisz, że ile czasu może rosnąć?

Opublikowano (edytowane)

Ceny ziemie za granicą są o wiele tańsze niż u nas. Przykładowo w niemczech można kupić w starym NRD po 7-8 tys Euro. W Polsce miejscami poszaleli z cenami

Według mnie ceny u nas są co njmniej 2x niższe jak w zachodniej Europie. Ta cena w NRD to za najgorsze klasy V-VI, u mnie w lubuskim ANR sprzedaje V-VI klasę po 10 tys za ha, to jest 2,5 tys Euro. III-IV klasa jest do wyrwania za 15-20 tys za ha to jest ok 5 tys Euro. W byłym NRD taka klasa jest już powyżej 10 tys Euro i kupić ciężej jak u nas w wielkopolsce. Niemcy dzierżawią np ziemię w Polsce (po sąsiedzku) bo u nich nic nie było do wzięcia. Ceny ziemi rolnej w zachodnich Niemczech to można porównywać z cenami naszych działek budowlanych. A ceny działek budowlanych w zachodnich niemczech zczynają się od 100 Euro za m2.

Edytowane przez adamj24
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Według mnie ceny u nas są co njmniej 2x niższe jak w zachodniej Europie. Ta cena w NRD to za najgorsze klasy V-VI, u mnie w lubuskim ANR sprzedaje V-VI klasę po 10 tys za ha, to jest 2,5 tys Euro. III-IV klasa jest do wyrwania za 15-20 tys za ha to jest ok 5 tys Euro. W byłym NRD taka klasa jest już powyżej 10 tys Euro i kupić ciężej jak u nas w wielkopolsce. Niemcy dzierżawią np ziemię w Polsce (po sąsiedzku) bo u nich nic nie było do wzięcia. Ceny ziemi rolnej w zachodnich Niemczech to można porównywać z cenami naszych działek budowlanych. A ceny działek budowlanych w zachodnich niemczech zczynają się od 100 Euro za m2.

Nie przesadzaj...

W NRD są też dobre kawałki za które płaci się nie więcej niż w Polsce.

Opublikowano

Tak jak napisałem po sąsiedzku gospodaruje Niemiec i mówi, że w NRD poniżej 5 tyś Euro za ha ciężko cokolwiek znaleźć. Ziemia jest głównie do dzierżawy, sprzedajacych brak. Dlatego przyjechał do Polski i wziął w dzierzawę 250 ha u nas, głównie IV klasa, III klasa to około 30% gruntów. W zachodnich Niemczech poniżej 10 tys euro ceny nie schodzą.

Opublikowano

Tylko trzeba zwrócić uwagę na inna kwestie mocy pieniądza... W Niemczech ziemia kosztuje 10 tys euro no czyli kosztuje prawie 40 tys złotych no czyli dla nas drogo i cena ziemi jest praktycznie taka sama jak u nas bądź trochę droższa ale Niemiec dostanie 100 euro więcej dopłaty do hektara a poza tym wystarczy zwrócić kwestie chociażby na paliwo u nas i u naszych zachodnich sąsiadów cena za litr paliwa wychodzi w granicach 1,30 euro/l ale problem polega na tym że przeciętny Polak zarabia na miesiąc 500 euro a Niemiec 1500-2000 euro... Więc dla nas ta ziemia może być droga w Niemczech ale dla Niemca tak już nie musi być i w konsekwencji mają tańszą ziemie... Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Wie ktoś ile można wziąć za ziemię orna 4,5,6 klasa na granicy woj. podlaskiego i mazowieckiego, gość posiał na niej kukurydzę już drugi rok z rzędu i w tamtym roku była większa niż u mnie (3-4 klasa ziemi).

Ile mniej więcej mogę wziąć za tą ziemię, 1,90ha w jednym kawałku + 0,31 młodych brzózek (samosiewek)

Opublikowano

To zależy od mikroregionu. Województwo nic nie powie. A w Polsce może być kilkukrotna różnica w różnych mikroregionach nawet będących w bliskiej odległości od siebie.

