Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko- zasianie jęczmienia ozimego po sobie to pewnie średni pomysł? Tak sobie myślę, że po skoszeniu jęczmienia zaorać w miarę szybko, zasiać poplon np facelię i następnie juz zasiać docelowo jęczmień. Tylko czy ten poplon w miarę urośnie np do 20 września?

Opublikowano
wyrebski1 napisał:

Mam pytanko- zasianie jęczmienia ozimego po sobie to pewnie średni pomysł? Tak sobie myślę, że po skoszeniu jęczmienia zaorać w miarę szybko, zasiać poplon np facelię i następnie juz zasiać docelowo jęczmień. Tylko czy ten poplon w miarę urośnie np do 20 września?

Jak chcesz siac poplon dodaj jeszcze np peluszki i rzodkwi.

Opublikowano
2 godziny temu, wyrebski1 napisał:

W tym roku mam jęczmień po jęczmieniu i na tę chwilę zapowiada się fajnie. Dam znać jak zbiorę jak wyszedł względem ubiegłego roku i jak wyszedł względem tego sianego po rzepaku na polu obok. Co do poplonu to będzie zależało wszytko od opadów, jeśli będzie wilgoć tona spokojnie urośnie. 

Opublikowano
15 minut temu, Raptus902 napisał:

Jęczmień skoszony ponad 5 t/ha 12.8 % nie ma rewelacji. Dobrze ze było trochę dołków z lepsza ziemia bo by była tragedia.

Midnight 6t/ha ,10-12.5%

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Jak chcesz siac poplon dodaj jeszcze np peluszki i rzodkwi.

Rzodkiew to męda a nie poplon, jak siejesz rzepak to zostanie na polu wiele lat. Wiem z własnego doświadczenia.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Roska83 napisał:

47 minut temu, Raptus902 napisał:

Jęczmień skoszony ponad 5 t/ha 12.8 % nie ma rewelacji. Dobrze ze było trochę dołków z lepsza ziemia bo by była tragedia.

Midnight 6t/ha ,10-12.5%

U mnie Midnight i dwurzędowy Eufora Midnight sypał lepiej i grubsze ziarno pole mozaika 4-6 klasa. Czego sie też spodziewać jak od 20 kwietnia do 25 maja bez większego opadu. 

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
wyrebski1 napisał:

warto przypilnować dobrze mszycy jesienią

Opublikowano
10 minut temu, Raptus902 napisał:

U mnie Midnight i dwurzędowy Eufora Midnight sypał lepiej i grubsze ziarno pole mozaika 4-6 klasa. Czego sie też spodziewać jak od 20 kwietnia do 25 maja bez większego opadu. 

U mnie nie padało od 16.04 do 23.05,gdzie przypaliło to d*pa

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Rzodkiew to męda a nie poplon, jak siejesz rzepak to zostanie na polu wiele lat. Wiem z własnego doświadczenia.

Akurat rzodkiew oleista jest bardzo dobrym poplonem,i nic nie zostaje jak siejesz zboża i pryskasz na dwuliścienne,a o to pytał kolega,facelia też dobra ale zależy czym był jęczmień pryskany i kiedy ,bo wrażliwa

Opublikowano

M

5 godzin temu, wyrebski1 napisał:

Mam jedno pole jęczmień po jęczmieniu i wygląda to naprawdę bardzo fajnie. Obok pole jęczmienia po grochu, po rzepaku i po pszenicy. Presja chorób wszędzie była taka sama. 

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Akurat rzodkiew oleista jest bardzo dobrym poplonem,i nic nie zostaje jak siejesz zboża i pryskasz na dwuliścienne,a o to pytał kolega,facelia też dobra ale zależy czym był jęczmień pryskany i kiedy ,bo wrażliwa

I jako międzyplon urośnie w 2-2,5 miesiąca?

Opublikowano

Sandra na 5i 6 klasie tragedia. Max 3t z ha. Maj upalił a czerwiec odmłodził. Mnóstwo kłoszących się roślin.

Na 3 klasie podchodzi pod 7t ale raczej siódemki nie złapie. 

Na jutro zostanie najlepszy kawałek ale już wiem że będzie dużo słabiej jak w ubiegłym.

Z pszenżytem będzie to samo

Opublikowano

W czerwcu 125mm opadu w pierwszych 10 dniach. Ten deszcz nic już nie pomógł 

Opublikowano
Agrest napisał:

W czerwcu 125mm opadu w pierwszych 10 dniach. Ten deszcz nic już nie pomógł 

U mnie tak samo w pierwszym tygodniu spadło ponad 100mm większości zboz I rzepakowi nie pomoże ale mam pszenicę Dubaj która jest pozna to samo ciągnie w klos więc ciekawe jaka będzie różnica między Dubajem a innymi odmianami które mam

Opublikowano

Na piątek umówiony kombajn ale myślę że szału nie będzie. W tamtym roku lepszy jęczmień od pszenżyta a w tym roku zapowiada się odwrotnie. Największy plus jęczmienia to że rozkłada żniwa w czasie i to mi się podoba

IMG_20240626_124321.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Na piątek umówiony kombajn ale myślę że szału nie będzie. W tamtym roku lepszy jęczmień od pszenżyta a w tym roku zapowiada się odwrotnie. Największy plus jęczmienia to że rozkłada żniwa w czasie i to mi się podoba

IMG_20240626_124321.jpg

Głupio zabrzmi bo pod kombajn nie mam 10 ha ale tak samo uważam.

W tym roku o dwa tygodnie za późno deszcz spadł w maju. Odrzucił jęczmień dwa-trzy pięterka 

Jutro będę kosił na ząb więcej jak 12 nie ma a słoma już doszła