Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A moze za pare lat bedziemy mieli takie zyski ze sie spłaci w ciagu 5 lat :D

tak, wg aktualnych ustaleń (nie ostaecznych) negocjacji rundy z Doha (rozchodzi się o WTO) subsydia produkcyjne w UE zostaną zredukowane o 75 lub 85% dla pozostałych krajów redukcja będzie znacznie mniej radykalna; także rolnicy produkujcie trzodę chlewną póki robicie to 20% taniej niż Chiny

Opublikowano

rozpiętośc cen jest straszna teraz kupiłme 2,20 ha po 25 tys ale na tym polu mi zależało bo razem wyszedł mi ładny kompleks

ale i po 12 można coś kupić gorszego. A przy trasie ojciec kupił 7 chyba po 30 tys ale nie jestem pewny czy nie 35 także wszystko zależy gdzie leży

Opublikowano

Ostatnio w mojej okolicy padl rekord

Byl przetarg na dzierzawe 96ha spoldzielni no i gosc wygral dajac 7ton z ha jak dla mnie wow

Po trzech latach bedzie mogł to kupic za 15 krotnosc ceny dzierzawy lili jakies 80 tysiow

szok

Opublikowano
Ostatnio w mojej okolicy padl rekord

Byl przetarg na dzierzawe 96ha spoldzielni no i gosc wygral dajac 7ton z ha jak dla mnie wow

Po trzech latach bedzie mogł to kupic za 15 krotnosc ceny dzierzawy lili jakies 80 tysiow

szok

wow :):) czy to sie wogóle opłaca???

Opublikowano

u was też w tym roku jest większa podaż ziemi, tzn prywatni właściciele chcą pozbywać się ziemi, ludzie są przekonani że ziemia już nie zdrożeje a w perspektywie może troche stanieć

Opublikowano

u nas przyjezdzają ludzie z warszawki Land Cruiserami i szukają ziemi. Chciałem im sprzedać ostatnio nawet im powiedziałem że zapakuje żeby sobie w aucie nie pobrudzili

Opublikowano

U nas ceny ziemi tez pedzą jak szalone :) na jesieni 2006 kupowalismy od ANR 15ha po 13,5tys za hektar, dokładnie rok temu kupilismy 8ha juz po 20tys za hektar a w listopadzie 2007 sasiad kupił 10ha po 32tys za hektar-to juz jest moim zdaniem nieopłacalna cena, grubo bym sie zastanowił czy warto... :) no ale coz jak chce się życ to trzeba rozwijac gospodarstwo i powiekszac je :)

Opublikowano

Tak się składa że mam znajomego co 4 lata temu walczył o dzierżawę agencjną 30 ha i wygrał dając 2,5 tony i też mu obiecali wykup po trzech

latach.Teraz jest 5 rok po przetargu i agencja milczy w sprawie wykupu a on płaci dalej tą dzierżawę .Już kiedyś pisałem że w naszych realiach

kupno ziemi powyżej 30 tys to absurd .W naszych realiach nie ma żadnych gwarancji zwrotu kosztów zakupu nawet po kilkunastu latach a może

to nawet następne pokolenie będzie czerpać zyski z tej ziemi o ile będzie chętne do pracy na roli.

Edytka: A pro po 30 tys .Słyszałem właśnie o warszawce która nie ma gdzie kasy podziać i liczą że po 2012 roku kiedy będzie swobodny obrót

ziemi liczą że ziemia będzie kosztować jak w Holandii 150 tys pln LoL

Opublikowano

Takie ceny ziemi to całkowita głupota. Jaszcze troche to będziemy kupować ziemię na zachodzie bo będzie tańsza. W którymś z poprzednich topów wyczytałem że np. we Francji ceny ziemi zaczynają się od 4 tyś euro za ha (taniej niż w sporej części naszego chorego kraju) :angry:

Opublikowano
Takie ceny ziemi to całkowita głupota. Jaszcze troche to będziemy kupować ziemię na zachodzie bo będzie tańsza. W którymś z poprzednich topów wyczytałem że np. we Francji ceny ziemi zaczynają się od 4 tyś euro za ha (taniej niż w sporej części naszego chorego kraju) :angry:

HaHaHa

Cos Ci sie pomylilo Kolego. Tam bylo napisane ze ceny ziemii we Francji zdrożały od 4 do 9 tys euro

A jeśli chodzi o ceny ziemi u mnie pod Przasnyszem to ostatnio klient zaśpiewał ojcu 55tys za ha :) Teraz zszeddl do 47.