Opublikowano

Nie przesadzaj...

W NRD są też dobre kawałki za które płaci się nie więcej niż w Polsce.

w każdym temacie propagande siejesz :D ceny ziemi, tanie nawozy, ukraina itd, wyobraźnia cię ponosi, czy jak?

Opublikowano

A może tak się robi spekulacje :) Choć ceny ziemi to tak jak napisałem powyżej. Ceny nawozów to nikt nie udowodnił że tak nie było a z Ukrainą to nie czytałem chyba.

Opublikowano

To wszystko zależy od rejonu bo na naszym terenie Kujawy dobra zeimia to grubo pow. 40tyś za ha której w dodatku nie ma w sprzedaży a max. nawet płacili 80tyś co było w gazecie opisane wiec mysle ze z cenami dogonilismy kraje starej UE a nawet przebite są bo mają wieksze dopłaty i u nich szybciej sie zwróci taka inwestycja.

Opublikowano

szybciej sie zwroci, bo tam rolnicy maja udzialy w rynku, towar przetwarzaja, dzialaja w spolkach itp., a nie dlatego, ze maja wieksze doplaty <_< .

roznice w doplatach pokrywaja wieksze koszty pracy, czy zycia.

nie mam na mysli tego, ze polscy rolnicy sa jacys niewydarzeni, po prostu zostali po 90 roku rzuceni na gleboko wode. chodzi o to by teraz wreszcie zrozumieli o co chodzi i zaczeli sie jednoczyc, a nie patrzyc kto jakim autem jezdzi i czyja zona do galerii chodzi.

Opublikowano

Brzozak2 jeśli znajdziesz sposób na zjednoczenie polskich rolników to Pokojową Nagrodę Nobla masz w kieszeni!!!

Jestem rolnikiem i z doświadczenia wiem że jesteśmy (w większości )grupą zawodową która charakteryzuje się taką bezinteresowną zawiścią że aż strach. Jeśli jest nam nieźle ( a w tej chwili tak jest)to na pewno ciężko będzie o jedność, dopiero kiedy wszyscy dostaną dobrze po d*pie ,to się rozejrzą .

Następnym a może podstawowym problemem jest to że nie ma na wsi ani w jej otoczeniu lidera który by mógł nas zjednoczyć.Czasy Leppera minęły , PSL jest partią mało aktywną w terenie a tzw. związki zawodowe czy izby rolnicze istnieją chyba tylko po to aby kierownictwo tych instytucji miało ciepłe posadki i wysokie zarobki.

Opublikowano

samex69 tu masz racje bo u mnie tez tak jest grupa to jedność od pocztku u mnie jest grupa ale nie działa bo juz na starcie były problemy za sprzedażą swin czemu mieli na gupe jak ktoś by ich zachecić daje im 10 gr. wiecej. I to musą być rolnicy co bedą jechali podobnymi technologiami a nie po cichu przed sąsiadem :) ale to temat rzeka. Ps. brzozak2 a gdzie my obecnie mamy te mniejsze koszty niż oni bo jakoś nie moge sie ich doszukać i jeszcze 2 lata tamu bym sie z Tobą zgodził ale nie dziś.

Opublikowano

a widzisz bo u nas jak pójdziesz po prawdziwy chleb czy wędline to cena tez cie zaskoczy ale u nas nie ma ceny ani jakości w tych produktach tanich. Tylko co do pracowników sie zgodze choć i tu bym polemizował ale i u nas poniżej 10zł nikt ci nie przyjdzie co do domu to również nie prawda bo tylko o koszty robocizny bedzie drożej bo biorą całe firmy a u nas jeden majster + pomocnik bo oni stawiaja w Ytonga i kryją dachówką wiec i u nas wyjdzie drgo. Tam jak ciągnik im sie popsuje to jadą na serwis ! a kto im każe polak sam kombinuje i tnie koszty jak może.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v