Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja dzisiaj bym nawet pięciu tysięcy nie dał a to z prostej przyczyny totalny brak funduszów. i totalne zniechęcenie od załatwiania kredytów dotacji wniosków i całej tej biurikracji.

Na ziemie podstawowy warsztat pracy, zawsze musi być coś odstawione w zanadrzu. Bo dzisiaj nie ma ziemi do kupienia a jutro jest i kto pierwszy ten lepszy.

Opublikowano
@brzozak

Ziemia typowo uprawna czy w możliwośc w przyszłości terenów inwestycyjnych.

Jak by to było blisko mnie, ziemia względna i góra w 2 -3 kawałkach to pewnie też bym tyle dał.

1 kawalek 10 ha dlugi na kilometr :) reszta 3 - 5 ha oczywiscie po scaleniu. klasa ziemi jak w calej mojej okolicy 3a-4a, teren znajduje sie ok. 0,5 km od przyszlej poludniowej obwodnicy gdanska.

Opublikowano
garek a teraz ile masz ha???

teraz mam około 220 w uprawie z czego 15 dzierżawa z ANR, oczywiście gospodarze razem z ojcem i hektary też podaje razem. Ale nie z\bieram w tym roku z około 11 hektarów bo świerzo kupione i przejmuje dopiero po zbiorach

Opublikowano
unie za 1 ha od 20000 tyś do 40000 tyś u mnie to daj cenę taka ze każdy patrzy się jak na wariata tylko w dzierżawę biorą

No, no, no, 20 do 40 mln PLN za hektar ziemiu uprawnej, to faktycznie tylko w dzierżawę brać, bo to nawet szejka stać by nie było :) .

Opublikowano
pisze tam tyś a nie mln

no właśnie...dodaj do tych 20000zł jeszcze zera za tysiąc który napisałeś

zamień tys na zł i będzie <_< po problemie

EDIT:

aj qarek mnie uprzedził <_<

żeby nie było OT to napiszę że ostatnio zostało zakupione przez tajemniczego rolnika 15ha od ARR za sumę 35000zł za ha. Ziemia 3,4 klasa-nieużytkowana przez 4 lata

Opublikowano

Wiecie co ? Po wejściu do UE ceny ziemi poszły w górę, a niektórzy to chyba zwariowali. Dawniej, jak to mój śp. dziadek mówił, że ziemia to była taniutka. Szkoda, że wtedy nie nakupiliśmy sobie dużo ha <_< No ale kto wiedział ? Mam nadzieję, że ta wariacja z cenami ziemi się w końcu skończy, bo jak tu gospodarować z zyskiem, jeżeli za ha niektórzy płacą 75 tys. pln <_<

Opublikowano

W Polsce to chyba panuje jakaś psychoza i wszyscy mysla ze ziemia nieustannie drożeje....a co sie okazuje? W Niemczech ziemia juz jest tańsza niż u nas, materiały budowalne są tańsze o 30-50% a przeciez niemcy zarabiają kilkakrotnie więcej

Opublikowano

Hehe, no ziemia ma niezłe ceny w Polsce. Normalnie wariacja, a co do ceny jaką byłbym w stanie dac za hektar ziemi to napewno niewiecej jak 25000zł no gdyby to była działka granicząca z moją no i duzy kawałek to mysle ze 30000zł mogłbym za nią zapłacic <_< jak wam się nie pododbają ceny ziemi w Polsce to zapraszam do obwodu Kalingradzkiego...jeden z uzytkownikow AF mowił mi i dowiedziałem się w serwisie NH (Perkoz w Brodnicy) ze tam cena czarnoziemu osiaga zwariowane ceny...500zł za hektar <_< no ale to nie Polska :lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v