Opublikowano
HaHaHa

Cos Ci sie pomylilo Kolego. Tam bylo napisane ze ceny ziemii we Francji zdrożały od 4 do 9 tys euro

A jeśli chodzi o ceny ziemi u mnie pod Przasnyszem to ostatnio klient zaśpiewał ojcu 55tys za ha :) Teraz zszeddl do 47.

Nawet jeśli tyle zdrożała, to cena jest bliska tej która obowiązuje u ciebie http://www.kpodr.pl/ceny/inne/zadluz_siebie.php

Opublikowano

Z tym akurat sie zgodze, puki bedą chetni na kupno tak drogiej ziemi to ona nie zacznie taniec...mysle tylko ze kiedy skonczą sie kredyty preferencyjne na zakup ziemi to juz tylko kilka-kilkanascie procent rolnikow w polsce bedzie stac na kupno ziemi za gotowke lub na wysoko oprocentowane kredyty. Znaczy bedzie tak jak ma byc, przetrwaja najsilniejsze i produktywne gospodarstwa lub tez małe ktore wyspecjalizuja sie w danej produkcji...to normalna kolej rzeczy...przetrwają Ci ktorzy chcą pracowac na wsi i czerpac z tego zyski i bedą to robili z pasją :)

Opublikowano

U nas poszedl kawalek po 40 tys. za ha. Ziemia 4 i 5 klasa. Kupil to facet,ktory mial gospodarstwo przy Poznaniu i je sprzedal. Teraz u nas w okolicy kupuje grunty i podbija cene.

Opublikowano

Najgorsi sa tacy cholerni spekulanci ziemią...jezdzą podbijaja cene na całą okolice, a ze są nabici kasą to i tak oni to kupią...cholera :angry:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez leszan
      Witam. Czy ktoś wie jak wyglądają przepisy odnośnie zatrudnienia przez np. urząd gminy do odśnieżania dróg Czy trzeba zakładać normalną firmę usługową, czy można to zrobić jakoś w ramach gospodarstwa. Urząd gminy życzy sobie oczywiście fakturę za odśnieżanie, aby mógł za to zapłacić. Może ktoś wie ile można na tym zarobić??
    • Przez krs
      Z
    • Przez ziutek92
      Witam mam pytanie na temat rozgraniczenia działki poprzez gminę na wniosek sąsiada. Sąsiad ciągle mi wchodził  Na moją działkę na szerokość ok 3m. Zgłaszałem to na policję i on to później oddawał i tak lata mijały a on ciągle próbował mi wchodzić na mój grunt. W tym roku dostałem zawiadomienie że odbędzie się rozgraniczenie działek poprzez wyznaczonego geodetę prze gminę na wniosek sąsiada. Rozgraniczenie się odbyło i okazuje się że miedza jest na swoim miejscu gdzie zawsze mówiłem że tak ma być. Sąsiad nie zadowolony z wyroku oczywiście ale mniejsze z tym. Zapytałem kto ponosi koszty takiej imprezy to dostałem odpowiedź od gminy że koszty są podzielone na pół. Dodam że koszt takiej zabawy to 6000zl czyli miałbym zapłacić 3000zl za coś czego sobie nie życzyłem i w dodatku nie byłem tego powodem! I moje pytanie jest następujące: czy faktycznie tak jest że mam płacić czy porostu gmina idzie na rękę sąsiadowi.?
  • Dodaj nową pozycję...
v